Школа - домашні завдання для батьків

Тема у розділі 'Діти-квіти', створена користувачем poputochka, 1 Листопад 2011.

1. arushka

arushka завжди досягаю мети

Відповідь: Школа - домашні завдання для батьків.

задля здорової нервової системи моєї дитини, яка явно травмується такою несправедливістю.

2. Мар'яся

Мар'яся Moderator Команда форуму

чудненько: виконати завдання, виконання якого фактично відразу передбачає те, що для учня воно непосильно і між рядками читається, що то мають зробити батьки (чи ще хтось). Інакше так, воно вплине на оцінку, як невиконане завдання.

3. Svitlanka

Svitlanka Well-Known Member

Особисто я дуже незадоволена теперешньою системою освіти. По-перше, оця незрозуміла 12-бальна шкала оцінювання. По деяким предметам більше 10 балів не отримаєш. Тобто. дитина в 2 чи 3 класі пише диктант з англійської, 15 слів без жодної помилки чи виправлення, отримує 10 балів. Але це ще не страшно.. Нам, наприклад, за дом. завдання без помилок та виправлень теж більше 10 балів не ставили ( впринципі, логіку можна побачити), а от були в іншому місці, дівчинка нашого віку. дивлюсь зошити - 1 помилка, декілька виправлень - "12".
    От для чого створювати незрозумілу шкалу оцінювання? Незрозумілу для самих вчителів, як я побачила. Хоч якісь правила оцінювання є ( допустима кількість помилок, виправлень і т.д.), але вчителі ставлять як хочуть.
    Похресниці за дом. завдання в 3 класі без помилок та виправлень вчителька поставила 9 балів. Пояснила це так - занижую, щоб діти не розслаблялись.

4. OxankaF

OxankaF Well-Known Member

а чому ви не пішли до вчительки?
    нам на зборах зачитувала вчителька, за що скільки балів знімається.
    Це вже вчителька ваша фантазує. Хоча за домашню здається більше 10 не ставлять, завтра перепитаю малих.

5. Svitlanka

По-друге. Навантаження шалене. Кількість годин в тиждень - не до порівняння до того,, що було 10-15 років тому. Якщо дитина в школі до 15 години, час залишається тільки на обід та виконання дом. завдань. Все. Багато знань винесе зі школи з таким навантаженням? Бачу по своєму сину, що бажання вчитись зникає. З деяких предметів вчителям ( моє враження) абсолютно не важливо, чи засвоює клас програму, чи ні. Репетитори довчать.

Дівчата, ну не було такого раніше, щоб більшість дітей робила дом. завдання тільки з батьками. Не було такого навантаження. не було репетиторів з 1-2 класів.

Що буде далі?

6. Tutuka

Tutuka Well-Known Member

В моєї малої в другому класі вчителька на зборах сказала, що буде ставити 12-11-10 (то вже у кого зовсім погано), але деякі мами попросили ставити одиниці-двійки, щоб хоч якось вплинути на лінтюхів. :)
    В одної жіночки з моєї роботи зять спробував протестувати проти здирання грошей на щось там, то вчителька заявила: "ну ви ж не хочете, щоб моє ставлення до вашої дитини змінилося в гіршу сторону?". Оце вже повний капець.

7. OxankaF

і він звісно промовчав? ну то капці. Най би мені так сказали...

8. Tutuka

Tutuka Well-Known Member

Дивлюся я зараз в підручники моєї малої і здається мені, що те, що зараз їм пробують вбити в голови у другому класі, ми вчили як мінімум в четвертому, принаймні складних умов задач не давали і речення на спонукальні-питальні-розповідні ніби не ділили. З домашніми моєї малої найбільша проблема - пояснити, чого від неї хочуть, якщо розуміє, то пише дуже швидко, в першому класі було гірше. Для порівняння: математика зараз - вісім прикладів і задача, це у нас хвилин 15 з чорновиком, і у першому класі - розмалювати дві сторінки дрібних малюночків, пихтіла Настя над тим годину, те ж саме з письмом, а ще купа різних другорядних предметів, також суцільні розмальовки. Зараз їм з логіки, основ здоров"я і тому подібного навіть зошитів додому не дають, все пишуть у школі, і то вже легше. Та й читає вона нормально, принаймні вже розуміє, про що текст, і переказати може.
    Минулого року я слідкувала, щоб вона вчилася у першу чергу писати, читати і рахувати, а вже уроки з другорядних предметів деколи і за неї розмальовувала, бо дійсно би до ночі за тим сиділа.

9. Wonder

Wonder New Member

а я ніколи не вміла малювати і немала гарних оцінок з цього предмету, але тим не менше батьки за мене не малювали, хм ...

очевидно ...

10. сніжна

сніжна Кішка, яка "сама по собі"

а раніше хіба подібного не було? Ми у 6 класі ( кінець 80- х) шили фартушки і спіднички- "тюльпани". Заняття теж було розраховане на допомогу дорослих.
    у той же період ( мого навчання)нас теж примушували скласти простенький віршик.Маразм? Так. Але це просто свідчення того, що такі "шкільні" завдання існували завжди.

---------- Додано в 21:08 ---------- Попередній допис був написаний в 21:05 ----------

мені теж здається, що програма першого класу складена більш невдало, ніж для другого ( хоча і тут свої "приколи" є). Парадокс:діти зараз вчаться у школі довше, програму колишнього 4-го класу проходять у другому, а зі школи виходять із гіршим багажем знань, ніж їх попередники.

11. Мар'яся

Я вчилась трохи пізніше, то такого не пригадую. Шили ми точно самі, віршів не складала, в молодшій школі точно. Маразмів було достатньо, але вони допомоги батьків не потребували. Мама мені хіба перевіряла ДЗ, книжки приносила, а щоб замість мене розмальовувати, малювати, вірші складати, то не було. А з сестрою, то вже понеслось. До слова я застала 12-бальну систему - маразм був, маразм лишився, до сьогодні не розібрались за що які бали ставити. Сестра пішла до школи, як я її закінчила (другий рік за новою програмою) - різниця, не передати.

12. Aster

Aster Well-Known Member

У всіх вчителів є книжечка, де дуууууже детально розписано - за що і як які бали ставляться. Чіткі і зрозумілі критерії від міністерства освіти.
    Наприклад, робота бездоганна - отже, 12. Одне виправлення учеником - оцінка 11. Два виправлення - оцінка 10. Одне виправлення вчителем (одна помилка) - оцінка 9. Дві помилки - оцінка 8. І так далі.
    Нам це все зачитують кожен рік на батьківськи зборах - і ніхто з батьків не дивується з оцінок.

Ставлять.

А чому зараз діти роблять завдання з батьками? Не розумію. Перевірити - так, згідна. Але робити все завдання з дитиною - то вже зайве.
    Ну ось в 3 класі задають додому по математиці просту задачку на дві дії та 6 прикладів на множення в одну-дві дії. Яка тут роль батьків, не розумію?
    Чи по мові - переписати текст з вправи, підкреслити підмет-присудок. Що, якісь батьки це сидять і роблять з дитиною?

Останнє редагування: 3 Листопад 2011
  13. mrochkizm

mrochkizm Well-Known Member

Бо на все свій час і вік. Хіба ж є сенс перенавантажувати дитину знаннями?
    Якщо дитині подобається певний предмет, напрямок і т.п. - ніц поганого не бачу в тому, щоб займатися в тому напрямку додатково, поглиблено.
    Але поглиблено вивчати ВСЕ - не бачу резону.
    Я притримуюся думки, що дитина має мати дитинство - а не 10 годин в день за підручниками в 5 класі (мала такого учня на репетиторстві. Батьки прагнули зробити з перемученої, засмиканої, вкрай втомленої дитини вундеркінда, вочевидь).
    Дитина має отримувати знання, але чітко і систематизовано. А не - лиш аби побільше, лиш аби в 12 років говорити трьома іноземними.
    Звісно, за умови, що дитина сама цього не хоче. Якщо хоче і має снагу до таких штудіювань - без питань.

14. Virchuk

Virchuk Well-Known Member

Згадала, як ми з мамою в моєму 3 класі вирішували разом задачку з математики :) Ну така вже закручена була, мама мене ще навчила одного прийому :ninja: І твори я з мамою писала, хоча розумною була. А вже як сестра в школу пішла, то я їй твори допомагала писати (до того часу моя фантазія розігралась).
    Інколи допомога батьків не є зайвою, але не постійно, щоб і дитина самостійно могла розвиватись, ну і плюс нащо дитині показувати, що батьки "все позабували" :))

15. Svitlanka

Ну так, є. Але це не заважає вчителям ставити оцінки як завгодно. Почитайте мій пост вище, я навела декілька прикладів, які в оцю книжечку ніяк не вкладаються.

В нас не ставлять. Пояснюють, що це - домашнє завдання. В інших школах інші вчителі підозрюю, що ставлять ;) Де логіка з тою 12-бальною системою в такому разі?

Не повірите, в нас в класі, в моїх знайомих у Львові, Києві батьки роблять дом. завдання разом з дитиною. Частково, звичайно, але ж роблять. Від чого це залежить? Від батьків думаєте? А від вчителів та системи освіти ні?

Багато чого діти не засвоюють на уроках, батьки вдома пояснюють заново. Це не в мене одної такі проблеми, повірте. В основному ( по подругах) бачу, що 1-3 клас - проблем нема, а далі починається.

І підручники деякі ну такі вже....

Доречі, ці вічні внески на фонд школи - заріклась не давати, поки не забезпечать підручниками, бо 3 підручника купляли за свої гроші - просто не було достатньої кількості в школі.

16. Яруська

Яруська Well-Known Member

Чому? Тому що діти дуже непостійні істоти. Одного дня він прибігає з настроєм все зробити швиденько, сідає і робить але і тут при перевірці вилазить, що про основи здоров"я забув, наприклад. А в інші дні сидить і мріє над зошитами, тому я краще посиджу біля дитини, щоб він не відволікався на ворон, а швиденько зробив уроки.
    Якихось таких непосильних завдань я не зауважую, був дійсно той маршрут до школи(в другому чи третьому класі...), то ясно, що малювали разом- я план, він оформлення, бо захотів намалювати де яка собака по-дорозі в школу живе:girl_haha:
    Вишивали щось там в третьому класі...то вишивав сам, я показала тільки як правильно, навіть сподобалось. Ясно що з конячими вузлами, ясно, що якісь квадратики але сам. Нема у нас такого, щоб батьки малювали чи вишивали за своїх дітей. Наша вчителька б таке не зацінила.

[quote1117308]Допис від сніжна
    а раніше хіба подібного не було? Ми у 6 класі ( кінець 80- х) шили фартушки і спіднички- "тюльпани". Заняття теж було розраховане на допомогу дорослих[/quote]
    Та ну...Ми теж шили, то там таке простеньке було, що навіть скучно...пам"ятаю ще рюшечки пришивала щоб виділявся фартушок. Це ж нам було по 13-14 років. І олів"є робили і налисники смажили на уроках праці.
    Є таке...У мене враження, що діти і четвертому класі вчать те, що ми вчили в 6-7...
    І ще таке мене цікавить, для чого кожен рік в лютому-березні вчити таку кількість Шевченка? Це щоб охоту відбити взагалі чи як? Мій малий його вже тихо ненавидить...

Останнє редагування: 3 Листопад 2011
  17. arushka

arushka завжди досягаю мети

Ходив чоловік, допомогло рівно на 2 тижні (2 уроки обр,мистецтва). То я собі дала на спокій.

Коли я була ученицею, теж найкраще малювала "Чорний квадрат":girl_in_dreams:, але в мене була дуже мудра вчителька, яка оцінювала дітей, а не батьків. Тому мої батьки жодного разу не допомагали мені з уроками. В випадку моєї дитини вчитель ставить планку по роботах, виконаних батьками.

18. Мар'яся

ото дуже важливий момент. Дитина може легко підкреслити підмет-присудок і т.д., але тільки тоді, коли розуміє що ж то за звір такий той підмет і присудок. В купі випадків, дитині треба все пояснити заново, бо так пояснюють, що або пояснюють геть елементарне, а трошки складніше вже ні, або свідомо пояснюють так, щоб ніхто нічого не зрозумів. Причини вказувати? ;)

19. OxankaF

та для чого? всім ясно, але... є вибір
    ми ж не віддаємо дитину в першу-ліпшу школу, ось навіть тема є, де розпатують відгуки про вчителів. Я знала, до яких вчителів даю дітей і в мене таких проблем не виникало.
    п.с. я в се ще про молодшу школу.

20. Мар'яся

та власне, але, виявляться навіть в такому випадку є проколи. Виглядає все ніби гарно і райдужно, а потім вилазять всякі неприємні штуки. А все чисто тому, що точка зору інших зрештою є суб"єктивною. Плюс з часом в тій же школі міняються вчителі (за 10 років з тих вчителів, що вчили мене вже мало хто залишився, зате є інші: кращі, гірші, просто сам факт, що інші). А ще зауважила цікавий такий факт, що чим "крутіша" школа, тим більше там ДЗ для батьків і навпаки. І пояснення цьому в мене в принципі є, але такий підхід мене обурює ще більше.