Питання, відповіді, пояснення...

Тема у розділі 'Філософські та релігійні посиденьки', створена користувачем kitka, 16 Квітень 2009.

1. tasha

tasha New Member

Відповідь: Питання, відповіді, пояснення...

Я йду помолитися, як знаю і як вмію.

Якось сильно посварилась з чоловіком. Вийшла в центрі і трохи бродила містом, а потім зайшла в Катедру ( в джинсах та кросівках), помолилась, попросила Бога дати нам розуму. Причому зайшла за огорожу, стала перед іконою і молилась. Ніхто ні поглядом, ні словом не зробив жодного зауваження. Бо напевно бачили, що мала потребу у молитві.
    Приїхала додому, а чоловік вже на мене чекав і просив пробачення, а я в нього.

2. Harmony

Harmony Member

Дівчата порадьте як молитися за дитинку якій не довелося прийти на світ, недавно взнала що одна людина вчинила аборт.

3. Kasia

Kasia Well-Known Member

ніхто цього й не заперечує. ви знайшли місце де це зробити.
    а даному випадку люди їхали до Лаври свідомо, знаючи про православні вимоги.
    і чомусь, осуд за тон вказівок -мають право чинити, а осуд власної поведінки від "незнання"- ні.

4. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Я була в інших місцях МП, і такого дикунства не бачила. Навіть у православному монастирі мені нічого не сказали за відсутність хустки. Це при тому, що дозволили не просто помолитися в храмі, а заспівати "Господи возвах". Просто таке місце було, що нам із Романом аж серце співало. Адже хустка і решта суворих правил - така відносність. І якщо заради правил готові людину роздерти... Я того в жодній церкві не розумію. Ще колись у Києво-Печерську таке можна було побачити, а пізніше опам'яталися, полагіднішали. Все, навіть правил можна дотримуватися Божим шляхом, тим більше в місцях масового прочанства.
    І бажання контролю тут легко побачити. Те саме мали росіянки з діяспори в храмі в Лондоні із новоприбулими з Росії. Останні намагалися вказувати іншим, як то треба до храму ходити. Діяспорянки були шоковані, бо від священиків такого ніколи не чули. І що вийшло? Конфлікт на рівному місці, бо хтось вирішив, що має право іншим вказувати, бо вони в храмі й мали б знати, як і що робити.
    Тема важлива, хоч і неприємна. І оправдовування церберів у жодній церкві не розумію.

5. zetta

zetta Well-Known Member

бо я не йду туди шось робити. Бажання помолитись, побути в церквi ось що веде туди.
    Розкажу про своi вiдчуття вiд церков якi довелось вiдвiдувати... Саграда фамiлiя (собор св"ятого сiмейства, собор Парижськоi Бооматерi, Вестмiнське абатство, собор св.Павла - там важко зосередитись вiд великоi кiлькостi туристiв, але потрапити туди без будь яких обмежень то будь ласка.... дуже дуже менi добре в соборi на вул.Личакiвськiй то католицька церква , якось так виходить коли не прийду там зажди усмiхненi монашки , привiтнi i дуже багато правиться свя"щенником. взагалi у Львовi легко, власне що майже в будь яку церкву заходь, молись, тиша... i мало тих умовностей...
    Але от церкви в Росii то тяжко........ хустка, спiдниця мус бути. В церквах то такий балаган куди не зайдеш, ну нiби й вiдвiдувачiв мало але отi бабки-уборщицi... то кошмар, шось шкрябають, ходять, iх там штук по 10 шось пiдтерають...ну не вже не можна то зробити в суботу чи в понедiлок? Був випадок одна мусульманська родина проживши купу рокiв в Росii вирiшила похрестити сина, а от його старша сестра засмiялась до нього в церквi... на що отримала вiдповiдь вiд св"ященника " ты находишься в храме, за смех свой будешь покарана и детей у тебя не будет"..... абсурд, довго я ходила в шоцi вiд таких карателiв... дiтей в тоi дiвчинки дiйсно нема, але ще молода надiюсь все змiниться.
    Я не знаю порядку в службах Божих, що i за чим там спiваеться, бiльше того я часами не розумiю змiсту всього почутого- але то не заважае менi вiрити, ходити до церкви, молитись. I так добре зайти до храму спонтанно, бо вiдчуваеш шо тобi вже i зараз треба туди... а не зрозумiти на порозi шо хустка дома....

Останнє редагування: 11 Лютий 2011
  6. Kasia

Kasia Well-Known Member

ось. нарешті бачу корінь дискусії.
    чому сурових? для парафіянина православної Церкви - це НОРМАЛЬНО. адже хустка, це не є вимога зголити волося на голові?чи ще щось не відоме і не зрозуміле.
    це є норма. одягнути спідницю і хустинку.і ніхто не бачить проблеми, окрім парафіян інших конфесій.

я завжди казала, що не розумію, для чого відвідувати Храм, в якому вас ЩОСЬ НЕ ВЛАШТОВУЄ або ви не є з цієї конфесії ? тільки не кажіть мені, що нагла потреба, бо це - окремі випадки коли нагла потреба. явно вона не виникає при відвідування Храмів на відпочинку в екскурсіях, а тим паче в екскурсіях запланованих.
    а якщо це не нагла потреба - то Храмів у Львові багато і можна вибрати який до душі і без нюансів..
    а якщо ви йдете до православного Храму як до музею, то шануйте вимоги цього музею.

вся дискусія звелася до осуду Храмів МК з їх правилами. от і все. ніхто не навіть не розглядає позицію, що це нормально для православних. всі тільки й бачуть проблему, бо " в нас так нема , а от у них є".
    в мене таких проблем немає. вже писала вище - бо я знаю як має бути, і для мене не проблема в хустці.
    це вже обговорювали не раз. і бачу одній мені більше всіх треба.:girl_impossible:

7. Vittoriya

Vittoriya Well-Known Member

а яка різниця взагалі хто з якої конфесії.А якщо я приїхала з іншого міста і не знаю,якої саме конфесії є той храм,але хочу зайти,маю якісь власні моральні потреби.То прямо без хустки вхід заборонений?А хто це придумав?Де таке сказано?Для мене то,що придумали люди-не показник...

8. Kasia

Kasia Well-Known Member

ну зайшли. сказали вам - візьміть хустинку на голову, бо це Православний храм.
    і що?? вам сталося?? завязати хустинку - ЩО ЦЕ?? капець яке щось страшне?
    для чого взнавати де це написано - ви ж не православна, вам все рівно, ви цього не дотримуєтеся. вам потрібно це зробити ОДНОРАЗОВО, бо вам потрібно зайди в Храм і молитися.
    невже це є для вас перешкодою?
    тільки не варто починати, що вас виженуть і т.д. і всі агресивно настроєні. бо реально - перебор

9. Vittoriya

Vittoriya Well-Known Member

а як в мене нема хустини??Мене мають вигнати?

---------- Додано в 18:29 ---------- Попередній допис був написаний в 18:27 ----------

власне,я не йду до когось з людей,які там є,чому вони мені мають казати,що я мушу робити саме так.Я вважаю,що у кожного це має бути по своїх переконаннях,відчуттях.Хтось хоче одягнути хустину,бо для нього це вияв поваги до Бога,я проявляю ту повагу в чомусь іншому.Не хочу,не одягаю,мене ніхто не має права засталяти то робити.

10. zetta

zetta Well-Known Member

не страшне, в ваших словах теж частка правди.
    хоч це i направду дуже напрягае та в чужий монастир з своiм уставом не лiзуть... звичайно правила треба поважати.

однозначно виженуть чи обкричать, тут ви мене не переконаете нi як....от лише не з усiх храмiв... i серед православних е досить лояльнi .

11. Liliyah Romanova

Касю, я мала на увазі спідницю. Ніц більше. То просто мені так написалося.
    Мало бути "суворих" в лапках.
    Ну так, але якщо спідниця закоротка (не міні), то теж будуть казати, що не так вбрані.
    Суть не в тому. Суть в іншому. В одних церквах воюють, поставивши на воротях, як на мене, невластивих людей, а в інших - просто ставлять знаки чи написи. Як на мене, краще саме тим лагіднішим варіянтом.

Новий Завіт, послання Павла. ;)

12. Kasia

Kasia Well-Known Member

та звичайно. це просто ЛЮДСЬКИЙ ФАКТОР. і все.
    не залежно від конфесію може статися хамське ставлення. і все.

---------- Додано в 19:34 ---------- Попередній допис був написаний в 19:29 ----------

мда.. читали мій допис до кінця?

ніхто вас не вижене, а максимум зроблять зауваження. яке ви сприймете САМЕ ТАК, як сприйняли зараз - ПРОБЛЕМУ ВЕЛИЧЕЗНУ зробите з хустки, бо " у вас не так, і повага інша і т.д."., бо нащо зробити те що, для православних нормально?

13. Liliyah Romanova

Касю, я теж так кажу. Але ж говоримо про місце масового прочанства.
    І туди без хустини і спідниці відповідної довжини просто не пускають.
    І щось забагато хамства там описують.
    Нашому уніяту одному прямим текстом сказали: да какой ти (!) священик?
    Коротше сумно то все. :sad:

14. Kasia

Kasia Well-Known Member

Лілю, ти мене вибач звісно, але я ніколи не слухаю -що сказав ХТОСЬ. переважно все перебільшено/ це не стосується твого прикладу. це загалом. це по-перше.
    по друге - усі прочани знають куди їдуть, що це Православна Лавра. і не так тяжко взяти хустку і спідницю. не так тяжко будучи в Турції - не йти голим в шортих до мечеті.правда ж?

отже, проблема у головному- у людях.однозначно -є і серед священників, і решти працюючих у Храмі - " не привітні" люди, що перевищують свої повноваження. без сумнівів.

15. Liliyah Romanova

Я теж не слухала, поки мама туди не поїхала. Реально забула про хустину.
    Люди для правил, а не навпаки. Та то таке. Дарма про це говорити.

16. Kasia

Kasia Well-Known Member

бачиш? хіба в правильності питання?
    для мене це норма, для тебе ні.

п.п.с. мушу покинути цю гілку, бо реально - кожен повинен дійти сам до певного духовного життя.і ці дискусії - ні до чого не приводять.

17. Liliyah Romanova

Ну от реально є так, що десь дозволяють дійти, а десь змушують дійти. Тобто в одній церкві навіть священик говорить про те, як ходити вбраними, і бабці пильнують, а в інших - є довіра, що побожність тим керуватиме. (У тому ж Львові в одній церкві просто жіночки між собою перемовляться, побачивши, що я без хустки до плащаниці пішла, а в іншій - скажуть прикрити голову.) Мені чомусь то видається проблемою внутрішньої свободи. Якщо я довіряю собі, Богові, то я й людині без хустки буду довіряти, що не прийшла осквернити храм. Це моя така думка.

18. Kasia

Kasia Well-Known Member

я теж вважаю, що не хустка є проявом віри. але - для мене вона і не є чимось таким , що викликає проблему.

19. Liliyah Romanova

Касю, я в тобі й не сумнівалася. Але бачиш, ті, хто не звик, можуть легко забути. Ще восени чи взимку можна мати якийсь головний убір на собі чи при собі. Влітку ж так легко забути. Може, я дивна, але я би то не вважала проблемою взагалі. Нема хустини, то й нема. Най собі людина зайде та помолиться.

20. Фіяна

Фіяна Творча муза 2013

думаю, Біблія - показник
    інша справа як різні конфесії трактують, - надміру наголошують, спрощують чи взагалі уневажливлюють.

згадала свій випадок - більше 5 років тому ми з чоловіком, подорожуючи Італією, хотіли піти до храму Св.Домініка в Італії, до мощей святого Фоми Аквінського.
    Було літо, шалена спека - більше 40 градусів, я вранці знала, що підемо в храм, тому в торбу взяла зі собою накидку, щоб прикрити плечі та хустку, щоб покрити голову, але перед входом банально забула їх одягнути... Я не встигла ступити пару кроків, як мені буквально з притаманним італійцям темпераментом та криками вказали на двері... (через відсутність рукавів на блузці та трохи глибший виріз навколо горловини).

І що я про це думаю - правильно зробили, правда однозначно можна було звернути увагу спокійніше, без жестів та голосних криків.