Подвійне прізвище

Тема у розділі 'Ти + Він', створена користувачем nirvanka, 18 Грудень 2007.

1. Zoryanazirka

Zoryanazirka Well-Known Member

Відповідь: Подвійне прізвище

Я теж колись невміла поки життя не примусило адаптуватися до реалій українського існування. Це трошки спростило життя.

2. Abraira

Abraira Чорний пояс по хендмейду

Я маю подвійне прізвище. Одружувалася в 2005 році і якось не дуже довго вагалася. Правда в заяві на шлюб я написала чоловікове прізвище першим (так мені подобалось), а під час розписки (точніще коли ми ще попередньо знімкувалися) прибігла дівчинка, що друкує свідоцтва і сказала, що вони не догледіли. а прізвище чоловіка можна тільки приписати. т я в суконці розвернулася, взяла ручку і прямо на тому м*якому кріслі де наречені сідають, виправила, дописавши чоловікове прізвище до свого... гості в шоці на всю цю процедуру споглядали.
    А взагалі з подвійним прізвищем прікольно... :)

А ось що мене шокувало. Я робила закордонний паспорт після одруження. Так коли я його отримала і порівняла з чаловіковим там прізвища по-різному були написані!
    Білше того, коли я при поданні документів я запиталася, чому моє ім*я так дивно написане (Мене звати Вікторія, розумію, надрідке ім*я, та я якось бачила його англійською) мені відповіли, що це такі правила і я можу оскаржувати це через окремі інстанції. Тепер моє ім*я якесь кострубате!

• Подобається Подобається x 1
  3. Зорянівонька

Зорянівонька Well-Known Member

Це нова французька транслітерація. Мій чоловік Юра - Iurii:)

4. Abraira

А чоловік в мене по старій трансляції написаний, то у нас на двох - три різних прізвища :agree: Ми ще удвох закордон не їздили, але не уявляю, як я буду доводити, що ми одружені. Хіба свідоцтво брати.

5. Бурулька

Бурулька Well-Known Member

Я взяла прізвище чоловіка... Якось навіть не обговорювали це питання, просто прийшли подавати документи в РАГСі і написали в графі прізвище чоловікове.
    Взагалі прізвища це цікава тема. Мої знайомі, вже старші люди, поїхали за кордон у якихось справах. Мають прізвище одновкове, але в чоловіка закінчується на "ий", а в жінки на "а" (особливості української мови, де закінчення іноді змінюється). Вони проживали в якійсь закритій общині, то їх не хотіли поселити разом через те, що прізвища різні (народ зробив висновок, що вони не подружжя).

6. yulichka

yulichka Well-Known Member

Я також зовсім не задумувалася на рахунок нового прізвища, взяла прізвище чоловіка - так заведено з давніх-давен. У моїй родині, у чоловіковій родині ніколи не було такого, щоб брали подвійне прізвище, або залишали своє.
    Я читала, що одним з вагомих поштовхів до розлучення приводить саме те, що жінка не переходить на прізвище чоловіка!!:eek:
    А коли діти народжуються, то яке їм прізвище брати? Якісь різні всі будуть.:cool:

7. Chortenia

Chortenia Well-Known Member

Не знаю, ну не можу я так. Зі страхом думаю, як то я народжувати буду в наших пологових, яж навіть медсестрі 5 грн дати не зможу, хіба прийдеться чоловіка посилати одразу до всіх.

8. Лідочка

Лідочка Well-Known Member

О, то я така не одна виявляється. Я одного разу ходила до лікаря на прийом, малм дати потім 50грн., і не дала:sad: , не знала як, мені було соромно:shutup: . Якось він так швиденько втік, а я не встигла, ну одним словом....зекономила.....:D :D :D Певно більше до нього ніколи не піду:ninja:

9. Chortenia

Так отож, мені легше заплатити в касу і все. Я в принципі проти хабарів, "подяк" і т.д. У людей є робота,і вони мають її виконувати.
    Але бачу в теперішніх умовах принаймні в лікарні без того ніяк:sad:

10. Ksani

Ksani Well-Known Member

не переживайте, після наших пологів теж чоловік був "на роздачі", а я, в пологовому - нікому нічого не платила і не чула ніяких нарікань з того приводу.

11. Chortenia

Це тішить.
    У разі чого відправлю свого до вашого на стажування. Ок?

12. Ksani

Ksani Well-Known Member

без проблем, він і про сімейні пологи може розповісти :)

13. Abraira

Думаю, для розлучення поштовхом є неповага, зради і т.п. а прізвище,... яка різниця... Головне кохання і відчуття що ви дві половинки одного цілого.

• Подобається Подобається x 3
  14. nirvanka

nirvanka Well-Known Member

Може комусь пригодиться..
    Одружуючись я залишилась на своєму прізвищі. Тепер хочу змінювати на подвійне. Якщо проходити цю процедуру в районному РАГСі по місцю проживання, то вона триватиме до 3 місяців (вони дають запит в міліцію на судимість і всяке таке). Якщо через РАГС, де одружувались, то швидше.

Ми розписувались в міському РАГС на Франка. Туди і потрібно звернутись (2 поверх, прямо біля сходів "Приймальня"). Мати із собою:
    - паспорт (тільки щоб показати),
    - копію паспорту (1,2 і сторінка з пропискою),
    - свідоцтво про одруження (залишається в них).
    Написати заяву, оплатити квитанцію на 54 копійки (+ 5 грн я заплатила за проведення операції в банку).
    Сказали прийти через 10 днів.

До речі, якщо жінка хоче мати подвійне прізвище, то воно може бути лише у порядку "прізвище жінки" - "прізвище чоловіка". Адже по законах жінка може:
    - залишити своє дівоче прізвище,
    - взяти чоловікове,
    - додати до свого прізвища чоловікове.

* - 53 стаття Сімейного Кодексу України "Право дружини та чоловіка на зміну прізвища".

• Подобається Подобається x 2
  15. viltis

viltis Well-Known Member

От -це мене засмутило .....МЕні більше подобається варіант -- прізвище чоловіка, моє...:sad:(

16. nirvanka

nirvanka Well-Known Member

В мене з цього приводу така думка. Можна при одруженні залишити собі дівоче прізвище, а потім піти і змінити прізвище взагалі (це, мабуть, та процедура в районному РАГС, що тримає 3 місяці). Адже в нас можна змінити прізвище (ім'я по батькові) на будь-яке, навіть на "Усама Бенладен", якщо міліція не проти..

17. syavych

syavych Well-Known Member

:aggressive:

• Подобається Подобається x 2
  18. Abraira

Я також так хотіла... вже писала раніше про це. Та в РАГСі все помітили і заставили переробити, бо інакше ніяк.

19. Olenka

Olenka Well-Known Member

Я не розумію чому не можна, згідно закону я можу обрати собі будь-яке прізвище, навіть видумане. Правда багато мороки і довідок. А на що вони посилаються, що треба саме так?

20. Niemand

Niemand Active Member

а мені особисто подобається подвійна фаміліє.Цікаво звучить в деяких=)Навіть дуже.Особливо,коли воно складається з українських прізвищ..ТО то взагалі...