Преподавание русского языка во Львове

Тема у розділі 'Маленькі бешкетники', створена користувачем Igor_Fenix, 15 Травень 2009.

1. Зая

Зая Well-Known Member

Відповідь: Преподавание русского языка во Львове

Оооо!!!А за таке я вважаю ,що треба відразу по рогах давати padonak::padonak:!!!В мене дтина також має ім"я Дарь"я( терпіти не можу коли називають Дарина:no:) ,а як би ій хтось таке "сказанув" дуже б попім пожалів:no:

• Подобається Подобається x 1
  2. Зорянівонька

Зорянівонька Well-Known Member

В нас з Києвом і сходом зовсім інша історія. Якщо когось цікавить, можу розказати свою, правда це вже зовсім оф. Це дуже добре пояснює ставлення до окупантів і їх нащадків, яких і називають москалями.

• Подобається Подобається x 2
  3. Kira Nessis

Kira Nessis Well-Known Member

Мне во Львове несколько раз укоризненно говорили: Ти ж українка и повинна спілкуватися державною мовою.
    А я вообще не люблю слово "повинна - это во-первых.
    А во-вторых, якщо я щось повинна державі, то питання - що держава повинна мені???
    138 грн. в месяц на содержание меня и годовалого ребенка - не аргумент для взаимной любви и уважения!

• Подобається Подобається x 7
  4. Люша

Люша Well-Known Member

Зая, Дарина теж дуже гарно. У мене Денис. Дома, серед рідних та друзів, він Дєніска, а в садочку Дениско. І так і так гарно. Ми с тобою тут народилися та живем усе життя, наше с тобою ім'я не переробишь. А імена дітей гарні на любій мові.
    Якось, у тролейбусі мене спитали, чому я з дитиною розмовляю російською, я пояснила тій пані, що в сім'ї має залишатися мова та культура рідна, чому українці з такою повагою відносяться до діаспори, прикладом є Канадська, яка зберігає мову вже в третьому коліні емігрантів, так і росіяни які тут живуть мають зберігати свою мову та культуру. А мій синочок, чудово спілкується обома мовами, дякувати садочку. Я в 4 роки точно не знала української. І пані погодилась.
    А та вчителька - просто не гідна своєї професії, якщо могла таке сказати.

• Подобається Подобається x 12
  5. Зая

Зая Well-Known Member

:) та нормально,я за все іньше(про вчительку...:no:)

6. нталька

нталька Well-Known Member

Дівчата, щоб вести такі серйозні дискусії і щоб вони мали зміст, треба добре знати історію.
    Краще живуть там, де поважають свою країну як таку (депутати, уряд - це не сама країна). (та ж Латвія)
    А ще при вступі у вузи всі здають українську, тому, навіть, з такої точки зору кількість людей, які добре володіють мовою збільшується..
    Хто навчає дітей своїх російської в першу чергу має подбати про свій рівень російської мови, бо від вас і навчаться найбільше діти.

7. Галя_у_стразах

Галя_у_стразах Well-Known Member

2Зорянивка - а оккупанты у нас кто?

8. Kira Nessis

А уважают и гордятся своей страной там, где это государство заботится о своих гражданах, создает им человеческие условия жизни, защищает, оберегает и помогает. Это государство
    где заботятся о своих стариках, и обеспечивают им долгую старость, а не скорую смерть,
    где заботятся о молодых мамах и маленьких детках,
    где заботятся о неимущих, сиротах, инвалидах, делая их полноценными гражданами страны, а не одинокими изгоями,
    где помогают родителям больных деток, помогая им грантами, а не заставляя родителей продавать всё, включая свои почки, чтоб спасти свое чадо,
    где граждане - простые люди, как мы, защищены законом! А не главный тот, у кого больше денег и связей, а закон мы под себя исправим и документы сделаем,
    где гордятся своими победами, а не перевирают историю...

• Подобається Подобається x 8
  9. Люша

Люша Well-Known Member

Тобто з вашої, Зорянівонька, точки зору. Мій дід, який народився у Хмельницькій обл. у 40 році, ставший в подальшому військовим, як більшість дітей чиї батьки загинули на фронті, виходячи на пенсію обрав де дослужити полковником між Москвою та Львовом, свою рідну Україну - являється в силу своєї російськомовності для вас окупантом? :clapping::clapping::clapping:
    Ви, тоді, погано вчилися у школі, принаймі з історією у вас не дуже добре.
    Якщо кожного, не українця, розглядати як потенційного нащадка оккупанта.:tanksmile::tanksmile::tanksmile::tanksmile::tanksmile::xaxa::xaxa::xaxa:

• Подобається Подобається x 4
  10. Irusya

Irusya Well-Known Member

З моєї точки зору трошки інакше. Окупантами вважаю людей (на той час більшовики, котрі оголосили, що прийшли як «прапороносці високих гуманістичних принципів»), котрі в 46 році МАСОВО з західних земель виселяли і висилали на сибір людей. Розкажу історію діда і бабці чоловіка. Зайшли в хату "без лишних вопросов всем собратся", хто намагався втекти або сховатись - розстріл на місці. Забирали сім"ями, на той час дідові і бабці ще не було двадцяти років. Місяць везли в товарних вагонах на сибір, десять років життя в засланні..., на сибіру одружуються, живуть в бараках, задурно будують "великую Россию", народжується донька (мама чоловіка), о чудо... 56 рік, можете їхати додому..., місяць їдуть, вагони ті ж, маленьке дитятко на руках... Уявляєте? Я ні, досі дивуюсь. Приїжджають в рідне село, рідна хата... а это уже не вашэ... Поскитались, дали нарешті ділянку і починаємо нове життя. Це маленька історія з життя...для мене - драма, трагедія... Хіба це не окупація? Як би кожен з вас сприймав такі дії?
    Щодо військових, що воювали у ВВВ - ніколи й гадки не мала називати їх окупантами. Мій дід воював, дуже люблю і шаную його, бо виконував свій військовий обов"язок і боронив вітчизну, так як і мільйони інших вояків. А зараз пекручувати то на свій лад вважаю просто провокативним.

• Подобається Подобається x 9
  11. дашулька

дашулька Well-Known Member

До єдиної думки в цій гілці ми ніколи не дійдемо.На цю тему можна сперечатись вічно,скільки людей-стільки думок.Війна-це біда всіх народів.........але в чому винні ці росіяни,які живуть тепер ?чому їх називають москалями,коли чують їх рідну мову?я розумію,що все залежить від виховання.....але ж ми всі цивілізовані люди.Моєму чоловікові декілька раз робили зауваження,коли він спілкувався рідною рос.мовою,мені здається, що він дуже мудро відповідає:Я-не москаль,а запасной украинец або -рожденный во Львове-москалем быть не может.Може дійсно треба до всього відноситься з оптимізмом?

• Подобається Подобається x 5
  12. Kasia

Kasia Well-Known Member

ну й аргументи у вас. :confused:
    для чого ви живете в державі цій? якщо вона вам платитиме на утримання дитини 10 000,00 грн щомісячно то тоді ви що, примусово вивчите українську і станете її поважати?
    вважаю, що якщо ви проживаєте тут, то можете вивчити українську, як будь-яку іншу мову.
    є російськомовні школи, в які ви віддасте своїх дітей. питання вирішене, але тим не мене далі -у дітей ВУЗИ, з українським викладанням. і що, ви вважаєте, що не потрібно знати нашої мови?
    якщо ви зустрічаєте людей, які роблять вам зауваження, то не треба це сприймати, як образу від усього українського народу. це просто не виховані люди, які є всюди.так само, як , на мою думку, люди які принципово відмовляються розуміти українську в Україні, проживши тут тривалий час.

• Подобається Подобається x 8
  13. odree

odree Well-Known Member

ну от, як я писала відразу, дана тема викличе багато суперечок, а людина, яка її створила, певно сидить читає і радіє

від себе хочу додати, що мені також неприємно, коли ми перебуваючи в одесі зверталися українською, то на нас робили величезні очі, здивоване лице і відповідали:"нєпанімаю", таке враження що ми були в китаї

і скільки б тут не велося суперечок, все одно кожен залишиться при своїй думці

а як кого держава не влаштовує, то її можна покинути і переїхати туди, де краще, але там вже треба буде вивчити і спілкуватися мовою держави.

Останнє редагування: 24 Травень 2009
    • Подобається Подобається x 10
  14. Люша

Люша Well-Known Member

з тим повністю згідна, слухати не можу коли мене друзі котрі живуть у Росії питають як я тут живу. :8: Прекрасно живу, чудово, тут моя Батьківщина, тут мій син народився. Дуже класно таким, які поїхали звідси, а потім звідтам хають нашу землю відповіли якось мої знайомі, теж російськомовні - Вас считали вторым сортом, вы уехали. Остались тут мы - высший сорт.

А тема - не хороша, провокаційна. Взагалі не хотіла у неї встрявати, але не витримала, щодо окупантів.

• Подобається Подобається x 6
  15. Галя_у_стразах

Галя_у_стразах Well-Known Member

в моем случае все намного хуже. к сожалению мой любимый львов именно в этой стране. да и потом не отказываюсь я говорить по-украиски. да и говорю на нем, поскольку детей учу в государственном вузе. просто, уже не раз писала - есть ситуации, когда нет необходимости менять язык, вот что угнетает.

16. Kira Nessis

Аргументы как аргументы. Ни для кого не является секретом, что отношение к государству, политике, обществу, языку, и прочим атрибутам среды обитания среднестатистического гражданина, определятся комфортностью его повседневного быта. Человек должен быть мотивирован. Человек сегодняшний мотивируется через материальное. Отдельные патриоты-безсеребрянники вопроса не определяют. Потому человеку дайте, а потом требуйте сознательности.

То-же по ВУЗ-ам и языку преподавания. Зачем, активным, амбициозным людям преподавание на украинском языке, если государство не имеет спроса на данных специалистов на внутреннем рынке труда! Сегодняшняя картинка: зачем будущему гастарбайтеру украинский язык в школе. Лично мне кажеться, что гораздо рациональнее вводить обязательные русский и английский и китайский, с итальяно-испанским факультативом. Грустно, но факт!

Снова же, современный мир, мир пиара, а вывод, поддержка языка должна быть на деньгах, а не на словах, если так необходимо сохранить культурное наследие. Смешно смотрится в новостях выступление п. Ющенка, про новые значимые вехи украинского языкового возрождения, за которым следует репортаж о закрытии киевской библиотеки украинской литературы. Нужно именно как у прибалтов - выучил, получил ощутимый бонус.

И в общем и целом, не требуйте слишком много от регионального языка, в условиях глобализации мировой экономики.

p.s. Кася, мы с вами разные, но уверена, что вам как и мне близки простые человеческие ценности: любовь и сострадание к ближнему, желание помочь тому, кто нуждается, желание помочь своей семье и добиться успехов в этой жизни, желание реализоваться в этой стране, в которой ты родился. Если это так? То именно это и объединяняет народ Украины и с запада и с юга и с востока. Не смотря на всё то, что творится у нас сейчас в стране...

• Подобається Подобається x 5
  17. odree

odree Well-Known Member

Kira Nessis ваш допис можна замінити одним риторичним запитанням: Для чого світу україна і українці?

18. kitka

kitka Well-Known Member

От в тому то і вся сіль: ніхто, наприклад, не хоче подивитися на проблему очима "опонента". В кожного своя правда, історія і т.д... А найбільша біда в тому, що нема елементарної вихованості. Хамство на кожному кроці.
    Я особисто маю таку звичку: розмовляти з співрозмовником-росіянином на його рідній мові, якщо це старша людина або людина, яка "не дуже" в українській. Не люблю, коли діалог ведеться на двох мовах, мені воно ріже вухо. І нічого собі з того не роблю, це є елементарна повага до співрозмовника.
    PS: В нас тут знаєте, скільки тих мов і діалектів:xaxa:? І нічого, всі розуміються і мирно співіснують:naci:.

• Подобається Подобається x 4
  19. kati

kati Well-Known Member

Я з російськомовної сім"ї , з чоловік спілкуємся українською, з дитиною 50/50, але от шо мене добиває,це коли ми, напрклад, гуляєм і я десь починаю з малим говорити російською, чоловік так тихенько мені на вушко каже:"Говори українською, а то подумають що ми з росіі":xaxa:, нє ну не смішно? !
    Взагалі чоловік в мене страшний патріот:naci:, все життя казав що з україни нікуда б не поїхав, а тут повернувся з відрядження з європи і перше що він сказав:" Я поняв, в нас жо:cesored: а не країна

20. kitka

kitka Well-Known Member

Ну от: і хто створює проблему? Патріот. Він ніби і нічого поганого не сказав, але.... Ти собі йдеш і говориш, і нічого собі з того не робиш. А твій чоловік вже підняв питання.