Педагогічне догодовування

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Suzi, 5 Травень 2009.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. Suzi

Suzi Moderator Команда форуму

В цій темі пропоную ділитись досвідом, порадами саме щодо педагогічного прикорму.
    Для мене педприкорм є природною частиною розвитку дитини (яка перебуває на правильному ГВ) перших років життя.
    Суть педприкорму (педагогічного прикорму), полягає в ознайомленні з новою для дитини їжею, навчити жувати, добувати їжу не тільки з маминої груді. Метою педприкорму не є нагодувати маля, а саме ознайомити. Дитина отримує мікродози (шматочки їжі, які вміщаються між подушечками вказівного і великого маминих пальців) їжі з маминої тарілки, які поступово збільшуються і збільшується кількість їжі, що дозволяє уникнути перевантаження дитячого ШКТ. Таким чином організм знайомиться і з раціоном сім‘ї і поступово вчиться пережовувати шматочки, перетравлювати «дорослу» їжу. Участь у сімейній трапезі допомагає малюку навчитись поведінки за столом, чого важко (на мою думку, майже неможливо у перші роки) досягнути, коли дитина їсть окремо від решти членів сім‘ї.
    Детальніше можна почитати, наприклад, тут :

Педагогічне догодовування, ч.1
    Педагогічне догодовування, ч.2

http://community.livejournal.com/ped_prikorm/tag/статьи
    http://community.livejournal.com/ped_prikorm/tag/теория+ПП

З теорією ознайомилась, але маю ряд питань до тих, хто вже прикормлювався за цією схемою.
    1.Починати можна з будь-якого продукту? Тобто навіть з м‘яса?
    2. Як виглядає процес запивання молоком? Денис ще не сидить сам, тобто я його підтримую. Чи я маю дати мікро дозу, прикласти до грудей, так 2-3 рази , потім сушку в руку і знімаю на підлогу? Чи не хоче, то й не треба?
    3. Чи тільки мама бере прикормлює? Чи може тато дати з своєї тарілки?
    4. Саме болюче питання – маєм атопічний дерматит. Вже трохи краще, почервоніння нема, але висипка є. Чи я маю чекати поки зовсім шкіра почиститься, чи можна прикормлювати коли нема почервонінь? Як при такій халепі вводити продукти? Один продукт в день? Чи декілька ?
    Взагалі-то ми вже почали, якось майже підсвідомо почала  Давала мікродозами картоплю з зупи, крупинку пшоняної каші вареної на молоці, твердого сиру. В руку – сушку.
    9F

Раджу почитати статті (1,2, 3, 4, 5, 6) про прикорм, тоді якщо ще залишаться питання, задавайте.
    Про те, що варто обмежити.

Останнє редагування: 3 Січень 2017
    • Подобається Подобається x 7
  2. Deidra

Deidra Well-Known Member

Поділюся з вами нашими досягненнями в прикормі, а ви полайте чи похваліть. Діма просить їсти і любить сидіти з нами за столом (в мами чи у тата на колінах). Перші 15-20 хвилин ;) Ложкою їсть те, що я набираю, але часто намагається другою ручкою помацати вміст ложки. Шматочки їсть з моїх рук, лише хліб-печиво чи яблучко тримає самостійно. З кухлика п'є, але сам не бере - я підношу до ротика. Якщо сам - то полоще там пальці, при тому паралельно може нити, щоб дали пити.
    Порції стають більші щодня, але і відмовитися від їжі Діма може. Я пропоную 1-2 рази, а далі даю лиш як проявить хоч якийсь інтерес. Загалом, комунікація у нас сформувалася.
    Дитина ДУЖЕ любить помідори. З задоволенням їсть диню, яблучко, абрикоси, огірок, банан, кисломолочні продукти, рис, м'яско. Рівно ставиться до варених овочів, більшості каш, яєць. Пробує все, на все кривиться, але щось просить ще, а щось ні :)

• Подобається Подобається x 2
  3. Kvitneva

Kvitneva Well-Known Member

У нас все те саме, за винятком хіба сидіння. Малинка сидить в своєму кріселку, але разом зі всіма за столом. Їсть все так само, як ви описуєте.
    З помідорами в нас смішна ситуація. Коли пробувала впереше, то дуже скривилася - як на кисле. Але все одно продовжує просити. Прям, як в тому анекдоті. Миші плакали, кололися, але продовжували їсти кактус )))) Так і в нас - лизне, посмокче скибочку помідора, відвернеться, скривиться, аж замружиться, але потім далі тягнеться за ним.

Останнє редагування: 14 Вересень 2015
    • Подобається Подобається x 3
  4. loveterapy

loveterapy Матуся-Анюсі

А підкажіть но мені, нам 1,2 роки і ми щось мало, як для мене їмо. На педприкормі, їсть те, що і дорослі, але молочного зовсім не хоче, хоч до року добре їла сир зі сметаною і каші молочні. Наприклад, на сніданок може зїсти 7-8 ложок гречки або пюре, чи одну печінкову котлетку і все. Часом, як засмакує, то більше з'їсть. Любить пити воду, компоти. А от фрукти, яблука груші, то, коли не даси, любить гризти. То нормально для нашого віку?

Надіслано від мого SM-G350E, використовуючи Tapatalk

• Подобається Подобається x 1
  5. Suzi

Нормально для віку Вашої дитини.

6. Fleshka

Fleshka Well-Known Member

Ми і того не з'їдаємо.

7. cjomcjomka

cjomcjomka Content - fairy

ого :)
    на сніданок моя доця, якій за місяць буде 2 рочки, стільки не з'їдає

8. loveterapy

loveterapy Матуся-Анюсі

Ну, то як засмакує, та й то не столові, а чайні ложечки))
    У вас дюймовочка, то я так про свою кажу- ''одно зьорнишко в день''))

Надіслано від мого SM-G350E, використовуючи Tapatalk

9. cjomcjomka

cjomcjomka Content - fairy

я теж про чайні :)
    от нині (від 07.00) моя Віруся з'їла 3 чайні ложки гарбузової каші, 1 бублик і чверть яблука. І багато маминого молочка. Стандартний раціон Мурашечки...
    по кількості їжі - так, по вазі - 15 кг

10. Fleshka

Fleshka Well-Known Member

А в мене і по їжі і по вазі.
    Ох як дістало вигрібати регулярно, що голодом морю дитину.

11. Isa

Isa Well-Known Member

В мене Ілля взагалі рідко снідає, а тепер взагалі відмовився від м*яса, все ість більш менш, а тільки м*ясо, то зразу випльовує, ну і зараз почав балуватись, то набирає їжі в рот і плює на всі чотири сторони)))

а як навчити пити з горня, не проливаючи, п*є,але весь потім мокрий,таке, доречі, і з питтям з пляшки(в нас трубочка, або часом Спортик), перше ніби п*є, а потім як то все на себе, то на вулиці навіть не даю пити, переростемо?)

12. svoybox

svoybox Well-Known Member

Напишу і я свій відгук про наш педприкорм. Сказати, що я задоволена, це нічого не сказати, я готова оди педприкорму співати. Я дуже рада, що знайшла в свій час цю темку і ні разу не парилась, яку кашку купляти, з якого пюре починати, що сьогодні зварити і т.д. Моя дитина десь з 10 місяців попробувала практично всю дорослу їжу, а в рік, коли не стало ГМ, майже безболісно це прийняла. Я противник каш з порошків і баночної їжі (мені воно на корм для котів схоже)))) і я безмежно рада, що моя дитина такого не їла.

• Подобається Подобається x 8
  13. solana rok

solana rok Well-Known Member

Розкажу про свій досвід. То в мене вийшло практично інтуїтивно. Просто для мене було неприйнятним, що дитина буде заглядати нам в тарілки і не скуштує))) Ясно, що в межах розумного і самі ми харчуємось в межах правил ЗХ. Ніколи про то не шкодувала, і не могла зрозуміти підходів тиждень їмо одне, потім інше, то ж така одноманітність.

Надіслано від мого Lenovo A2010-a, використовуючи Tapatalk

• Подобається Подобається x 4
  14. Oresia

Oresia Well-Known Member

Нам 6 місяців. Знаю що прикорм треба починати з часу самостійного сидіння. І от цікаво чи всі його дочекалися?А якщо він пізно сяде,то все одно чекати?
    Просто він так до всього тягнеться,так і хочеться дати йому щось спробувати))Я розумію,що спішити не варто,але не знаю чи довго витримаю його благальні очі. І цікаво як у вас із тим.

15. Akina

Akina Така, як всі, - лиш крила з-за плечей :)

З часу появи харчового інтересу. Мій сів у 7,5, їв з 6,5, а перший зуб виліз після 10 міс.

• Подобається Подобається x 4
  16. hryka

hryka Member

І ми орієнтувалися на харчовий інтерес. Він був найпізнішим. В 6 міс. перший зуб, 6,5 - сидів самостійно, а в 7 почався прикорм

17. Oresia

Oresia Well-Known Member

Він у мене так сильно тягнеться, свариться. Але йому взагалі все цікаво і він багато до чого тягнеться.
    Дуже любить кружку нашу"жувати" бачить,що ми з неї п'ємо і собі хоче. Все що попадається у руки тягне до рота. То думаю,що це поки що просто інтерес. А як визначити,що він саме їжу хоче??просто пробувати забавити і дивитися чи вийде?

18. Suzi

Коли захоче їжу, це питання зникне ))

19. Miss Sixty

Miss Sixty Double Boy Mama

Останніми днями активніше пробуємо дорослу їжу, зокрема минулих вихідних спробували м'ясо, на тижні і гречку їв пару раз і рибку мікродози, і яйце, і кашу 7 злаків, і зупку вчора з різними овочами і курячим філе, хлібчик, банан, і мандаринку навіть смоктав мою. Трохи п'є водичку з горнятка, трохи чай мій. Гв на вимогу, але не завжди "запиваємо".
    І от щойно був довгий процес викакування з червонющим лицем і легким плачем. Явно важко і дискомфортно йому було. То нормально? Чи треба обмежити знайомство з їжею?
    Каки густі, ковбаскою, і, здається, з досить великими кусками банана, який вчора повідкушував сам і проковтнув так. Не можна дозволяти, щоб такими шматками кусав чи, якщо не дуситься і нормально ковтає, то ок?

20. Deidra

Deidra Well-Known Member

Ми були місяць в Азії, лиш половину часу мали власну кухню, ще менше готували самі. Тобто Дмитрик їв разом з нами в кафе і ресторанах :) Спершу брали овочі варені і овочеві супчики, а до кінця місяця вже наминали і макарони з морепродуктами. Правда, якщо потрапляло гостре - відмовлявся сам. Решта незвичних нам смаків (напр.каррі) навіть подобалися :) Особливо полюбився сік (практично, пюре) з суміші фруктів. Спершу я дууууже боялася і пробувала обмежувати кількість нового спробуваного, десь за тиждень розслабилася і давала дитині все, що хотів.
    Зараз малюку 1 рік і майже 2 місяці. Порції наші стали великими - десь третина маминої іноді з'їдається. Все, що у нас на столі (крім шоколаду, вина, кави і подібного) Дмитрику можна. Єдине, що мало все-таки пробували рибки - боїмося кісточок.
    Пити навчився за Азію. Водичку не любить, але дууууже рідко пив. Гарно ішов кокос, кавуновий сік, часом з інших фруктів соки. Вдома узвар гарно п'ється. Ну і беззмінний фаворит з початку прикорму - кефір :)
    А як балдіють бабусі, коли Дмитрик, гуляючи повз стіл, хапає ложку і в тарілку чи кастрюльку її з величезним ентузіазмом запихає і тарабанить там. То так дитина їсти просить.

Надіслано від мого HUAWEI P6-U06, використовуючи Tapatalk

21. Sandoryk

Sandoryk Well-Known Member

Вчора я їла яблуко і дитина взяла з моїх рук собі до рота і почала гарно пробувати їсти, бабця з дідусем втішилися що я нарешті щось дала дитині крім цицьки. Сьогодні сказали що дитині обов"язково терти бо вона може відкусити кусочок і подавитися (в сусідки так було). І я мачуха, бо нехочу терти яблуко дитині. Прикорм ще не починаємо бо нема зубів, тільки почала сідати і дитина ще не дуже просить.
    Перл від свекрухи - дитині не можна показувати процес споживання їжі поки дитина не їсть, бо вона хоче а неможе сказати, так чиясь дитина померла бо бачила як їдять дорослі.:swoon2:

• Подобається Подобається x 3