Схизматики УГКЦ

Тема у розділі 'Філософські та релігійні посиденьки', створена користувачем Даніелла, 25 Лютий 2009.

1. Bogdanka

Bogdanka Well-Known Member

Відповідь: Схизматики УГКЦ

Моя бабця була Їмостю, тому розуміла старослов'янське Богослужіння, як я українське. Проте, коли церква на початку 90-х минулого століття вийшла з підпілля, дуже тішилася, що в наших церквах почало правитись по-українськи!!! Маєм свою мову, Літургія на якій прекрасна і зрозуміла кожному, а розуміння Літургії - це участь в ній і єднання з Всевишнім, бо власне тільки розуміючи, що відбувається в час Богослужіння можна сповна бути його учасницею/учасником.

По-перше: і не введи нас у спокусу.
    По-друге: Бог нас не спокушає. Суть первородного гріха: людину спокусив диявол, і як наслідок вона має ВИБІР вчиняти добре або зле. А в молитві ми просимо допомоги, не вводити нас у спокусу, провоковану Злом.

• Подобається Подобається x 6
  2. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Нащо її розбирати? Є вже написані пояснення до Літургії та й інших богослужінь, вистачить просто прочитати відповідні книжки.
    От чого я не розумію, то це того, чому македонський діялект має бути священною мовою українців. Тільки тому, що він малозрозумілий? :confused:

• Подобається Подобається x 5
  3. Kasia

Kasia Well-Known Member

а що це залежить якось від мого віку?
    і чому роками я маю її розбирати.?? це ж все таки не китайська.

згідна з Лілею, якщо захотіти , то ВСЕ можна прочитати.
    не бачу проблему в тому, що церква яку я відвідую, має Служби на старословянській. тому що там завжи так було.
    можливо комусь це заважає - мені ні.

і ще раз підкреслю, відносно тематики дискусії, однозначно якщо правиться на українській і раптово навязувати старословянську , то це звичайно виглядатиме як мінімум не логічно.

• Подобається Подобається x 2
  4. Loyal

Loyal Well-Known Member

Я власне про ці Ваші слова

5. Kasia

Kasia Well-Known Member

я щось не розумію.ви маєте на увазі СКІЛЬКИ років я буду розбирати що саме?
    звичайно усі Служби одразу я не зможу зрозуміти, але тим не менше все можна прочитати при бажанні у книжках.
    що я успішно й роблю.

просто не вважаю це перепоною для себе. я не буду змінювати Цервку тільки тому що, там правлять на старословянській. а скільки років пройде, щоб я все прочитала? та напевно все моє життя. бо не можливо все пізнати.

просто , я казала, це стосується моєї позиції - не важливо яка мова, щоб зрозуміти що співають у церків, в любому випадку, потрбіно ще й САМОСТІЙНО це читати і пояснення також.
    навіть в Храмах з українською мовою, не всі все розуміють.звичайно , що одиниці які знають все, але це одиниці.

6. Відповідь: Схизматики УГКЦ

Мені 54 роки. Родом з центральної частини України. Є парафіянкою церкви св. Петра і Павла в Рясному. Отця Василя Ковпака вже багато років знаю особисто як високоморальну і високодуховну людину, котра нікому не відмовляє в допомозі.В першу чергу ми ходимо до церкви і до Бога, а вже потім до о. Василя (як до священника). Ми (я,діти, друзі) маєм вищу освіту, звісно, якщо це має значення для Вас. Не зважаючи на вище сказане, ми є парафіянами даної парафії. О .Василь провадить просвітницьку діяльність серед парафіян. Ласка Божа незалежить від стану людини, її походження, інтелектуального рівня, а від серця і душі,покори і любові до Господа.

• Подобається Подобається x 1
  7. Liliyah Romanova

Таки правильно казати церковно-слов'янська, бо старослов'янська - то зовсім інша мова, і от в ній то би вже точно мало-що зрозуміли. :)
    А навпаки? Якщо в церкві була церковно-слов'янська, а хочуть перейти на український переклад?
    Ну, слова розуміти мало, це однозначно, і ви молодець, що цікавитеся! Там символізму в кожному богослужінні дуже багато, а пізнати хоч частину з того всього - надзвичайно цікаво! Бажаю успіху в тому!!! :y:

8. Kasia

Kasia Well-Known Member

таких випадків на жаль не знаю. хіба у Київському патріархаті.

9. Liliyah Romanova

Ну, в Шевченківському гаю була церковно-слов'янська в основному. Поступово переходять на українську.
    Мені просто цікаво, яка ваша думка щодо цього.

10. Kasia

Kasia Well-Known Member

я не проти була б.але вважаю, що такі, яка би то сказати правильно - канонічні чи може ортодоксальні церкви, до яких відношу і православну, не таке не підуть.
    для них є важливою і характерною рисою і напевно якимсь аргументом, проти інших, що вони використовують церковну мову.

11. галичанка

галичанка Well-Known Member

Мені довелось перевчатись, бо змалечку молилась Службу Божу по старенькому прабабциному молитвеннику - ми з прабабцею слухали службу Божу з Риму по радіо (їй було важко ходити до церкви, а я була мала і сама не ходила). Знала її напам'ять, всі незрозумілі слова для себе вияснила і розуміла. По церковно-слов'янськи вивчила ще маленькою всі щоденні молитви. Коли подорослішала стала ходити в греко-католицькі церкви, як раз УГКЦ на той час вже вийшла з підпілля, мені здається там поступово впроваджували українську мову, спочатку було незвично,важко співати, але вже давно привикла, все перевчила по новому, мені подобається український переклад, але в деяких молитвах ще досі проскакують в мене церковно-слов'янські слова... Сьогодні, була на Святій Літургії в церкві св. Ольги і Єлизавети. Все правилось, як завжди, по українськи, а замість "Достойно" - "Ангел" по церковно-слов'янськи - так було приємно поспівати, бо український переклад добре не пам'ятаю. Дуже добре, що українська мова є у всіх відправах, бо вона не потребує спеціального вивчення і загально-зрозуміла для всіх. Але і церковно-слов'янські тексти відправ люблю, бо їх знаю і розумію, це молитви мого дитинства.

Останнє редагування: 21 Квітень 2009
    • Подобається Подобається x 6
  12. марі177

марі177 Well-Known Member

ой дівчата,ви не знаєте Василя Ковпака.поцікавтесь де він відправляв до того як прийшов в вашу церкву.хай там що,а Тайну сповіді він де дотримує.не одні люди постраждали,але нехай його Бог судить.НІЗАЩО НЕ ПІШЛА Б ДО НЬОГО СПОВІДАТИСЯ.шкода що скоріше не приєдналася до вашої дискусії.

13. Відповідь: Схизматики УГКЦ

А може Ви маєте такі гріхи,що вибираєте священника менш строгого,щоб відразу гріхи відпустив?Я являюсь парафіянкою даної церкви,мешкаю недалеко від церкви,знаю отця Василя особисто і таких страхів розповісти не можу. Строгий---ТАК!Дуже добрий----ТАК!Справедливий----ТАК!Якщо ВИ дотримуєтесь християнських заповідей---НЕ СУДІТЬ І НЕ СУДИМІ БУДЕТЕ!!!!!!:girl_bye2::girl_bye2::girl_bye2:

14. Christi

Christi Well-Known Member

І де ж він відправляв? Може в церкві лефевристів????? Особисто вам розказував чиїсь гріхи з сповіді? Чи може йому взагалі не говорити про гріхи, бо хтось ними згрішив і сповідався, щоб часом не подумали що розказує чиїсь гіхи?
    А я ходжу до нього сповідатися, і ще не постраждала.

15. Bogdanka

:girl_crazy::girl_crazy::girl_crazy: ви допис на котрий відповідаєте читали? бо там написано, що була порушена тайна Сповіді, а не скарга що о. Ковпак строгий/добрий/злий/справедливий/несправ-й і т.д. І осуду там небуло, і і власне "НЕ СУДІТЬ І НЕ СУДИМІ БУДЕТЕ!!!!!!" то скорше до вас, зважаючи на зауваження "А може Ви маєте такі гріхи,що вибираєте священника менш строгого,щоб відразу гріхи відпустив?"... аналізуйте-пишіть-пишіть-аналізуйте, бо читати не цікаво.

Напред повідомляю, що в моєму дописі не осуд, а лише висловлена мною думка;)

• Подобається Подобається x 4
  16. Відповідь: Схизматики УГКЦ

Наголошую:я так само як Ви висловлюю свою думку.Для того,щоб судити,треба бути учасником певних подій ,і навіть в тому випадку кожен буде мати своє бачення і свою думку. А ВИ ,бачу, рахуєте себе суддею у вищій інстанції.Де є доказ,що тайна сповіді була порушена?Були названі конкретні імена,прізвища?Дуже цікаво,хто ж так постраждав? Часи НКВС давно минули,і маємо велику надію,що не повернуться.

17. Bogdanka

я хіба щось пропустила.............. то ви до мене?

18. марі177

лефевристи тут нідочого.його кар*єра починалася з допомогою однієї власниці швейної фірми,вона відкрила каплицю де він і відправляв,добровільно примусово всі працівники мали сповідатися,а потім викликали певних людей і розказували як вони мають жити,якщо би ви були там то зараз так не розривались який він хороший.ви можете ходити скільки завгодно,але не підбивайте людей на хибний шлях,які його не знають.навіть в церкві св.Онуфрія монахині строго настрого забороняли йти до нього,бо сама сповідь в нього це вже великий гріх.грошей він не бере адже він всім забезпеченний,потім вони щось не поділили і розійшлися,так він попав до вас в Рясне.а вмене складається таке враження що ви до нього йдете сповідатися,а не перед Господом,багато є людей що йдуть до церкви бо всі ходять і сповідаються бо так треба а виходять і далі теж саме роблять ЧИ ЦЕ НЕ Є ЩЕ БІЛЬШИЙ ГРІХ??????!!!!!

19. Відповідь: Схизматики УГКЦ

В першу чергу я ходжу до церкви .Сповідаюся в того священника,який в той час сповідає.Ні одним словом я не підбивала ВАС на який-небудь шлях,Ви вільні робити свій вибір на свій розсуд.Єдине ,що не розумію,в чому вам розходиться і звідки у Вас такі сумбурні подробиці чужого життя?:girl_bye2::girl_bye2::girl_bye2:

20. марі177

перепрошую,це я не вам писала а Крісті.а ви впевненні що чужого життя???:girl_in_dreams:

• Подобається Подобається x 1