Рагулі? (2)

Discussion in 'Ой у Львові на базарі' started by Svjatkova, Jan 10, 2013.

1. Radistka

Radistka Well-Known Member

Відповідь: Рагулі? (2)

А як у вас там, до речі, в Америці? Бо щось я ні разу не пам'ятаю щоб у Европі місцем у транспорті поступалися чи чергою. Раз наші українські хлопці поступилися місцем, то бабця робила вигляд, що то її не стосується. Не знаю чому так. Думаю не прийнято, інша культура.

Загалом, підтримую тих хто за право кожного мати своє право і тих хто не спішить осуджувати.

Раз пішли ми з мамою забирати довідку про смерть батька до лікаря, мама зайшла без черги нічого не пояснюючи. Я залишилася під дверима кабінету її чекати. Не думаю що то корисно буде знати, що люди там на нас наговорили за тих 5 хвилин ... Але направду, не було ні сили, ні бажання щось пояснювати тим людям, ні казати вибачте, чи можна, перепрошую, і все таке інше культурне і ввічливе.

Народ у нас обізлений і недобрий через злидні, негаразди і відсутність порядку. Щасливі, задоволені люди б таку тему взагалі б не піднімали.

2. panikvarts

panikvarts Well-Known Member

3. Naama

Naama Добре, коли реальність краща за мрію

Мене минулої зими в транспорті так " облили брудом" що згадувати не хочеться. Кінець січня ,їхала від лікаря з яким домовлялася за пологи, тобто пішов у мене 9 місяць, заходять дві такі пані в шубах, духи на весь салон, одна з них вагітна, і то стало видно коли розшпелила шубу, зайшли і дивляться на мене ,чому це я сиджу і не уступаю місце, я відвернулася до вікна, бо сиділо купа студентів, дожилися, що вагітна вагітній місце має уступати. Ну і говорять вони між собою, старша каже до молодшої " Он дивись, молодиця глянула на твій живіт і безсовісна сидить далі" Чому я безсовісна ? не ясно ,а не хлопці студенти, або мужчини. Я далі сиджу, їдемо, вони продовжують щось там мене обговорювати, ну і мабуть старшій "вірвався терпець" від такої неповаги з мого боку ,і вона починає верещати " Шановна, ТОБІ, що засліпило? Моя дитина ледве стоїть, ТИ не бачиш, що вона вагітна?" Ну я так і мовчки стала ,дала їй місце ,перше у них були великі очі ,коли побачили мій 9 місячний живіт ,але вони швидко себе опанували ,проїхали ДВІ зупинки та вийшли ,а мені так і місця ніхто не дав. От це РАГУЛІЗМ.
    До слова ,мені завжди було не зручно, коли давали місце ,завжди казала та сидіть ,я себе нормально почуваю, в банки ходила постійно, сфера діяльності така ,стояла чемно в чергах ,але теж бачила багато мамів, які возмущалися, що вони з дитиною і треба пропустити.
    Тепер з малечою теж в поліклініках вистоюємо всі черги, навіть не знала що на УЗД до року позачергово ,і так раз висиділа чергу ,поки лікар не вийшла глянути чи багато людей, то взяли нас.
    На цю тему можна писати до безкінечності ,я наприклад ніколи не рвусь вперед черги і відповідно нікого не пускаю, і моя відповідь " Ні" обговоренню не підлягає ,не повинна я нікому пояснювати свої обставини.

4. oksumoron

oksumoron Active Member

За транспорт не скажу, бо не часто їжджу, бачила, що ніхто не біжить займати місце, часто багато стоячих і ще більше вільних сидінь!
    А от чергою мені часто поступалися, і не тільки під час вагітності. Ну і я часто поступаюсь, і буває, що відмовляюсь, якщо мені поступаються, а в мене явно не менше речей ніж в людина, яка мене хоче пропустити!
    Але тут загадом дуже сильне розуміння черги, неодноразово було таке, що продавець питався, хто наступний, то вся черга відповідала- ось вона! В Україні в мене такого ні разу не було, кожен хоче пропхатись!

5. Siania

Siania Love Life

Це в нас в крові))))
    Теж помітила в Європі що ніхто не біжить займати місце.
    Я сама в собі виховую адекватне ставлення до вільного місця, принципово для себе не сідаю, а то в наших маршрутках якась боротьба за виживання постійно)

6. KAPUCHINKA

KAPUCHINKA Well-Known Member

7. Naama

Ну по-перше, я знову ж таки нормально себе почувала ,по-друге дуже хотіла глянути на їхню реакцію, ну і реакцію людей загалом. А реакції не було ,з жодного боку, і ці дві зупинки, які вони проїхали мене просто вбили.

8. KAPUCHINKA

KAPUCHINKA Well-Known Member

та яка різниця як ви себе почували, стояти в маршрутці просто небезпечно, хтось може випадково штовхнути, або водій різко загальмує. і яка реакція може бути у хамів, тільки така, яку ви побачили. бо якби то були нормальні люди, то вони б просто попросили вас звільнити місце, ну це за умови, що не додивилися, що ви вагітна.

9. Naama

Ну небезпека для вагітних є всюди, але ж в хаті не сядеш ,і людей стоячих на той час було не багато ,був обід, тому небезпеки не бачила, ну і взагалі усю вагітність відїздила стоячи, місце пропонували буквально кілька разів.
    Підозрюю, що так і було, бо на колінах мала кульок. Але подальша реакція всеодно здивувала.
    Я тим не заморочуюсь, але це я, а якби на моєму місці був хтось більш " впєчетлітельний", або вагітна якій справді важко стояти/погано себе почуває/укачало.
    Важко судити людей, молодь, тому що маю знайому, яка батрачить по 1,5 доби, їде зранку до 9-00 додому з нічної зміни, через привокзальний, де купа бабульок ,і ні кому не докажеш, що вона втомлена, виснажена ,в нас так: молода значить можна тобою город орати.

10. buhgaltersha

buhgaltersha електровіник

от і я про те саме
    зараз ми пишемо у "вчинок, який приємно вразив", коли мужчина поступається місцем вагітній/дитині, допомагає з візочком і т.п., а це ж не має так бути, це має бути нормою

11. Zvizda

Zvizda Well-Known Member

А ви в курсі, що в Європі правила для всіх однакові, є талончики і ніхто навіть не подумає лізти не в свою чергу.

А чому він має шось пояснювати комусь, що в складі "ні" є хамського? Значно краще на пряму сказати "ні", а ніж його поза очі ображати.

Чомусь з асоціювалося))
    https://www.youtube.com/watch?v=goRyvCyikNw

12. Відповідь: Рагулі? (2)

Або, наприклад: "вибачте, в мене жахливий пронос, і якщо я тут постою ще 10-15 хв., то вкакаюсь" :girl_blush2: :girl_crazy:
    Конче мусів мужик пояснити публіці, в чому справа, ну бо

13. Відповідь: Рагулі? (2)

Підтримую, я коли залишала двомісячну дитину на сусіда який мав 30хв часу, то я з спереживання і злості що не стигаю відрізала "НІ" збоку це виглядало, що я ще та с%%а, але мені в голові було інше. Підтримую, що ситуації є різні

Отправлено с моего IdeaTabA1000-F через Tapatalk

14. panikvarts

Правила хоч і всі для всіх однакові, але є неписані правила, дотримання яких робить людиною вихованою.
    До вашого відома, в Європі в магазинах зразу розпізнають, коли в магазин заходить українець чи росіянин, бо на запитання працівника "чи вам потрібна допомога?" відповідають оте "ні". Просто " ні", без всякого "ні, дякую, я лиш подивитися хочу" чи "ні, дякую, може пізніше". І то дуже невиховано виглядає, повірте. В Штатах те ж саме, якщо щось запитають, то не вічливо просто сказати "ні", хоча б вартує скзати "ні, дякую". То ж не важко? І пояснювати не треба. Ато пишуть тут всі про рагулів, а потім наводять приклад, як самі поводилися так само, бо в них, бачте, якась така ситуація сталася. В тих "рагулів" може, теж були відповідні причини так поводитися.

Що більше читаєш, то більше шокує.

15. Т@нюшк@

Т@нюшк@ чекаю...

одного разу я їхала маршруткою будучи вагітною на невеликому терміні. була в куртці, тому не видно було що вагітна. я сиділа. на одній зупинці зайшла вагітна з конкретним пузом, стала біля мене. вже так поглядала на мене, чекала напевно що встану. хворою чи змученою не виглядаю, мала би поступитись місцем...
    читаючи ці всі сторінки, задумалась, що ж вона тоді про мене думала?
    мені напевно треба було їй сказати: вибачте, але я теж вагітна, просто ще не видно)))

16. Zvizda

Zvizda Well-Known Member

Тобто якби чувак сказав "ні, дякую" усьо би було гуд?

Шо за маразм ви пишете?

17. Vesnyanka

Vesnyanka Well-Known Member

Panikvarts, вибачте, але Ви порівнюєте різні ситуації. В магазині коли підходить продавець я завжди відповідаю " ні, дякую, я тільки дивлюсь/ може пізніше і тд". Це виховання, так. Подякувати за запропоновану послугу. І коли мене пропускають в черзі з дітьми або дякую і йду, але частіше відповідаю теж " ні, дякую", бо діти в той момент можуть постояти і вчити їх треба в тих чергах чемно стояти. Але коли мене просять про послугу в тому ж щоб пропустити, то коли не можу максимальна відповідь " ні, вибачте", чи " ні, не можу". Яке кому діло чому не можу? Це не відноситься до ввічливості. І я не зобов'язана тут вказувати причини. А може дійсно понос? Чи розповідати довгу історію про дітей із сусідами? Бо короткі відповіді, що мушу теж бігти зазвичай викликають незадоволені обличчя.

18. NataliaFed

NataliaFed Active Посиденька з баяном

Є анектод:

19. panikvarts

Я про теж саме. Я не пишу, що треба уточняти причину конкретну, просто можна ж додати до того "ні" - "вибачте, не можу поспішаю погано почуваюся". Бо оте саме "ні", може, не по-рагульськи, але таки елементарно невиховано.

20. mrochkizm

mrochkizm Well-Known Member

Не знаю, я завжди продавцям відповідаю "ні, дякую, я поки що розглядаю" або "ні, дякую, наразі не потрібно" чи ще щось аналогічно, англійською завжди додаю "дякую" і т.п., саме "no" (в потрібній ситуації) без отого "дякую" і посмішки навіть не вимовляється, то вже автоматично. І багато людей таких, що дякують чи ввічливо відмовляються. Я себе не хвалю, ні, пишу просто, що різне є. Водночас, на жаль, дуже багато людей буркають та гаркають у відповідь або кидають оте "ні" таким тоном, що хоч тікай. Часто воно пов"язане не так з відсутністю виховання, як з тим, що, як справедливо хтось писав тут, люди фінансово дуже виснажені в нашій країні і реально "загнані", або впадають в другу крайність - "не дай Боже з Івана пана", розумієте, про що я. Це не однозначне виправдання, але одна з причин. Людина, яка має гроші поїхати закордон і там себе аналогічно веде - то вже не від біди матеріальної, а від убогості духовної.

А, що з самого початку хотіла написати. Коли я не можу когось пропустити в черзі, то просто кажу "перепрошую, я не можу" або "на жаль, не можу, поспішаю". Це максимум для мене, а пояснювати, куди я поспішаю, чому мені саме зараз час не дозволяє пропустити людину - ні, я не можу, бо це вже моє приватне життя, яке я не хочу озвучувати перед купою незнайомих людей, навіть якщо то стосується якогось епізодичного моменту. І коли людина просить пропустити в черзі, то мені теж апріорі нецікаво, чому, достатньо лише запитання, чи я можу пропустити, тому що я вважаю, раз людина просить, значить людина має причини на то (тобто покладаюся на порядність тої людини).