Що Ви сьогодні готуєте? (частина 1)

Тема у розділі 'На кухні', створена користувачем Kasia, 15 Травень 2008.

Статус теми:
Закрита.
  1. Chortenia

Chortenia Well-Known Member

Відповідь: Що Ви сьогодні готуєте?

А на Франківщині цвітлями називають

2. СОФІЯ -СОНЯ

СОФІЯ -СОНЯ Well-Known Member

продаю :): Картопля лінивої господиньки - берете картоплю, чистите, ріжете товстенькими кружалами. Дно сковороди чи бляшки викладаєте або кусочками сала, або товстенько мастите маслом чи олією чи смальцем, що в хаті є і що душа бажає. Вкладаєте картоплю. На неї - кружальця підсмаженої (не до червоного, просто щоб зм"якла) цибульки і по маленькому шматочку масла. Тоді в духовку хвилин на 20 ( на великий вогонь), перед подачею щедро засипати тертим сиром, дати йому "попливти" - і все, лопаточкою на велике блюдо. Навкруг биточки.Тільки що з"їли. :)

• Подобається Подобається x 7
  3. Ольга

Ольга Well-Known Member

я щось ніц не розумію, яка щедра кутя?
    другий Свят Вечір 18 січня...я ще не чула, аби готували кутю на Старий Новий рік...

• Подобається Подобається x 6
  4. Nata

Nata Well-Known Member

Ну от... а я думала я одна така :) Аж соромно було писати, що у нас не вечеряють на Новий рік :)

• Подобається Подобається x 3
  5. kati

kati Well-Known Member

і в нас не вечеряють.....і навіть нечула що хтось вечеряє.....

• Подобається Подобається x 1
  6. Nadijka

Nadijka Well-Known Member

і ми не вечеряли :confused: ну точніше муж і малеча вечеряли макаронами, курочкою і салатом з пастернака, а я на дієті.....вже другий день:xaxa:

• Подобається Подобається x 4
  7. Аліса

Аліса Well-Known Member

А ми будемо святкувати трошечки сімєю, але це не вечеря, а так святкування Старого Нового року. Я зробила картоплю зі свининкою в горшечках, помідорки під сиром, огірочки солені. Чоловік приніс солодкого. От так почаюємо, все ж таки Новий рік ))), та і дітям свято.

• Подобається Подобається x 5
  8. Лідочка

Лідочка Well-Known Member

І в нас не вечеряють, а от на Волині вечеряють!!!!Я вчилася в Луцьку, то постійно мала таку вечерю в одногрупниці. То в мене 5 років було 3 Святих вечори - два щедрих, один пісний!!!:)

9. СОФІЯ -СОНЯ

Я волинянка. Тільки у нас напередодні Різдва і Водохреща - пісна вечеря, а щедра тільки одна - вчорашня.

• Подобається Подобається x 2
  10. kati

kati Well-Known Member

тобто вчора не пісна?
    іщо готуєте на "щедру" вечерю?

11. Дана

Дана Well-Known Member

В польській мові також є ćwikła (Harald G)ż kulin. тёртый хрен с кр'асной свёклой и 'уксусом
    ćwikłowy свек'ольный; burak ~ кр'асная свёкла
    Ćwikła – sałatka warzywna z ugotowanych utartych buraków ćwikłowych. Przyprawiana na ostro tartym chrzanem, cukrem, solą, sokiem z cytryny, kminkiem, niekiedy winnymi jabłkami, czerwonym wytrawnym winem, goździkami i natką pietruszki. Podawana jako dodatek do mięs.
    Także: potoczna nazwa buraka ćwikłowego (inne nazwy: burak stołowy, burak korzeniowy).
    burak cukrowy (Beta vulgaris ssp. vulgaris convar. crassa var. altissima) – uprawiany ze względu na korzeń, który zawiera około 20% cukru.
    burak ćwikłowy (Beta vulgaris ssp. vulgaris convar. crassa var. conditiva) – roślina warzywna - uprawiana ze względu na korzeń.

Моя бабуся завжди називала або цвітлі або бур"ячки.

• Подобається Подобається x 8
  12. СОФІЯ -СОНЯ

Вчора не пісна. Тому вчора в нас були м"ясні страви і кутя "багата" - родзинки, курага, цукати, горішки до неї, щедро заправлена медом. Ще море солодощів, тобто випічки. А на пісну кутя лише з маком і узваром, солодощів - ні-ні, тільки фрукти на десерт, ну і всі страви пісні як традиційно скрізь. Ще така сама вечеря 18 січня, до того ж на цю вечерю у нас поминають померлих родичів і залишають обов"язково кутю на столі до ранку і ложку кладуть.
    П С До свого сорому витоків такої традиції не знаю, тільки що задумалась. Буду ввечері шукати якусь інфу...

13. Irus'ka

Irus'ka Well-Known Member

А згадайте щедрівку "Добрий вечір тобі, пане-господарю" - "... бо прийдуть до тебе три празники в гості...". Різдвяних празників таки три, тому на Бойківщині (звідки я родом-:naci:) і святкують три передвечори Різдвяних свят з узваром кутею і пампухами та й колядників-щедрівників-засівальників чекають. А на старий Новий рік вечеря не пісна, а щедра:)

14. Уляночка

Уляночка Well-Known Member

Сьогодні у нас - макарон з "Чарівною бойківчанкою" (як каже Надійка, "це з просто котлетки з курячого філе"), салат з бурячків і моркви, капустяні зрази ...ну і вчорашня супка

15. Маруся-мама

Маруся-мама Нєправільная пчєла! Собіраю нєправільний мьод!

А ми нині поїдали крусани, що тато наші купили і мяско по-хіньску з сумішю овочів (горошок, кукурудза, зелена фасолька і морква).

• Подобається Подобається x 4
  16. Дана

Дана Well-Known Member

А я сьогодні не буду ніц готувати, вчора ходила на вареники, і ще й прихопила додому, то домашні будуть їсти вареники. От така я господиня:shutup:

17. Натуся

Натуся Well-Known Member

Ми сьогодні їмо рис з грибочками в сметані,вчорашню солянку (таку баняцюру вчора ввечері зварила,що ще певно 3 дні їсти будемо...),а на вечерю ще не знаю що змайструвати..Напевне картопля з відбивними буде,бо щось вишуканіше придумувати нема сили,та і мала вічно на руки проситься...

18. kati

kati Well-Known Member

гречка,курка з овочами тушкована і кекс шоколадний згоріхами....
    прийшов чоловік,пообідав....і половини вже нема....

19. Olenka

Olenka Well-Known Member

А я роблю плов на вечерю за рецептом від RUZHAJA. Так пахне, що не можу дочекатися.
    А на десерт буде напевно Желейний тортик, якщо зможу вискочити за продуктами, що мені не вистарчає.
    Пити будемо яблучно-лимонний пунш

20. СОФІЯ -СОНЯ

Стушкувала квасолю з м"ясом, а картоплю з морквою і цибулькою. Насмажила печінки, відкрила банку з баклажанами.І замісила рогалики, жду, поки тісто вистоїться. Поки товклась на кухні, то нічого якось було, а зараз сіла і зовсім не хочеться до тих рогаликів вставати... А особливо тепер, коли я оголосила солодкому війну. :aggressive::aggressive::aggressive: Правда, перевага поки що на стороні противника. :o

• Подобається Подобається x 16
Статус теми:
Закрита.