Підтримайте петицію про домашнє навчання в Україні!

Тема у розділі 'Діти-квіти', створена користувачем Гелена, 10 Вересень 2009.

1. Гелена

Гелена Well-Known Member

Відповідь: Підтримайте петицію про домашнє навчання в Україні!

так, іноді це аж забагато для дитини
    про це ви не подумали?

я вже писала про соціалізацію, скопіюю два своїх пости:
    "дитина, яка вчиться вдома має можливість відвідувати спортивну чи музичну школу, театри і музеї, виставки і концерти, ходити на ковзанку і на танці, в театральну чи іншу мистецьку студію, спілкуватися і вчитися разом з іншими хоумскулерами, ну і елементарно дитина ходить з батьками за покупками, їде з на відпочинок, ходить в гості спочатку з батьками, а потім сама, зрештою проходить в школі атестацію і т.д. і т.п.
    цей список можна продовжити до безкінечності :)

це все і є соціалізація, бо соціалізація - це постійний процес, який триває з народження і продовжується протягом всього життя, а зовсім не обмежується часом навчання в школі

до того ж ніхто не забороняє навчання в ВУЗі, першу роботу і т.п. це теж соціалізація
    і це все цілком можливо без школи. правда, ж? :)"

і ще з іншого боку: "той хто каже, що дитина без садка чи школи "не соціалізується", просто не знає що означає слово "соціалізація" :)

соціалізація не починається ні в садку, ні в школі, і не закінчується ними і не вичерпується
    соціалізація починається з народження і триває ціле життя
    всі ми ціле життя спілкуємося з іншими людьми і вчимося нового, засвоюємо зразки поведінки тощо"

• Подобається Подобається x 3
  2. Мія

Мія Well-Known Member

По перше я не вважаю що школа це виключно стреси.. школа це життя в певному розрізі, де є всі кольори взаємовідносин дитини з оточенням. І в школі дитина готується до життя в суспільстві якого не уникнути. При чому готується до цього життя органічно в колі своїх однолідків що також складає частину її дитинства.
    Хаха.. вийдіть на вулицю і спробуйте перевиховати половину Львівян за те що вони не використовують літературну мову в спілкуванні..

І що далі? Заберіть в дитини перерву і вона не зможе сприймати інформацію повноцінно, тому-що її мозок буде перевантажений .. сгодом нервовий зрив і небажання вчитися.. Одними гуртками не обійдетеся... основну програму теж прийдеться вчити і теж в визначений час і теж з перервами..

Та ні боронь Боже.. ми ж не в Гамериці, а всього навсього в Україні...

Та можна.. але ви врахуйте що дитина це не тільки та маленька яку можна ігровою формою заохотити.. це і 12 літня і підліток.. і що сколіоз можна вдома заробити ...за всім не впильнуєте :)

Чому? Бо можливо дитина не взмозі справитися зі всім і батьки повинні їй допомагати.. але це не означає що батьки зобов"язані вирішити всі проблеми свого чада..
    Ну читайте хоча б зрідка окроплюючи лице холодною водою.. вам червоні очі не личать.. охолоньте.
    Не тільки в кінці написала ІМХО але й з початку
    Пробачте, що роздратувала своїм ХО... маю право на думку навідь якщо вона когось не влаштовує.. :)

• Подобається Подобається x 1
  3. Гелена

Гелена Well-Known Member

це все про школу, а не про ДН :)

• Подобається Подобається x 2
  4. Мія

Мія Well-Known Member

Та ніякого драматизму.. просто думка.

Вдруге це місце вже не буде новим .. то яка різниця чи це податкова, де дитині не місце чи це гурток чи школа де нею як не як займаються?

Ні я про інше, бути при батьках це не завжди цікаво, а тільки перші рази.. На роботі ви зайняті роботою тому дитина вже без вашої уваги і без своїх інтересів.. Мама бухгалтер робить звіт а дитина під столом бавиться рахівницею чи калькулятором.. то вже краще в садок..там нею будуть займатися..

Та не найгірші.. просто не все гладко є проблеми які не висвітлюються ..
    Я ж сказала, за можливість вибору "ЗА!" але для своєї дитини цей вибір зроблю в користь школи.

А.. ви про це.. тому ви не будете її вчити всьому що викладають в школі на користь гуртків? Бо всього цього забагато?

5. Гелена

Гелена Well-Known Member

я хочу сама займатися своєю дитиною, як займаються в садках начувана :)))

дитина в садку виконує режим, на інше часу мало, навіть на ігри
    і вихователь не може приділити всім індивідуально увагу, хіба кілька хвилин в день
    яка увага в садку? ви про що?

і чим корисне дитині перебування в галасливій групі з 20 дітей цілий день? і їсти по графіку,спати по графіку, в туалет по графіку? графік один для всіх, а діти різні
    і чим добре в садку дитині не маючи власного простору? то ж дитяча комуна
    і не маючи права вибору що робити зараз, а що пізніше?

ви хочете особисто походити в садок? я ні.
    то чого я маю віддавати туди дитину без крайньої необхідності?
    втім, нема не про садок :)
    проблеми можуть бути всюди. що з того?
    будуть проблеми - будемо вирішувати
    а зі школою не так? нема проблем? є, ще й більші

я про те, що індивідуально дитина вчиться набагато швидше, значить вже легше їй буде

в дитини будуть ще брати/сестри, буде компанія
    і дитина росте швидше, скоро перестане влізатися під стіл і знайде собі цікавіші заняття, без маминої рахівниці :)

6. Мія

Мія Well-Known Member

Та ніхто ж вам того права не забирає..я теж в садок не даю.. бо начувана навідь при наявності зв"язків.. Але ж погодьтесь не місце дитині в податковій.. добре маля мале ще.. взяв під паху та й поніс і йому всерівно куди.. всюди цікаво.. але це ж не завжди так буде.. не подумайте що я прискіпуюсь.. мала зі мною всюди зараз так само як і ваше чадо, але є ж моменти коли дитина з вами бути не зможе.. та й не потрібно це.. мені треба яблука збирати в саду, а дитина на гойдалці катається.. різні інтереси.. спільний майданчик. Але дитині набридло кататися на гойдалці і вона каже мама ідем гуляти, а ти не можеш йти по маєш роботу! І дитина біля тебе нудиться, а може ж бути зайнятою тим що їй корисно а головне цікаво..
    Я про те що "майданчики" дорослих і дітей різні..

тут вже ви драматизуєте.. не все так страшно і є різні садки різні вихователі різні батьки в кінці кінців. Ви доприкладу своїй дитині дасте всю себе, а інша мама і половини не зможе з того що вихователь дасть.. все відносно.
    В садку не можлива та концентрація уваги яка є вдома. бо не тільки ваша дитина там перебуває а група, де кожна дитина повинна бути задіяна. Звичайно безвідповідальність вихователів має місце. В нас далеко не ідеальне суспільство.

:) Спитайте в тих чиї діти перебувають в садочку вони вам скажуть чим власне корисна. Скажуть також що це не той "графік ув'язнених" який в вас в голові промальований.
    Крім того є різні садочки.. ви ж помоєму не проти домашній дитсадків ;) Але навіть такий дитсадок це не хаос, де кожна дитина робить що їй заманеться. Це координована група діток.. координована дорослим і графік там теж буде присутній.

О! Ви тут гарно підмітили.. без крайньої необхідності! Щодо садочку для мене це питання стоїть власне так. Але що стосується школи то ні.. тому що дитина рано чи пізно повинна виходити в самостійне життя. Школа навідь в тому далекому від бездоганності стані найкращий спосіб.

:) Наразі стан ДН в Україні та й ближчому майбутньому, якщо це пройде в Раді, буде програвати школі..
    Скажу що вчилася на екстерні в вищій школі.. Так диплом отримала, програму здала, може кращий спеціаліст ніж мої однокурсники бо вже працювала по спеціальності.. але! Я втратила багато того що вони отримали навчаючись на денній формі.. Безперечно вони доженуть той досвід який я отримувала працюючи, а я вже не зможу..

мій чоловік вчився в ліцеї при університеті в той час коли туди набирали найкмітливіших та розумних дітей без блату а по факту. Там були діти які вчилися швидше.. тобто вони переходили через 2 класи, бо їхній склад розуму дозволяв це зробити.. Проте поряд з цією геніальністю були і проблеми. Тобто є фізичні можливості освоєння інформації і коли її забагато, дитина виснажується.. (ви писали про те що забагато). Більше того, з ним в групі вже в Університеті вчився хлопець 12 років. Геній - теоретична фізика. Але він був "чужим" серед старших хлопців, це дитина а не випускник школи в психологічному сенсі. Йому було вкрай важко власне по соціальним законам. Що цікаво, закінчивши ВУЗ все це саме що і в стандартного випускника.. тих пару років нічого не змінює так само йдеш на роботу так само вчишся практики, тільки швидше.. а тепер подумайте чи варте воно того? Як на мне всі періоди повинні бути пройдені і не тільки навчанням і його швидкістю це обмежується.. Школа це ж друзі спільні переживання, перемоги і поразки, вечірки, радості і розчарування.
    Так частково це можна реалізувати на гуртках..але тільки частково, бо гурток це якийсь відсоток з життя дитини який значно менший ніж школа..
    Тобто загально можна сказати що дитина сама вчиться вдома і йде на гурток після ДН. Згадайте як ви хворіли і не йшли до школи.. це було весело тільки спочатку, а потім хотілося в школу, так можливо не для навчання а власне для спілкування з однолітками.. але ж хотілося?

Будуть! Безперечно :)

7. OxankaF

OxankaF Well-Known Member

Я, безеречно, за ДН. Насамперед за те, щоб був вибір. Звичайно, напочатках, тим більше в нашій країні, буде важко, поки воно все сформується. Дитина за індивідуальною формою буде вчитись краще, ніж за загальною. Є різні діти, одним краще дається математика, іншим письмо і мама вже сама зможе дивитись по своїй дитині, на який урок треба приділити більше часу, бо він важче дається, а не так як в школі: 45 хв. івсе, допобачення. Адже одній дитині, щоб зрозуміти якийси матеріал, потрібно 45 хв., іншій менше, а іншій і більше.
    З своєї сторони яскажу, що була б дуже рада, якби я змогла дитину навчати дома, бо моя дитина в 3-му класі рішає приклади з математики за 5-ий (я не перебільшую), тобто йому цей час, який він висиджує в школі на математиці, можна було б використати з іншою метою, чи навіть відпочити. Адже дома - це дома. Згадайте себе, ви прибираєте, варите їсти, але деколи буває таке, що ти нічого не хочеш і просто лягла собі на диван, бо ти дома, і нема дзвінка, за яким треба йти в клас чи на перерву.
    Але при цьому виникає ряд інший проблем (наприклад робота). До цього рішення кожним батькам треба підійти дуже виважено і сто раз подумати, перед тим як "відрізати", тому що те, що це величезна відповідальність, в першу чергу для батьків.

8. Гелена

Гелена Well-Known Member

та я ж там не живу :girl_haha:
    а заїхати разом з дитиною на 10 хв. дуже навіть можна
    це публічне місце, а дитина домашня, не дика, податкову не зруйнує :girl_haha:
    сумніваюся, що буде з того що я знаю :)
    чи ви дуже детально вивчали це питання? з чого висновки?
    чому в росії ДН не програє школі? там батьки інші? країна набагато інша? що?

я свою дитину не планую давати в універ в 12 років, ці аргументи не до мене :)
    ви щось собі понавигадували і опонуєте своїм вигадкам :)

ага, але тільки для тієї дитини яка до школи ходить :girl_haha:
    для тієї що не ходить школа не є важливою частиною життя, бо взагалі ніякою не є

мені не хотілося :)
    я спеціально брехала що хвора, бо мені хотілося сидіти вдома і читати книжку, а наспілкуватися можна було після того як інші прийдуть зі школи і на вихідні

компанія хоумскулерів це теж "друзі, спільні переживання, перемоги і поразки, вечірки, радості і розчарування." (с)
    вам так не здається? я знаю в Львові ще кількох людей які не планують давати дітей до школи, так що компанія моїм дітям буде :)
    в тому то і річ, що компанію знайти можна і випадку шкільного і у випадку домашнього навчання :)

9. Зорянівонька

Зорянівонька Well-Known Member

Я наразі за школу. Принаймні свою дитину вшколу точно дам.
    Але я також за те, щоб був вибір, і якщо батьки хочуть ДН, то щоб могли забезпечити його дітям.

• Подобається Подобається x 4
  10. Suzi

Suzi Moderator Команда форуму

Міє, Ви наводите прикладом різні крайнощі :) При ДН мова йде про те, що батьки хочуть підібрати для дитини найОПТИМАЛЬНІШИЙ режим :) Не силою тягнути до себе на роботу, а надати можливість, якщо дитина хоче.

11. Гелена

Гелена Well-Known Member

• Подобається Подобається x 1
  12. Яруська

Яруська Well-Known Member

Напевно, щоб людині щось зрозуміти-треба самому це прожити і продумати...
    Тепер, коли мій старший син в 11 класі я бачу, що школа не дала йому тих знань і навиків які згодяться в його житті. І хочу зауважити, що це одна з найкращих шкіл нашого міста. Зараз перед ЗНО і поступленням в нього чотири репетитори по профільних предметах, з ними за 4 місяці він пройшов програму за два роки. Питання, якого милого вони роблять в школах?Здають батьки гроші щомісячно, щоМиколайно-за що, за те щоб в останньому класі вивалити купу грошей на репетиторів!
    Друзі зі школи-їх багато, але їх не менше і з Пласту, і з Дударика, і з Екоцентру.
    Хочу глибше вивчити питання з ДО, можливо з меншим вдасться не повторювати помилок.:girl_in_dreams:

13. Oddly

Oddly Well-Known Member

роблять того милого, в які рамки їх поставило їх профільне міністерство і уряд загалом.
    і навіть на поодиноких ентузіастах (а такі і досі є) система середньої загальної освіти не виїде.
    я досі маю багато питань до ДО - як до альтернативного способу отримання освіти - але не до суті ДО - а до технічних організаційних моментів щодо того, чим це все зрештою закінчиться і у що вилиється (подальша система здачі іспитів, якщо такі ще будуть існувати, коли моя дитина доросте, законне визнання знань моєї дитини - без купування довідок там всяких і т.п. - тут маю багато питань). але то бльше питання риторичні - як "что делать" в наших умиовах

14. Яруська

Яруська Well-Known Member

І я маю...
    А з приводу рамок, то не все рамки винні.Зацікавлення нема і як основна перешкода-поваги до вчителів.
    Тільки в нас в школі є такі кадри
    -вчителька з фізики, 78 років, маразм повний
    -вчителька з математики, має 6 собак і більше нічого крім них не бачить
    -вчителька поч. класів яку розжалували до вчительки малювання за знущання над дітьми(я б на місці батьків тих дітей, вже би її вбила)
    -вчителька з німецької, недоучка, яку вигнали з 2 -го курсу універу...
    Поки так.

Останнє редагування: 17 Січень 2010