Шлюб

Тема у розділі 'Філософські та релігійні посиденьки', створена користувачем Галюня, 3 Жовтень 2008.

1. Provizor

Provizor Well-Known Member

Відповідь: Шлюб

То наречений так "жартував", на Західній Україні за моїми спостереженнями шлюб є обов"язковим ритуалом для галочки, часто саме подружжя не розуміє і не усвідомлює суті даних обітниць. Це теж саме, що ходити щонеділі до церкви, аби показати нове вбрання і обсудити сусідів, хреститись в маршрутці проїжджаючи поряд з церквою і в ту ж хвилину обізвати ближнього свого... "подвійна мораль".

2. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Як на мене, священик мав би їх відправити додому. А тоді най би науки ще раз проходили, якщо вони їх узагалі проходили.
    Тим більше не варто тоді давати шлюбу таким парам.

3. Ольга

Ольга Well-Known Member

цікаво чи вони таки одружилися? то певне десь під Львовом село?

4. WildWind

WildWind Member

Дівчата. Маю до вас таке питання. Я в принципі у Львові живу не довго, ще всіх звичаїв та обрядів не вивчила але.. Двоє моїх нових друзів в скорому часі одружуються, от ми в невимушеній розмові за пивом жартуємо з приводу весіль, і тут я кажу, що вам мабуть не смішно, бо маєте утримуватись до шлюбу.. Пара давно живе разом, але я мала на увазі, що як вони вже сходили до священника на науки, мали посповідатись, і вже не мати статевих стосунків до шлюбу. Я зустріла два здивованих погляди, мало того, наскільки я зрозуміла, в них до шлюбу була всього одна наука, про посвідчення хрещення і т.д. я взагалі мовчу. Добре, допустимо то є "несвідомі релігійно" люди, обговорювати їх вибір я не хочу, бо то мої друзі. Але. Що, тут священники не наголошують в тому, що до шлюбу треба утримуватись? А науки? Та мій брат в мому селі стільки разів ходив до священника, що невістка сходила нові босоніжки..

5. Bogdanka

Bogdanka Well-Known Member

наголошують
    кожного особиста справа
    навіть не так. Це справа особистої совісті. Думаю, це не дуже Вас обходить, наскільки б близькі друзі то не були.
    Якщо питаєте для загального розуміння - то у нас були передшлюбні науки з отцем Юстином Бойком в Михаїла. Отець настільки правильно веде передшлюбні науки, що мало хто час від часу пропускав, а група була гей-гей, 23 пари (46 чоловік). Усього наук було 12. Отець ні до чого не насилує і не має насилувати, він може настановляти, а вибір уже за людиною.

6. Муська

Муська Well-Known Member

Був подібний випадок в мого знайомого,він так хвилювався перд шлюбом,що коли священик запитав чи(вибачте якщо неточно слів передам) по добрій волі бере шлюб і згоден взяти цю дівчину за жінку?
    Відповів: ні:girl_crazy:. Але потім зразу до нього дійшло ,що не то щось сказав,і виправився. Вийшло кумедно:girl_haha:,навіть священик потім сміявся.:girl_haha:
    Наскільки знаю,у Львові в одних церквах без навчання шлюбу не дають,в інших і без навчань брати шлюб без проблем,єдине тільки ,що треба висповідатись.

Останнє редагування: 20 Травень 2010
  7. WildWind

WildWind Member

НУ власне я написала вище, що обговорювати друзів не хочу. Мене цікавить власне єдине питання, чи після того, як люди ходили на науки і посповідались перед шлюбом, чи каже священник, ну чи батьки, що вже перед шлюбом мають утриматись від статевих стосунків, навіть якщо до того жили разом. Ну бо нащо тоді та сповідь пере шлюбом.. Хоча я колись була на шлюбі, де сповідали власне під час церемонії. Ну але ж не може бути так, що в кожного священника свої правила, чи в кожному місті, дивно якось.

8. Vittoriya

Vittoriya Well-Known Member

я колись кілька разів була на сестриних науках з Отцем Юстином. І у них в групі була пара, де в дівчинки вже такий був серйозний животик. Отець Юстин розповідав про дошлюбну цноту, але й ні на кого особисто не звертав уваги. Люди самі вирішують як жити, священник дає поради, не дати шлюб він теж не може, тільки через те, що люди не дотрималися тої цноти перед шлюбом.
    цілком згідна! Якщо для вас то так важливо, ви того й дотримуйтеся,

це тфльки їхня особиста справа, особисте рішення.

9. WildWind

WildWind Member

Ок. Давайте відійдемо від інших людей. Хоча мені на прикладі легше пояснювати що мене цікавить.
    Чому у Львові я чула тільки одиничні випадки, коли сповідають перед шлюбом. Я розумію що для більшості молоді, то просто день, який треба відбути, перетворили то все на конвєєр. Але..
    Знову ж таки, в більшості випадків наречені не дотримуються певних правил саме тому, що їм про то ніхто не сказав, ні батьки, ні священник. Мене цікавить саме донесення інформації, а не трактування її нареченими.

10. Provizor

Яких правил? Я в питаннях релігїї некомпетентна, але якщо людина вважає дошлюбні стосунки гріхом, то вона цнотливою вступає в шлюб, а якщо пара кілька років жила в громадянському шлюбі, що принципово змінить тиждень - два утримання після сповіді? В мене є знайома, яка ходить в церкву, дотримується певних звичаїв, регулярно сповідається. Після сповіді перед Паскою тиждень не курить, а далі знову грішить... Чи не лицемірство це?

11. Vittoriya

не знаю, я якраз чула поодиничні випадки, коли не сповідають.В греко-католицькій церкві сповідання перед шлюбом є обов'язковим.

ну не треба так узагальнювати!

та ну! зараз такий світ, що молодь якраз дуже обізнана в правилах,якщо для вас правила, то дошлюбна чистота. Всі ж про це знають! Просто у кожного ще свої якісь особисті принципи,у кожного своє життя, своя доля. Як на мене священники сповна доносять інформацію до тих, хто її хоче почути! Адже згодіться, священник ж не має сам бігати за молоддю, щоб настановити їх на правильний шлях. Для кого то важливо,хто хоче знати,як треба жити, той сам прийде і все почує.І зрозуміє.Церква відкрита для всіх.

12. WildWind

WildWind Member

А чому ні? В моєму рідному селі, священник спершу питає молоду пару молитви, біблію, якщо люди взагалі ні бум-бум, він виясняє чому вони тоді вирішили шлюб взяти, і якщо бачить, що вибір є свідомим, і для людей шлюб є важливим, то навчає їх, люди читають біблію, священник перевіряє, чи вони вивчили молитви. ЗНову ж таки пункт про батьківське благословення розказує молодим священник. КОли читаються оповіді, молоді люди мусять бути в церкві. Були випадки,правда не в моєму селі, але священник відмовлявся дати шлюб, бо люди не ходили до церкви перед шлюбом і відмовлялись хоча б постаратись для того, щоб хоч щось вивчити/зрозуміти.
    Звісно питання дошлюбної чистоти кожен вирішує для себе сам, як і куріння в піст абощо, але, на мою скромнку гадку, якщо пара вирішує взяти шлюб, то мусить підійти до того свідомо. І принайнмі постаратись щось "наздогнати" з пропущеного. Бо якщо думати, що ми і так грішили, то що вже тепер, ніц не зміниш і старатись не треба, отоді шлюб дійсно буде лицемірством.
    Може для мене то дивно, бо я в селі виросла, і ті звичаї для мене є обов'язковими.. Пишу саме звичаї, або правила, бо не вважаю себе добре обізнаною в релігії, в селі воно тісно переплетене з забобонами. Саме тому і пишу тут, щоб ви мені трішки роз'яснили. Я не люблю з піною біля рота відстоювати те, що я знаю, хочу зрозуміте це місто, мені ж тут жити... А в мене діти будуть, та вже подруги питають, бо я часто дуже дружкою була, а тут виявляється все простіше, чи навпаки,отак якось)

13. Vittoriya

ой, ну не треба тільки говорити , що в селі все дуже правильно, а тут у місті ми всі страшно не релігійні.. Ще раз кажу. якщо людина хоче щось почути ,взнати, вона може піти до церкви і взнає все і її настановлять, дадуть поради.І зрештою, ви ж самі то і пишете, що пара приходить перед шлюбом до священника. Пара приходить, не священник до них! В храмі Михаїла проходять чудові науки, пізнавальні, доступні, зрозумілі. Так що то не правда, що у нас тут все тільки для галочки і що люди нічого не знають!

14. WildWind

WildWind Member

Я ж написала в мому рідному селі, оскільки можу говорити тільки про те, що знаю напевне, як там по інших селах чи містах не знаю. І ви також пишете лише про один храм Львова, оскільки думаю теж не можете знати всього. З іншого боку в темі про сповідь багато чого негативного писала я особисто про сповідь на селах, так що ви не можете звинувачувати мене в тому, що я критикую місто, чи відношення тут людей до релігії.
    Насправді мене не цікавить як люди ставлять до того, лише хочу вияснити як має бути, як правильно, якщо ви не знаєте, то може хтось інший знає. Цілком припускаю, що у православній церкві можуть бути зовсім інші вимоги ніж у греко-католицькій. Так само у мене промайнула думка, що священники на селах можуть бути так званої "старої закалки", а церква ж то росте разом з людьми, і як казала Лілія Романова (надіюсь правильно прочитала нік), в Біблії колись не було поняття авторського права, ну але зараз є, і з часом думаю і буде чітке ставлення церкви до того.
    Наразі всі пишуть лише своє ставлення до моїх питань, але як того вимагає церква я так і знаю.

15. Vittoriya

усі питання ви можете взнати у церкві. Як вам так цікава та тема, то може підіть до якогось священника, може у вас є свій наставник, він допоможе вам з відповіддями на ваші питання.І все ж я думаю, що якраз більшість людей підходять до питань шлюбу свідомо, а є просто деякі,які не хочуть і не вважають за потрібне знати усі тонкощі цього.І це не вина церкви, чи священника.
    я не звинувачую, просто не згідна з вашими словами
    ви пишете:
    І на це питання вам відповіли-у Львові в греко-католицькій церкві дуже серйозно відносяться до наук і до шлюбу.не тільки у вас в селі.
    а то взагалі не правда. ви у Львові чули? від кого?? бо я такого не чула...

---------- Додано в 14:20 ---------- Попередній допис був написаний в 14:18 ----------

Та ясно ,що своє ставлення, це ж форум, де люди спілкуються і висловлюють свої думки :)

16. Provizor

Я не розумію в чому полягає ваше питання?

Останнє редагування: 20 Травень 2010
  17. WildWind

WildWind Member

ну починає потрохи прояснятись..
    ну та якщо маю 5 вже одружених друзів в селі, і вже скоро теж 5 тут, то тільки по тому і порівнюю, а по чому ще. Хоча з іншого боку, якщо на селі проживає 1000 людей, і зних рівно половина ходять до церкви,то в місті та половина значно більша, відповідно враження складається чисто суб'єктивне, ну бо знову ж таки, в селі знаю всіх 1000, а тут і 100 не назбирається. Ну але люблю Львів, не будьте такі вже суворі.
    Перед шлюбом священник сповідає пару, навіть якщо в пари були статеві стосунки раніше, то вже той період до шлюбу вони мають утримуватись. Так чи ні?
    Ну бо в мене один яскравий спогад з дитинства, як мало бути весілля в молодих людей, жили разом давно, і акурат на час читання оповідей мама забрала дочку додому і відпустила аж на весілля)))))

18. Provizor

Я б назвала це формальністю, виконанням припису, а не усвідомленням гріховності і бажанням не повторити помилку. Якщо люди свідомо сповідаються, то потреба в конвої відпадає. А якщо пара терпить тиждень-другий до шлюбу, бо так треба - то про яке розкаєння йдеться?

19. WildWind

WildWind Member

ну та те саме можна сказати, якщо пара іде до шлюбу, бо так треба, то про яке благословення може іти мова..ну але так не є.
    Ой, замучилась, ще мами вдома попитаю)

20. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

І так, і ні.
    Гріх тих, хто є частиною церковної спільноти, впливає на інших також.
    Чому під час потопу померли люди, тварини, рослини? Бо людина їх занапастила своїм гріхом.

Павло радить подружжю утримуватися й перебувати в час утриманні на молитві й у пості. Це дуже добра порада. Корисна для кожного подружжя. Тим, хто прожив багато років у цивільному чи громадянському союзі, цілком варто прислухатися до таких порад, бо це допоможе глибше й поважніше прийняти це Таїнство.
    З чиєї точки зору? Вашої? Людської? Чи Божої?
    Комісії та перевірки по церквах не ходять. Якщо ніхто не жаліється на недотримання якихось речей, яким чином церковна влада би мала на то відреагувати?
    Наскільки я знаю, сповідають день-два перед шлюбом. У більшості груео-католицьких храмів. Про інших не скажу, але думаю, що й інші теж цих правил дотримуються. Узагальнювати про конвеєр можна, в принципі, але теж невдячна справа, бо думаю, що там, де наречені переходять поважні науки, як от у студитів, це вже не конвеєр, а серйозна школа й свідомий крок. Конвеєр - це не кількість пар, що беруть шлюб, а брак якості в їхньому виборі.