Позитивне батьківство або дисципліна без покарань

Тема у розділі 'Маленькі бешкетники', створена користувачем Liliyah Romanova, 11 Вересень 2013.

1. Arapeta

Arapeta Well-Known Member

Відповідь: Позитивне батьківство або дисципліна без покарань

То є дуже суб`єктивно і по дитині дивлячись. Мої дуже хотіли і хочуть бути дорослими. Але я вживаю те "доросла", як комплімент, і "голову тим не сверлю". Часто кажу:"Як добре, що ти вже доросла. Як мені з тобою зараз легко і цікаво поговорити, всюди можеш зі мною ходити. І ти вже все розумієш, і мамі помагаєш. Як я тебе таку дорослу народила? :)".
    І ще іноді старшій "бонус" роблю. Коли десь ненадовго їх лишаю, то вже у дверях кажу: "Так, Марічка (старша моя) лишається у квартирі за старшу, і ти, Надійка (менша) маєш її слухати." А для різноманіття і меншу іноді за старшу лишаю, то та аж цвіте-і-пахне. Ну отак ми в сім`ї бавимось. А обо`язки в них тепер майже одинакові (6 років і 9 років вже мають), ну плюс школа для старшої.
    А якщо щось мусиш робити (прибрати за собою, зуби почистити, розчесатися і тд), то не тому що СТАРША чи МЕНША, а тому, що так ТРЕБА, бо МИ в НАШІЙ сім`ї так усі робимо.

2. KOCHAM

KOCHAM Well-Known Member

однозначно і свідомо з цим згідна
    у кожної дитини свій простір, свої іграшки, свої думки і вподобання, і кожну дитину потрібно любити за це і завжди

3. Arapeta

То є просто слова, а вже Ви в них вкладаєте свій зміст.

4. Orman

Orman Модератор-бомба

надвір?
    ми рано встаємо і вона бігає в піжамі 1,5 год поки ми не йдемо надвір.

5. KOCHAM

KOCHAM Well-Known Member

моя доня іноді також не хоче одягатись на вулицю
    зацікавлюю тим що любить - в парку коники, покличемо сусідку з нами гуляти і т. д.
    іноді вранці проговорюю що будемо робити далі: помиємось, почистимо зубки і будемо збиратися на вулицю, а там ... - така собі моральна підготовка

можливо така поведінка - формування особистості: відстоювання своєї думки, бажання - через упрямство, волі - через протест
    і це нормально
    ви не сприймайте гостро, це форум і кожен пише свою думку, а не те що думка іншого погана

---------- Додано в 15:31 ---------- Попередній допис був написаний в 15:27 ----------

з приводу попереднього допису - писала відносно дому

6. Nastylove

Nastylove Well-Known Member

Так, ми з чоловіком одягнені)
    Коли хтось приходить, до того часу я вже, як правило, можу вмовити його одягтись.

Зазвичай коли бачу, що змерз, а часто ще гикавка починається в нього, то можу й сама вдягнути, бо його коли не спитаєш - йому не холодно. Коли одягається сам, чи дає себе одягнути обов"язково хвалю.
    Спробую, як Ви кажете, не звертати уваги на це.
    Бо ще періодично ввечері перед сном може завчасно роздягнутись і бігати, якась така забавка, чи що...

Згадала, що де-коли як роздягається, каже "мама давай будемо малювати", хоче малювати пальчиковими фарбами, але ж коли ми раніше малювали я його не роздягала, просто потім якщо забруднився мила, та перевдягала, хіба літом, коли жарко було, міг малювати напівголим.

7. Orman

Orman Модератор-бомба

відповідь дитини - нє, потім - завтра

8. KOCHAM

KOCHAM Well-Known Member

я і "лишала" донечку коли з балкону (у нас він загальний на вулиці) не хотіла спускатися в парк
    я робила три кроки - йду, вона біжить зі сльозами і страхом "текай"(чекай)
    тепер попереджаю, що йду, роблю один крок і чекаю - Софія іде зі мною
    чому не хотіла йти з балкону? - хотіла ще бавитись камінчиками
    чому не хотіла йти з хати? - хотіла ще додивитись мультик (попереджаю, що мультик зараз закінчиться, чекаю, вимикаю, кажу що Гуффі пішов гуляти і ми йдемо)
    у нас спрацьовує
    можливо у вас інші інтереси на які варто переключити увагу, незнаю

9. Nastylove

Nastylove Well-Known Member

Поняття дорослості в цьому і попередньому Ваших дописах різні. В першому Ви пропонуєте дитину присоромити, що він такий великий і цицю їсть, а в цьому Ви своїм донечкам пропонуєте таку гру, "мама-донька", хто за старшу - та мама. Я теж так брата виховувала)
    Але погодьтесь - то зовсім різні речі.
    Ви спитайте в донечок, які вони, дорослі чи маленькі? Що вони Вам скажуть.
    Коли мене питали чи я вже велика, я завжди казала що ні)

10. Suzi

Suzi Moderator Команда форуму

......Вдягати?

11. Corena

Corena Кулінарна муза 2013

в нас було так, що доня сама казала, що йдемо гуляти, була ініціатором, а коли доходила справа до вдягання, починався жах, катуляння по підлозі, ховання в шафі, за шторами, вигиналась, падала, і робила інші неконтрольовані речі.
    схильна думати, що то якийсь період і щось він для них означає))) раз то не поодинокі випадки :)

---------- Додано в 16:04 ---------- Попередній допис був написаний в 16:03 ----------

в мене фізичної сили вже не вистачає на таке вдягання, а коли я поставлю її на підлогу і на секунду відвернусь, то вже роздягнута! і я закипаю))) бо боротись з дитиною - виявляється не така й легка справа :)

12. Orman

Orman Модератор-бомба

як?
    Силою?
    Нема стільки сили, ну тобто є, але це майже бійка, бо починається повномасштабна істерика з викручуваннями і копаннями, і зніманням того, що я одягнула.

13. Suzi

З одним я нормально давала собі раду. З двома теж більш-менш. З трьома можу передумати йти, якщо чую, що сил моїх не вистачить.
    Мої висновки. Перший ворог - мультики. Якщо їх зовсім нема - набагато легше домовлятись. І діти значно спокійніші. Друге - дітям і мамі треба інших дорослих в житті дитини. Бабусі-дідусі-тітки-хресні-няні. Такі, з якими дітям комфортно. В теорії прив*язаності недарма окреме місце відводиться такому поняттю як "деревня привязанности" -чим більше таких дорослих є в дитини, тим вона спокійніша і легше переносить те, що її може турбувати.

---------- Додано в 16:15 ---------- Попередній допис був написаний в 16:14 ----------

Подивись в чому може бути причина. Чимось зайнята, холодно, характер показує...
    Спробуй як десь вище Цьомцьомка писала :" Мама вдягає колготи, дитина вдягає колготи" і т.д.

14. Arapeta

Чому присоромити? Ви розумієте, що самі вклали собі поняття образи, на "дорослий, великий". В даній пораді я мала на увазі порівняння. Я так зрозуміла, що дитину відлучили від циці через появу братика. З цього запропонувала знайти позитив для старшого, показати, що це на краще.
    Поняття дорослості в мене одне поки, і для дітей це позитив. Бо все одно від дорослішання нікуди не дінешся. То хай краще вони його очікують з радістю і позитивними сподіваннями.

15. sofka08

sofka08 kasperjonoks

Щодо ранкового переодягання з піжамки, то я ніколи не наголошувала, що нам потрібно переодягнутись, зазвичай, переодягаюся так, щоб він бачив, що я роблю, а я у цей час приговорюю собі, що дякую тобі піжамка, мені в ночі було дуже тепло, тепер і я тебе поскладаю у шафу, тепер і твоя черга поспати. Як правило, дитина завжди наслідує мою поведінку, чемно переодягається і кладе свою піжамку на давно відведене для неї місце. Щодо прогулок, то маємо теж втікання і роздягання, такі ж як описують тут дівчата. Як правило, у нас вихід на прогулку відбувається за 2 сценаріями. Перший, це коли я кажу, що потрібно одягнути куртку і шапочку, бо ми йдемо на двір, а там без них нам буде холодно, так моя дитина починає втікати і казати ,що не хоче одягатись. У такій ситуації мені допомагає просто не дивитись на його реакцію, сідаю на кушетку, беру журнал і кажу: Я чекаю поки ми підемо гуляти, потрібно одягнутись. На цьому моя увага в його сторону завершується, як правило 5- 10 хв, і дитина сама приходить одягатись. А другий варіант, це вже коли потрібно кудись швидще вийти, а чекати я не маю часу, то зацікавлюю тим, що любимо робити на вулиці : улюблені гойдалки, купування котику їсти в кіоску, чи просто збирання камінчиків у торбинку, коли був сніг, то були ще санки. Зацікавлення і обговорення, що саме зараз ми будемо робити на вулиці, його дуже інтригує, і як правило, завжди одягається і йдемо гуляти.

16. Suzi

Власне, хай очікують. Коли настане час. 1,5 річна дитина дуже маленька. Вона ще не встигла маленькою набутись, не те що "зачекатись" дорослості. Все добре вчасно.

17. Orman

Orman Модератор-бомба

працює ввечері, коли я переодягаюсь в піжаму, то вона переверти біжить переодягатись

нема

і оцього нема *піду поплачу*
    я вже не знаю де мені тих дорослих знайти. І їй їх реально треба.
    не занята, не холодно, характер лишився

так що робити завтра? З характером.

про вмовляння - забавляння - переконання вже писала. Закінчуються вони через 1,5 години тим що мені не подобається. Ми йдемо а вона доганяє з плачами.

18. HAPPY NATA

HAPPY NATA Форумляночка

про одягання.
    Мамочки з однією дитиною - у вас ще взагалі "курорт"! :) от коли двох треба одягнути в зимове...
    Десь у віці 2-2,5-3 роки, коли синочок поводився так, як ви описуєте, мені часто допомагав такий спосіб. Брала його на коліна і починала говорити таємничо-зацікавленим тоном, розповідати якісь "важливі", "неймовірні" історії ("а ти знаєш, що в Діанки братик народився? А знаєш, як його назвали?" "ти чув, тато розповідав вчора, що твій хресний купив машину? Знаєш якої марки/кольору?" "ти бачив, що бабуся пофарбувала двері на дачі?" і т.д.). Гловне - не дати дитині оговтатись і поки вона сидить з відкритим ротом і то слухає, швиденько одягати.
    Ще, коли було холодно і одягу багато, то одягались поступово - наприклад ввдразу одягали колготи і "вуличну" кофтинку/светрик і в тому ходили по хаті якийсь час, перед виходом залишались тільки штани, куртка, шапка...
    Звичайно, ідеальний варіант - мегазацікавленість дитини в прогулянці (випробувати нову лопатку/машинку, погодувати голубів і т.д.), тоді одягання ввдбувається з неймовірною швидкістю.
    Мушу зауважити, що оті "нехотілки" одягатись/гуляти будуть виникати ще не раз...

19. Orman

Orman Модератор-бомба

я завжди так одягаю - перше так що в хаті можна ходити, а потім верхній одяг

я вас всіх дуже люблю але вже сто раз написала, що це не діє

моя дитина дуже добре знає що вона хоче, а що ні. І заговорити їй зуби нереально взагалі. Ну тобто вона буде уважно слухати а при спробі щось на неї одягнути починає репетувати.

20. Strekoza

Strekoza Well-Known Member

Чекати, поки переросте? :)
    Я вже писала, що маємо ту саму історію з одяганням, прогулянкою.
    Якщо аналізувати ситуацію в часі), то зараз інколи легше зібрати малого, ніж було раніше. Основне, щоб він хотів йти (тут заговорювання зубів діє через раз). Можу прогулянку відкласти - чекаю, не можу, збираю "на мус", але щоразу то важче -викручується, знімає одяг. Інколи теж "йду геть", малий прибігає
    Єдиний мій "винахід" - піжаму вбираю в ванні після душу відразу, там маємо спеціальний стілець, син не так протестує чи просто під враженням від душу) Якщо вдома (в нас тепло), дозволяю бігати в майці, даю мождивість вибору одягу... Короч, надіюсь, то вікове і минеться
    Сьогодні після прогулянки (вертались з істерикою) ще хвилин 10-15 був в хаті в шапці і куртці :girl_sad: