Ти чи ви? Та інші звертання

Тема у розділі 'Скарбничка', створена користувачем Tutuka, 18 Червень 2009.

?

Вам легко переходити на "ти"?

1. так

16,5%
  2. ні

10,0%
  3. байдуже

2,1%
  4. залежить від особи, до якої звертаюся

71,3%
  1. LoveIzabella

LoveIzabella New Member

Відповідь: Ти чи ви?

Мені подобається в англійській мові - you - та й усе!
    І ніякого ти-кання чи ви-кання, усе однаково!
    А що вигадувати?
    З незнайомими - то переважно чекаю аби співрозмовник перший перейшов на ти.А у родині - всі на "ти". Спочатку вітчим вимахувався - хотів "поваги", але коли народилася сестра - зрозумів, що то буде не доречно.
    До бабуні теж на ти. Взагалі єдине, що мені не подобається (не категорично)в українському звертанні, то оте "тітко-дядьку, вуйно-стрийно". Та кожен має ім"я, врешті решт!Мама мене пітримала. І тепер вчить мою малу казати на себе Леся. Я теж особисто не хочу бути тіткою чи тетою ще й на ви! Забагато честі...
    Бо прихали якось чоловікові і мої одночасно до нас, а вони давай себе "бабусьо-дідусями" називати. То моя мама відрубала:" На звання Бабусі чи Дідуся треба ще заслужити!" Може трохи різкувато, але в тому щось є, чи не так?

2. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

У мене останнім часом проблема на форумі: не пам'ятаю, з ким вже перейшла на "ти", а з ким - ще ні. :girl_crazy::girl_impossible:

Останнє редагування: 5 Вересень 2010
  3. Зануда

Зануда Well-Known Member

А мені подобається на форумі звертання на "ви". На "ти" звертаюсь лише до тих з ким знайома особисто, або хто сам просив про таку форму звертання.

4. LoveIzabella

LoveIzabella New Member

Але ж одна форма, правда?
    Я до речі, так і думала, що це "ви";)

5. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Я також. Але останнім часом із багатьма на "ти" перейшла, відповідно склероз розвинувся неможливий. :girl_impossible:
    Якщо сумніваюся, то швидше за все напишу "ви". Мені теж дуже подобається форумна форма звертання. Завжди загострено реагую, коли новенькі приходять і починають "тикати" всім підряд.

От де дуже важко "викати", то це в асьці. Там у мене чомусь виражено розвинене саме "тикання".

6. LoveIzabella

LoveIzabella New Member

Я як тільки сюди зайшла - зразу це помітила! То, знаєте, ніби підкреслює Львівську інтелігентську манеру звертання, така собі "фішка";)
    Я тут тільки місяць, і нізащо не наважилася б на "тикання" - якось непристойно, здається...

7. Un.Known

Un.Known Well-Known Member

А мені подобається. Особливо тепер, коли вже в моїх дітей є тітки і дядьки і решта родини. Подобається, бо відчуваю в той момент, що той дядько - не просто пан з вулиці, а моя рідна кров, моя родина.

І не тільки в українській мові родинний зв’язок вказують при звертанні...

8. Myroslava82

Myroslava82 Well-Known Member

І мені подобається. Є розподіл на своїх і не своїх. Мого чоловіка племінниця, яку вчили всіх називати по іменах одного разу спитала, чому в сусідських дітей-португальців є дядьки і тітки, а внеї нема нікого. З того часу ми з чоловіком офіційно стали дяком і тіткою. Дитині це дуже подобалося. А от щодо ти-кання і ви-кання, я не хочу, щоб мені ви-кали знайомі люди і діти. Але сама звертаюся до всіх на Ви і переходжу на Ти лише з тими, хто про це просить. ( До чоловікового брата вже роками звертаюся на Ви, бо він так захотів).

9. Іруня

Іруня Well-Known Member

Тобто Ваша мала каже до своєї бабусі, тобто Вашої мами, просто Леся? Чи я не так зрозуміла?

10. LoveIzabella

LoveIzabella New Member

так!Мала каже, а моя мама цвіте!!!Каже, що почувається молодшою;)

11. Мамусічка

Мамусічка Well-Known Member

На ви звертаюся до незнайомих людей,чи недостатньо знайомих в тому числі на форумі, не можу собі дозволити тикати. І не люблю людей, які при першій зустрічі тикають. Мені це неприємно. Ти - це свій, близький, тобто його треба ще заслужити це - ти. Маму зву на ти, але то тільки на її прохання, бо Ви для неї множинне число.

12. Alicia

Alicia Well-Known Member

Я люблю, коли до мене звертаються на "ти". Просто і легко!:girl_curtsey:
    А от сама постійно "викаю". Навіть тоді, коли мене попросять казати на "ти", мені все одно важко перейти...Звичка!:girl_yes:

13. squirrel

squirrel New Member

Я також до всіх звертаюсь на "ви" (мене так батько з самого дитинства вчив), а от до мене я люблю щоб звертались на "ти".

14. zetta

zetta Well-Known Member

починаю завжди на Ви..навiть до дiтей, i менi то зовсiм не заважае, а як вiдносини продовжуються в тривалi стосунки то вже в процесi i на ти переходжу.

15. allja

allja Well-Known Member

Я теж так...от до батьків звертаюсь на ТИ, незнаю чому, так змалечку ще...(при тому що тато мій до своїх батьків "тикає", а мама до свого тата на ВИ , а до мами на ТИ)

16. sofcja

sofcja Member

мені ти і ви здається залежним від віку і статусу того, до кого я звертаюсь....
    але переважно на ти з людьми, я якась така розкуто-балакуча, що легко на ти переходжу і люди на то приємно реагують)

17. Kofein

Kofein New Member

Люблю коли до мене на "ти" звертаються і сама люблю звертатись до людей на "ти".
    "Ви" - це для мене якось дуже офіційно звучить, робить людину старшою і поважнішою.
    "Ти" звучить простіше, робить бесіду невумушеною і легкою.
    Хоча, кожному своє......
    Звичайно, до старших і незнайомих я "ви"-каю.

18. Molecule

Molecule New Member

Якщо мені добре знайомі люди,то говорю на "ти". До мене теж можна на "ти",але знову ж таки від тих людей котрих я знаю.
    До не знайомих ти-кати,то якась не повага.
    До старших людей говорю тільки на "ви",але от до батьків звикла говорити на "ти"

19. Dolma

Dolma Well-Known Member

у мене з ви-канням подвійна історія, навіть потрійна. :) кажу "ви" 1) незнайомим людям, 2) людям, яких дуже поважаю, 3) чи навпаки, не поважаю. в останньому випадку, таким чином зберігаю дистанцію між нами. зі старшими людьми - за домовленістю, вірніше, згідно їх бажання.

20. Heureuse

Heureuse вірю...

Згадала, як коли ще була маленькою, то почула як хтось там звернувся до своєї мами на «ви», тоді як я постійно на «ти»..ну і запитала в мами чому так..вона мені пояснила, що так звертаються до старших, плюс це вияв шани та поваги…я- таке п’ятирічне мале, посиділа-подумала і кажу: «Мам, я тебе звичайно поважаю, але буду звертатись до тебе на «ти», бо якщо «ви», то це вже має бути хтось старий, а ти ж в мене молода!» Мама ще довго потім з того сміялась і всім розказувала, який в неї умнік росте:girl_blush2:
    Але з того часу нічого не змінилось- я досі тикаю мамі, хоч комусь це і здається неправильним..а для мене це є не показником поваги, а навпаки рівнем близькості людей..для мене мама- найближча людина і найвірніша подруга, і так як і в 5 років, я досі вважаю її молодою!!!:girl_yes2:
    До однолітків звертаюсь переважно на «ти» і відповідно люблю таке звернення і в мій бік, хоча все залежить від співрозмовника і ситуації...