Педагогічне догодовування

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Suzi, 5 Травень 2009.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. Suzi

Suzi Moderator Команда форуму

В цій темі пропоную ділитись досвідом, порадами саме щодо педагогічного прикорму.
    Для мене педприкорм є природною частиною розвитку дитини (яка перебуває на правильному ГВ) перших років життя.
    Суть педприкорму (педагогічного прикорму), полягає в ознайомленні з новою для дитини їжею, навчити жувати, добувати їжу не тільки з маминої груді. Метою педприкорму не є нагодувати маля, а саме ознайомити. Дитина отримує мікродози (шматочки їжі, які вміщаються між подушечками вказівного і великого маминих пальців) їжі з маминої тарілки, які поступово збільшуються і збільшується кількість їжі, що дозволяє уникнути перевантаження дитячого ШКТ. Таким чином організм знайомиться і з раціоном сім‘ї і поступово вчиться пережовувати шматочки, перетравлювати «дорослу» їжу. Участь у сімейній трапезі допомагає малюку навчитись поведінки за столом, чого важко (на мою думку, майже неможливо у перші роки) досягнути, коли дитина їсть окремо від решти членів сім‘ї.
    Детальніше можна почитати, наприклад, тут :

Педагогічне догодовування, ч.1
    Педагогічне догодовування, ч.2

http://community.livejournal.com/ped_prikorm/tag/статьи
    http://community.livejournal.com/ped_prikorm/tag/теория+ПП

З теорією ознайомилась, але маю ряд питань до тих, хто вже прикормлювався за цією схемою.
    1.Починати можна з будь-якого продукту? Тобто навіть з м‘яса?
    2. Як виглядає процес запивання молоком? Денис ще не сидить сам, тобто я його підтримую. Чи я маю дати мікро дозу, прикласти до грудей, так 2-3 рази , потім сушку в руку і знімаю на підлогу? Чи не хоче, то й не треба?
    3. Чи тільки мама бере прикормлює? Чи може тато дати з своєї тарілки?
    4. Саме болюче питання – маєм атопічний дерматит. Вже трохи краще, почервоніння нема, але висипка є. Чи я маю чекати поки зовсім шкіра почиститься, чи можна прикормлювати коли нема почервонінь? Як при такій халепі вводити продукти? Один продукт в день? Чи декілька ?
    Взагалі-то ми вже почали, якось майже підсвідомо почала  Давала мікродозами картоплю з зупи, крупинку пшоняної каші вареної на молоці, твердого сиру. В руку – сушку.
    9F

Раджу почитати статті (1,2, 3, 4, 5, 6) про прикорм, тоді якщо ще залишаться питання, задавайте.
    Про те, що варто обмежити.

Останнє редагування: 3 Січень 2017
    • Подобається Подобається x 7
  2. Lebidka

Lebidka Well-Known Member

Відповідь: Педагогічне догодовування

ви знаєте, мої спостереження протилежні вашим, бо всі дітки на ГВ, у 6-7 міс. прикорм сприймали прекрасно, коли це був педприкорм: по-трішки, разом з батьками, а ще не було нічого перетертого...
    ми почали педприкорм у 7 місяців - все було ОК

3. Fleshka

Fleshka Well-Known Member

Так вам ж всього 5 місяців...не зарано починаєте?

---------- Додано в 21:00 ---------- Попередній допис був написаний в 20:12 ----------

Я то прекрасно розумію, але троха страшать навколишні, в тому числі майже всі сучасні видання, що після 6 місяців дитятку не зважаючи на те ГВ чи ШВ,треба додаткові джерела вітамінів і т. д., от я і запанікувала, не хочеться щоб мого маленького щось тормозило в розвитку.:girl_cray::girl_in_dreams:(Ще й мамуся моя трохи масла в вогонь, як завжди підливає. Сказала мені нинька, що Роман заблідий і під очима синій, що то брак вітамінів...правда я щось того не помітила, може я шліпенька)

4. tslezinska

tslezinska Well-Known Member

Я б ще додала 3. прорізаються зуби (що є ознакою готовності кусати/пережовувати їжу) і 4. сильна цікавість до їжі та задоволення від прикорму (коли дитині справді смакує).

5. Мар'яся

Мар'яся Moderator Команда форуму

у нас точно так само. Проблем жодних. Я не силую, їсть небагато, але зі смаком, сам просить як бачить що їдять, а йому не дають, а для мене то набагато важливіше, ніж запихання в дитину як в гусака "за маму, за тата", а потім втікання від одного вигляду тарілки. Нічого подрібненого (практично), спершу дуже переживала, бо дусився немилосердно, а зате тепер дитина все прекрасно пережовує без попереднього помякшення, і шматочки вже не маленькі. От сьогодні їв зі мною вперше борщ, то так шматочками якими було в борщі, такими і їв, тільки картопельку наполовину розрізала. Під натиском бабусь трохи "грішила" спробами годувати кашею і т.д., але нічим добрим то не закінчувалось - він як не рвати починав, то обпльовував мене тим всім і я тої справи лишилась. Пюре фруктовим знайшла файне застосування: поливаю ним налисники замість варення і додаю в манну кашу - їмо разом - дуже смачно!

6. Fleshka

а можна подетальніше, ато я в курсі що при ГВ випорожнення можуть бути хоч раз в тиждень, і це не проблема, але чому так при прикормі? Грудне молоко може повністю засвоїтись, але ж їжа іншого походження кудись має діватись?

7. natorella

natorella Well-Known Member

можна)

на початках прикорму іншої їжі крім ГВ є настільки мало, шо вона може на зразу виводитись. запор - твердий живіт, болі, кольки, кал виходить твердий, без рідини.

8. veronka

veronka зла друзя

агов, людиииии.... підкажіть, будь-ласка, коли можна давати жовток і творог? бо свекруха дуже хочуть, а мені здається, що ще рано....

9. natorella

якшо свекруха дуже хочуть - то най самі і їдят
    оно тобі нада?

10. veronka

veronka зла друзя

йолки, ще б інфу коли що можна давати - то було б супер))) я так думаю, що молочні продукти нам рано, а питання - коли?(то скорше для свекрухи інфа потрібна щоб не мордувала мене))) бо так то Марго протягом дня їсть трохи печеного яблучка, вареної бульби, гречки, моркви - то те, що десь по чайній ложці з*їдає (і то коли як, має бажання - їсть, а ні тоні))). а так то з тарілки можу будь-що дати мікродозою))) так в середньому раз або два на день дегустуємо по-трохи)))

11. natorella

2 veronka - мій малий взагалі нічого молочного не їсть (хіба сир твердий). ні каш на молоці. ні кефірів. колись лизьнув творогу крапаль - і було по тім. але то вже аж в 1.6 року десь

12. Suzi

---------- Додано в 19:16 ---------- Попередній допис був написаний в 18:52 ----------

Коли дитина захоче ;)

13. olenkastar

olenkastar Well-Known Member

14. Fleshka

Не знпю чи в тему втрафляю, але маю одне запитання.
    Якщо дитині не можна давати соків, то чи не шкодить їй те, що вона гризе (не смокче, а саме гризе!) яблуко? Адже це майже теж саме?:girl_in_dreams:

15. Мар'яся

Мар'яся Moderator Команда форуму

ну не зовсім те саме: крім соку там ще багато чого є. А сік небезпечний якраз тим що дуже концентрований, без нічого що б згладжувало його дію і для незрілого ШКТ це не вельми добре (може я й неправа, але розумію це якось так)

16. Suzi

Природою все добре продумано - поки дитина маленька, то кількість того, що вона може відкусити чи висмоктати є дуже мізерною. З часом ШКТ розвивається, а кількість з*їдженого яблучка збілшується. Щодо шкоди соку можна почитати тут. А свіжі фрукти і овочі треба їсти через клітковину, якої в соках немає. Але то вже стосується старших діток і дорослих.

17. Fleshka

Мамусі, скажіть будь ласка, а в неповних 9 місяців можна давати печену рибку пробувати?

18. Suzi

Треба пробувати, якщо їсть мама.

---------- Додано в 15:11 ---------- Попередній допис був написаний в 14:21 ----------

Те, що треба пильнувати аби не було кісток, певно не треба казати :)

19. Fleshka

А мнєсо? коли можна і в якому вигляді? ниточками?:girl_in_dreams:

20. Аделя

Аделя Active Member

Якщо варите зупку, можете трошки дати курячого мняска:girl_smile: (звичайно найкраще з домашньої курки або індика), потім все разом перетрете. . Моя доця дотепер (рік і півтора місяці) не хоче жувати м'яско ниточками, краще перемелене ( в блендері).

21. natorella

ви помилились темою
    ми тут не говоримо про перетирання і про блендер