Ти чи ви? Та інші звертання

Тема у розділі 'Скарбничка', створена користувачем Tutuka, 18 Червень 2009.

?

Вам легко переходити на "ти"?

1. так

16,5%
  2. ні

10,0%
  3. байдуже

2,1%
  4. залежить від особи, до якої звертаюся

71,3%
  1. Gaichka

Gaichka Well-Known Member

Відповідь: Ти чи ви?

І до мене просю на Ти :girl_cool:

• Подобається Подобається x 3
  2. зося

зося Well-Known Member

підтримую!!!! і до мене на ти!!!!:girl_cray:

3. Holly

Holly Moderator

До мене на ти :girl_smile: Я до своїх батьків і бабусь/дідусів на "ти", а чоловік до своїх на "ви". І Ярина до нас і моїх батьків говорить на "ти". Не знали як буде говорити до чоловікових. Але вирішили на "ти". Як казала моя бабця (це був її головний аргумент "тикання"): "До Бога на "ти", то чого ж до батьків "викати"

• Подобається Подобається x 6
  4. Галченя

Галченя Well-Known Member

Ще відразу після пологів одна знайома спитала в мене, а як я буду вчити дитину до себе звертатись? На ти чи на ви? І сама ж відповіла - однозначно на ти, бо навіть при молитві до Господа йде звернення :"Отче наш, ТИ..." Тепер, коли в чоловіковій родині питають чому моя дитина мені "тикає", то вже як не діють інші мої аргументи, то згадую коментар знайомої, переважно після тої фрази всі дискусії припиняються.
    Отже, в чоловіка в родині всі на ви, а в моїй всі на ти. До бабів/дідів і незнайомих вчу доцю на Ви звертатись. Не через вік, а просто культура спілкування.
    А до мене дозволяю всім форумчанкам на "ти":girl_flirt:

• Подобається Подобається x 7
  5. natusik

natusik Well-Known Member

і мені приємніше на ти, бо я на форумі все ж таки як в компанії хочу почуватись, а не на роботі.

• Подобається Подобається x 4
  6. cherepashka

cherepashka Well-Known Member

А я щось ніяк не звикну,що роблюсь старшою,тому мені дуже по вухах ріже,коли до мене звертаються на Ви.Та,водночас,довго не можу перейти на Ти до малознайомих людей,навіть якщо вони і молодші за мене.І в моїй сім'ї,і в сім'ї чоловіка всі на Ти між собою.Згадався випадок,коли мені було 6 років,я з поламаною рукою лежала в лікарні.Всі мої сусідки по палаті до батьків звертались на Ви.Я наслухалась і вирішила бути такою як всі :girl_smile: Батьки з мене посміялись,а бабуся взагалі не зрозуміла-образилась,що я до неї,як до чужої звертаюсь.На цьому мої експерименти з "Виканням" закінчились

• Подобається Подобається x 6
  7. Mira_SH

Mira_SH Well-Known Member

Я до батьків, завжди кажу ВИ, ніхто не вчив і не примушував, не знаю чому, але мені так краще. Чоловік своїм завжди казав ТИ. Донечка сама вирішить як їй до нас звертатися. На Ти переходжу важко, досить довго після переходу можу ще трохи ВИ говорити. У мене є багато троюрідних братів, які порадньо старші від мене, я завжди кажу ВИ, так само з двоюрідними сестрам чоловіка, вони мені в батьки годяться...
    Мені звібільше подобається, коли до мене кажуть ТИ
    До студентів завжди на ВИ, і мені дуже не подобається, коли кажуть ТИ, але от ловлю себе на думці, що сидіння в декре мене зле впливає, бо до колишніх студентів вже кажу ТИ, звісно зі взаємної згоди:)

Останнє редагування: 21 Червень 2009
  8. Halina

Halina Well-Known Member

У нас в родині всі на "ВИ". Так звертаюсь до батьків і своїх і чоловікових, і до родичів теж. Правда до татової сестри ніяк на "ВИ" не можу. Сама дивуюсь, що в дитинстві мама вічно виправляла і казала щоб до неї на "ВИ".
    А от на роботі коли шеф звертається на "ВИ" значить роботою незадоволений. А коли на "ТИ" то я вже знаю, що все чудесно!
    А коли до мене звертаються на "ВИ", то мені здається що я старенька вже. Тому люблю коли до мене на "Ти"!

9. Відповідь: Ти чи ви?

Моя донечка вже рік до мене зверається тільки по імені - Іра і на ТИ. Інколи проскакує мамусічка( але це тоді коли хитруха щось хоче). А пару тижнів назад почала мене називати Ірусічка. До мене навіть моя мама так не зверталась(і де вона таке почула???). І так солодко, коли малявка прийде пригорнеться і скаже: «Ірусічка, ти моя Ірусічка»:girl_in_love:. мені навіть не хочеться щоб вона мене мама кликала. :girl_haha:
    А в родині у нас всі на ти, а наші малявки до своїх дядь і тьоть по імені звертаються напр Юра, Наталя, Олесь….Навіть моя козуля до чоловікового брата (а йому біля 40) каже Юра:girl_emo:. І все просто, і всім приємно…всі мають рівні права, і свою думку, і свій голос – не обмежуючи себе умовностями:o.

10. mamatu

mamatu Well-Known Member

До мене на ТИ.
    Я взагалі почала спілкування в інеті на ББ. Там усі на ТИ - якось просто і душевно, бо контингент приблизно однаковий - самі молоді мамашки.
    Як потрапила сюди, по інерції "тикала", поки мені не зробили зауваження. Тепер на ТИ я звертаюсь лиш до тих, з ким особисто знайома чи маю дружні стосунки.
    А в житті це для мене взагалі велика проблема. Так вийшло, що я спілкуюсь переважно із старшими за себе людьми, але у віці "під 30" різниця в 10 років не є вже така суттєва. І в ситуаціях, коли треба перейти на ТИ мені доводиться себе просто "ламати".

Ще смішна історія з життя:
    З 16 років я викладала у музичній школі. Звісно, у мене були учениці ледь не мого віку. Якщо різниця складала більше 2 років, я вимагала звертання на ВИ, а з майже однолітками не виходило витримувати суббординацію. Доводилось привчати їх "викати" хоча б при адміністрації. :D
    Трохи згодом (мені вже 18 було) у мене були учениці років по 13 - 14. Вони мене дуже любили і проводили зі мною в школі ледь не весь вільний час: займались, чаювали, спілкувались ітд. Звертались до мене на ВИ, Тетяна Борисівна. Потім я вийшла заміж, завагітніла, а на 6 місяці потрапила у лікарню із "перитонітом". У лікарні цих "тань" було, "як собак не різаних", тож мене викликАли з вулиці лише по прізвищу (мобільних тоді ще не було). На "Таню" я не вставала, бо тяжко було після операції зайві рухи робити.
    Якось чую, кличуть якусь Таню і не звертаю уваги. Чую, вже довго кличуть і думаю: ну що то за Таня, що не чує, як її викликають. Раптом ті ж голоси кричать "Тетяна Борисівна". Виявилось, то мої учениці взнали, де я і вирішили провідати. А у неформальних обставинах самовільно мене у подружки записали. :D

• Подобається Подобається x 8
  11. kApruZOn

kApruZOn миється в бані

І до мене на ти мені так зручніше!

• Подобається Подобається x 2
  12. ірен

ірен Well-Known Member

А давайте будемо тут усі на ти,ми ж тут усі дівчата:girl_spruce_up: і ми всі велика компашка:girl_claping::girl_claping::girl_claping:

• Подобається Подобається x 9
  13. Jasmin

Jasmin :)

підтримую!

до мене тільки на ти!:girl_smile: На ви мені і на роботі вистачає... хоч тут відчую себе молодшою, чи що:girl_crazy:

• Подобається Подобається x 8
  14. Zlju4ka

Zlju4ka Well-Known Member

Я і чоловік до батьків- на "ти"!Свого часу надивилась серіалу "перші поцілунки"і сказала батькам що називатиму їх Аня і Володя.Оскільки вони для мене найкращі друзі,то погодились.Вистачило мене аж на пару днів-не моє!Так і залишились просто на "ти".До бабусі я на ви,як і до свекра,як і до будь якої старшої людини або до людини ,яка займає керуючу посаду(по роботі).Але помічаю за собою одну закономірність,як тільки я починаю хвилюватись то в розмові з "знайомими "можу почати викати!Дитину відразу привчила Ти кати,бо я його друг-в першу чергу.На форумі до мене однозначно -на ти!!!

• Подобається Подобається x 2
  15. Рибка

Рибка Well-Known Member

Дійсно :).
    Коли до мене звертаються на ВИ, почуваюсь старою тіткою :girl_haha:..
    Так що я тільки за "ти".

16. ірен

ірен Well-Known Member

Незнаю чи в тему,але коли до мого сусіда приходять хлопці,десь років по 14,і чомусь до мене кажуть на Ви і вітаються "добрий день",а менеі аж мороз поза шкіру йде,ну невже я така така стара:girl_devil:,мені ж 23,росту 1,58 і якихось 50 кг ваги:girl_cray::girl_cray::girl_cray:

• Подобається Подобається x 1
  17. Ука

Ука Добрий волонтер із поганими нервами

А я люблю звертання на "Ви", лише в жж чомусь лекко на "Ти" перестроїлася - але там мабуть середовище таке. Для мене "Ти" це ознака приналежності до близького навіть певною мірою "обраного" кола, незалежно від віку.

• Подобається Подобається x 7
  18. Рибка

Рибка Well-Known Member

Я сама до дітей 10-річних звертаюсь на Ви, на вулиці чи в магазині.
    Але на форумах чомусь легко говориться ти, з дозволу, звичайно :), і незалежно від віку.

19. Мар"яночка

Мар"яночка Well-Known Member

я в соновному говорю на "ви", але не люблю коли до мене "викають" або побатькові звертаються, якось дуже старою себе почуваю. тому прохання до всіх говоріть мені "Ти" :girl_curtsey:

• Подобається Подобається x 4
  20. Кава

Кава миється в бані

Всім привіт!Я новенька. До мене на "ти":haha: