Психологія харчування

Тема у розділі 'Смачний тарільчик', створена користувачем Маруся-мама, 15 Вересень 2010.

1. cjomcjomka

cjomcjomka Content - fairy

Відповідь: Психологія харчування

в мене сезонне бажання їсти більше - в листопаді і березні щороку. Десь років 13 точно помічаю (в школі на уроках в животі булькало сильно, хоча їла стільки ж, як і завжди :)) Але то не з приводу солодкого чи мучного. Просто пообідала, за годину - голоднюща.

2. Dolche

Dolche Well-Known Member

а в мене жор починається, коли сиджу цілий день в хаті (наприклад, погана погода чи зима, коли рідко на вулицю ходжу) і коли я хочу зробити розгрузочний день (на дієтах ніколи не сиділа, бо не витримувала, одне те слово в мене викликало якесь обмеження, а відповідно не стримне бажання попоїсти). Цілий день тоді ходжу і думаю лише про їду, а ще починають в мене труситися руки, стаю млява і чекаю наступного дня, коли можна щось зїсти. Один раз витримала і більше не пробую, думаю що такі розгрузочні дні не на користь моєму організму.

3. бетменша

бетменша Well-Known Member

Я, коли останній раз сиділа на кефірному, то на обід з роботи навіть не мала сили вийти). Хоч ще кілька років тому чемно просиділа деньок на кефірі і було мені зовсім непогано, навіть цілий кг за той день скинула. Може, то вже старість підкрадається)) А ше пробувала раз питтєву дієту, на ній можна було перший день тільки пити, причому все, включно з бульонами і кефіром. Я собі думала, шо то буде легко. Та де там! При тому, що пила юшку з борщу і йогурт, до вечора чуть не здуріла з голоду))

4. Vittoriya

Vittoriya Well-Known Member

Мені здається , що оті розгрузочні дні-то є страшний стрес для організму... Нащо себе мучити? Якщо хочеться відчути легкість, ну то можна просто день поїсти якісь легші продукти, типу там гречка, кефір, овочі. Але ж організм має діставати своє, бо інакше день поголодуєте, наступного дня організм взбушує.

5. Маруся-мама

Маруся-мама Нєправільная пчєла! Собіраю нєправільний мьод!

Прошу дуже. Це приклад психологічного жору, і аж ніяк не такого, що організм голодний. То від того, що ви нудитесь або психологічно знаєте, що холодильник/шафка/поличка поряд, а там стільки смакоти!!!

---------- Додано в 16:31 ---------- Попередній допис був написаний в 16:29 ----------

Ну це щось на кшталт як в наркоманів ломка. Он тільки якщо без вживання наркотиків можна спокійно жити, то без вживання їжі нікуда. Я таких експериментів не хочу на собі проводити. Вони ніц доброго не дають.

---------- Додано в 16:35 ---------- Попередній допис був написаний в 16:31 ----------

Ну принаймі голова має розуміти що діється. Організм потребує своєю глюкози для поживи, тому якщо ви встановили зв’язок голови і організму і одне або друге сказало - хочу поголодати, то організм може відреагує нормально? Хоча... принаймі воду треба пити.

Не для мене!

---------- Додано в 16:36 ---------- Попередній допис був написаний в 16:35 ----------

Так то ж нормально. В листопаді ми отримуємо менше сонця, бо приходить зима. А в березні організм хоче поповнити втрачене під час зими. Кажуть, що то авітаміноз називається.

6. Dolche

Dolche Well-Known Member

100%

і я тоді скинула, але він назад повернувся.
    і я так думаю. Хоча може то не для всіх, принаймні не для мене точно!

Я на днях писала, що п"ю і худну, так і є. Приблизно за 2-3 тижня скинула -2 кг, а на талії - 3 см , чесно кажучи сама того не плануючи маю такий неочікувано-приємний результат, особливо сантиметри потішили, бо в кг скидала неоднопазово, а талія не зменшувалася.

7. cjomcjomka

cjomcjomka Content - fairy

8. Vittoriya

Vittoriya Well-Known Member

9. DarkNess

DarkNess New Member

А мене цікавить чим пояснюється тяга до солодкого у дітей? Ну всі ж діти люблять солодке (майже)?
    І як правильно поступати (обмежувати чи задовольняти), щоб у майбутьньому не було залежностей?
    От мій малий не те щоб їв тільки одне солодке, але від кожної наступної цукерки не відмовиться (на паразити перевірялись). І як попаде йому в руки чеколяда (від добрих людей), то він з"їсть її усю :nyam2:
    Дякую!

10. Rona

Rona Мама-йожик

Перестати забороняти, хай буде багато в хаті, набагато більше, ніж може зіісти, почитайте собі тут більше http://svetlyachok.livejournal.com/ тільки перше дочитайте, а далі робіть
    Певно в багатьох є схожий випадок з дитинства:
    бабця ніколи не забороняла щось з харчів, якось ми терубили разом мак, сиділи в саду, балакали, маку я тоді налопалась на все життя)) більше не хочу

11. Маруся-мама

Не всім це підходитиме. Наприклад, у мене троє дівчат і кожна реагує на їжу по різному. Он моя Юліана, то вона проявляє всі приклади залежності, і хоч у нас завжди хліба є більше ніж вони можуть з’їсти, вона його з’їсть більше ніж може і буде казати, що голодна. Я це розрізняю, бо знаю які прояви хвороби переїдання. І це в неї на генетичному рівні закладено, бо у неї всі в родині, по жіночій лінії залежні. Так, що я помаленько б’ю в труби, тільки так аби вона того не знала.

Моя старшенька вчора плакала, що вона себе не любить, бо у неї волосся не таке, ітд, ітп. То я знаючи все про те, як такі речі прямо-пропорційно впливають на залежності в майбутньому, не сказала їй та припини ти ітак гарна. А сіла і почитала з нею журнал виздоровлюючих психологічних переїдальників, якщо так правильно сказати, і там власне багато дуже ми разом почерпнули що це таке любити себе зі всіма недоліками. Важливо любити себе такою яка є, а не сходити з розуму, стараючись дотягнутись до якогось ідеалу. Треба просто жити! Бог нас створив неідеальними, зате унікальними. Унікум набагато важливіший від ідеалу фігури.

12. Rona

Rona Мама-йожик

13. Pavonia

Pavonia New Member

От мені цікаво звідки таке пішло -заміняти потреби їжею. Тобто не вистачае сексу-жеру, не вистачае вражень - жеру, спілкування не вистачае- знов їм. Хоча ясно, що чоколяда не замінить мені спілкування. От як це зрозуміти?

14. famenlviv

famenlviv Well-Known Member

Тяга до солодкого закладена в нас генетично. Раніше люди так розрізняли отруйність чи їстивність тих чи інших ягід, корнеплодів.Ще солодкі продукти містять цукор, який поповнює швидко запаси енергії, тому тягу до солодкого дуже важко викорінити. Тільки раніше не було рафінованого цукру, а солодким рахувалися тільки фрукти чи мід.

В мене ще нема своїх дітей, але, якщо з´являться, то буду старатися не давати нічого цукрованого так довго, як тільки вийде. Не тільки через проблеми з зайвою вагою, а ще й через карієc, грибки і т.д. Хоч розумію, що коли піде в садочок, то буде бачити, що інші діти їдять, і собі захоче.
    Вдома буду старатися подавати приклад. Спеціально купувати солодке не буду.Сама також такого не їстиму.

Пригадую, що ще немовлям мала проблеми з зайвою вагою, і тому цукерки і шоколад обмежувалися, але 3 чайні ложки цукру в компот чи чай сипалися. І білий хліб, і макарони, і рис. Одним словом - список довгий. Але, можливо, не знали краще.

А ще побачила сама по собі, що рівень того солодкого залежить від привички. Дуже люблю італійське морозиво в кафе,( чи то любила?) вже десь 3 тижні харчуюся без цукру, тільки фрукти, крім бананів і винограду, сьогодні вирішила купити собі одну кульку- дуже вже хотілося - і вона мені була така вже солодка, аж нудка. Не смачна зовсім. Хоч ще 3 тижні тому назад я могла 3 кульки з´їсти з великим апетитом( тільки в неділю).
    Ще раніше любила полуницю без цукру, а останні роки- хоч чайну ложечку, але кидала. А тепер знову їм непідсолоджену з йогуртом, і вона справді смачна.

15. AilataN

AilataN жива

не пішло, просто то доступне тут і негайно, для всього решта

тобто для сексу, вражень, спілкування треба робити більше дій ніж сісти з канапкою на канапі).

---------- Додано в 00:57 ---------- Попередній допис був написаний в 00:53 ----------

і молочко грудне також солоденьке)
    солодке потрібне дітям, і не дітям також, от тільки потреби з віком в цукрі менші- а звички залишаються.

16. Яруська

Яруська Well-Known Member

Я для себе якось провела таке "соцдослідження", що люди-жінки, котрі заїдають стреси, мають схильність до повноти. проводила на знайомих і родичах, так от, ті хто постстресово їсти НЕ може, в горло не лізе, а роблять викид стресу у фізичне навантаження, миють підлоги, посуд і т.д., ніколи не мають залежності від їжі і не поправляються, і можуть собі дозволити їсти все навіть опівночі. А ті котрі "заїдають", починають підсвідомо шукати собі стресових ситуацій для виправдання перед організмом...такий собі мазохізм.
    А в мене все навпаки)))
    Я сонцезалежна, мало сонця і я автоматом впадаю в анабіоз, не хочу ні їсти, ні гуляти...навіть стає проблемою готування, бо готувати люблю тільки з хорошим апетитом і бажанням щось спробувати. Зате з квітня- мій апетит розквітає..

17. Маруся-мама

Прально... Кожен орган в нашому організмі живиться глюкозою! І де ми її наберем як не з їжею? Я не говорю про те, що треба їсти цукор ложками, бо він (не білий цукор, але саме глюкоза і фруктоза) присутній у всьому, що ми їмо. Скажімо помідори - вони наладовані цукром, чи наприклад банани.

В світлячка? В неї більше не читаю. Пішла далі. Може треба було мені конкретніше процитувати, а я просто взяла фразу з контексту. Назагал теорія про необмежуваність добра, тільки треба просто також і індивідуальність враховувати.

А звідки береться, що проблеми топляться в плішчині з алкоголем? Та все з того мозгу і психозу. Кожна людина шукає, і має, в свому житті якийсь нездоровий потяг, або залежність. Вчені це вже довели. Просто не кожна залежність пагубно діє на ваш психологічний стан. Он скажімо залежність гачкувати чи вишивати - люди не випускають того з рук, але воно не несе в собі таку руйнівну силу як скажімо залежність від сексу чи залежність від їжі. Тому психологи радять обирати позитивні залежності. У кожного вона своя.

А щоб зрозуміти чому їжа стає таким он собі швидким заповнювачем пустки, так бо вона всюди. Куди не піди вона є. Їсти нам треба.

---------- Додано в 14:40 ---------- Попередній допис був написаний в 14:35 ----------

Цукор то такий собі наркотик. Великі корпорації закликали до себе вчених і розрахували який оптимальний вміст цукру і солі повинен бути в їжі, щоб люди ставали від нього залежні. Тобто в мозґу починає працювати кніпка на постійний жор. Людина не наїдається. Відповідно, вона купує не одну кульку морозива а три. І тим самим, людина своїм потягом постійно їсти піде в магазин і купить те саме знову і знову, бо її до того продукту тягне.

18. Зорянівонька

Зорянівонька Well-Known Member

Напевно так, я скільки проблеми заїдала, то ходила пухкенька, а як почала їх спортом зганяти, то все супер стало

19. Virchuk

Virchuk Well-Known Member

Я за останні два тижні зрозуміла, що мене зовсім не тягне на солоке. Ніякі шоколадки мене вже не спокушають. Періодично купую морозиво, але теж не всяке можу їсти. Якось воно в один прекрасний момент саме відпало те бажання переїдати. Замічу, що вечеря в мене суттєво змінилась. Зараз це омлет і салат. Інколи ще трошки творогу. Якби хтось мені сказав ще рік тому, що я буду цим наїдатись - я б не повірила.

20. Rona

Rona Мама-йожик