Питання, на які давно хочеться знайти відповідь-2

Тема у розділі 'Скарбничка', створена користувачем Мар'яся, 16 Березень 2013.

Статус теми:
Закрита.
  1. Sera

Sera Я хотіла не зовсім так. Та це те, що я хотіла.

Відповідь: Питання, на які давно хочеться знайти відповідь-2

Теж колись таке цікавило.
    Дійшла висновку, що в основному людина сама не вірить, що достойна певного рівня з\п бо чомусь незручно сказати чи саму з\п чи просто коректо відшити
    В декого ще реальний страх що обікрадуть. Хоча якщо гроші не ховаються під подушку а тратятся на машину\квартиру\подорожі- то статок і так видно.
    Це якщо з\п на думку відповідача велика.
    Якщо маленька- то мабуть незручно признаватися.

Як ще працювала- то періодично моніторила рівень з\п на сусідніх фірмах щоб орієнтуватися в ринку. Недавно думала про роботу- то першим ділом вияснила які з\п в знайомих мого фаху.І нічо- казали як не дивно. Чого б то:girl_crazy:. Чес слово не розумію- в чому проблема?

2. Virner

Virner Well-Known Member

На попередній роботі (2 роки тому) у мене була адекватна з.п. відповідно моїй посаді (так мені здається). Коли запитували, то відповідала. А зараз я сама хотіла промоніторити реальний ринок з.п. і дуже важко це зробити. Більшість моїх друзів/знайомих ніяковіють при запитанні, хтось відповідає, хтось ні... І от я щойно задумалась, що теж соромлюсь казати, яка у мене з.п., навіть батькам. Чому? Та тому, що маленька з.п. - навіть близькі друзі не вірили, коли я їм казала, думали, що я приховую. Тому я просто загадково мовчу. Так, я усвідомлюю, що у мене зараз з.п. вдвічі нижча, ніж на попередній роботі, але не знаю (чесно, не знаю), які зараз з.п., як порахувати "свою вартсть" на ринку праці. Усе настільки відносно, викривлено, що логічних пояснень у мене нема.

3. MorsImmortalis

MorsImmortalis мирний атом

мені теж дуже неприємно відповідати на запитання про зарплату тому, що :
    - відсотків 90 питаючих починають прикидати (питати) звідки в мене гроші на те, і на інше і т.п.
    - багато хто заздрить. маю співробітницю, яка за кожні 200 грн. надбавки до з/п починає виясняти стосунки (в мене з/п більша,бо більший стаж). і я реально бачу, як вона косо на мене дивиться. а я не хочу ,щоб мені заздрили
    тому я ніколи не розголошую своїх джерел прибутку і розмір оплати.
    хай люди собі спокійно сплять

4. Sera

---------- Додано в 12:58 ---------- Попередній допис був написаний в 12:53 ----------

5. Virner

Virner Well-Known Member

6. Vittoriya

Vittoriya Well-Known Member

класно :), у нас одразу так обкрутять, що виходить то ті, хто не хоче відповідати на питання-яка в тебе зарплата мають якісь комплекси :D. Етикет взагалі-то ніхто не відміняв ;)

7. kati

kati Well-Known Member

++++
    то точно...ми з найближчими людьми( батьки,сестра, подруга) не обговорюємо питання зарплат, а чужі, деколи практично малознайомі люди обов"язково мають це спитати

8. oksanusyk

oksanusyk Well-Known Member

запитати і зразу при тобі вголос порахувати на що мені їх має вистарчати при тому, що ми живемо з батьками, на дитину получаю стільки-то, маємо село.......... Маю таких знайомих і після кількох таких підрахунків запитання про зарплату від будь-кого викликає в мене неприязнь. У всіх різні життєві пріорітети, цінності і взагалі є багато нюансів, від яких залежить куди і як люди тратять СВОЇ гроші. Я ніколи не задумуюся звідки в когось гроші на те чи інше, бо мені все одно, але є люди, які мусять залізти тобі в кошильок і все там детально поперераховувати

9. Svitlanka

Svitlanka Well-Known Member

Гм... Я от нiколи не вiд кого не приховувала - яка в мене з/п. То що, дуже iнтимне щось? :) Не розумiю, коли люди починають закочувати очi при таких запитаннях. Для мене то всього навсього грошi. Не бiльше.
    Дивують хiба випадки, коли людина розпитуэться дохiд кожного члена родини, i пенсii батькiв, а сама замовчую свiй рiвень з/п. От тодi так, дивно :)
    Хтось правильно пiдмiтив, що чомусь ( сама не знаю чому?) багатьом абсолютно нормально пообговорювати все на свiтi, але не рiвень з/п.
    НМСД, це не э нетактовним птанням, чи то таэмницею таэмниць. :)

10. Orman

Orman Модератор-бомба

а видите, на вашу думку це тактовне питання, а на думку етикету і хороших манер - нетактовне...

11. Sera

Власне хотіла спитати- а хто вирішив що це неетично?
    Що в грошах неетичного?

12. AilataN

AilataN жива

Для мене це питання саме по собі дуже нормальне і нічого нетактовного я не бачу. От чому особа питає це вже інша справа.
    Питатися про будь-що з тупої цікавості, за якою нічого не стоїть ( про здоров"я, проблеми, дітей) - це противно.
    Якщо негатив викликає питання про гроші- то вже проблема людини яку питають. Чого так реагувати?
    мама в дитинстві казала- не кажи нікому звідки в тебе оце, мовчи скільки воно коштує, не показуй, не розказуй, не вилазь, будь як всі, і т.д.
    А вдруг вони теж того всього захочуть?
    Про гроші- то взагалі кошмар..

13. Vittoriya

тут в темі хочуть доказати, що то проблеми в людини, котру питають. Але якби я в Польщі в своїх колег спитала про їхню зарплатню, то точно про мене би подумали, що я абсолютно не культурна. Ну є такі речі , про які питати не випадає. А що такого цікавого в чужих грошах, що треба знати? Про секс питати не випадає, а про гроші нє і вже приписують проблеми людині, яка вважає, що такі питання нетактовні... цікаво...

14. AilataN

AilataN жива

Взагаліто люди самі собі можуть поприписувати стільки, що чужим уже роботи мало залишається.

Ви хочете собі щось поприписувати- це ваше право.
    Я тут бачу розмову про гроші, про відношення до запитань.

15. Vittoriya

ну я трохи інше бачу. Ми можемо багато говорити, кожен як вважає, але є якісь загальновідомі правила етикету. Питання про зарплату для мене відноситься до тих правил. І при чім тут

? Коли я сестрі сказала, що мене багато хто у Львові питає про зарплату ( ще коли я у Львові була), то сестра була в шоці і сказала, що в Польщі ніколи в житті ніхто такого питання не поставить. Тепер я то бачу. Мене раз питали, які ставки у нас в Україні викладачів і то питалося так акуратно , з таким -якщо то можна сказати і всяке таке , хоча я в школі не працювала ніколи , тобто то не було питання про мою зарплату.
    Я на початку була наївна і навіть кільком людям сказала про нашу ставку, на що один колега мені одразу прям порахував наш місячний прибуток, відняв затрати на помешкання і харчі і прикинув залишок. Мені аж смішно було. То так приємно рахувати не свої гроші? Чи то конче треба знати, хто як живе-заробляє-скільки має?

16. Holly

Holly Moderator

Коли одна знайома почула зарплату мого чоловіка, перше що запитала - Як ви живете??? А потім так ....ну вам добре, у вас батьки є, допомагають... А зараз при народжені 3 дитини всі порахували скільки мені платить держава, скільки я на дітей трачу і питають, як ми можемо дозволити собі ту чи іншу дорогу річ. Ага, сидимо в батьків на шиї. Коротше, теж вважаю це питання не коректним.
    І маю питання, яке теж стосується грошей. Ви берете гроші, коли вам ваші баби-діти дають? Бо я дякую, але грошей не беру. Скільки раз покійна чоловікова бабця давала дітям "на моризово", ми дякували і не брали. Мені якось незручно, як подумаю, що бабця з тієї маленької пенсії економить, собі в чомусь відмовляє (((Те саме з моєю бабою, тільки в гості заїдемо, вже дітям гроші дає. Я як була мала, не могла попросити у баби (та й в батьків) грошей ні на що, на відміну від моїх одноліток, які бігали до баби по гроші на морозиво

17. Apelsynka

Apelsynka Well-Known Member

то є чисто наш менталітет про це (і не тільки) питати. теж неодноразово чула думку іноземців щодо цих питань, то вони їх просто шокують. бо це в них вважається втручанням у приватне життя людини. мені теж не подобаються такі запитання, особливо коли чую їх від ледь знайомих, а то й чужих людей.

18. Orman

Orman Модератор-бомба

не неетично, а нетактовно - є різниця

та хто ж знає? той хто вирішив, що лікті на стіл не викладають, і в штори не сякаються :)

19. tiramiska

tiramiska цинічна бандерівка

Завжди задаюсь питанням чому старші жіночки (десь певне після 45) стрижуться зазвичай коротко?
    Вкрай рідко зустрінеш когось з волоссям,довшим за плечі.

20. Kerzenlicht

Kerzenlicht Well-Known Member

вважається (не знаю чому і ким), що коротка стрижка сприяє молодшому вигляду. ще побутує думка, що не пасує солідній пані ходити з косами (чи патлами - кому як подобається) ;)
    але не всі її поділяють.
    хоча НМД вигляд пань передпенсійного чи пенсійного віку з розпущеним сивим волоссям не надихає мене. але то вже інша крайність.

Статус теми:
Закрита.