Писанка

Тема у розділі 'Інші види ручних робіт', створена користувачем Viola, 23 Березень 2007.

1. Daisy

Daisy Well-Known Member

Відповідь: Писанка

Це вишито стрічками.
    Я таких не роблю (але дуже хочу).
    Думаю, що наноситься малюнок, а тоді роблять дирочки і мабуть вишивають голками які загнуті півколом, тут такі є, а закріпити стрічку можна зав'язати вузлик і заховати під пелюстками квітки (незнаю чи так але я придумала що мабуть так)

2. Лянка

Лянка Well-Known Member

І я такі роблю. Ось одна з цьогорічних
    Ці писанки певно роблять всі випускники УКУ.

3. Tsokotukha

Tsokotukha Well-Known Member

Похвалюсь нашою Великодньою колекцією - гарною окрасою нашої кухні.
    Мої - два великі гусячі. Решта подаровані чоловікові (ще як він молодий був ;))
    Ще декілька наших з Ганнусею плануємо експонувати в іншому кутку кухні.
    Не встигли повішати і конкурсні писанки.
    Ось ці:
    рибки
    та маки

Писанки пишу з 1989 року. Були роки коли писала за піст понад 20 писанок. Пишу їх виключно на цілих яйцях. Відповідно проблема з видуванням була особливо актуальною. Найкраще в пригоді ставала звичайна спринцівка (про це вже згадувала вище Borodinka). Особливістю такого видування є найменша дірочка з одного боку та більша з іншого (частіше знизу). Відповідно на найменшу дірочку ставиться спринцівку і випомповується весь вміст яйця. Жовток необхідно розколотити голкою. Такий спосіб швидкий, найменш трудомісткий та надійний.

• Подобається Подобається x 1
  4. OxankaF

OxankaF Well-Known Member

Tsokotukha, краса неймовірна, очей не відвести. Підкажіть, будь ласка, які фарби ви використовуєте, у вас такі насичені кольори, у мене не такі яскраві.

5. Tsokotukha

Цього року купила набір барвників на пл. Ринок, 39 (салон-галерея). В наборі було 10 пакетиків різних кольорів. Я розвела лише 6 (жовтий, червоний, вишневий, зелений, синій та чорний). Жовтий виявився надзвичайно поганим, то ж довелось скористатись колишніми запасами - барвиником для вовни, ще певно з минулого тисячоліття. Ось ці старі барвники мене ще ніколи не підводили, але з року в рік ставлюсь до них все бережливіше. Тож вилила вже всі розведені, лише жовту залишила. Якщо потрібно - можу позичити.
    Інші ж, як бачите, зафарбовували досить добре. Лише на маках після зеленого блакитний не настільки насичений, як хотілось.
    До речі, планую спробувати купити собі ще один такий набір і зберегти до наступного року. Загалом вони цього вартують. Сподіваюсь не всі ще розпродали.

6. OxankaF

OxankaF Well-Known Member

Треба буде і собі придбати. Цього року я зовсім не задоволена фарбами. В перші дні вони добре "чіплялись", та на останніх писанках - зовсім зле. На цьому фото [​IMG] верхня справа (голубенька) - взагалі плямами вийшла. Розчарувалась, вилила і більше брати такі фарби не буду. На жаль - пакунок викинула і як називаються, не памятаю, тільки на вигляд зможу їх впізнати.

Останнє редагування: 6 Квітень 2010
  7. Tsokotukha

У Львові найчастіше продають барвники виробника ПП "Атей-Плюс". Власне їх я і купувала. Проте, коли ще не було ось того "Плюс" їхні барвиники для вовни були неперевершеними.

Як на мене, вона надзвичайно гарно пішла тими плямами. Люблю такі речі зумисне провокувати, а вони не вдаються. Тут, як жартує мій чоловік "На вкус і цвєт фломастєри разниє" ;)

8. Ірка-Шкірка

Ірка-Шкірка Well-Known Member

Цокотухо, а чому пишете лише на цілих яйцях?
    Я минулого та позаминулого років дужже захопилася розписуванням писанок. Але, коли розписала на цілих яйцях, а потім видувала, мені вміст яйця розмазався по фарбі, і її пошкодив... Було дуже шкода...

9. Tsokotukha

О, дуже дякую, гарне запитання. Справді не зазначила про це у попередніх дописах.
    З роками писання писанок помітила, що сирий білок має прикру властивість активно розчиняти фарбову поверхню. Відповідно щоб вберегтися від такої несподіванки, я попередньо розтоплюю в якійсь посудині (металева кришка від печериць чи томатної пасти) певну кількість воску з парафіном і обмочую яйце повністю. Притримуючи один край в руці швиденько вмочую в гарячий віск і рвучко виймаю прокручуючи писанку. Це дає можливість розтікатись воску по поверхні. Треба вважати лише щоб не обпекти пальці, але я вже наловчилась ;). Писанка після цього швиденько остигає. Потім я її видуваю та промиваю водою (шприцом заливаю чисту воду, прикриваючи двома пальцями отвори калатаю і видуваю цю воду). Таке промивання роблю хоча б 3 рази. Для чого? Усі свої писанки я нанизую на шнурочок з китичкою. То ж зауважила, що поступово з часом, не вимитий вміст яйця може накопичуватись біля отвора, а потім і стікати по китичці. Як результат зіпсутий вигляд та запах. Щоб уникнути такої прикрості мені легше прополоскати його декілька разів, а потім дати ще трішки просохнути.
    Аж тоді, покриту повністю воском, видуту та промиту писанку я обтираю біля найменшої камфорки газової плити за допомогою паперового рушника. Перед свяченням ще завжди обмащую писанку маслом, для надання гарного блиску та забезпечення від розмивання фарбової поверхні свяченою водою. Проте, ось тут чуда-дива. Від звичайної води така процедура рятує, а от від свяченої ніколи (експериментувала). Загалом це писанці не шкодить, лише підфарбовують поруч розставлені шинки чи паски.

І ще одне. Не пишу писанок на видутих яйцях. Свого часу була переконана, що це суперечить традиції писання писанок, а з досвідом та спостереженнями за іншими бачу скільки мороки є з процесом зафарбовування із видутими яйцями. Вони вспливають, їх постійно потрібно притискати (топити) ложкою. Я ж пишу одночасно мінімум 2 писанки. Мені ніколи за ними пильнувати, мокне собі у фарбі одне яйце - працюю над іншим.

10. Ірка-Шкірка

Ірка-Шкірка Well-Known Member

11. Natalysa

Natalysa Well-Known Member

Tsokotukha,я в захваті від ваших витворів. я цього року вперше пробувала, але мені не дуже вийшло:sad: Дикуо розчарувалась, поглянувши, ікі прекрасні у вас.
    Буду вчитись......

12. kitka

kitka Well-Known Member

Дівчата, а ніхто ще не пробував вишивати на писанці? Бо я як побачила в інтернеті фотографії таких витворів, то не могла повірити своїм очам:girl_claping:. Там орнаменти досить прості, але як зробити таку кількість дірочок і головне чим їх робити? Мені от прийшло в голову, що то робота для стоматолога:girl_crazy:. Напевно тим сверлом на високий оборотах воно би мало добре йти, нє?

13. Olena-m

Olena-m Well-Known Member

Я бачила по ТБ передачу про чоловіка, який робить такі вишиті писанки. Він вручну сверлить найтоншим сверлом дірочки, потім протягує крізь них нитку, тільки забула як, бо то давно було. Пам'ятаю, що схеми він дуже ретельно обдумує, як і те, як саме має входити і виходити голка.

14. kitka

kitka Well-Known Member

Ага, ті кілька, що я бачила, були симетричні, тобто зверху і знизу однаковий візерунок, і відповідно з двох протилежних сторін яйця теж однаковий. Наприклад така:
    То напевно треба так, що просувати голку з одного боку на другий, вишиваючи одночасно два протилежні орнаменти, наприклад дві зірки одна напроти одної. То треба мати файну циганську голку, щоб досягала на другий бік.
    Там головне ті дірки поробити, а далі вже ся можна бавити.

15. Tsokotukha

Ну от так завжди. Скільки показую та розказую про писання писанок, то постійно мені жаліються, що там лінія не рівна там не повністю зафарбувало... А як на мене, саме в цьому і неповторність та цінність такої писанки.
    Прослідкуйте за дітьми. Якщо вони роблять щось з великим піднесенням, то не переймаються чи особливо воно рівне, чи все зійшлося. Діти сраються направити ситуацію на свою користь та обгрунтувати чому саме воно таке, а не інакше. У випадку із нерівностями на писанці завжди можна послатись на творчий задум ;).
    А я навппаки, на сьогоднішній день, зумисне стараюсь не робити рівних ліній. Одні лише якісь шарпані чи рвані кривульки.
    Коштували 30 грн. Важко визначити чи це дорого чи ні, мене влаштовувало. Сестричка брала такі ж то жовтий барвник у неї гарно лягав.

16. Олюська

Олюська Well-Known Member

Мой перші спроби в писанкарстві:
    Фарбники купували в Свічадо, 10шт. в упаковці. Кажуть, що харчові нездалі.
    А взагалі моя сестра зробила мені відкриття, що перед тим, як вперше занурювати яйко в фарбу, треба його опустити в склянку з оцтом. Я пробувала - фарба чіпляється набагато краще.

• Подобається Подобається x 1
  17. Олюська

В нас досить просто вдавались дірочки дрібненьким свердликом, але то для звичайної писанки, щоб видути яйце

18. Tsokotukha

Олюсько, дуже гарні писанки! А як на першу спробу то взагалі чудово! Чи Ви наносите на біле яйце попереднійі малюнок олівцем?

Справді це хороший спосіб. Я застосовую ще один. Найперше мию білі яйця милом та щіточкою у теплій воді. За одно й оглядаю ретельно чи немає часом яких тріщинок. А цього року за перший етап відповідала Ганнуся.

19. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

20. Олюська

Дякую:)
    Так, наношу спочатку олівцем, бо з мене художник кепський, то мушу спочатку намітити схемку