Поступитися місцем у громадському транспорті. Хто кому винен?

Тема у розділі 'Ой у Львові на базарі', створена користувачем jozya, 16 Грудень 2010.

1. cjomcjomka

cjomcjomka Content - fairy

Відповідь: Поступитися місцем у громадському транспорті. Хто кому винен?

йой, та дівчЄта, та вступіть си...
    я вважаю правильним, якщо погано почуваєшся, попросити в когось дати місце. Правда, сама так не вмію. Зараз тільки дійшла до того, щоб, коли з місця зганяють мене, спокійно сказати: вибачте, я вагітна і недобре чуюсь, тому не можу поступитись Вам місцем.
    Раніше мене зганяли , я мовчки вставала, а потім тиждень злилась замість того, щоб ввічливо відмовити.

За балачки типу "нащо народжувати, якщо не маєш грошей на таксі" від мене можна дістати в глаз :)

• Погоджуюся Погоджуюся x 1
  2. amaretto

amaretto як сказала Тося: "месний повар"

Як ніхто. в громадському транспорті є чітко вказано 4 місця для інвалідів та з дітьми, не для пенсіонерів і т.д. Вагітна з великим животом то те саме що з дитиною, тому вважаю що має повне! право зігнати!!! людину яка сидить на тих пільгових місцях. Я ще такого не практикувала бо з дітьми громадським транспортом не їжджу, а коли була вагітна то трохи стояла, трохи уступали. Але якби була ситуація що мені вагітній чи з дитиною треба було сісти то я б не піднімала когось з "молодих" ззаді, а з пільгових місць навіть якщо там сидять пенсіонери(наголошую що це місця не для пенсіонерів а для інвалідів), нехай покажуть посвідчення що вони інваліди тоді без проблем. Бо починає надоїдати коли пані 60 років сидить на пільговому місці, а мама з 2 р дитиною заходить і шукає де "впасти"
    Для мене тема маршруток взагалі болісна, треба мисати одразу в "рагулі"

3. cjomcjomka

а я їжджу чи не щодня, але кожного разу заходжу в маршрутку, розуміючи, що сидячого місця можуть не дати. тому в забиті під завязку ТЗ не лізу, найкраще - тролейбус, ну і стаю так, щоб зручно стояти було

4. amaretto

amaretto як сказала Тося: "месний повар"

додам
    я як мама 2 дітей завжди уступаю вагітним та з дітьми, а от пенсіонерам не завжди(добре дивлюсь)
    Як писала Христуся що є багато живчиків які тільки вид сосдають. Якщо їм так зле, то нема чого за хлібом з Винник на Привокзальний їздити, в той час пік коли працюючі не можуть добратися до роботи

---------- Додано в 09:13 ---------- Попередній допис був написаний в 09:11 ----------

Розуміючи оце все що ви написали тому і не їжджу з дітьми, вийняток 2 рази з молодшим візочком в 5а, коли з центру мене забирав додому чоловік.
    Не бачу потреби травмувати себе і дітей. Тому уникаю такого "комфорту"

5. jalla

jalla Прогрес року 2013

То таки так.))) Вчора навіть водій возмущався.
    Особливо, коли біля Шувару сідають з такими бебехами, які я б певно з місця не посунула, досить що самі по посвіченню їздять, то ще й за вантаж не оплачують. Ну, і відповідно всі відразу мають уступити їм місце, ще й з переді, бо назад вона з тими тлумаками не пройде. Оцього я не виправдовую, то вже в деякій мірі наглість.
    Вчора водій так сварився на них, але толку, бо то таке є, було і буде.

6. Haidee

Haidee Well-Known Member Команда форуму

Я так робила, коли після операції мусила через тиждень здавати сесію. Маршрутки в той ранішній час були забиті, то я пару раз просила (старалася вибирати здорових на вигляд хлопців чи дівчат:)), щоб поступилися місцем. Так як з вигляду мені нічо не бракувало, дивилися здивовано, але поступалися. Вагітною в ЖК ходила пішки на кінцеву (20 хвилин) і сідала, де мені зручно. З дитиною зараз таких ситуацій стараюся не допускати взагалі. Але чесно, я не можу зрозуміти того пофігізму. Звідки?

7. Suzi

Suzi Moderator Команда форуму

Дівчата, пильнуймо себе. Можна ввічливо попросити - "Дозвольте я присяду". За всі роки, мені ОДИН раз чоловік, який сидів на місцях для інвалідів та пасажирів з дітьми, досить негарно пояснював мені чому я не маю права просити вступити мені місце. Я тоді спитала у водія де в нього в автобусі місця для пасажирів з дітьми. Він відморозився. Тоді в салоні трохи далі жіночий колектив організував купу місць для нас і той чоловік, що не дав місце мені спочатку виходив з автобусу під засудливі погляди і коментарі інших пасажирів. Можна перейматись тим, а можна таки зрозуміти - це не я неправа (бо насмілилась з дітьми кудась їхати громадським транспортом ) , а в того чоловіка якісь проблеми були і він просто свій поганий настрій вирішив на мені зігнати. Від цього, на жаль, ніхто не застрахований в суспільстві.

---------- Додано в 09:47 ---------- Попередній допис був написаний в 09:45 ----------

"А нам ніхто не давав місце, то чого ми маєм". Не від хорошого життя це.

8. Haidee

Haidee Well-Known Member Команда форуму

Часом буває просто противний настрій, і геть нема ніякого розуміння людей, які не помічають (чи то не розуміють), що вагітній жінці з дитиною треба сісти не тільки в цілях комфорту, але й елементарної безпеки. А взагалі погоджуюсь, звичайно.

То якщо так кажуть 25-30 річні жінки? Я не маю ілюзій щодо жіночої солідарності, розумію, що комусь мої діти і я разом з ними далеко по барабану, але нема там ніякого від "нехорошого життя". Хіба копати дуже глибоко:)

9. popelushka

popelushka Well-Known Member

На роботу і з роботи добираюсь двома маршрутками, стараюсь вибирати такі маршрутки, які не надто переповнені, також ніхто не поступається місцем. Одного разу, зайшла, водій на мене викричався, ще й висміював, що ніби-то повагітніли, а тепер їздять маршрутками... Наче ми не люди, чи що, чи ми вже повинні вдома сидіти, раз вагітні? Мене це так образило, плакала ще довго після цього. Я розумію, що ніхто не зобов'язаний поступитися вагітній/діткам/пенсіонерам, але поважати один одного ми повинні. Ще одна ситуація, я була свідком: мама з дитинкою рочків 2, зайшли в маршрутку, хлопець-студент навіть не подумав піднятися, коли вона його попросила, то він її грубо послав, от так. Тому особисто ніколи не прошу, щоб мені поступилися, хоча після роботи дуже втомлена, нащо зайвий раз нервуватися, чи слухати, що нема чого їздити, вагітніти, і т.д.

10. Suzi

Suzi Moderator Команда форуму

Та чого глибоко? Хто виховував 25-30 річних, хіба не ті,
    Я узагальнюю звісно.
    До речі, з тих, хто вступається місцем - дуже часто це молоді хлопці. Про яких ті бабці кажуть , що молодь зараз не така, ніякої поваги.

---------- Додано в 10:11 ---------- Попередній допис був написаний в 10:09 ----------

Поки жінки самі так будуть думати, то так і буде :)

11. jalla

jalla Прогрес року 2013

Бо напевно все таки батьки правильно виховали, а не так "ти нікому нічого не повинен і твій комфорт превище всього, а вони най си таксі беруть, як їм щось не підходить.")
    Ну, от з моїм везінням я раз на таке нарвалась. Це було тоді, коли мені зле в маршрутці стало, але я собі не даю в кашу наплювати, відразу писка (бо тут інакше не висловишся) закрила. Бо тоді я теж стояла.

12. KrystynaM

KrystynaM Well-Known Member

Я особисто зараз уступаю місце всім вагітним і з дітьми, бо зразу уявляю, як мені було б. Я як була вагітна, то майже не їздила маршрутками, хоча ті кілька разів, що потрібно було їхати, поступилися місцем десь в 50 % і то майже завжди жінки старші.

13. Vероніка

Vероніка Never give up

Коли я без дитини, завжди поступаюсь місцем і бабусям, і вагітним, і дітям. А муж взагалі в транспорті майже ніколи не сідає, тільки коли багато вільних місць. Нам зовсім не важко, але головне - нас так виховали, це з дитинства закарбувалось в голові, тому дивно і прикро читати, що ви так вважаєте.
    А транспорт на те і громадьский, тому користуватись мають право усі бажаючі, а банальні норми виховання, етики і врешті-решт людяності ще ніхто не відміняв.

14. cjomcjomka

добре, що у Вас є можливість не їздити, або є опція таксі/хтось підвезе. А в мене нема таких можливостей. Діти не травмуються, ми звиклі від народження :)

В принципі, не було такого, щоб з дітьми мені не поступились - дуже вже нас багато :) А от як їздила сама вагітна Сергійком - постійно мене зганяли з місця, а дали місце лічені рази при тому що щодня їздила майже до пологів.
    Не вважаю, що хтось комусь дійсно щось винен, але місця для пасажирів з дітьми є для пасажирів з дітьми, а не для завтикоїдів з плеєрами *в окно смотрящих*

Щодо пенсіонерів. військові і міліція, наприклад, часто йдуть на пенсію в 45. І коли таке вуйцьо каже мені "девачька, уступи место"... інша річ - бабульки-дідульки, яким реально тяжко стояти.

15. zetta

zetta Well-Known Member

зауважила що в Росii дуже рiдко люди заходять в маршрутку якщо нема мiсць i вже э пару стоячих.. дуже багато маршруток одна за одною шурують i не проблема доiхати. на рахунок вставання навiть першачкам уступають мiсце. але платять всi, нiяких безплатникiв нема взагалi.

16. cjomcjomka

так ясно, якщо
    а щодо того, що там краще поступаються місцем - в них того більше вчать на рівні виховання, в школах і ВНЗ

17. Іруня

Іруня Well-Known Member

18. Plenilunio

Plenilunio Well-Known Member

От доречі, останнім часом зауважую, що вже немає в иаршрутках наліпок про те що це місця для інвалідів, пасажирів з дітьми і тд....
    Не знаю як першачкам, а пенсіонерам там держава відшкодовує проїзд. Тобто доплачує до пенсії певну суму. А не так як нас, що бабусі з дідусями іноді мають відстоювати право на пільговий проїзд.

19. zetta

zetta Well-Known Member

вони йдуть i купують проiздний на тролейбус. в маршрутках нема пiльг нiяких. що до вiдшкодувань... ну просто йдуть надбавки до пенсii кожен рiк так i цiни не стоять на мiсцi.
    на зупинках висять электроннi табло де пише через скiльки буде тролейбус, автобус, маршрутка. не знаю правда чи так у всiх регioнах.
    я нiколи не просила шоб менi хтось у Львовi вставав, старалась в час пiк з дитиною взагалi не iздити в маршрутках. люди часто ще схильнi думати що як ти кудись прийшов з дитиною то хочеш уникнути черги, як зайшов в маршрутку з дитиною то хочеш сидiти..

---------- Додано в 11:49 ---------- Попередній допис був написаний в 11:47 ----------

тобто волочиш за собою дитину шоб мати привiлегii .

20. jalla

jalla Прогрес року 2013

В нас якби за таким принципом добирався на роботу, то приїхав би в кращому випадку в обід.:girl_crazy:
    Ми коли були в Криму, то мене це таж здивувало. Не люди чекали на маршрутку, а машрутка чекала на людей.) Але то трохи не до порівняння в даній темі, бо там і потреби в тому, щоб уступати місце майже немає.