Шлюб

Тема у розділі 'Філософські та релігійні посиденьки', створена користувачем Галюня, 3 Жовтень 2008.

1. Андріана

Андріана Well-Known Member

Відповідь: Шлюб

ми теж брали шлюб в маленькій церкві, в ту яку ходим на Богослужіння, не вишукували престижу і показухи, навчання проводив наш священик, який кожного свого парафіянина знає в лице і по прізвищу імені та адресі, і це було дуже цікаво, зовсім не так як лекції чи повчання, а ми розмовляли,кожне занаття мало тему і ми ходили навколо цієї теми, трохи священик розказував, трохи ми питалися що нас цікавило, але настільки подобалося туди ходити, заняття мало бути 1,5-2години, а ми затримувалися по 3-4,не могли наговоритися:xaxa: і це ніскільки нам не коштувало. І дуже гарна церемонія була і ми були одні ( а не так як наприклад в церкві, що знаходиться біля пам"ятника Грушевському, ми там були на шлюбі, то там як конвеєр одні вийшли інші зайшли ніякої урочистості я не відчула:8:)Потім вже після шлюбу заплатили як пожертвування і зовсім нам про те ніхто не нагадував.

• Подобається Подобається x 3
  2. Cifalius

Cifalius Well-Known Member

Yaremko, я розумію що краще поставити негативну оцінку всім дописам, але як на мене то краще УВАЖНІШЕ ЧИТАТИ ЇХ

3. Loyal

Loyal Well-Known Member

Якби могла, то 100+ наставила б!
    Я брала шлюб у своїй церкві, куди ходжу практично кожної неділі. Це Свв Володимира і Ольги на Симоненка. Була у мене спочатку думка брати в Преображенській, бо за 5 років навчання досить часто саме там бувала, але все-таки зупинилась на своїй парафії (хоч там і ремонт і риштування на всю церкву були)
    Так от! Я вважаю, що навчання потрібні конче!!!! В нас дуже гарні теми піднімались і навчання були ґрунтовні! Кожного дня ми йшли з завданням обговорити і обдумати певні питання. Наприклад, обов"язки щодо дітей майбутніх, ті самі методи контрацепції, проведення сімейних свят (як то куди їдемо на Вечерю, на Великдень - це для всіх камінь спотикання, бо стає в 2 рази більше родини :8: ). З нами говорила лікар-гінеколог, сімейні пари зі своїм досвідом. Мені дуже сподобалось. І раджу всім.
    П.С. В наборі перед нами 8(!!!!) пар відклали весілля, бо були ще до того не готові. Вони просто не усвідомлювали серйозності справи.
    А хто з вас знає, що за рік до весілля проводяться заручини в церкві? І тоді виділяється рік!!! щоб пізнати одне одного глибше, вияснити всі питання майбутнього подружжя. А вам впирається в 2 тижні по 2 години в день?
    Так що думайте! Краще не спішити з шлюбом, а підійти до цього свідомо. Як вже стоїте в церкві, то першим гостем на вашому святі має бути Бог! Його першого треба запросити, а якщо ви не удостоїлись виділити час на розуміння Таїнства, то не треба в нього входити.

• Подобається Подобається x 17
  4. algo

algo СуперМодератор) Команда форуму

Мій коханий хотів брати шлюб десь в величезному соборі чи церкві.Але, на щастя, я змогла його переконати.Будемо брати шлюб в рідній церкві, де виросла, де змалечку знаю всіх в лице!!:))

5. tslezinska

tslezinska Well-Known Member

Ми брали шлюб у ц.Юра, але не заради престижу чи показухи, а просто ми обоє були не львівські, ні до якої парафії конкретної не належали, тому вирішили, що логічніше буде піти до шлюбу у "центральному" соборі. Ми відвідували науки, 8 занять, нам дуже подобалося, бо вели їх доволі веселі священики, атмосфера була дуже неформальною. Не пам"ятаю, скільки ми за науки заплатили, але небагато. Читаючи дописи, розумію, що нам дали доволі стислий курс наук, психологів та гінекологів не було. Зараз, напевно, вже набагато більше інформації дають. Церемонія шлюбу сподобалася, але був конвеєр. Щодо пожертв, то тоді ціни були менші, нам якось натякнули, яка сума є бажаною, ми дали трохи більше. Та пожертва віддавалася у руки в конверті, коли нам давали свідоцтво про шлюб. Зараз ми до ц.Юра не ходимо, бо нам там відмовили у хрещенні дитини, за що я на них дуже взлостилася. Зараз то є доволі бюрократична фінансова установва, але попри все це я не шкодую, що ми брали там шлюб.

6. Yaremko

Yaremko Well-Known Member

Я живу біля Львова мій чоловік жив в Пустомитах і весь час коли ми зустрічалися ми що неділі і свята ходили до церкви Юра. Ми зустрічалися біля 2 років і тому вибір церкви перед нами не стояв бо це було логічно що це буде Юра. Ходили там на науки. Особисто для мене нічого нового і нічого особливого небуло можливо трохи нудно (тому що в мене така сім'я що я вже це все знала із самого малку) Тільки була гарна атрмосфера. Ті науки тільки фактично були для чоловіка оскільки він незнав багатьох нюансів як і всі присутні. За науки нікопійки не дали, за шлюб повністю нормальна ціна. (Правда там є такий негатив як дяки, бо в канцелярії та самі священики неодноразово всім наголошували що їм окремо неплатити, бо вони отримують гроші за це від священикі, а вони як попрошайки були не тільки на шлюбі але і на хрестинах). Так звичайно мороки трохи було побігати по своїх священиках і принести всю документацію на шлюб, ну і таке саме у хрестинах але ми знали для чого це ми робимо і для чого це все треба.
    Після того як ми одружилися також ходимо тільки до Юра, хоча підбоком є своя церква але чомусь все одно тягне туди.
    І найголовніше щодо грошей. Платиться стільки скільки маєш! мені дивно що робиться весілля плаття за великі гроші, машини, і т.д. людей напроситься дофіга, і це все має бути це все заради паради, а от трохи більше заплатити церкві це вже страшне, кінець світу, обдираловка. Ціни відповідно до місця а в Києві ще більші, а в селі менші як і зарплати в різних регіонах коливаються так і ціни на різні послу.
    Взагалі це священики перед Богом несуть відповідальність за ваш шлюб, бо вони вас вінчали і це буде безвідповідально з їх боку одружити вас непідготовлених або зхалявити у підготовці до сімейного житя і я абсолютно небачу нічого поганого в тому листочку що записувалися хто є.

• Подобається Подобається x 5
  7. мамочка

мамочка Well-Known Member

і я ходила на науки до ц. Св Юра
    я була невіруюючою, а батьки і чоловік наполягали брати шлюб
    я погодилася на це з думкою " а що мені важко в церкві пару хвилин постояти, зате всі будуть задоволені"....
    після перших же наук я почала глибоко замислюватися і над подружжям, і над своїм "існуванням" і сенсом життя....

ці 40 занять пролетіли як 1 день...

я розумію дівчину, яка написала перший допис в цій темі, я сама не хотіла витрачати свій час і шукала найпростіший варіант щоб не проходити ті науки...

але повірте, ті витрачені години свого життя Ви будете згадувати не один раз, це допоможе вам розібратися в собі ,в ваших стосунках з нареченим, і чи потрібен вам шлюб, де

• Подобається Подобається x 11
  8. Loyal

Loyal Well-Known Member

Для мене науки були об"єднуючим елементом. Чоловік з Рясного і належить до тієї скандальної парафії. Там до священника дещо особливе ставлення, хоч і є певний позитив. Ми до церкви ходили обоє кожної неділі і ще до того, як зустрічалися. Науки нам допомогли знайти спільне щось. Бо я ходила до церкви, а не до священника, а на науках побачила "іншого" священника. А мій чоловік визнавав отця лише зі своєї церкви, а тут подивився зовсім іншими очима. Та й позитив в тому, що ми мали привід обговорити масу речей і тим самим знялось дуже багато причин для суперечок тепер.

9. Muminka

Muminka Member

По моїй забаганці ми брали шлюб у соборі Св. Юри. Мене. там хрестили. Церква є дуже гарною, церемонія шлюбу дуже усім сподобалася. Навчання ми проходили у іншій церкві, так.як я живу зараз в Новояворівську то ми ходили тут в греко католицьку церкву. Причому навчання були безкоштовні. В загальному було 15 уроків. З яких ми може 4-5 пропускали , і ніхто не заставляв ще раз на них ходити. З нами працював психолог, гінеколог, монашки, священик і ще була сімейна парочка. Навчання було безкоштовним . в кінці нам дали довідку про їхнє проходження. Доречі це навчання нам дуже сподобалося, заставило задуматися над усією серйозністю нашого вчинку (взяття шлюбу).
    Процес запису на шлюб у соборі Св.Юри для нас був дуже важкий.
    Прийшли на запис за три місяці до шлюбу, потім нас відіслали на навчання. Після навчання ми привезли довідку і почали заповнювати першу частину протоколу. Вийшла неув’язка при проходженні пункту про хрещення – прийшлося їхати за мамами що б вони засвідчували хрещення. Потім була співбесіда зі священиком і заповнення другого протоколу. І ще на кінець нам дали проголошення яке ми порозвозили по церквам в які ми ходимо де нас оголошували цілий місяць потім там давали довідки які ми везли назад у церкву Юри. Ще в четвер перед шлюбом обов’язкова сповідь і літургія. Одним словом пинали нас за зборкою купи тих папірців. І в суботу вся краса шлюбу і дання обітниці за пів годинки пролетіла. АЛЕ ми були раді що брали шлюб саме в церкві Юри . зараз сидимо вечором і переглядаємо відео із блиском на очах і посмішкою на обличчі.

10. tslezinska

Ну я ж казала, що ц.Юра є більше бюрократичною установою, аніж дійсно церквою...

11. Yaremko

Я би сказала по іншому вони підходять до цього більш відповідальніше можливо тому що вони там і анульовують шлюби, а взагалі це має бути так у кожній церкві, а ще що а ви уявляєте скільки то би було бажаючих в церкві Юра брати шлюб якщо б тої біготні небуло?
    Я задоволена що я побігала, тепер маю свідоцтво про хрестини і свої і чоловіка а коли б до того віднеслися халтурно то би досмерті його немала.

Останнє редагування: 17 Жовтень 2008
    • Подобається Подобається x 1
  12. Ольга

Ольга Well-Known Member

Що значить бюрократія і що значить "пинали нас"? Що тут дивного? Ви мали подати всього лише:
    1. довідку про хрещення
    2. заповнити протокол та пройти бесіду зі священником
    3. дати на оповіді
    Це повинні зробити всі пари, які планують взяти шлюб. А сповідь взагалі в цей список не включається, це що теж бюрократична процедура?

• Подобається Подобається x 4
  13. tslezinska

Та знаєте, ми теж тоді трошки побігали, але щодо мого свідоцтва про хрещення...Тої церкви, де мене хрестили, вже й нема, записів не лишилося, а священики хто помер, хто десь поїхав...Отож моя мама на словах засвідчувала, що я хрещена. Тому воно дивно виглядає, що інколи вони з тебе 3 поти зженуть, хрестити дитину відмовляються, бо хресні православні, а тут без папірця словам повірили...

14. Yaremko

А як ви хотіли хрестити в Греко-католицькій церкві і щоб хресні були православними це ж нонсенс. Дозволяється тільки щоб хтось один був іншої віри а другий із хресний греко-католик. Тут все є логічно

15. tslezinska

А як же нам тоді дитину похрестили у ц.Володимира і Ольги? Вона є греко-католицькою. Достойних хресних серед греко-католиків ми не знайшли, бо у нас всі друзі виявилися православними...

16. Yaremko

ну але якщо пара не відноситься через місце проживння до парофіян тої церкви де планує брати шлюб то їм ще потрібний дозвіл від пароха так зване відкріплення з двох боків.

• Подобається Подобається x 1
  17. Yaremko

це називається безвідповідальність з боку священика який хрестив!

18. Маруся-мама

Маруся-мама Нєправільная пчєла! Собіраю нєправільний мьод!

правда, правда... я брала в Новім Йорку, бо шлюб був у Львові.

І взагалі, я також задумуюсь а чи треба вам люди того шлюбу???

• Подобається Подобається x 2
  19. Natalia

Natalia Well-Known Member

На скільки я знаю, то всі мої знайомі-однолітки хрещені в православній церкві, бо католицьких тоді практично не було. Але це не завадило нам брати шлюб в греко-католицькій церкві. Мій тато займав керівну посаду, вимушений був бути в компартії, то про якісь записи навіть мова не йшла - всі того боялись. І якби прочитали, що мене хрестили, то б татові точно світила "зрада радянському народу".

20. Yaremko

Тут йде мова не в якій церкві хрещена особа, а якої та особа віри! це різні речі. Я хрещена в той час коли моя мама була директором школи і також ніде це не записувалося бо також би були досить серйозні проблеми. Зараз що виробити собі свідоцтво потрібно знайти дві особи які підтвердять факт вашого хрещення (це би мали бути хресні але необов'язково і це записується у церковну книгу і на основі того запису виписується свідоцтво про хрещення.