Про винаймання квартири

Тема у розділі 'Ой у Львові на базарі', створена користувачем TaHdeR, 9 Лютий 2010.

1. карапуз

карапуз Well-Known Member

Відповідь: Про винаймання квартири

Ми замок не міняли, господиня віддала нам три пари ключів, сказавши,що це всі. Повірили на слово. Правда, угода між нами є . Ми орендуємо квартиру лише пів року, але, наразі, з господинею усе чудово. Забіжить на хвилинку раз у місяць за грошима, запитає чи все добре, чи не було ніяких витрат по квартирі і все.
    Діти мої завжди на неї чекають, бо приносить їм гостинці :girl_haha:.

2. jalla

jalla Прогрес року 2013

Мені здавалось що то всі так платять по стандарту, тобто за місяць навперед.

Мдяяя, а наша дрібні витрати по квартирі нам і не повертає.

3. Ніколь

Ніколь Well-Known Member

ну я не памьятаю чи я писала про свій досвід з квартирою чи ні, отже пишу...
    про те що на перший рік між нами була угода це однозначно. Вона не була ніким завірена крім реілтора який нас з господаркою квартири звів. В угоді було прописано терміні оплати, сумму оплату, умови за яких оплата може переглядатись в різні сторони. Термін за який сторони мусять попереджати одна одну про зміну умов договору чи його розторгнення. Ну і звичайно паспортні дані повністю.
    Штрафні санкції за недотримання умов договору також були присутні.

огляд квартири: справність сантехніки, кранів, вимикачів, розеток і т.п. Більше того, після того як мене завірили що все справне, я інтуітивно набрала кувшин води і вилила в умивальник ( а там був такий тіпа тюльпан, що злив захован і керамічну підножку) і ви не повірите, вода хлинула на підлогу, а виявилось що там було знято коліно і та нога кетамічна просто декоративно стояла.
    В кухні був пошкоджений линолеум, ну дуже пошкоджений, ми домовились що його я ремонтую в рахунок оплати за оренду. Так само її сантехнік перед моїм заїздом ремонтував умивальника злив, злив в бачок унітазу і т.д.

Про те що я міняю замки я попередила одразу. І не тому що хочу від власниці ховатись у її ж квартирі. А тому що в мене є певна техніка чи майно чи гроші, і всякі ситуації бувають, і якщо в неї будуть ключі, то логічно якби якесь не дай боже пограбування то першим ділом всі подумають на неї.

ми обговорили навіть такі нюанси як моє побажання скажімо вчепити годинник на стіну і відповідно зробити в стіні дирку. Мені було дозволено облаштовувати квартиру так як мені зручно але без кардинальний змін. Тобто перекрасити стіни в ядрьоно червоний ні, але якщо я забажаю обновити побілку чи там щось підремонтувати чи поліпшити, що стоврить мені особисто додатковий комфорт, то я можу це робити за свої кошти бо квартира цього впринципі не потребує.

Коли моя собака нищіла меблі чи линолдеум в коридорі ми йог міняли за свій рахунок, господарці навіть не казали що причина тут в собаці.

Коли я вирішила замінити газиву плитку доходягу на щось б/у але пристойніше я купила сама плитку, стару викинула, але цю нові вже так і залишила в тій квартирі після себе.

Про те що ми обмінялись ксерокопіями паспортів, телефонами, адресами реальними де прописані і т.д. це однозначно.

Про те чи можна мені завести скажімо собаку я теж її питала, і вона дозволила і сама навіть пропонувала.

Зрештою за тих кілька років що ми там жили в нас склались ну дуже теплі відносини. Коли в мене не було грошей я часом дзвонила я казала вибачте мені, зможу принести гроші тільки через тиждень. Як в неї виникала потреба в грошах, якось в неї чоловік захворів сильно, вона вибачалась і коли дзвонила то питала чи не могла би я, якщо маю можливіть гроші привезти на тиждень скорше.

В общєм мені з нею і думаю їй зі мною дуже повезло.
    Коли ми зібрались з чоловіком переїзжати у свою квартиру, то я їй чесно сказала що мол дякую за співпрацю, але ми скоро переїзжаємо. Вона дуже розхвилювалась що залишається без клієнта і де шукатиме нового. Але мій брат якраз шукав собі квартиру і зупинився на нашій.
    Господарка натішитись не може, бо фактично вже з 2003 року здає квартиру людям з однієї сімьї, впевнена в порядності, в чесності. Ясно що зараз вже відносини чисто на довірі, і без паперів. Але вона вже знає нашу сімью давно, і ми її також.

так що вот такий досвід.

а ще забула додати, перед тим як заїхати мені предоставили всі квитанції за попередні періоди, я особисто передзвонила у всі ті інстанції і перепитала чи немає боргів, хоча можна вимагати довідки завірені про відсутність заборгованостей. мені були предоставлені кінцеві показники всіх лічильників, і з того моменту почався відлік.

ще було раз що я сиділа взагалі без грошей, і ледь хватало заплатити за оренду квартири, і мені за неуплату відімкнули телефон, причому так, що він мало не відійшов якомусь пільговику в черзі за телефон. То і то вона увійшла в ситуацію, вибачила мені, і допомогла повернути назад телефонний номер.

Так що всім раджу мати порядного господаря квартири, тоді все вирішується легше і домовитись тоді легше.

4. mrochkizm

mrochkizm Well-Known Member

Можливо, я не точно сформулювала свою думку. Мала на увазі оплату на місяць наперед, додаткового до того, за який платите. Наприклад, якщо зараз оплата йде, припустимо, від 17 січня по 17 лютого, а Вас попросили оплатити аж до 17 березня :)

Нам теж не повертаються. Але які то витрати: лампочку змінити, десь щось підклеїти (купити клей), десь щось підбити (купити цвяшок), шланг для душу новий і т.д.
    От приходили вчора, збирали підписи на домофон - звісно, то вже має оплачувати власник хати, а не ми, які звідси рано чи пізно все одно виїдемо :)

5. jalla

jalla Прогрес року 2013

От власне наша хазяйка за пів року нашого тут проживання втулкмачує мені в голову, що в нас дуже добрі, теплі відносини і стопрцентова довіра і отакі поступки робить.
    Я в свою чергу теж не хочу ламати відносини, але з іншої сторони боюсь попасти в якусь аферу, бо вже бачу що я зовсім не знаю що в неї на умі.

---------- Додано в 19:35 ---------- Попередній допис був написаний в 19:29 ----------

В нас теж ставили двері в під"їзді і я навіть не питала хто то має платити (сума кругленька), платила вона, а дрібні витрати - це для прикладу на ремонт даху- 35 грн, ремонт щитка- 20 грн і ще декілька таких прикладів оплачували ми. Тобто я говорила їй що приходили, збирали гроші і ми платили, але вона промовчала.
    Цвяшки, лампочки і т.п. звісно безперечно купуємо ми навіть не задумуючись.

6. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Ми помешкання в Україні ніколи не винаймали, але здавали своє, тому я теж впишуся.
    Завжди є підписаний папір (незавірений, просто для нас) із квартирантами. І ми маємо паспортні дані квартирантів, а не навпаки.
    Є домовленість про те, що повідомити нам про те, що виселятимуться, заздалегідь. Відповідна домовленість має бути й від другої сторони, але нам ще ніколи не доводилося нікого виселяти. Всі йшли за власним бажанням, або в інше місто, або на своє...
    Наперед оплату ми ніколи не брали. Якщо таке було, то це було за бажанням самих квартирантів, або наприклад їх не буде в домовлену дату, тоді приносили наперед. Чи попереджали й платили пізніше. Кілька разів було (особливо, коли студентки в нас жили), що оплату відтерміновували, бо не мали чим оплатити. Тут ми йшли на уступки.
    Замки в нас на помешканні НІКОЛИ не міняли. І щиро кажучи, якби таке питання постало, я би таких людей не хотіла бачити й мати з ними справу. Помешкання ж здають, а не продають. Ніколь, ви перебільшуєте. Тут таке взагалі немислимо, аби замок поміняти. І власник має дублікат обов'язково, бо якби пожежа, потоп чи ще щось, а квартирантів нема у хаті, то він завжди має доступ.
    У нас так було раз, що забився стік, вода пішла в нас по передпокої й аж у коридор. Поки ми вернулися - все було полагоджено й прибрано. А якби ми поміняли замки??

Якщо оплату вимагають наперед, я би казала в жодному разі на це не піддаватися, бо ви тим самим створюєте прецедент і "даєте добро" на подібні вчинки в майбутньому. Не варто на це погоджуватися навіть під страхом виселення (точніше, тим більше під страхом виселення), бо якщо вам почнуть погрожувати виселенням, то надто велика ймовірність, що гроші ви заплатите й будете ще більше незахищені.

7. jalla

jalla Прогрес року 2013

Ми на попередній квартирі міняли замки, але звичайно погодивши це з хазяйкою. Міняли по тій причині, що попередній замок був дуже не надійний, розхитаний.
    Звичайно один ключ ми віддали хазяці, хоч вона чомусь не хотіла брати
    Коли виселялися, той замок залишили разом з тим старим.
    Вона ще навіть пропонувала нам гроші за той замок повернути:girl_haha:, але то смішно.

---------- Додано в 19:53 ---------- Попередній допис був написаний в 19:51 ----------

Ну, так, напевно я не правильно вас зрозуміла.:)

8. Відповідь: Про винаймання квартири

Маю великий досвід винаймання житла. Тому все ж раджу замки міняти, якщо до вас цю квартиру орендували інші люди. Власникові можна дати ключі. Тоді в разі форс-мажору ви будете знати, що ключі від вашого тимчасового житла є тільки у власників, а не у десятка попередніх орендарів, яких ви в житті в очі не бачили..

9. Liliyah Romanova

Ну, чому. Цілком нормально. Ми би теж повернули. Коли на домофон збирали в під'їзді, ми теж витрати на себе взяли. Хоча за дрібні речі в помешканні ми не відповідаємо. Правда, про це говоримо, коли домовляємося. Тобто це не сюрприз.

Тобто хочете сказати, що хтось навмисне робитиме дублікат, аби пізніше повернутися на помешкання? Я, мабуть, дуже довірлива особа, але ми досить ретельно "підбираємо" квартирантів. Якщо вони не викликають довіри, то з ними справи не маємо. Та й якось у нас зазвичай жили то друзі, то знайомі.
    Якось то дуже дивно мені, що замки міняють. Тут такого ніколи не зустрічала. :dntknw:

10. jalla

jalla Прогрес року 2013

По ідеї то воно правильно, бо можна припускати, що чужі люди можуть мати дублікати ключів, але я якось ніколи про це не задумувалась
    Ми тут порахували, що поскільки поміняти замок то було наше особисте рішення , то наші особисті забаганки мають бути за наш кошт, а не за кошт хазяйки. Той замок був такий трохи розношений, але з ним можна було жити.

11. kristina

kristina Well-Known Member

Я би теж наполягала на заміні замків. Якби "ретельно" господарі не підбирали орендарів,(не маю Вас Лілю на увазі) трафунки бувають різні, тай навіть той же господар по суті незнайома людина, тому ризикувати майном не варто

12. Liliyah Romanova

Ну, ми навіть коли купили помешкання, то замків не міняли. Мабуть, я того не зрозумію. Ну не вкладається мені в голові й усе. Особливо, якщо поміняти замок і не дати господареві дублікат. Не квартиранти, а загарбники якісь. :xaxa:

13. Ніколь

Ніколь Well-Known Member

це нам не втлумачували, це я зробила такі висновки спустя 3 роки мого проживання в цій квартирі, коли були різні ситуації що в мене що в господарки, але ми з розумінням до цього відносились і зберегли гарні відносини.

---------- Додано в 19:24 ---------- Попередній допис був написаний в 19:16 ----------

ну, я зі свого боку знаю декілька історій коли власник заявлявся неочікувано з ревізією, коли приходив і обідав з холодильника своїх квартирантів.
    Зрештою, мені було особисто спокійніше, якщо я знала що у сторонніх людей, а орендодавець це все таки стороння людина, немає ключів від квартири в якій жила.
    І зі свого боку можу сказати що якби мені заборонили поміняти замки, то я би в таку квартиру не вселилась.
    Я розумію що хочеться вірити людям, і т.д. але люди бувають різні, особливо в наш час.
    Ну і крім того власниця квартири абсолютно не заперечувала і навіть погодилась з моїми доводами на користь заміни замків.
    Я про випадок пожеж - звісно вона сусідів попередила що здає квартиру іншим людям, і дала тим сусідам свої телефони, в разі чогось екстренного. да і я сусідам впринципі дала свій телефон якби щось, а мене би вдома не було. А коли ми їздили відпочивати то ключі залишались в моїх батьків і їх телефон я також давала господині на вся випадок.
    Так що полюбому якби раптом потоп, то квартиру би відкрили, але в присутності своїх людей, а не чужих.

14. jalla

jalla Прогрес року 2013

І я тоже хочу гарні відносини. От власне думаю, може то в неї дійсно така ситуація вийшла по тому кредиту і якщо я зараз не ввійду в її положення, то як можна зберегти хороші стосунки? Хтось ж мусить перший починати йти на уступки, якщо це потрібно.
    Але з другої сторони дійсно боюсь не попастися на якийсь "гачок".

15. Ніколь

Ніколь Well-Known Member

а ми коли квартиру то мало того що замки, ми двері поміняли, а майстрам що ремонт робили дали не всі ключі, а лише 1.
    Ну і впринципі, я задля своєї безпеки і безпеки свого майна можу зробити багато. Я не маю бажання в один чудовий момент прийти і побачити відкриті не мною двері і те що з хати винесено все цінне. А нажаль реалії нашого життя якраз такі.
    Для чого я буду ризикувати?

• Погоджуюся Погоджуюся x 1
  16. Liliyah Romanova

У мене просто даються взнаки виховання та роки прожиті тут. Може, комусь спокійніше, а мені дико, ну або принаймні дивно. Я би таких квартирантів точно не хотіла. Нині замки поміняли, завтра холодильник з хати продали, а післязавтра й цілу квартиру.
    Знаю такі випадки власне, у родичів було, ледве помешкання назад відбили після багатьох років. А ще є такі, що ніби самі винаймають, а тоді перездають за дорожче. Коли слухала, не могла повірити, що таке можливо.

Вона вам не коліжанка. Хороші відносини із орендатором - це відповідна дистанція, без того ніяк. Дружніх відносин не може бути, вони повинні залишатися діловими, хорошими, але діловими. Так що навіть не намагайтеся піти їй на уступки. З її боку не по-людськи (вже не кажу що непрофесійно) звалювати на вас власні фінансові тягарі.

Останнє редагування: 17 Січень 2012
  17. Ніколь

Ніколь Well-Known Member

уступки це одне а наївність це друге.
    наївність з вашого боку це не взяти в неї паспортних даних ( угоду також не зайве зробити), наївність те що платите платежі від її умені і віддаєте їй всі квитанції навіть не знімаючи при цьому копію для себе.
    Наїіність в тому що сліпо їі вірите, бо ви її не знаєте і загалом нічого страшного би не відбулось, якби ви попросили в неї розписки за те що віддаєте їй гроші. Бо також орієнтуюсь по цінах на оренду, і навіть якщо ви платите небагато як для оренди, але все рівно це не маленька сумма.
    Ви хоч знаєет де вона живе, її домашній телефон, чи її мобільний то єдиниє що відомо?
    Не факт що вас збираються кинути, може там дійсно все так і є як вона каже, але повірте, надто багато зараз шахраїв, які з радістю розведуть на гроші таких як ви, бо ви хочете їй вірити і не хочете псувати відносини. А вона на цьому і грає, і судячи зі всього досить успішно.

18. Відповідь: Про винаймання квартири

Ну може хтось навмисне, а може статися так, як однієї ночі в моєї подруги - завалився в квартиру п'янючий попередній квартирант і дуже дивувався з того, що він, виявляється, тут вже більше не живе :girl_haha:

Я то тут як "хіхоньки" розповідаю, а вона (подруга) там мало не зомліла від страху..

19. Ніколь

Ніколь Well-Known Member

ну все ж таки продати чужу квартиру не так просто, погодьтесь.

20. jalla

jalla Прогрес року 2013

Я дійсно знаю тільки її мобільний і те, де вона працює, бо на тій "точці" з побутовою хімією все купую, даю їй виторг, хоча вже зауважую що вона мене і там намахує.