Сурогатна мати і донорство яйцеклітин. Добре чи погано?

Тема у розділі 'Пузата хата', створена користувачем Bree van deKamp, 10 Березень 2013.

1. Лідочка

Лідочка Well-Known Member

Відповідь: Сурогатна мати і донорство яйцеклітин. Добре чи погано?

Виходить так, що НЕзасуджувати гріх - це теж гріх. Ми засуджуєм не людину! а вчинок, гріх. Бо мовчати на гріх, потакати - теж великий гріх. Ми не маємо права засуджувати людину, бо ми всі грішні, і ділити гріхи на "легкі" і "важкі" теж не можна. Бо гріх завжди таким залишається. Чи то вбивство чи то осуд - в Божих очах і вбивця і той що осудив когось однакові. Різниця лиш в тому, хто з них покається.
    Тому не плутаймо поняття осуду людини, типу "ой, та то така грішниця" і осуду вчинку "вбивати ненароджених дітей - гріх".

2. Tikaba

Tikaba New Member

Вибачте, не працює цитування. Mаdе іn USSR дякую за пояснення, неправильно зрозуміла. А взагалі, думаю, що ЕКЗ- це погано, якщо при цьому вбивають діток. Таке не сприймаю. Але, як говорили форумлянки, можливі й інші варіанти.

3. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Чесно-пречесно. Мій чоловік не готовий до усиновлення й так мені колись прямо сказав. Я усиновити хочу давно, сподіваюся, то таки колись вдасться. Я би чекала, коли чоловік буде готовий до усиновлення. Він мені колись сказав, що якби я не могла народжувати, то він би подумав про всиновлення, тобто надія би в мене була, що думку таки змінить.
    На ЕКЗ ми би ніколи не пішли. І це наша спільна думка та рішення (і я вважаю, що вони такими й мають бути - спільними, подружніми). Залежно від того, в чому була би причина, можливо, спробували б щось із того, що не розбігається з нашими принципами.
    Чим більше я читаю про ЕКЗ, тим більше утверджуюся в думці, що наука пішла проти Бога, Його волі та Його задуму Творця. У мене занадто сильне почуття відповідальності та справедливості, аби я могла піти на такий крок і потім не їсти себе тим до кінця життя.
    Я не вважаю дітей метою людського життя, я вважаю їх даром, а дар не можна видирати з Божих рук за будь-яку ціну. І гроші, які йдуть на неодноразове лікування через ЕКЗ, я би воліла витратити якось раціональніше (раціональніше для мене). Ну, і своїм здоров'ям я би побоялася так ризикувати також.
    Отака моя думка, якщо чесно і прямо.
    А ви бачите різницю між осудом грішника та осудом гріха? У Канаді он уже теж перестали бачити ту різницю. Вже не можна гріх осуджувати, навіть Церкві це забороняють. Добре, що не на проповідях ще, а лише в брошурах.
    ЕКЗ - це не останній шанс. Люди по кілька разів ходять на цю процедуру саме тому, що це НЕ останній шанс, це крок безнадії. Не у всіх усе вдається з першого разу.
    Там не лише вбивство діток. Останні дослідження ще й доводять, що стимуляція яйників для ЕКЗ неодноразово спричиняла пізніше ракове захворювання. Тобто жінка не лише вбиває дітей, відбираючи "хороший матеріял", а й себе також, тільки повільніше.

4. Gudz

Gudz New Member

На 100% згідна:girl_sad:

5. yulop

yulop New Member

А як би Ви сприймали той факт, що немає власних яйцеклітин , а донором ніхто не хоче бути?

---------- Додано в 17:30 ---------- Попередній допис був написаний в 17:22 ----------

А як би Ви міркували, якби, не дай Бог, Ви опинились по ту сторону барикаде, де донорська яйцеклітина-остання надія відчути радість материнства

6. Liliyah Romanova

Це неправда. Ніколи донорська яйцеклітина не буде останньою надією. Не треба займатися нагнітанням і "ґдибанням".
    І чому дитина з ЧУЖОЇ яйцеклітини - моя, а всиновлена - то вже інше й не моя?

7. yulop

yulop New Member

Оце правдива відповідь, яку я поважаю. Бо багато хто кидається словами, що це "суперечить ЗАповідям Божим" і "ніколи б так не зробила", а як би Ви зробили??? Бо говорити легко, а пройти той шлях, який доводиться проходити жінкам, які не можуть завагітніти - ой як не просто

8. elektronika

elektronika Well-Known Member

Погоджуюсь. Стосовно ЕКЗ - загалом, я вважаю, якщо доля не дає тобі діток, це поштовх аби ощасливити сім"єю діточок які не мають батьків. Але нажаль, в нас в Україні, всиновлення - ну дууууууже проблематичне. Особисто я знаю сім"ю, яка шість (!!!!!) років добивалася всиновлення двох братиків. Страждали і діти і прийомна мати. Честь і хвала таким людям. А ЕКЗ - швидко, хоч і дорого. Але не всі мають таке терпіння....
    А виступала я виключно проти ОСУДУ. Особисто я вважаю, що не маю такого морального права. Колись засуджувала, але мені це поверталося кратно, навіть в дрібницях. Тепер НІ_НІ!

9. Liliyah Romanova

А ви десь бачили, що хтось це заперечує?
    Кожен поступає відповідно до своїх принципів. Озвучувати різні принципи та точки зору не заборонено.

Я вважаю, що якщо нема можливості мати бажану дитину, то це трагедія для людей, які тої дитини хочуть, незалежно від того, чи є вже в них діти, чи ні.
    Це як кажуть жінці, котра втрачає дитину, що "в тебе вже є одна дитина, будеш нею тішитися". Тобто, якщо я втрачаю маму, то маю тішитися, що ще маю тата чи як? Так що це все абсурдні порівняння.
    Я знаю сім'ю, що переживає страшенну кризу, бо вони хотіли ще одну дитину, а не можуть більше народжувати. І вони мають вже шість дітей. То що, ви скажете таким людям, що то не трагедія, бо от якби в них зовсім не було дітей, то оце так, це дійсно трагедія?

10. Vittoriya

Vittoriya Well-Known Member

ну так взагалі-то, їм є кому свою любов віддавати, а то таки зооооовсім інше. То моя думка. Недарма кажуть, що парам, котрі довго не можуть завагітніти, добре взяти якусь тварину, щоби мати ким опікуватися і свою турботу дарувати. І то вже легше знає, знаю як було в сестри, коли взяли собачку ( я не порівнюю дітей і тварин. одразу попереджаю, я про те, кий психологічний тиск). Тому таки то не порівнювані речі. Так, страшно завжди, коли хочеш мати дитину, а не можеш. Але коли в тебе пуста хата і ви лиш вдвох з чоловіком -то хіба то то саме, коли повна хата діток, сміху і напевно не завжди є час подумати проте, що хочеться ще дитини...

11. opel

opel Well-Known Member

Зі мною в палаті в пологовому була жіночка,яка 15 років(А Ви кажете швидко!) лікувалася від безпліддя і було три ЕКГ.Дві спроби без результату ,а на третій раз Бозя(Бо я вважаю,що діти тільки з милості Божої!!!)дав їм аж двійню!Тепер мають доню і синочка люблять їх без тямно!!! До речі чоловік був категорично проти всиновлення,то треба було чекати до пенсії поки він передумає,чи прожити все життя без діток,якщо в них був щанс стати Батьками?

12. Liliyah Romanova

Ну, тобто ви би втішали людей саме так, як я написала?
    Ніщо не стається без Божого відома, але це не значить, що люди не можуть отримувати щось чи когось не за Його посередництвом. Хтось свої дарунки вириває з Божих рук, не питаючи в Нього, чи такий був Його план. :pardon:

13. Vittoriya

Vittoriya Well-Known Member

я б таким людям сказала, що вони мають кому дарувати свою любов і мають дякувати Богу, що мають тих дітей і цінувати то. А надіятися на чудо завжди можна, віра повинна бути. А от що говорити парі, котру Бог ще наразі не обділив жодною дитиною? Надіятися і вірити також.. Але сказати сидіти і чекати? Не знаю, я іншої думки. Наш час теж обмежений і в жінки наступає період , коли їй вже буде пізно будь-що робити, тому поки є надія, ясно що варто пробувати все, що можна. У кожного своя дорога і якщо Бог дарує діток після ЕКЗ , то значить він від тих людей не відвернувся. А може і то був їх шлях до щастя.

---------- Додано в 22:40 ---------- Попередній допис був написаний в 22:34 ----------

боляче читати такі слова, так жорстоко... Комусь то дається легко і по плану, а для когось дитина не входить у плани Божі? А як ми взагалі можемо знати, що Богу треба від нас і як насправді Бог відноситься до тих людей , котрі йдуть на ЕКЗ? Не забагато людина на себе бере, коли так впевнено говорить, як має бути, а як бути не може?

14. Buriko

Buriko Well-Known Member

Може не прямо до теми, але до допису.
    Напевно, проблематичність всиновлення залежить від ситуації. Бо ми з чоловіком всиновили 4,5 міс. тому двох горобчиків:d25:, і те, що в Україні дуже проблематично із всиновленням (не з опікунством, тобто прийомним материнством) не відчули ні хвилини.
    Ми за місяць зробили документи ( і без проблем, і всі з радістю сприяли тому, щоби ми без черг проходили всі процедури). Місяць активного пошуку діток і ще місяць на проходження процедури усиновлення, і все. Всього три місяці і ми вдома з дорогими любимими, рідними, на нас схожими :) дітками.

І кожна людина сама вибирає собі шлях, тому, на мою думку, радити "та ти краще всинови дитину", не варто. Мені радили навпаки: "для чого всиновлюєш, родити треба!" (інколи не могли пояснити в держдитслужбах чому хочемо всиновити, якщо можемо мати власних дітей, тому вони і "відправляли" народжувати, а не всиновлювати).
    Кожна сім'я повинна "дозріти" до свого власного рішення як подарувати радість життя дитинці : чи то природня вагітність, чи штучне запліднення, чи всиновлення.
    От ми інколи з чоловіком говоримо про третю дитинку, а я знову думками вертаюсь до всиновлення, а не народження (навіть на першому побаченні одразу запитала чоловіка чи він би міг/хотів всиновити діток,і він сказав "так" :girl_tender:). Тому в кожного глибоко особистий шлях до батьківства.

Так, погоджуюсь, що погано коли порушуються Божі норми, але й судити нікого не можу

15. Liliyah Romanova

Ситуації різні бувають. І піти на ЕКЗ та вбити дітей - хіба не жорстоко?
    Це вже ваші домисли та інтерпретація. Я такого не говорила.
    А молитися про Його волю? Хіба того не досить? Молитися про неї і бажати її, і приймати.
    Для мене взагалі дивно читати про те, що можна "не мати, кому дати любов". Можна не хотіти шукати, зосередившись на чомусь, на ідеї фікс, але завжди є кому дати любов.
    Скільки є бездітних сімей, які навіть без тваринок мають кому віддавати любов, і роблять це із величезною віддачею. Не всі мусять бути такими, але якщо є шукання Божої волі, молитва до Нього, то як можна говорити про те, що "нема кому давати любов"?
    Щастя? Бог дає шлях до щастя? Мені чомусь здавалося, що до спасіння, спасіння душі. І якщо є вбивство дітей, аби народити одну чи двох, то це точно не Божий шлях до щастя, ані до спасіння.
    Як і до всіх - ЛЮБИТЬ!

16. yulop

yulop New Member

Читаючи відгуки і дописи в цій темі, мені стало настільки прикро, що всі почали цитувати Слово Боже, правда чомусь в мене закрались дуже великі сумніви, що всі живуть за Заповідями Божими і дотримуються їх у всьому...Тут мені здалось навпаки потрібні були поради і можливо іноді навіть співчутт. І не дай Боже комусь зіштовхнутись з цією проблемою, проблемою вибору як діяти в подібній ситуації...В даному випадку корисно було б почути історії тих, хто все це пережив, а не тих, хто сидить і розмірковує про "добро" і "зло" (і то в їх понятті)...
    Скажіть будь ласка, коли в людини є потреба в якомусь органі, то їй його не пересаджувти? Бо це не по Законам Божим? Тоді таким людям не жити, по-вашому?
    Зараз дуже багато жінок, яким дуже важко, або неможливо завагітніти без стороннього втручання. Невже Ви вважаєте , що тут не присутня вина взагалі людини?А як же екологія, яку ми звели на нівець, і взагалі наше суспільство?
    Ця тема є досить болючою для мене, а багато з Вас просто нехтуючи всіма правилами тактики, "плють в душу" (вибачте, але інакше всиловитись я не можу)
    І кожна людина має своє право на вибір, як їй діяти: захоче-всиновить, захоче-штучне запліднення...Просто аж сльози на очі навертаються від такого ставлення...

17. Buriko

Buriko Well-Known Member

yulop : І кожна людина має своє право на вибір, як їй діяти: захоче-всиновить, захоче-штучне запліднення...

Тому кожен з нас приймає рішення, а для кожного воно своє на підставі своїх життєвих цінностей та принципів. В мене одне рішення, у Вас інакше - і відповідальність в кожного своя. Ніхто не буде відповідати за когось, тому і засуджувати чужі рішення немає змісту.

Як на мене, це є глибоко моральне питання, тому і звернулись до Божого слова. Не думаю, що цитуванням Божого Слова хтось хотів підкреслити своєю досконалість. Скоріше, підняти моральність питання (це як я зрозуміла, бо піднялась проблема, що робити, наприклад, з рештою запліднених яйцеклітин.)

Останнє редагування: 29 Березень 2013
  18. terezka

terezka котяка-вишивака

Останнє редагування: 29 Березень 2013
  19. Liliyah Romanova

yulop, тут дискусійна тема. Якщо вам треба почути про досвід інших та знайти підтримку, тоді вам треба у відповідну тему.

Терезко, виривання там, де є гріх, де людина готова переступити через когось та/чи через свої моральні принципи, аби лиш отримати бажане.
    А ще є гріхи, яким нема прощення (у Біблії про них написано) - надмірна надія на Боже милосердя (притчу про човни пам'ятаєте?) та безнадія на Боже милосердя.

20. yulop

yulop New Member

А Ви в цій темі бачите дискусію? Бо як на мене тут просто повчання Божого закону і цитування Пласому...А ну ще несхвальні відгуки про жінок, які наважились на даний крок.
    Хіба в цьому полягає дискусія?
    Це зовсім різні речі, коли ти ведеш дискусію просто так, на словах, не переживши цього, бо говорити завжди легко. А коли ти пройдеш через цей шлях, відчуєш всю гіркоту ситуації, тоді напевно слова набувають зовсім іншої цінності...