Ти чи ви? Та інші звертання

Тема у розділі 'Скарбничка', створена користувачем Tutuka, 18 Червень 2009.

?

Вам легко переходити на "ти"?

1. так

16,5%
  2. ні

10,0%
  3. байдуже

2,1%
  4. залежить від особи, до якої звертаюся

71,3%
  1. Lastivochka

Lastivochka Member

Відповідь: Ти чи ви?

А мене батьки з самого малечку навчили звертатись до них на Ви, це залежить як батьки захочуть щоб до них діти звертались, так потім все життя до них і будемо звертатись. До людей старшого віку, незнайомих теж звертаюсь на Ви.

2. Un.Known

Un.Known Well-Known Member

А мені гріє душу, коли бабця в автобусі каже:"Доню, передай на квиток"...

3. kitka

kitka Well-Known Member

Як мені це "тепло" знайоме! А ще мене гріє, коли молоденькі дівчатка-продавці на базарі мені тикають, не здогадуючись, скільми мені років:girl_claping:.
    Що ж, ми з Вами одної вікової категорії:girl_curtsey:.

4. Un.Known

Un.Known Well-Known Member

Я не цураюсь ні "Ти", ні "Ви".

І не вважаю, що "Ви" людей якось відчужує. В мене є друзі, з котрими знайомі понад 10 років, розповідаємо один одному про власні переживання, тим не менше "викаємо", не відчуваючи себе чужими.

5. Borodinka

Borodinka Well-Known Member

Коли у старших класах нам молоденькі вчителькі почали казати "ви", то було дивно і трохи смішно, в універі звиклося, то навпаки, як хтось казав "ти", то мені різало вухо. Мені не принципово, як до мене звертаються, але мені легше звертатися на "ви", ніж перейти на "ти". А взагалі мені дуже подобається, як говорять поляки такою описовою конструкцією "чи пані би хотіла.."

6. meros

meros New Member

до мене теж через "Ти"!
    а дітки маленькі, та всеодно коли кажн до мене на "Ви" не відзиваюсь, чекаю поки згадає, що до мами через "Ти" треба говорити, хто блищий ніж мама, а тут ще й бар'єр - "ВИ"

7. Відповідь: Ти чи ви?

Знаєте, здається то тільки у Львові такі всі культурно виховані, бо коли я жили в Данії, а там було багато молоді з різних регіонів України, і коли я їм розказувала, як я в університеті зверталася до соїх однолітків на ви, то було для них так дико. Хоча як на мене так має бути, ти показуєш повагу до співрозмовника, я все звертаюся на ви до незнайомої людини, аце тикання дуже фамільярно.

Я до батьків звертаюся на ти. Хоча, напевно скоро через це в моїй сім"ї будуть розбіжності з чоловіком, бо він говорить на ви. Як на мене то трохи старомодно ІХМО (не хочу нікого образити), особливо дуже кумедно коли звучить "Вони сказали" , не уявляю щоб мій син звернувся до мене на ви, як до якоїсь тітки

8. Bonita

Bonita Member

І до мене якщо будете звертатися то на Ти, бо Ви якось незвично. Зразу відчуваю себе якоюсь старшою, чим є насправді.
    І до батьків звертаюся на Ти, і своїх дітей так буду вчити. Не уявляю, щоб я говорила мамо Ви. Можу навести приклад своїх сусідів, дочка говорить Ви, син Ти. Дочка молода дівчина, але проблеми з головою на лице і одного разу при сварці з татом, як закричала на весь будинок "тато Ви...., тато ви ДИБІЛ".Тому краще ти)))

9. Katrine

Katrine Member

я до батьків, бабусь-дідусів звертаюсь лише на Ви, так навчив тато, хоча мама до своїх - на "ти". не знаю, як правильно, але якщо дитина буде до мене на "ти" - немаю нічого проти.
    з однолітками легше спілкуватись на "ти", але якщо старші від мене на років 10 і більше, то зручніше себе почуваю, коли звертаюсь на "Ви"... хоча це напевне з різними людьми по-різному...)

10. Morada

Morada Well-Known Member

До мене теж на "ти" :)

11. Nanochka

Nanochka Well-Known Member

тут і до мене на "ти"
    хоча сама до незнайомих людей звертаюсь на "Ви"...так мене навчили...і не важливо якого вони віку...
    з батьками і я і мій чоловік на "ти"...і хочу щоб мої дітки теж так до нас з чоловіком звертались:girl_curtsey::girl_curtsey:

12. Відповідь: Ти чи ви?

Підтримую.

13. katrinka

katrinka Well-Known Member

на форумі однозначно хочу, щоб до мене звертались на "ти" :girl_flirt: , хоча самій важкувато, особливо, якщо співрозмовник людина старша. а по житті, до батьків, дідусів-бабусів на "ти", до інших залежно від ситуації, переважно на "ви"

14. Milashechka

Milashechka New Member

Мені не подобаться коли "ВИкають" до мене, коли я викладала курси, учениці звертались до мене по імені - батькові і на ви, я теж до них зверталась виключно на ви.. в повсякденному житті я противлюсь тому щоб мені казали Ви (завжди жартую що я одна, мене не є багато:girl_haha:), а сама завжди кажу на Ви старшим і незнайомим людям, перейти на ти мені складно, і на це потрібен час)), хоча все залежить від ситуації!!!

15. mazyr

mazyr Well-Known Member

Мене змалечку вчили до всіх звертатись тільки на ВИ. Але я хочу щоб до мене звертались тільки на ти, так не відчуваєш себе старшою. Свою донечку вчу звертатись до мене на ти, бо її словами:
    - мам ми ж з тобою коліжанки? А як я коліжанці буду викати????[​IMG]

16. ZoloteSonechko

ZoloteSonechko New Member

в цьому плані мені подобається західний манер. в англійській мові нема ВИ. є you, що означає і ВИ і ти одночасно. так легше спілкуватися. і по-батькові в них нема. так набагато легше.
    а від мами в дитинстві чуть не получила, коли до неї викала. після того їй не викаю.

17. Chereshka

Chereshka New Member

гггг буває таке, що то ВИ так деколи обідить ніби я вже стара, тому люблю звертатись на ти.

18. Orman

Orman Модератор-бомба

а що на "ви" тільки до старих звертаються? - це згальноприйнята форма звертання до незнайомої людини.

19. Arctica

Arctica Енергійна жіночка

Підтримую!!!
    на дитячому майданчику спілкуюся з багатьма мамами і буває, що на вигляд співрозмовниця майже однолітка, але оскільки не так добре її знаю то звертаюся на Ви, вже коли ми вирішуємо перейти на ти, то тільки тоді все міняється.
    Стосовно звернень в колі сім"ї ти чи ви?, то в моїй прийнято на ти, знаю одну сім"ю, де всі один до одного звертаються на Ви, і донька до батьків говорить тільки так, але чули б ви які "словечка" попри те слово Ви вилітали з її уст, то краще це було б на Ти, але з більшою повагою , хоча це негативний випадок, і вірю в те, що в багатьох сім"ях в те Ви вкладається повага, це все індивідуально і залежить насамперед від виховання людини.

20. Marianka

Marianka Well-Known Member

Мама єдина в житті людина з сімї, до якої я звертаюся на Ти, ну от неможу викати їй і все, був один час що я почала Викати, але це мене чогось психологічно вбивало, бо мама для мене є водночас і найближчою людиною і хорошою подругою, до всіх решта людей, родичів - Викаю. До одноліток теж говорю на Ви. Для мене немає значення чи однолітка чи ні, Ви для мене це - прояв поваги до незнайомої людини..але якщо просять переходжу на Ти..