статеве виховання

Тема у розділі 'Маленькі бешкетники', створена користувачем Nata, 3 Грудень 2008.

1. kati

kati Well-Known Member

Відповідь: статеве виховання

Мені років в 11 мама подарила книжку" Девочка становится Девушкой". Признаюсь, це була моя улюблена книга на протязі років 3-4. Звідти я взнала про все-все. Гарна книжка, там були і розділи про догляд за тілом і шкірою, і уроки рукоділля, і про статеве дозрівання дівчини , про фізіологію.З мамою на пікантні теми не спілкувались, звичайно коли в мене зьявився хлопець, і мама бачила що в нас вже доволі довгі стосунки, вона мені намікала про конрацепцію, про обережність.

• Подобається Подобається x 3
  2. Natalya Engy

Natalya Engy Well-Known Member

Коли мені було 6 років мама сказала, що їхала в тролейбусі з Св. Миколаєм і він передав мені книжку. Книжка була насправді суперовою :"Сексуальная энциклопедия для детей 6-9 лет" . Це був переклад (якщо не помиляюся) з французької. Гарна, папір глянцевий, кольорові картинки+фото. І цікава історія про те як люди зустрічаються, закохуються, одружуються, як зароджується і розвивається дитя в животку. Головне нічого "зайвого". Зберігається ця книга до нині.
    Жаль, звичайно, що мама стидалася зі мною поговорити на ці теми.
    Пізніше, вважаючи мене "просвіченою", завжди просила поговорити з сестрою (у нас 8 років різниці). Але вже сьогодні я не погоджуюся з цим. Мама просто зобовязана говорити з дитиною, а з дівчинкою тим більше, про місячні, статеве життя, а не перекладати це на літературу чи інших людей.

• Подобається Подобається x 11
  3. Natalya Engy

Natalya Engy Well-Known Member

І ще згадала про своє статеве виховання. Невдовзі після прочитання цієї книги я була в гостях з бабцею. Там зайшла мова про народження дітей. І моя баба жартома спитала чи бавила б я малу лялю, якби вона народила? А я цілком серйозно відповіла : "Бабо, для дитини потрібні і яйцеклітини і сперматозоїди. Сама ти не можеш народити!". Реакція присутніх :crazy: а моя бідна бабця !
    По дорозі додому ми поговорили і я зрозуміла, що це тема інтимна і при сторонніх не обговорюється. Власне про місячні мені теж розказувала баба. І лише з нею я про це і говорила. Легко і без сорому.

• Подобається Подобається x 17
  4. Женічка

Женічка Well-Known Member

у мене теж місячні почались рано, в 10 років.
    але я вже їх дууууже чекала, бо в моєї подруги почались ще раніше :)
    як зараз пам"ятаю, десь була 4 ранку, я була в бабусі на канікулах, живіт дивно болів, я в туалет, а там...
    скільки то було радості, я швиденько до бабусі, дзвонимо до мами, мама від радості розплакалась,чи то не від радості, а від тих емоцій, що донечка подорослішала :) одним словом повний буктет щастя :)
    і ми всі домовились не казати дідусеві і татові :)
    хоть мама 100% татові розповіла, зате я себе почувала вже дорослою, і у нас був свій секрет :)

• Подобається Подобається x 14
  5. Olenka

Olenka Well-Known Member

Мене мама привчила змалку все, що я не знаю питатися. Спочатку вона відповідала на питання сама, потім купувала мені різні енциклопедії, а потім знаходила і співрозмовників по темі (що я тут маю на увазі: якщо я цікавилася як печетьс хлію мама вела мена на хлібокомбінат).
    Отже, про секс я спиталася за столом коли всі їли (ми тоді ще жили з маминими батьками). Дідусь матюкнувся (він це робив рідко, ну і матюки в нього інші ніж зараз, але для нього це було не табу у порівнянні з "сексом") і вийшов з-за столу, а тато чуть не подавився. Мама сказала, що розкаже пізніше. Пізніше вивилося, що я вже знаю, що це таке, просто не знала, що воно так називається. Бо одного разу я шукала касету з мультфільмами і натрапила на "мультфільми для дорослих", зразу пішла до мами питатися що то таке...
    Отак, одного разу за столом я спиталася, що таке "х:cesored:й". Дідо всіх чуть не повбивав... (як мені зараз смішно, що він від того так злився, що було враження, що світова війна третя починається, і це людина, яка відвоювала дві війни і сідила в Освенцимі:8:). Мама мені все розказала, і сказала, що то негарне слово і його не можна вживати, а що ви думаєте я запиталася наступним?: "Якщо х:cesored:й - це чоловіча піська, то як буде негарно жіноча?" Мама мені сказала як буде. При чому вона це робила так невимушено, без сміху, без гніву, без сорому, що я ці слова більше не озвучувула. А розказа мені це все дочка маминої коліжанки на рік старша за мене, яка була для всіх зразком:clapping:
    Пройшло багато років, я поїхала з другом на лижі кататися, він був зі своїми друзями (я там була наймолодша), мені з ними не було цікаво, бо я не розуміла, про що вони говорять і що означає "морозишся як целка". Я довго не думаючи питаюся у свого друга, що то означає. Як вони почали смітися! Мені вперше стало соромно за свою допитливість! Уявіть вони стидалися мені пояснити!
    Трохи від теми відійшла.
    Потім коли я вже була підлітком, мамина коліжанка зайшла в гості, коли мами не було вдома(!) і не нароком дала мені прочитати дві книжечки: "Популярная сексология" і "Популярная сексология: 300 полезных советов". Звідти я дізналася багато корисної інформації, а також про те, що зараз називається "природнім методом планування вагітності". До речі, там був і короткий словник, і я зразу дізналася багато нових слів.
    Коли мені було десь 18 років, інша мамина подруга, лікарка, покликала мене до себе "на чай", коли мама була у відрядженні (!) і розповіла і навіть показала і дала мені, всі можливі засоби контрацепції. Інформації у мене було предостатньо + тоді у мене вже був інтернет.

• Подобається Подобається x 25
  6. Olenka

Olenka Well-Known Member

У чомусь моя мама була права, а у чомось ні (стосовно таємної дипломатії).
    Раніше я займалася дітьми на Пласті, і ми проходили різні тренінги і семінари про розвиток дитини. Також там розглядалася тема сексуального виховання. Я боялася, що діти мене почнуть питати про це, бо я не знала, як про це з ними розмовлють їхні батьки і не хотіла йти наперекір розповідям батьків. На щастя мене це оминуло. Були питання, коли вони вже були підлітками і то такого плану: скажи чи правда, що...
    Але вже тоді я шукала літературу про це. Найбільше, що мені сподобалося: Юзеф Августин "Сексуальна інтеграція" і "Мамо, звідки я взявся". Вже коли народився мій малий, то купила книжку "Відверта розмова про "ЦЕ" (чимось вона подібна на "Мамо, звідки я взявся", але набагато більша) - перший підручник про секс для вашої дитини. У ній розповідається про дітей Марію і Сергія, та їхніх друзів, які на сторінках книжки про ЦЕ довідуються. Разом і з ними "ти дізнаєшся про стать, статеві ознаки, сексуальність та почуття, що виникають між людьми".
    Планую з малим її переглядати.

• Подобається Подобається x 20
  7. kati

kati Well-Known Member

Відповідь: Різні погляди на виховання

Я також буду розповідати сину історію" про кохання мами і татка", та про " чарівне зернятко!" у маминому животику. думаю до певного часу цього вистарчить. А далі....звичайно якщо будуть питання, буду намагатись на них відповісти , дивлячись на вік дитини.
    Тут майже всі згадують про те , що їхні батьки не достатньо спілкувались з ними на інтимніі теми, і всі говорять про те, що зі своїми дітьми будуть максимально близькими..Я звичайно також притримуюсь такої думки, але чомусь мені здається що і наші діти всетаки багато чого будуть взнавати від однолітків, з ТВ, з журналів.І якщо з дівчинкою, я ще більш менш уявляю як говорити про ТАКЕ, т о от з хлопчиками:no:....Боюсь щоб не вийшло як в анекдоті...( синові виповнилось 16, батько кличе його і каже:" ну синку ти вже дорослий , давай поговоримо про секс" Син відповідає :" Так тату...і щоб ти хотів почути):)

А от що мене здивувало з дописів, так оце....

Це такий жарт? Дитина( неважливо взагалі скількох років) і присутність на родах, по моєму абсолютно не сумісні речі. Я собі уявляю. який би це був шок для дитини. У дорослих і в дітей асолютно різне сприйняття. Побачиту свою маму , якій боляче, кров, і.т.д.......Доречі природа всіх сексуальних комплексів лежить у дитинстві....

• Подобається Подобається x 7
  8. Irusya

Irusya Well-Known Member

Минулого року кума нам подарувала таку книжку
    в ній суперово і в доступній формі все написано! Гарні малюночки і текст, все це для дошкільнят і діток молодшого шкільного віку.

• Подобається Подобається x 10
  9. guculyanka

guculyanka Well-Known Member

Це нормально... :) :):) Перегляньте:
    http://materinstvo.org/articles/birth_photos_water1.php

• Подобається Подобається x 4
  10. kati

kati Well-Known Member

" Извращенство в чистом виде"

11. Олюська

Олюська Well-Known Member

Яка корисна тема! Я вже давно собі подумую над тим, як розповвідатиму дитяті про ЦЕ, читала одну книжечку, як з дітьми говорити на таку тему. Так ось, там пропонується пояснювати дитині спочатку зачаття на прикладі рослин і пташок. Ну з рослинами, з їхніми пєстіками-тичинками (я в тому ніц не шарю) складнувато, мені якось самій то важко розуміти, не знаю, як дитині. Думаю, що коли дитина питатиметься "Мамо, звідки я взялась", то насамперед скажу, що Бозя тебе послала мамі з татом, маам і тато дуже сильно люблять одне одного, захотіли дитинку і Бозя почула, тра-та-та. Як на мене, дуже важливо дати дитині зрозуміти, що дитя може взятися тільки з взаємної любові батьків. А далі обов'язково поясню все в подробицях (особливості тілобудови чоловіка та жінки і т.п.), але зрозумілою для дитини мовою.
    Вважаю, що дитина про ЦЕ повинна дізнатися саме від батьків, а не від дітей в пісочниці, від однокласників, від вчительки на уроці біології, щоб інформація про Це не була спотворена.
    А взагалі бачила книжечку "Як розмовляти про ЦЕ з дітьми" видавництва Свічадо, дуже хочу придбати

12. Олюська

Олюська Well-Known Member

Згадала, як одногрупниці сестра пояснювала свому 2-річному синочку, звідки він взявся: "В мами є квіточка, а в тата - хробачок і хробачок залазить до квіточки:shy::shy::shy:":xaxa::xaxa::xaxa:

• Подобається Подобається x 8
  13. guculyanka

guculyanka Well-Known Member

:D:D:D:D:D:D:D:D:D

Вмієте розсмішити!

====================
    особисто я не бачу шоку в тих діточок.
    Зауважте, це дівчатка, і, швидше за все, вони теж не будуть боятись родити, бо там не було нічого страшного.

Останнє редагування: 6 Грудень 2008
    • Подобається Подобається x 2
  14. tslezinska

tslezinska Well-Known Member

Ну, у вас свої уявлення про збоченство і свої "специфічні" методи виховання, про це вже, здається, ми на іншій гілці говорили...Ви про все судите зі своєї колокольні...Якщо у вас пологи асоціюються з кров"ю та болем - то ваша справа, думайте собі так на здоров"я, вам ніхто не забороняє. Чи може то у вас якісь комплекси є? Але для мене це були дуже приємні та хвилюючі моменти. І саме діти, яким змалку показали, як то виглядає насправді, ростуть нормальними і стають згодом хорошими батьками. І коли на вулиці їм хтось буде розказувати якісь брєдні про те, як діти на світ з"являються, дитина буде знати, що то брєд...

• Подобається Подобається x 4
  15. kati

kati Well-Known Member

не буду з вами вступати в дискусію.....тішить одне, що в наших роддомах вам просто напросто недозволять привести на роди дитину.
    доречі якраз мої пологи були чи не найшвидчими і найлегшими зі всіх про які чула.Але ж справа не в тому....ви в якихось дописах згадувала про відвідини психолога, запитайтесь в нього як він ставиться до присутності дитини при родах.

• Подобається Подобається x 2
  16. Женічка

Женічка Well-Known Member

скажу чесно, я б не ризикнула дитину на пологи взяти, досить того, що чоловік втрачає свідомість від вигляду крові.... :)
    а якщо щось піде не так, або маму, або дитинку доведеться рятувати, тоді старшеньку з кімнати виведуть, дитина відчуватиме всю напругу і не розумітиме, що з мамою, де вона, чому до неї не можна... уявила, аж страшно стало...
    я краще після пологів їх познайомлю, мені так буде спокійніше :)

• Подобається Подобається x 7
  17. kati

kati Well-Known Member

А чому дитину брати тільки на роди? давайте зразу на процес зачаття, і тоді дитина вже точно буде знати звідки діти беруться :8::xaxa:

• Подобається Подобається x 6
  18. kati

kati Well-Known Member

Так, я виступаю за щеплення, за садок, за школу, .....якщо це називається" специфічним вихованням", ну тоді так:)

• Подобається Подобається x 1
  19. карапуз

карапуз Well-Known Member

А не підкажете,де можна таку книжечку купити ?

20. Lebidka

Lebidka Well-Known Member

:) :) :) Каті, для роздумів радила б вам почитати книжку псиихологічного характеру Жан Лендлоф "Як виростити дитину щасливою" ("Как вырастить ребенка счастливым"). Там в одному з розділів розповідається, що для дитини є цілком нормальним і природнім спостерігати як батьки любляться, дитя розцінює це як вияв любові. Я не беруся стверджувати, що це правильно, але подумати є над чим. :confused::xaxa: