Питання, відповіді, пояснення...

Тема у розділі 'Філософські та релігійні посиденьки', створена користувачем kitka, 16 Квітень 2009.

1. Туфелька

Туфелька Well-Known Member

Відповідь: Питання, відповіді, пояснення...

я не намагаюсь робити так як хтось, просто намагаюся вияснити як буде правильно, бо не дуже в цьому питанні обізнана.

2. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Вам уже щонайменше тричі пояснили. ;)

3. kira lv

kira lv Member

Тут багато говорилось про те, що носити їжу на цвинтар, то поганські звичаї, з цим повністю згідна. Мені ще цікаво, що символізує хліб, пшениця, цукор, вино, яке часто люди приносять на Службу Божу за померлих. Відомо, що священники для цього навіть окремі столики в кутку ставлять. Отже, це напевно правильно, просто цікаво, що це означає з точки зору християнства?

4. Liliyah Romanova

Гарне питання, але трохи мене здивувало, що ви приносини на панахиду поставили в один ряд із приносинами харчів на цвинтар. Те, що приносять до церкви на панахиду, є на споживання для живих, а не померлих і в тому основна різниця.
    Приносини на заупокійні відправи – це християнська милостиня.

Знайшла гарне пояснення.

5. Редвумен

Редвумен Active Member

завжди цікавило, що в церкві роблять з такими хлібинами?

6. Liliyah Romanova

У церкві в Шевченківському гаю отець роздавав, кому було треба.
    У церкві Михаїла теж багато хліба роздають безпритульним. І цукор, і крупи.

7. tasha

tasha New Member

моя бабця, на 6 січня забороняє нам називати мак-маком, а лише зернята, а чому так пояснити не може. Можливо хтось знає відповідь, чи це бабусіні бздури?

8. Liliyah Romanova

Моя бабуся називає мак у той вечір "насіння". І пояснення знає: аби воші не завелися. :mocking:

Останнє редагування: 10 Січень 2011
  9. Пупсик

Пупсик Well-Known Member

А хто такі волі?:girl_blush2:

10. Маруся-мама

Маруся-мама Нєправільная пчєла! Собіраю нєправільний мьод!

воші, то мало бути.

В нас вдома ніколи такого не було, називаю мак маком у всі дні і наразі не жалілась на ту заразу.

11. Kerzenlicht

Kerzenlicht Well-Known Member

уродженець Київщини на повному серйозі розповідав, що, коли ставили пам"ятник його покійному татові, поставили поряд гранітний столик, "щоб було де поминати".На сході України прийнято приносити пляшку і закуску з собою на цвинтар і прямо коло могили поминати.Це був для мене шок.

саме перед Різдвом у "Високому замку" було інфо про мак і воші (блохи) http://www.wz.lviv.ua/pages.php?ac=arch&atid=88788
    думаю, це не більше, як гуцульський забобон.

12. kira lv

kira lv Member

В мене знайома довгий час жила на сході України і розповідала, що на Великдень всі як один в кошику несуть святити ще й пляшку горілки. Ну нехай люди виховані так, що думають, так має бути, але чому священники мовчать на то? Чи може то нормально, а я якась неправильна?

13. Liliyah Romanova

Я теж мак маком називаю. Але бабуся називає по-своєму і вже.

Та чого аж на схід їхати. У Львові можна піти на Паску (опівночі) до церкви Короленка, то побачите таке на власні очі. Після посвячення пасок люди з кошиками, у яких дзеленьчать пляшки з алкоголем, ідуть у скверик Просвіти й розпивають сесі напої.
    Зауважу, що в той сам час десь одна третя залишається й іде до церкву на молитву. Як на мене, це багато говорить про тих, хто не залишається. І що там священикам говорити? Що то дасть? Думаєте послухають? Навряд чи щось важитиме слово священика проти "традиції" тих людей.

Останнє редагування: 10 Січень 2011
  14. Маруся-мама

15. dasha

dasha Well-Known Member

А хто що робить, з посівальною пшеничкою? Бо одні зберігають, інші викидають пташкам. Ато мені стільки насіяли. Оце згребла в баночку і незнаю, що маю з тим робити.:girl_in_dreams::scratch_one-s_head::confused:

16. Kerzenlicht

Kerzenlicht Well-Known Member

ніколи не чула, що треба зберігати...знаю інакше: в той самий день не замітати, або й гірше - не замітати її чим подовше :sad: я все чекаю до завтра, тоді замітаю...а от дати пташкам - добра ідея...

17. dasha

dasha Well-Known Member

Ага, і я б не замітала, якби по хаті ходячий пилесос не бігав:confused::girl_haha:

18. Маруся-мама

19. Heureuse

Heureuse вірю...

А я як була в гостях в свого хлопця (він родом з Вінничини), то взнала, що там прийнято на могилах залишати солодке: йшли по цвинтару і там майже на кожній лежали або цукерки, або печиво… ну але то виглядало не так дико як пляшки)

20. WildWind

WildWind Member

Ту, що назмітала з минулого року, дала цього року чоловіку, докинула дрібних копійок, і він тим посіяв на роботі. Сказала щоб висіяв все, і додому нічого не ніс))) Аналогічно буде і наступного року.
    Моя мама на селі то курам давала. То ж не посвячена пшениця. Хоча замітати мені чоловік теж не дозволив, аж до нині, але то файно було слухати, як він серед ночі босий по тій пшениці в туалет біг... ой файно.. на другий рік сам позмітає)))