Проблеми у стосунках мiж сестричками/братиками

Тема у розділі 'Маленькі бешкетники', створена користувачем Koza-Dereza, 23 Лютий 2010.

1. Galya

Galya Well-Known Member

Відповідь: Проблеми у стосунках мiж сестричками/братиками

irushka, ППКС! Як про нас написано:) Правда, в нас перші місяці все було взагалі супер, а потім видно я трохи розслабилась і почала зявлятись в Юлі вредність, плаксивість, але то все швидко пройшло - зараз так само весь час цьомаються і обнімаються. Леся про Юлю каже не інакше, ніж "моя іЯ"(моя Юля)
    Ше важливо розуміти що природньо мама з народженням меншої дитини "включається" на оберігання саме її, часом навіть від старшої сестрички, а сестричка цього не розуміє, тому мамі треба весь час розумом керуватись, все зважувати і аналізувати, а не тільки природнім інстинктом.

2. zetta

zetta Well-Known Member

мені помагали родичі багато, і старшу більше відволікали і забавляли . Але ми досить багатоговорили до народження...
    спочатку вона соромилась гладити животик, а я і не наполягала але з часом гладила його, торкалася. Ми говорили...я розказувала про всі проблемки, догляди,(малій прикупівлі мультика на диску попалась серія по догляду за малюками, то вона то сама дивилась ) )) про те що мені треба буде її допомога як старшої дитинки бо я їй дуже довіряю, і шо в молодшої сестрички не буде більшого друга ніж вона. Новонароджену сестричку Настя зустріла дуже тепло ) але коли почались звичні дні і наша розмова переривалась потребами меншої, а гуляти доводилось ходити у трьох і зважати на немовля бо не всюди з ним зайдеш, і бути тихіше, і почекати як шось хочеться бо мама годує мале.....я побачила шо вона трохи ревнує (не багато але все ж....) потім була фраза : як їй добре... я кажу ні, не добре. Бо не може сказати, бо лежить так як ми положемо а може їй так не хочеться, а може її зараз шось чухається а ми не знаємо... ну до банальних таких прикладів пояснювала, подіяло. Далі теж захотілось молочка)) та будь ласка, лизнула цицю і перейшло ) далі хотіла полежати в ліжечку , потримати на руках і все таке..не відмовляла їй ні в чому. Тобто долалось то все не важко.
    почала ревнувати до чоловіка ) але він то теж зладив все, як тільки бере на руки одну то зразу кликав і іншу поруч побути, полежати. Буває таке шо сиджу і кажу ти моя донечка, так вона зразу а сестричка теж - не забувай. Недавно принесла з магазину статуетку ангелика який стоїть позаду дівчинки і каже шо то я і сестричка ) відповідаю : ні то не я, бо в мене дві донечки а то просто ангел... стараюсь в кожній ситуації доказувати так сказати рівність. Нам легше бо ми старші напевне. Але я чомусь зразу знала шо проблем аж таких не буде, ну і сама стараюсь їх не створювати.
    був момент шо сказала а от мені книжка а малій памперси, брязкальця, пеленочку купили...... Кажу : шо їй ніц з того не треба, бо і памперси і брязкальця і пеленочку купили в першу чергу для нас. Як то? А так, шоб нам було легше за нею дивитись , вона менше плакала і відповідно було більше часу нам відпочити разом ) така відповідь теж влаштувала. Зараз вони взагалі тусуються разом, старша не дає мені лишній раз в комп залізти і жене до меншої , а менша то аж пищить як баче Настюху )
    не впадайте в паніку, навіть як мале трохи плаче, ніц страшного, чіткість і послідовність....... просіть допомоги в дідусів бабусів, чоловіка. Бо зараз маля навпаки більше спить і ше дає часу тож налаштовуйтесь ) все у вас вийде.

Останнє редагування: 11 Лютий 2012
  3. Женічка

Женічка Well-Known Member

моя Настя то все розуміє,і те,що я пів дня можу цицятись з малим,і те,що він поки що такий безпомічний. Мене просто вбиває вираз її обличчя і розгубленість в очах і нерозуміння того,де тепер її "місце". Вчора зайшли мої батьки,сидимо на кухні всі,щось сміємось, і тут Настя ні з того ні з сього так задумано:"ти знаєш,баба,у нас тепер все поновому",і очі такі пусті і сумні.і відразу сама ж припинила ту тему.
    Звичайно, що і до народження і зараз ми всі говоримо і пояснюємо ті речі,про які тут пишуть. Але той її внутрішній неспокій забирає в мене всі сили. Особисто я то так важко переношу. У мене зимово депресивний стан...

4. Galya

Galya Well-Known Member

Мені здається, що найважливішою є така позиція:
    Тоді ви так чи інакше постійно будете говорити з старшою дитиною і про неї.

5. zetta

zetta Well-Known Member

залишається то все просто пережити, перечекати. дитина відчуває стрес цілком природній......перші випробування долає.

6. Ная

Ная Well-Known Member

Я до сих пір часом розриваюся між двома дітьми... Буває, що Софія забирає від Таюсі все, що та в руки візьме, але частіше Софійка від Таї і потерпає. Менша страшенно ревнива, я не можу Софію навіть на коліна посадити собі, бо Тая відразу її відпихає і б"ється, а б"ється вона сильно... Не можу чимсь займатися разом з двома дітьми одночасно, бо в них абсолютно різні інтереси і якщо Софія може зачекати і бавитися собі сама, то Таюся вимагає постійної уваги. Бувають моменти,що гарно бавимся всі разом але то рідкість. Мені деколи аж до розпачу доходить... далі чекаю коли то все переростуть, бо при тому всьому мої діти любляться, тепер вже між собою спілкуються, чогось одна одну вчать, дуже потішно за тим спостерігати.

7. Златка

Златка Well-Known Member

Я можу підписатись під кожним словом, що написала Ная. Насправді в нашій ситуації, на жаль, якось з часом стає все гірше :girl_sad: "Словесна" підготовка Златки була, але не знаю, наскільки то все їй в голову вкладалось в тому віці. Зараз говорю, але часто відчуваю, що то дійсно як в стіну горохом :girl_impossible: Вона її любить, сумує, якщо вони окремо, питає, де Юстинка і що вона робить, в магазині "купує" щось їй... але дома в нас нема жодної Юстиної іграшки - все в мить опиняється в Златиних руках. Юстинка вже навчилась швидко хапати іграшку і втікати в іншу кімнату. Правда, Златка з неменшою швидкістю летить за нею як коршун. В мене просто руки опускаються. Так, бувають моменти спокою і гарної гри дітей, але якщо в день в сукупності то 1,5-2 години, то в нас прекрасний день, про що Златі сто раз я повторю, яка вона сьогодні молодець. І я теж чекаю, коли ж то вони переростуть...
    Пригадую колись почула від однієї людини гарну фразу, що так мені в пам'яті закарбувалась: у дітей з такою малою різницею у віці хороші стосунки, бо жоден з них не пам'ятає свого життя один без одного. Гарно звучить, але на жаль щось воно не так вийшло в нашій сім'ї :girl_sad:

8. Ірена

Ірена Well-Known Member

мої дуже любляться...
    Саша називає Остапа Апуті (Остапушка) в неї всі ласкальні слова на "ті" (папуті, авуті) і не злазила б з нього цілий день. як їй дують щось їсти, то зразу просить для "Апуті":girl_in_love: А якщо він закриється з хлопцями в кімнаті - то сльози крокодилячі.:girl_cray:
    Остап дуже береже малу. якось приходить зі школи і зразу ж через поріг: "я надіюся ви дитину на вулицю не тягали? там так холодно"...
    але буває що Сашка може на нього плюнути,а він згадати як то спокійно без неї було колись:girl_crazy:

9. spasivczanka

spasivczanka New Member

Златка повірте з часом все налагодиться! У нас теж були ревнощі, сльози, бійки. Моїй Настуні зараз 5 рочків, а Дмитрикові 3. Коли народився Дмитрик було дуже важко, оскільки Настуня дуже до мене звикла і ні до кого йти на руки нехотіла, навіть до татка. Ми теж її готували до появи братика, але одного разу коли я залишила їх разом з бабусею, вона розповіла, що коли зайшла до кімнати, Настя поставила на Дмитра подушку і ще сіла збоку, добре що бабуся прийшла вчасно.(я плакала всю ніч) Настя постійно його щипала, забирала іграшки, лягала в кошик від візочка, навіть спала там. Коли Дмитрик підріс і міг вже Насті дати здачу, щипання вже не повторювалось. кожен вечір я казала їй що Дмитрик її дуже любить (саме на цьому наголошувала) і мама з татком теж. Зараз вони вже менше бються і більше бавляться разом, іноді мене з кімнати виганяють, мама не заважай нам, ми бавимось. Одного разу коли залишили Настю на селі, Дмитрик постійно за нею питався, ходив по кімнаті, скучав, говорив з нею по телефону. зараз навіть важко уявити, як то, коли маєш тільки одну дитину, вони завжди разом. Тепер Настя вчить Дмитрика віршики, цифри, вдома "виступають" разом. Наберіться терпіння і все буде добре.

10. Женічка

у Насті почався інший період. Вона не хоче бути вдома,каже,що їй тут тепер скучно,я по пів дня з малим цицяюсь,а вона звикла,що мама завжди під рукою. То до однієї бабусі ночувати проситься, то до іншої :sad:

11. Carpe diem

Carpe diem New Member

12. Asal

Asal New Member

я дуже сподіваюсь , що в малого залишаться такі ж теплі і ніжні почуття до малюка, які є зараз:girl_in_dreams:
    коли він приходить зі школи першим ділом питає як животик, якщо ночує у бабусі, каже що йому терміново потрібно додому, бо він вже 2 дні не говорив з лялею, але сказав, що коли родится малюк він на місяць поїде до бабусі, бо в мене і так буде багато турбот з малюком, каже "якщо тобі потрібна буде допомога з лялею, ти мені позвониш і дідусь мене привезе :girl_yes2:"
    хоча він дуже хотів дівчинку, зараз бачу вже з таким ж нетерпінням чекає братика, тим більше я йому навела 100 причин, чому братик це теж класно :girl_in_dreams:

13. Натуля

Натуля Well-Known Member

Недавно мій чоловік мав розмову із знайомою у котрої різниця між дітьми в 5 років. Меншій дитині зараз 3 міс і старший свідомо робить йому шкоду. На відповідь чоловіка, що наш не ображає меншого братика, запевнила, що буде. Хочу почути вашу думку, буде? Якщо на сьогодні він гладить, цілує братика, розповідає який той маленький, може разом зі мною мити йому дупцю і мазюкати кремом. Якщо меншого не бачить то питає - де він. Якщо спить вночі з чоловіком то прибігає вранці подивитись на братика. Звісно, що певна ревність є і шкоду дитина робить але не брату.

14. dieSonne

dieSonne Well-Known Member

Не обов'язково. Рівень ревнощів і способи нашкодити залежать і від дитини і від поведінки батьків. Якщо дитина бачить, що її люблять і братчика люблять, то ревноші мінімальні, а якщо люблять меншого, бо він маленький, а старшого постійно сварять, критикують, вимагають бути дорослим, то ревнощі будуть значними і зі шкодою. Стосунки братиків сестричок ніколи не будуть ідеальними, але якщо є батьківська любов і опіка, а також справедливе ставлення до обох діток, то стосунки дітей будуть теплими і дружніми, незважаючи на розбори і сварки з приводу того у що вони зараз грають, куди йдуть і що кому мама купила. Вам Наталю, не варто хвилюватися, я впевнена, що Ваші хлопці любитимуться і у них будуть добрі стосунки :)

15. Artemida

Artemida Well-Known Member

Повністю погоджуюсь. Я також дуже переживала як Артем сприйме появу братика. Спочатку справді йому було трохи не по собі, але з часом все минулось. Зараз я бачу, що старший любить молодшого, гладить його, цілує, дає йому свої машинки бавитися .А як хтось цілує Артемка, то він одразу каже: А Дмитрика поцьомати???? А все тому, напевно, що ми з чоловіком завжди стараємося не обділяти старшого увагою. Постійно повторюємо, що ми його любимо, що він най-най-найкращий хлопчик на світі :girl_in_love: І ще я завжди говорю, що маленький Дмитрик дуже любить братика.
    Тому, на мою думку, переживати не варто. Все далеко не так зле, як говорять)))) Головне - трохи попрацювати над ситуацією спочатку, потім буде легше.

16. cjomcjomka

cjomcjomka Content - fairy

Дмитро лягав на лялю кілька разів. думаю, йому просто цікаво було, а що буде?

так само роблю.
    ми теж стараємось. Але у нашого Дмитрика якраз кризовий період почався незадовго до народження Сергія (я-моє, не дам/не поділюся...), плюс ще і лишила його на 10 днів, що я в лікарні провела - і за той час його розпестили бабусі... складно було, і зараз часом нелегко. Але деколи бачу, що порозуміння вже близько. Головне - терпіння.

---------- Додано в 17:16 ---------- Попередній допис був написаний в 17:15 ----------

"Мам, а де наша ляля?" :) :) є така фішка

17. VERO

VERO Well-Known Member

У нас різниця між дітками майже 4р. Старшого готували до появи сестрички ще до її народження. Постійно розповідала, що Ростик, коли народився постійно плакав, їв цицю, прокидався вночі, вередував... просто він цього не пам'ятає. Навіть вмикали диски з домашньою відеозйомкою (їх у нас багатооо). Там доказів на всі випадки життя. Коли сестричка народилася, намагалася, щоб синок не мав надлишку вільного часу на ревнощі. Чоловік максимально намагався брати його всюди з собою, навіть у справах. Іноді відряджали до бабусі чи двоюрідних сестричок. Садочок теж був "розвагою". Ростик спав з татком ще до народження доці, тому це було вже звичним. Іноді просив, щоб "мама з Таюсьою поклали мене спати", то так і робили. Він себе відчув дуже веРиким і став БРАТОМ. І коли сестричка щось зробила (покакалась, зригнула...) то питав, чи він теж так робив і чи записано на диску. Постійно повторювала, що і мама, і татко, і сестричка дуже його люблять. Просто Таїсія ще не може сама сказати. Тепер сам всім говорить, що сестричка виросте і відразу скаже, що його дуже любить, а погладити- завжди готова з такою щирою беззубою посмішкою.
    Приходить з садочку і з порогу:"То прийшов БРАТ. А Таюся їла/пила/какала...?" Відразу йому звітую за цілий день. Брат все коментує. Відразу біжить цьомати, притулити, бо скучив і сестричка теж)
    Відразу вважав її за особистість. Коли Таюся виросте, то... (поїдемо на море, в зоопарк...) Без неї жодних планів не будує.
    Було кілька випадків, коли чимось в сестричку кинув, зачепив. Я пояснювала, що її болить, що може вдаритись, ти ж її любиш. Потім сам плакав і просив в неї пробачення. Буває по-різному, але синок виявився розумнішим, як я уявляла. Став помічничком. Завжди намагаюся, щоб відчував себе потрібним, реалізованим. Завжди дороможе коляску занести, двері в магазині відкрити, щось підняти/подати... Як би я без нього справлялась?

18. Artemida

Artemida Well-Known Member

В моєї коліжанки в кінці березня народився другий синочок. Старшому 5 з половиною. Так от, буквально вчора розмовляла з нею на рахунок відносин між братиками. І вона мені сказала, що надзвичайно вражена тим, як ставиться старший до молодшого. Він одразу став дуже дорослим, у всьому мамі допомагає (підгузник тримає, ковдрочку поправляє, колясочку везе). Подружка каже, що такого не очікувала, думала буде гірше :girl_bye2:

19. Usmishka

Usmishka Well-Known Member

А в нас все хвилями, то краще, то гірше, але на 100 відсотків залежить від мого настрою, бо коли сильно втомлена фізично і морально, в періоди, коли молодша потребує фізичної підтримки, то старша бува щось витворяє, але за день-два я беру себе в руки і то виправляється.
    в нас останні два тижні коли Олеся почала вже добре ходити за опору і не падати стало легше, бо поки вона ходити, то я і книжку можу Ірі прочитати, і гру побавитись, і просто пообніматись. І разом вже не так страшно залишити, молодша вже собі трохи раду дає.

20. Женічка

Настя моя теж "переросла" вже.
    я б не сказала, що аж дуже коло братика заглядає, але все ж таки і підійде, і обніме і поцілує.
    недавно ходили вгості до прабабусі. якесь свято було, були там ще люди. ми прийшли отсанніми. і, заходячи до кімнати,де всі сиділи за столом, Настя з гордістю сказала:"Подивіться яке у нас чудо", і показала на Сашку.
    а так, коли вдома, то вміло користується Сашкиними годуваннями для здійснення своїх потаємних шкідливих планів, знаючи, що мама не бачить :)
    інколи взагалі забуває, що хтось там у сусідній кімнаті спить.
    одним словом,все стає на свої місця.