Портрет львів"янина

Тема у розділі 'Ой у Львові на базарі', створена користувачем Редвумен, 8 Березень 2010.

1. Ворон

Ворон Well-Known Member

Відповідь: Портрет львів"янина

(На вушко щоб ніхто не чув) Краківський то такий збірний образ ще із старих часів. Як Привоз у Одесі. Сварливі і крикливі базарні баби, несмак, вульгарна поведінка ітд. Дуже львівське поняття. ))

Відрізняються щей як. Наприклад львівяни в середньому набагато зліші чим інші галичани. Порівняйте Тернопіль і І.Франківськ хочаб.

Це всюди де місто має хоч якесь лице. Чи в Україні чи поза. Завжди так було, завжди так буде. Така природа, навіть у тварин те саме. Є виключення але вони завжди є нечастими. Тому зовсім не щось специфічне для Львова саме.

Що є саме львівським. На мою думку одне що робить львівян львівянами це архітектура - вона справді унікальна. І людей які в ньому народились або принаймі виросли вона формує хоч більшість цього і не усвідомлює. Ті що цього не можуть відчути не можуть і бути львівянами. Повернувся тільки з вулиці. Гарне місто НЙ. Але його "квадратність" деколи доводить мене до сліз і розпачу. Пригадую колись дитиною йшов до своєї мами на її роботу. Вона десь працювала тимчасово на обєкті десь на горі коло високого замку. Ішов я ішов туди довго і прямо а якось з часом повернувся туди звідки прийшов. )) Львів багатий на несподіванки. Нельвівяни їх часто не бачать і не розуміють. В НЙ наприклад тяжко "загубитись". У Львові запросто. Хоч це не тільки у Львові. В багатьох европейських містах можна теж але інакше. Якщо взяти Амстердам наприклад з його порослими цвілю каналами і тяжкими туманами де нічого не видко навіть за крок то там губишся інакше. Пригадую якось посварився із своєю коханкою коли жив в Амстердамі з нею і ще трьома кобітами. Була якась вечірка і звичайно було багато людей. Я її заревнував і пішов геть не знаю куди (міста ще тоді не знав). Довго блукав не знаю де і раптом в тумані знайшов її. Ми обнялись. Як воно сталось не знаю. Амстердам має щось своє неповторне. Окремішнє від решти Голандії і Нідерландів. І він є закритим світом. Що прекрасно. Не хотів би я щоб він би був ще одним комунарськом. На щастя амстердамці взагалі не розмовляють із "чужими". Хоч зі мною чомусь розмовляли. Загадка якась. Залишимо її в тумані.

2. Vittoriya

Vittoriya Well-Known Member

3. Ворон

Ворон Well-Known Member

4. Імель

Імель Модератор в декреті Команда форуму

Щодо стильності львів"ян
    Чесно найстильнішими львів"ян важко назвати
    Я була вражена
    шо не дівчИна-то шапка з пайєтакми чи з стразами (які до речі використовуються для воздоблення вечірнього одягу)
    сама безмежно люблю пайєтки, але ж не на щодень
    те саме з верхнім одягом :girl_in_dreams:

трохи на маскарад подібне :umbrage:

львіські "модніци" викликають посмішку (саме посмішку, не усмішку)
    бо то конче треба "вдягнути на себе" одразу всі модні тренди
    і байдуже, що акцент має бути один (на те він і АКЦЕНТ)

а дівчата з пропискою в солярії?.. (хоча то певно не тільки Львову притаманно)

виключення звичайно є, не рівняю всіх під одну лінієчку
    але справді гарно і зі смаком одягнених дівчат значно менше, ніж розцяцьованих не до місця і пори дня "краль"

5. ola-lyola

ola-lyola Well-Known Member

Хамовиті і сварливі це 100%, нажаль... Львівяни не ображайтесь.
    Помітила це у порівнянні з Франківцями та Закарпатцями, бо там довелося деякий час пожити. У Франківску я з дитиною ніде не стояла у черзі, всюди допомагали з візком, я була шокована, коли біля супермаркету таксист відїхав, щоб мені було зручно перейти дорогу.
    Закарпатці просто доброзичливі, чужі люди ставляться до тебе, як до родичів.
    А Львівяни чомусь зверхні.

6. kitka

kitka Well-Known Member

А, ще собі згадала один момент (то в мене такі "проблєски" з минулого:girl_haha:): дуже мене вразила тоді в 92-95рр. величезна кількість жінок напідпитку, або взагалі готових:bad:. Я не знаю, чи то мені по наших так не видко;), чи дійсно є така проблема?

7. Bonita

Bonita Member

Повністю погоджуюся, деколи як подивишся, то і смішно і грішно. Ну як можна, щоб практично всі речі були в паєтках, бльостках, так-званих каміннях сваровскі, бачила недавно таку кралю кожта розшита камінням, на штанах аплікація з бісеру і паєток і на куртці нашиті бльостки:girl_haha: Але судячи по наших магазинах, на такі речі шаленний попит.
    Львів'яни, враження знайомих з інших міст, доброзичливі, усміхнені, завжди підкажуть як кудась попасти. Але на мою думку є в деяких наших людей, нікого не хочу образити, хамська поведінка, а саме найгірше це специфічний рагульський менталітет і обмеженість кругозору. Нажаль...

8. kvVItKA

kvVItKA Позитив року 2013

про те й говорю, що ви кажете, що бачите більше,але в порівнянні з ким? знову ж таки -не можете знати хто знає більше
    люди добрі, до чого тут Амстердам? ну давайте я про Відень розпишу і то й же Амстердамі, а ще краще Утрехт чи Женеву чи Копер, кожне місто зустріло по-своєму і життя там по-різному йде, але якщо мені трапилась хамка в супермаркеті і голуби обгадили весь столик в кафешці і нікому то не заважає то ж не означає, що це характеризує місцевих жителів?я не вкладу в портрет австріяка-неивхованість, постійну штовханину в метро навіть з постійний показовим іншульдігензібітте, якщо мене ледь з ніг не збили, при тому, що я була з валізою в руках і величезною картиною:) У Відні наприклад мене вразило те, що практично всі жінки палили, а на заняттях діти спокійно їли канапки з частиковим сиром і цілувались і що? про одяг взагалі мовчу, такого набору кольорів на одній людині важко уявити. Про до театру в джинсах вже було написано:)
    Ну є в нас люди, що вдягаються як ялинки, але ж ще раз- ви зветраєте на це увагу саме у Львові?а в Дніпропетровську?Рівному? а не звертали увагу,що якщо в Копері сісти в кафе і глянути під стіл то не зрозумієш де ноги чоловіка, а де жінки:) та й з спини не завжди зрозумієш...
    підсумовуючи
    люблять кавувати, вміють відпочивати, затятті,гонорові,специфічно водять авто,ввічливі
    а рагулів в кожному місті не бракує, і в кожному місті є люди що на місцевих Краківських вдягаються і т.п. просто я до рис , якими б львів"яни від нельвів"ян ці чинники не зараховую. Бо в кожному місті такі люди є, бо то люди.крапка

9. kitka

kitka Well-Known Member

Напишу щось добре, бо будуть люди думати, що ніц файного не запам'яталося:girl_cool:.
    Від чого я просто мліла і готова була слухати годинами:girl_in_love: - це як говорять львівські дітки, як вони вміють сформулювати власну думку, вести діалог на рівні з дорослими. Не раз, сидячи в кафешці, була стороннім слухачем розмови мами з дитиною. Складалося враження, що говорять дві коліжанки, а це була тільки 5-річна дитина.
    Напевно саме тому стараюся зі своїми дітьми говорити відповідно, не спрощувати речення до зовсім примітивної форми. І маємо відповідний результат:girl_claping:.

10. billuy

billuy New Member

чомусь відразу пригадалися дві вічні жіночі проблеми: нема що вдіти і нема місця в шафі

---------- Додано в 09:05 ---------- Попередній допис був написаний в 08:57 ----------

ну як нема! я саме такий! просто притворяюсь мягеньким і пухнастим
    пи.си. а що може маєте якийсь хабар? то дайте я дуже хочу. мені ще ніколи ніхто не давав

11. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Я не претендую на те, аби всі зі мною погоджувалися. ;)
    Проте вважаю, що позитивний портрет - утопічний і неправдивий. Правдивий портрет той, де і мінуси й плюси видимі.
    До речі, народите дитину, почнете ходити з нею по Львову, їздити в транспорті, тоді відчуєте тиск загальної маси. І те, наскільки ви нічого не знаєте, а всі навколо ВСЕ знають. І то саме так, як Одлі написала, "знають, як має бути". І то спокою не буде ні в трамваї, ні в маршрутці, ні в магазині, ні коло театру, ні в парку. І то не заїжджі й не лише бабці таке говорять. Мені кілька разів читали лекцію старші львівські пани в капелюхах про те, скільки ми шкоди перейняли з Гамерики...
    Та на що тут ображатися? То правда, що ніде тебе так із брудом не змішають, як у львівському транспорті. Хоча в тому ж транспорті завжди будуть люди культурні, котрі зуміють гідно протистояти лавині бруду.
    Не може бути портрет львів*янина позитивним на всі 100 чи навіть на 70, бо львів*яни - то суцільне поєднання антиномій.
    Ви хочете про винятки говорити, як позитивні, так негативні. Йдеться про загальну масу. :)
    Мене це вражає біля стін університету. Хоча ні, мене більше вражає куріння в туалетах.
    О, дуже добре пригадую, як мої батьки були вражені, ще в перші роки незалежності, наскільки великий контраст у відношенні людей до тебе. Моя мама тоді лише про це й говорила знайомим, що такої кількості привітних людей, як на Франківщині та Закарпатті, у Львові не зустрічала. І на жаль, львів*яни таки не є привітними, окрім тих, із ким вигідно бути привітним. Тут треба ще й погодні умови враховувати. Якщо обов*язковим атрибутом є парасолька, то хмари теж будуть обов*язковим атрибутом повсякденного настрою.
    За останні поїздки я не помітила, аби усміхнених облич побільшало, але помітила більший відсоток здивування на ввічливість.
    Не сприймаю я джинсів у театрі, тим більше в опері. Такі речі лише свідчать про занепад культурного смаку соціуму, на жаль. І це теж усе з радянського союзу та його дефіциту тягнеться. Було круто мати джинси, так вони й стали дозволеним атрибутом святкового туалету. Однак тут хіба соромитися й засмутитися, ніж тішитися. А кивати на те, що не я один такий, є й інші такі - теж не надто позитивна риса. :confused:

Останнє редагування: 9 Березень 2010
  12. Левицька

Левицька New Member

Погоджуюся, але їх БІЛЬШЕ, ніж у інших обласних (до прикладу центрів). Наприклад, мій рідний Хмельницький, центральна вулиця - це подіум, де дівчатка ходять кругами і мають основне завдання: розгледіти і в деталях обсудити "прикид" таких самих, як і вони. Хоча люди там мають гроші і доступ до одягу, смаком не вирізняються (хоча винятки є всюди!) І не дай Боже, хтось буде не на шпильках або без нарощених нігтів!!!

---------- Додано в 15:18 ---------- Попередній допис був написаний в 15:04 ----------

А от із цим не погоджуюся!
    По-перше (зовнішнє), Львів "дав" багато діячів культури, відомих людей, які його прославили і несуть культуру і традиції в маси; завжди надає багато інформаційних приводів в ЗМІ - про різні заходи, фестивалі, форуми тощо. Мені з інших міст завжди телефонують і запитують - що відбувалося і як, тобто інші приймають участь у подіях, цікавляться ними, обговорюють!
    По-друге (внутрішнє), один московський політолог-журналіст (знайомий мого чоловіка) визначив, що Львів має спільноту, душу. Інші міста, як України, так і Росії цього не мають! Люди цікавляться, що відбувається у місті, обговорюють це (чого варта "клюмба" чи співи пенсіонерів у центрі!), дивляться місцеве ТВ, читають місцеві газети. До речі, існування ЛФ - тому підтвердження! Нещодавно із цікавості я пошукала форуми інших міст (зокрема, Хмельницького, Запоріжжя), там вони мляві, неактивні, майже відсутні. Якщо взяти примітивні групи на Однокласниках, то група Львів - одна із самих цікавих, форуми у подібних групах інших міст зводяться до ігор-асоціацій!

Ті риси, що були наведені вище (рагулізм, корупція, безініціативність тощо), звичайно притаманні львів`янам, АЛЕ так само, як і УСІМ українцям!

А я особисто можу виділити основну рису, яка мені найбільше падає в око - це релігійність населення, відповідно і традиціоналізм.

13. Liliyah Romanova

А кого саме? Із тих, хто роджений у Львові, а не просто там жив чи вчився.
    Львів має вигідне географічне розташування. Тому був і культурним осередком, і торговим.
    Тільки ми тут не про Львів говоримо, а про львів*ян, і не в історичному плані, а в нинішньому.
    Мені здається, що ви сплутали портрет Львова із портретом пересічного львів*янина, про який тут говорили, та портретом львівського львів*янина, про який теж згадували.
    Цим ви якраз підтверджуєте закритість мешканців.
    До речі, а сихів, рясне тощо - це Львів?

14. Левицька

Левицька New Member

про історичний план я і не думала згадувати)))
    а щодо переліку видатних імен - думаю, що усі більш-менш освідчені люди знають достойних земляків, перераховувати не бачу змісту, адже це може перетворитися на окрему суперечку заради визначення "достойності" того чи іншого кандидата.

---------- Додано в 15:39 ---------- Попередній допис був написаний в 15:31 ----------

Ну, я здивована таким трактуванням))), але, якщо Вам подобається, то най буде)))
    тут я говорила про відкритість до міста і подій, що в ньому відбуваються
    Я живу майже в Сихові (в Зубрі), знайомі в Рясному, відмінності між сусідами і іншими львівянами не спостерігала... Або я не зрозуміла запитання?))

15. Liliyah Romanova

Про релігійність уже говорилося. А я трохи додам, бо від ваших слів завіяло стереотипом. І то таким задавненим уже.
    У Львові є три групи релігійних людей: найбільш якісна та найменша група - власне християни. Люди, котрі дійсно живуть вірою, знають, у що вірять і знають, чому вірять. Цими людьми варто захоплюватися, бо вони зуміли вийти із загальної маси, попрацювали над розумінням віри й працюють над життям із Богом.
    Друга група теж виражена, але не дуже чисельна - християни-буддисти. Цим головне, аби хор гарно співав, аби не фальшував, аби люди не штовхали в церкві, аби не дай Боже не зачепили, аби священник гарно говорив, якщо емоційно то взагалі люкс. І якщо цим людям десь буде раптом хоч трохи дискомфортно, до тої церкви вони ще раз не підуть, бо вони там добре не почулися.
    Третя група найчисельніша й саме по ній судять про традиційників сектанти або інші християнські групи: це християни-погани. Про біди цієї групи віруючих у все, що можна й не можна, можна багато писати. Це про них сказано "і Богові свічку, й чортові огарок". Це вони і моляться в церкві, й не забувають пообсуджувати кожного ближнього. Це вони йдуть до Причастя щонеділі, й кидаються на тих, хто сяде, склавши ногу на ногу, хто не так перехреститься... Вони ж вважають, що свячена вода від одного отця більше свячена за воду від іншого. І вони кроплять хату свяченою водою, світять свячені свічки, але й до ворожки піти не погребують, і солі свяченої чи зубок часника, як оберега, в кишеню рідним будуть класти. Це вони бояться чорта більше, як Бога й вірять у забобони більше, як у заповіді. Це саме ці люди дозволять собі похрестити дитину, взяти шлюб і більше не з*являтися в церкві, хіба ще для показухи на Пасху, на урочисте причастя. І молитися будуть перед пам*ятником Богородиці в центрі, аби всі бачили, що церкви у Львові зачинені й нема ні храму, де можна помолитися. (не всі, але бігаючий погляд там дуже характерний) І вони підуть до сповіді в останній тиждень посту, перед самою неділею, бо "ще нагрішу до неділі, як скорше посповідаюся". І від них почуєш "а я завтра до сповіді йду, то нині можу грішити". І це ще, певно, не весь список... Не знаю навіть, чи є щось агресивніше за оцю галицьку релігійність. Як згадую випадки, що бачила на власні очі, то якось дуже сумно й геть не смішно...
    Проте якщо релігійність - це віра у будь-що, головне що віра хоч у щось, тоді так, дуже релігійні, хоч і часом бездумно, перестрашено релігійні.

Мені подобається? Це ви так жартуєте?
    А хто казав, що її нема? Ви перечитайте слова, які зацитували з допису Редвумен. Про яку закритість мова йшла?
    Що є Львів? Власне Львів. Це вічне питання. Як і вічне питання: ким є власне львів*яни. Корінні, а не просто ті, хто сюди приїхав і тут залишився. Скільки поколінь рахувати?
    А ви спробуйте. Хто зі знаменитих, був роджений у Львові, а не вчився й працював тут? Суть не в достойності, а в львівськості.

16. Левицька

Левицька New Member

на оригінальність я не претендую... розповідаю про свої враження, як людини, що живе тут недавно і має інше виховання))) Для мене львівська релігійність є більше позитивною рисою, ніж негативною, але існує багато показовості, яка і кидається у вічі "немісцевим".

17. Liliyah Romanova

Бачте, часто релігійність плутають із обрядовістю. Ото наші львів*яни (не всі, але багато) такі 100-тові обрядовці. Йдуть до церкви, бо баба-мама сказала, бо жінка потягла, бо... Хрестять дитину, аби "в неї було все добре". Магія-гіпноз коротше. Тільки це не релігійність. Ходження до церкви заради відбування не має найменшого відношення до віри. Таке собі неопоганство - я тобі, Боже, літургію в неділю відстою, а ти мені все добре протягом тижня посилай. :confused:
    Це стосується саме тієї третьої групи із тих, що я описала.

18. Левицька

Левицька New Member

От для мене власне, це і є показовістю!

19. Liliyah Romanova

А що для вас є релігійністю львів*ян?
    Бо традиціоналізм - це консерватизм фактично. Для львів*янина є формула: галичанин = греко-католик = українець. :xaxa: І не дай Боже діти потраплять до протестантської церкви, страшно сказати навіть, на ЩО підуть батьки!

20. Левицька

Левицька New Member

те, що про більшість вчинків і подій у житті, відносини, про добро і зло вони судять, виходячи із Християнської моралі.
    Але, можливо, впершу чергу під релігійністю я мала на увазі саме показовість, обрядовість, що в принципі не є злим, адже згуртовує людей.