Питання, відповіді, пояснення...

Тема у розділі 'Філософські та релігійні посиденьки', створена користувачем kitka, 16 Квітень 2009.

1. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Відповідь: Питання, відповіді, пояснення...

Є таке. Це духовна пожертва свого роду.
    То вже як серце підкаже. А ще, якщо людина не може сама фізично прийняти Причастя, то можна так зробити. Хоча існує й духовне Причастя. То для тих, хто з тих чи інших причин не може прийняти його фізично.

2. radyslava

radyslava New Member

щиро Вам дякую!
    а як щодо того, коли людина фізично може, але не робить? (на роздоріжжі, заплуталась)
    Проте відчуваю таку потребу.

3. Liliyah Romanova

Не зовсім розумію ваше питання. Хто відчуває потребу? Людина, яка заплуталася? Чи ви хочете за таку людину прийняти причастя?

4. radyslava

radyslava New Member

Я відчуваю таку потребу, бо то небайдужа мені людина - і я щиро вірю, що направиться на правильну стежку

5. Dolche

Dolche Well-Known Member

Дайте відповідь на таке питання, хто знає. Цьогоріч Благовіщення (7 квітня) співпадає з Христопоклінною неділею (що є дуже строгим постом), в цей день все-таки піст чи ні (бо на Благовіщення як відомо є звільнення від посту)?

6. Liliyah Romanova

За новим стилем Благовіщення припало на Великий Понеділок, то посту не було.
    При збігу з Хрестопоклонною теж нема.

7. Delfy

Delfy Well-Known Member

Рідко пишу на релігійні теми, тому наперед перепрошую, якщо не туди.
    Цікавить питання щодо духовного усиновлення - чи обов*язково молитись на вервочці, чи можна без неї? І якщо без неї - чи не зменшується від того сила молитви? На мою думку молитва є сильна тоді, коли вона щира і йде від серця та душі, але чула різні думки з цього приводу, тому хочу знати напевно. Дякую!

8. Vittoriya

Vittoriya Well-Known Member

Маю питання. От нещодавно католики відзначали Великдень. Я зараз мешкаю в Польщі. Так, у мене на той час були вихідні, бо свято. Але чи я маю відзначати, якщо я греко-католик і якби там не було, але для мене звичний наш календар. Так вийшло , що чоловік поїхав до Львова на тиждень за день до Великодня тут. Тато мій був страшно обурений, що він мене лишив саму на свято. Сестра теж сказала, як то так-я буду сама. А для мене то взагалі не було проблемою, адже наш Великдень аж в травні :). Я просто бачу, що тут українці польські, які вже певно народилися тут, свята святкують по нашому календарю, а чому я маю за півроку життя тут все змінювати? Чи маю?

9. DesperateHousewife

DesperateHousewife Well-Known Member

Ми святкуємо все по нашому, тобто греко-котолицькому календарю. Хоча я частенько в неділю хожу до католицької церкви, але то тому, бо мені до греко-католицької годину-півтори добиратись.
    Але в принципі і на Різдво і на Великдень, коли тут багато вихідних робимо святковий обід і кличемо друзів. Але то більше тому що вихідні, і можливість зустрітись, а не тому що ми свято відзначаєм.

10. malicious

malicious Member

А чому цього року така різниця в часі між католицьким і православним Великоднем?

11. Vittoriya

знаю тільки таке

12. Liliyah Romanova

Нічого не знаю про духовне усиновлення, тому точно не скажу. Але можу сказати щодо молитви. Не лише молитва своїми словами щира, вона може бути щирою та від серця і тоді, коли ми читаємо вже написані молитви.
    Я ніколи не молилася на вервиці (тобто ні, молилася в одній спільноті кілька разів, але не особисто), я зазвичай молюся на чотках Ісусову молитву. Такі молитви є медитативними. А чотки та вервиця допомагають людині не відволікатися, не збиватися.
    А до якої церкви ходите?
    У Канаді залежить від парохії. Є парохії, де лише старий стиль, а є ті, де лише новий, а є ще такі, де одна літургія за старим служиться, а друга - за новим. В Оттаві так є. Вранці літургія українською мовою за старим стилем, а в обід - англійською за новим.
    Парохія, якою опікується мій чоловік, давно перейшла на новий стиль, відповідно ми вже Великдень відсвяткували. Інститут, де мій чоловік вчився також на григоріянському календарі, і так само було студентське капеланство, де він допомагав. Відповідно ми вже 6 років святкуємо Різдво 25 січня, а Великдень тоді, коли й решта католицького світу.
    Календарі є юліянський та грегоріянський. Інакше ще кажуть старий стиль (юліянський календар) та новий стиль (григоріянський календар).
    Але ж тоді піст ще. Чи ви подаєте лише пісні страви?

13. Vittoriya

до греко-католицької і тут за старим стилем

14. Just me

Just me Member

В Греко-католицькій церкві у вихідні дні можна їсти м"ясо - за бажанням. Принаймні правила посту до утримання від м"яса у суботу та неділю не зобов"язують.

15. Liliyah Romanova

От і маєте відповідь на питання.
    А піст то тільки м'ясо?
    Про мінімальні вимоги я знаю. :)

16. DesperateHousewife

Наприклад, в цю неділю було без м'ясних страв, але з рибою, сиром.

17. Liliyah Romanova

Мені власне було цікаво, бо в нас тут є знайомі, які святкують всі свята. )))
    Ми і в піст людей до себе запрошуємо. І подаємо пісні страви, ніхто дуже не протестує, головне гарно посидіти. Я тому й спитала, з цікавості просто. :)
    Правда, ми он мали гостя в світлий понеділок, то я м'яса не подавала. Сказав чоловік, що забагато вже м'яса було протягом двох днів, треба щось полегше, ну то я зробила макарони з помідорами, фасолькою та домашнім соусом з базиліка. Ніхто не нарікав, що ковбаси не було. )) Хіба я переймалася, чи не були голодні часом.

18. Vittoriya

а чим різняться вервиця і чотки? Бо вікіпедія то подає як одно й то само.
    Сподобалося про вервицю
    http://www.truechristianity.info/ua/prayers_ua/yak_molytysia_na_vervytsi.php

19. DesperateHousewife

Останнє редагування модератором: 4 Квітень 2013
  20. Liliyah Romanova

Чотки бувають на 33 зернятка, бувають на 50, бувають на 100. І вони тоді дуже довгі.
    Вервиця - то західна традиція. Чотки - східна традиція.
    Молитва на них інша.
    Ще якщо цікавить, радила би прочитати "ЩИРІ РОЗПОВІДІ ПРОЧАНИНА СВОЄМУ ДУХОВНОМУ ОТЦЕВІ". Про безперестанну молитву. Українською, російською