Священича сім'я

Тема у розділі 'Філософські та релігійні посиденьки', створена користувачем Liliyah Romanova, 4 Листопад 2009.

1. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Відповідь: Священича сім'я

Я не вивчала кожної справи, тому не можу сказати. Бувало, що не давала зразу. А кому адресує - я не пам'ятаю.

2. MarichkaR

MarichkaR Well-Known Member

Добрий вечір! Я вперше відписую на цьому форумі, хоча читаю досить давно. Щодо цієї теми, то я вважаю, що особа, яка хоче стати священником, повинна мати вибір чи одружуватися, чи ні. Є багато прикладів коли одружений священник віддає себе парафії сповна і навпаки.Знаю дружин священників, які допомагають отцям на парафії: вчать катихизму дітей, працюють з хорами, Марійськими дружинами і т.д. і зовсім вони себе не вважають чимось вищими від інших. Мені дивно, як священник може себе вивищувати і ставити рамки з ким спілкуватися, а з ким ні. Це є гордість, яка не має нічого спільного з покликанням до священства.:girl_tender:

3. fotynasop

fotynasop New Member

Глибоко помилкова думка. Сім"я священика - це нормальна сім"я. І сваряться в ній і миряться як в інших сім"ях.
    Сім"я священика - це в першу чергу публічна сім"я, бо всі все бачать і поговорити про сусіда не так цікаво як про священика (особливо в селі).
    Прагнути ідеальних стосунків як на мене мають всі сім"ї, а не тільки священичі. Бо Христос є один для всіх і заповіді давав всім однакові. Але вимог для священичих сімей (а особливо для їмостей) більше ніж для всіх інших.

---------- Додано в 16:37 ---------- Попередній допис був написаний в 16:32 ----------

Їмості такі самі дружини своїх чоловіків як і інші, але власне ті інші ставлять до них вищі вимоги ніж до себе, і це прикро.

---------- Додано в 16:43 ---------- Попередній допис був написаний в 16:37 ----------

+100! Абсолютно згідна!

4. Alma

Alma New Member

Свою згоду у письмовому вигляді дружина майбутнього священика адресує єпископові тої єпархії, до якої належить кандидат на свячення.
    Ліля написала: "Чим далі, тим більше переконуюся, що жінка священика - то таки теж покликання, якого не можна легковажити"
    Я також такої думки. Напевне, кожна майбутня дружина майбутньго (вибачте за повторення) священика на розмові з єпископом чує такі слова і мусить добре все зважити і усвідомити, перш ніж дати остаточну згоду на шлюб.

Останнє редагування: 27 Жовтень 2011
  5. Liliyah Romanova

То гарно, якщо така розмова з жінкою взагалі відбувається.
    Зі мною не те що розмови не було, про мене й під час свячень не згадали. Єпископ у проповіді подякував усім родичам, навіть тіткам і дядькам, усім друзям, а жінку не згадав.
    Мені то таке, я то пережила без проблем. Ще й мої подруги їмості казали, що щаслива, що хоч коло свого отця на обіді сиділа, бо вони й того не мали.
    То файно, якщо тепер такі розмови відбуваються.

6. Alma

Alma New Member

Перед тим як взяти шлюб, майбутній священик зі своєю нареченою йдуть по благословення до єпископа. Ось тоді й відбувається та розмова, в якій потенційній їмості розповідають до чого їй готуватись і яка її місія і роль у служінні її чоловіка. Звичайно, добре, що такі бесіди мають місце, однак, не знаю чи хтось змінював своє рішення про заміжжя...Зазвичай, семінаристи ще задовго до пропозиції одружитись поступово розповідають дівчині про всі особливості його покликання...та й дівчина, певно, і сама повинна розуміти всю серйозність стосунків із семінаристом.
    Щодо подяки від єпископа....не пам"ятаю кому він дякує...батькам точно...А от сам нововисвячений ієрей дякує всім близьким...кому вважає за потрібне: батькам, дружині, викладачам-духівникам...Хоча, певно, від хвилювання можна і когось пропустити. То вже не настільки важливо :)

Останнє редагування: 27 Жовтень 2011
  7. Liliyah Romanova

А в якій єпархії таке є? У нас такого не було взагалі.
    Залежить, за чим женеться й на що сподівається...
    Де саме?
    Я говорила про самі свячення. Єпископ дякував під час проповіді.
    Нововисвячений ні про кого не забув, і о. Борис Ґудзяк, коли прийшов привітати, теж не забув, що було дуже приємно.
    Одна пані їмость (вже старша) сказала нам колись, що в нашій Церкві є одружений целібат. Ішлося їй про те, що на дружин не звертають уваги. Для них нема реколекцій, зустрічей, нічого. Але, мабуть, теж від єпархії залежить.
    У Канаді геть інше відношення до цього всього, геть інше й це дуже позитивно.

8. zabawa

zabawa Member

Я знаю одну сім"ю таку. Серед моїх знайомих є кілька священницьких сімей, в основному, багатодітні, є й по 2є діток, А одні є бізнесмени. От і всі, хто знають їх дуже дивувалися, коли бачили отця на базарі, продаючи лахи. От і в нас в хаті була розмова щодо цього з чоловіком. Він каже, що не уявляє такого, як так може бути? Спитай любого, тобі всі скажуть, шо то "дико" священнику - торгувати. Я, в глибині душі, десь то розумію, але кажу, що час в нас такий, життя дуже матеріальне стало, без грошей - ну нікуди, дітей-то треба годувати, одягати, вчити і ТД... Одним словом, трошки думки в нас розділились з того приводу.
    Цікаво почути Ваші думки?
    Щодо їмості, то там окрема розмова... Як на мене, вона не дуже відповідає моїм поняттям про жінку священника.[/COLOR]
    А стосовно того, чи може священник бути одруженим? то чому б ні? Головне, бути порядною, праведною людиною.

9. Alma

Alma New Member

В Самбірсько-Дрогобицькій.
    Я теж про свячення говорю. В кінці Богослужіння молодий священик має подячне слово.
    Тепер вже є зустрічі, Знову таки в Самбірсько-Дрогобицькій єпархії. Та й у Львівській семінарії, якщо не помиляюсь, проводились курси для майбутніх їмостей. Ось так. Добре, що таке існує, може з часом буде більш розповсюджене.

10. Donner

Donner Member

Це не "бізнесмен", це людина у відчаї. Шкода його. Бо чогось так в нас є - обговорити священика, його грошолюбство - запросто, а згуртувати парафію, щоби допомогти сім'ї пароха (та й просто - всім потребуючим сім'ям), того нема. Ми ж не знаємо чого той отець пішов на базар. А там точно маєтків не заробиш.

11. zabawa

zabawa Member

та чого ж не заробиш? (але про торговців, то в іншу тему)
    в даній ситуації - сім"я далеко не потребуюча...
    як писалось вище, священник - то не просто пересічна людина, і тому думки щодо їх поведінки висловлюють люди, які ж ходять до церкви і знають ту людину. Не завжди це обговорення негативне...
    Думаю, тема і створювалась для того, щоб почути думку, а про "бізнесменів" - то вже так розмова до того зайшла, що згадалось.

12. Liliyah Romanova

Цікаво. Теж такого не було.
    О, це дуже добре! Уточніть ще конфесію будь ласка. :blush:
    Коли ми одружувалися, то за свячення відповідала особа, котра в кандидатів на свячення питала: "ти вже здурів?" і це означало "чи одружився". :girl_sad:

13. Natalka

Natalka Well-Known Member

Лілю, збори їмостей УГКЦ в приміщенні Львівської духовної семінарії Святого Духа точно відбувалися цього року. Була на завершенні, бо діти з дитячої школи мистецтв №5 провадили для них концерт на завершеня зустрічі (там вчиться моя донька).

14. Liliyah Romanova

Ура! Ви мене втішили!!
    Коли я питала про таке одну важливу особу, мені відповіли "організовуй". :girl_crazy:

15. Alma

Alma New Member

Курси проходили в греко-католицькій семінарії у Львові.

16. MarichkaR

MarichkaR Well-Known Member

В Тернопільсько-Зборівській єпархії також так роблять.

В Тернополі проводяться курси для майбутніх їмостей в приміщенні Молодіжної комісії. Кожного літа в Зарваниці відбуваються реколекції для жінок священиків.

17. KotMarta

KotMarta New Member

Вчора у Львівській духовній семінарії були реколекції для їмостей.

Останнє редагування: 18 Грудень 2011