Педагогічне догодовування

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Suzi, 5 Травень 2009.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. Suzi

Suzi Moderator Команда форуму

В цій темі пропоную ділитись досвідом, порадами саме щодо педагогічного прикорму.
    Для мене педприкорм є природною частиною розвитку дитини (яка перебуває на правильному ГВ) перших років життя.
    Суть педприкорму (педагогічного прикорму), полягає в ознайомленні з новою для дитини їжею, навчити жувати, добувати їжу не тільки з маминої груді. Метою педприкорму не є нагодувати маля, а саме ознайомити. Дитина отримує мікродози (шматочки їжі, які вміщаються між подушечками вказівного і великого маминих пальців) їжі з маминої тарілки, які поступово збільшуються і збільшується кількість їжі, що дозволяє уникнути перевантаження дитячого ШКТ. Таким чином організм знайомиться і з раціоном сім‘ї і поступово вчиться пережовувати шматочки, перетравлювати «дорослу» їжу. Участь у сімейній трапезі допомагає малюку навчитись поведінки за столом, чого важко (на мою думку, майже неможливо у перші роки) досягнути, коли дитина їсть окремо від решти членів сім‘ї.
    Детальніше можна почитати, наприклад, тут :

Педагогічне догодовування, ч.1
    Педагогічне догодовування, ч.2

http://community.livejournal.com/ped_prikorm/tag/статьи
    http://community.livejournal.com/ped_prikorm/tag/теория+ПП

З теорією ознайомилась, але маю ряд питань до тих, хто вже прикормлювався за цією схемою.
    1.Починати можна з будь-якого продукту? Тобто навіть з м‘яса?
    2. Як виглядає процес запивання молоком? Денис ще не сидить сам, тобто я його підтримую. Чи я маю дати мікро дозу, прикласти до грудей, так 2-3 рази , потім сушку в руку і знімаю на підлогу? Чи не хоче, то й не треба?
    3. Чи тільки мама бере прикормлює? Чи може тато дати з своєї тарілки?
    4. Саме болюче питання – маєм атопічний дерматит. Вже трохи краще, почервоніння нема, але висипка є. Чи я маю чекати поки зовсім шкіра почиститься, чи можна прикормлювати коли нема почервонінь? Як при такій халепі вводити продукти? Один продукт в день? Чи декілька ?
    Взагалі-то ми вже почали, якось майже підсвідомо почала  Давала мікродозами картоплю з зупи, крупинку пшоняної каші вареної на молоці, твердого сиру. В руку – сушку.
    9F

Раджу почитати статті (1,2, 3, 4, 5, 6) про прикорм, тоді якщо ще залишаться питання, задавайте.
    Про те, що варто обмежити.

Останнє редагування: 3 Січень 2017
    • Подобається Подобається x 7
  2. Mansikat

Mansikat Well-Known Member

з метою максимально уникнути потенційної алергії.

• Подобається Подобається x 1
  3. Amilada

Amilada Well-Known Member

То у Вас вже як у Анжеліни Джолі виходить, тільки з харчуанням, а не грудьми

Шось малий вже третю добу не какає. То може бути такий адаптаційний період? Його то не мучить, пукає регулярно, явного здуття немає.

4. HOPIC

HOPIC Well-Known Member

то виключіть зі свого раціону теж. якщо хочете по-максимуму. а тоді спокійно робіть пп

5. Mansikat

ну це оригінальне порівняння:D та це ж звичайні рекомендовані речі в сучасній теорії харчування дітей (ну, педіатричній, ясно). Я тому і прийшла поспитати, може хто порадить, що можна такого почитати, де би грамотно та теорія ПП викладалась, і з точки зору алергенності продуктів, etc. Бо ті всі алергії-імунітети - то річ тонка і ще дуже "недовивчена", рекомендації різні, часто абсолютно суперечливі, але якусь собі лінію поведінки треба вибрати, для мене це питання важливе. Насправді, я розумію, що однозначної відповіді в тому питанні нема , але хочу ознайомитись з різними поглядами грунтовно.
    якщо з метою "екстра"уникнення алергенів - типу через молоко - то вже не актуально, так як я цього не уникала і не уникаю. А якщо з метою очистити свій раціон, щоб мати чистий ПП - то власне велика втрата для мене.

6. Suzi

от власне

Так визначтесь - небезпека чи втрата?

7. HOPIC

HOPIC Well-Known Member

не знаю, чи ви таке здибаєте. то вам не педіатричне - до року ні-ні, а після можна по стільки то грам.
    екстра уникнення - це коли ви не їте шоколад, бо там МОЖУТЬ бути сліди горіхів, а вони теж алерген для дітей. як і мед, шоколад, дріжджі, певні фрукти. лишається броколі і рис) і я не розумію, нащо мати чистий пп - ви і так не будете давати дитині їжу, на яку в неї йде реакція, а як ви будете знати, що є реакція, якщо не спробуєте трішки? чи будете чекати 3 років, даште "чистаганом" ложку меду і поглянете на феєричну кропивницю (умовний приклад), аніж покажете шматочок, який пролетить шлунком, як сибірський експрес, не особливо-то і зачіпивши інші системи. так, я знаю, алергени мають здатність накопичуватися, але ви самі на певній дієті, то що НЕЗДОРОВОГО може з"їсти дитина?

пп - це щоб ознайомитися. дитині з чимось новим і незвіданим, шлунку подумати, чи можна то якось згамати, імунінетету - враг-нє враг, а мамі - оцінити. і всьо. можливу, в силу обставин, ви змушені будете обмежити продукти, але це не означає, що дитини їх ніколи і ніяк не спробує. як ви зможете знати, як відбулися зміни від часу останнього "вторгнення", якщо не даште спробувати ще раз (ну або дитина не запхає руку в вашу тарілку і не забере те, що їй буде треба, байдуже, що МЕГАПРАВИЛЬНОГО буде на її тарілці)

ви або привчаєте дитину до свого типу харчування, свого розкладу, свої продуктів і фаворитів або переймаєтеся корисністю і через пару років знов привчаєте до свого харчування, своїх продуктів і тд

• Подобається Подобається x 2
    • Погоджуюся Погоджуюся x 2
    • Зе бест! Зе бест! x 1
  8. hryka

hryka Member

Мій не какав 6 діб. Вже думала чи не варто хвилюватися, але по-перше дитину це не турбувало, а по-друге згадала, тут хтось писав що дитина не какала 4 чи 5 днів, але коли пукає, значить все ок.

• Погоджуюся Погоджуюся x 1
  9. Mansikat

так у нас зараз все ясно: дитина не їсть - нема небезпеки, я їм - нема втрати:girl_wink:ми ж не на ПП, але я до нього приглядаюсь.
    дивіться, я говорю за ті продукти, які апріорі не рекомендуються до введення до певного віку, бо вважаються сильними алергенами, чи організм у певному віці не здатен то адекватно сприймати (тобто молоко коров'яче і його похідні, яєчний білок (чи і яйця повністю), глютен, ну чи той же мед, горіхи, гриби,...), тобто то не йдеться про "нездорове" і не йдеться про те, на що вже виявилась реакція, і ясно, що алергія може бути і на грушку чи на гречку, хто ж його знає. Зрештою, і прикорм починається в певному віці, бо вважається, що організм до того готовий - до одних продуктів раніше, до інших - пізніше. Ну, і те ж молоко не рекомендується не лише як потенційний алерген, а як продукт, який може спричиняти вимивання заліза з організму. До речі, ще одне твердження, яке розходиться (якщо я не правильно зрозуміла, поправте) з пп - це те, що не варто намагатися спробувати якнайбільше продуктів до року (ну, чи до 1,5) - бо кожен новий продукт - це новий "лотерейний квиток", в який можна виграти алергію. Тобто йдеться про те, що деякі продукти в пізнішому віці вже не викличуть алергії (це так, як кажуть, що діти "переростають" алергію). Натомість теорія пп говорить, що якщо не спробував до 1,5 року, то з великою вірогідністю сприймати не буде. Ну і оця, як Ви висловились, теорія про "пролітання сибірським експресом" - типу, що в такій кількості продукти не спричинять алергії (і навіть "шкідливі" якраз треба пробувати), та ще й окутані молоком! - от власне про це я хочу почитати. Виходить, що багато суперечностей. Ну, і от, ще одна (цитата з поданих тут статтей в посиланнях): "В-третьих, белковая и крахмалистая пища начинает понемногу усваиваться у ребенка после 9 месяцев. Клетчатка вареная усваивается частично после года, а сырая… после 4-х лет. Это можно увидеть «на выходе» в горшке малыша. Морковка, капуста, яблоко «выходят» в том же виде, в котором и заходят". Тобто і овочі і фрукти - "не альо". Короче, це все мене наводить на думку, що ніякого прикорму десь орієнтовно до року мабуть і взагалі не треба...бардак:girl_mad:

10. buhgaltersha

buhgaltersha електровіник

Та чого ж не альо?
    Дитина ж не стільки повинна отримати з продуктів вітаміни (бо є ГВ, яке залишається основною їжею), скільки ознайомитись і з новими смаками, консистенціями, вчитись жувати, ковтати.
    На практиці харчовий інтерес проявляється не рівно отак в 6 місяців, ну і можуть там бути ще причини відкладати початок введення прикорму (дерматити, хвороби, зуби, стреси....), тому, якщо мама не піддається на ниття оточуючих "та дай вже дитині їсти", то раніше 6,5-7 місяців прикорм не почнеться. А багато дівчат писали і про 8-9 місяців! Далі: зразу дитина не ковтає ту їжу, ще тижні два більша частина буде випихатись назад язичком. Тому на тій стадії, коли вже всі мікродози потраплятимуть до шкт, дитина вже точно матиме не 6 місяців.
    Якщо знайдете такі статті, як ви шукаєте, то запостіть тут!

11. Almariel

Almariel Well-Known Member

Молоко не вимиває залізо. Просто споживання кальцієвмісних і залізовмісних продуктів одночасно призводить до того, що ні залізо, ні кальцій не засвоюються. Але дитина має гм, в якому є речовини, які сприяють засвоєнню заліза.
    Ми почали рівно в 6 місяців, бо у нас вже купа ознак готовності: інтерес, зуби, сидить з підтримкою однієі руки і нема виштовхувального рефлексу, тобто всі шматочки, починаючи з першого, потрапили в шлунок.

Надіслано від мого HTC Desire C, використовуючи Tapatalk

12. Amilada

Amilada Well-Known Member

Накав вчора вперше дорослими какашками- то все рідки немовлячі були. Але чогось так тхне тепер та дитинка. Чоловік каже, все синочок, тепер тіки мамина циця, понаїдаєшся всякого, потім вчадіти біля тебе можна:).
    Доречі малий став вибірково до їжі ставитись. Перше зідав все без розбору. Тепер шо хоче ковтає, шо ні- випльовує.

• Смішно Смішно x 1
  13. HOPIC

HOPIC Well-Known Member

а ви вже визначіться, що ви хочете - нагодувати чи познайомити з новим.
    чи ви думаєте, що в 6 міс хтось напихає дитину грибами - отак кавалками - і каже - та з моїм молоком всьо проканає? ви собі можете уявити педприкорм - це 3!!! рисиники з обід. і так 2 тижні. тільки один продукт. і пішло-поїхало.
    ну так, якщо ви її зблендеруєте і в книжці написано що корисно, то на неї не буде. а якщо дати крупинками - то буде)
    дитина вам скаже про корисність сама. про теж молоко. чи яйця. я можу говорити тільки про свого малого.
    6міс. пюре з молоком (на 1л пюре перепало десь зо 3 ст ложки молока) - висипка на щоках. сказати яку дозу він з"їв - можливо квасолину. для мене висновок - значить ще не давати напряму. 1рік - висипка на щоках - напівмолочна каша, з2їв столову ложку. значить ще чекаєм. 1,10 - мама кококо - пів горнята випив і без наслідків. я насильно і далі молока не буду давати і хитрувати з ним, бо то "корисний продукт для дітей" теж не буду, хоче - п"є, ні, то є йогурт.
    6міс - жовток. ням. до року сам запихався. потім - ні грама. значить йому не треба. не було реакцій, висипок і тд.
    5,5міс - горіхи - облизував, тиснув яснами - якраз лізли зуби, 8 міс - гриз вовсю, 1,10 - плює.
    4,5міс - квашений огірок. дуже здоровий продукт для дитини? але якраз його йомк треба було пооблизувати замість баранок і тп. і так до 1 року.

чи давала я дитині продукти, навіть коли він хотів, але знала, що в нього буде реакція - ні. чи давала "ніби не корисні", які були на моїй тарілці - так. чи даю ковбасу, майонез і тд - стараюся знайти в гостях менше шкідливий варіант, але якщо стибзить - то його. попереджаю всіх що в нього на шококлад алергія, а то не треба давати.

пояснюю чому я зробила вибір на користь пп. мій тато дуже і дуже за нього, і підтримував мене, бо він вважає, що те, що не спробував в маленькому віці, на те не виробиться фермент (імунітет для тата). він сам спробував поливину мегакорисного банана в 7 років. сказати, яка була реакція? він більше ніколи не їв банан. так само він знає ще з дитинства, що того і того не можна - ну бо не йде, коли йому пробували давати. і в селі не гралися дуже мікродозами - давали в руку і гризи скільки твого. ще + до ПП - дитина звикла бути за столом. так, вона може пити тільки ріденьке з борщу а може їсти тільки бульбу, але вона сидить і колпується в свої тарілці і з серветкою. а не чекає, поки її під мультики і казочки нагодують.

14. Plenilunio

Plenilunio Well-Known Member

мій може пожувати, смак відчути але не ковтнути. Така біда як вже наївся, але йому смакує - випрошує і випльовує. Намагаюсь то присікати, але, але...

15. Mansikat

:girl_flag_of_truce:так я ніби не сваритися сюди прийшла, а риторика якась агресивна...
    я бачу плюси і мінуси в двох підходах (хоча можна ж комбінувати щось, правда, не все ж тільки чорне чи біле?), бачу деякі суперечності (забагато мабуть читаю:girl_crazy:). Я пригодовую дитину ніби "педагодічним" прикормом (так воно виглядає), але ж це зовсім не обов'язково означає, що напихаю, даю порцію в 200 гр під мультик - це, на жаль, погані стереотипи. Я теж маю ціллю познайомити, даю тільки по апетиту, і навіть не "блендерю":girl_wink:А щодо тої теми алергічності - я то питання розглядаю трохи глибше, тобто не просто "обсипало - ну значить не даю", а з точки зору, що ці ранні зустрічі з алергеном можуть мати негативні наслідки віддалені (і, повторюсь, я вище писала, що це все з імунітетом нашим ще дуже і дуже заплутано), тому, мені як алергіку хочеться зробити по-максимуму те, що можу, щоб в дитини цього не було (ясно, що тут мій вклад - це лише якийсь відсоток). Одним словом, я зацікавилась тим, що теорія пп каже на цю тему.
    проблема в тому, що тут тяжко спиратись на чийсь досвід, бо хтось скаже так, а хтось скаже навпаки, рівно ж, як є люди, що кажуть - ми он їли манку з молоком від корови з двох місяців - і ніц нам не є, а в когось запустилась реакція - і екзема на все життя. Ясно, що кожен черпає зі свого власного досвіду, і своє ближче до тіла. Мій підхід можна виразити як "попечений і на воду дмухає".
    а оце дуже хороший + пп.
    я мала на увазі те, що білок молока подразнює незрілу поверхню кишківника, утворюються мікрокровотечі - і таким чином відбувається "утечка" (але то, звичайно, стосується більше великих порцій молока, мене більше хвилює "алергічний" момент).

16. Suzi

В педіатрії багато цікавих нюансів. Наприклад, спочатку, коли в дітей на штучному вигодовуванні (яких було більшість в часи СРСР) виявили дефіцит вітамінів і інших поживних речовин, тоді почали радити вводити яблучко з 3-х місяців. Не налагоджувати грудне вигодовування, яке є найкращим і по змісту в молоці всього потрібного дитині, і по якості засвоєння, а вводити яблучко. Те, що це практично гарантовано проблеми з шкт(+ навантаження на нирки), якщо не відразу, то в майбутньому, про це не казали, бо і самі не знали мабуть.

Стосовно перенесення аналогій з правил введення педіатричного догодовування на педприкорм - в педіатричному за короткий проміжок часу в скількись днів порцію доводять до 50-100-150 г за раз. В педприкормі мова йде про мікродози протягом кількох місяців.

Якщо без підготовки (добре, з "підготовкою", нехай в тиждень чи навіть 2) нагодувати дитину 50 г м'яса шлунок з високою ймовірністю зазбоїть. Навантаження різниться. Спробуйте зважити 50 г м'яса і поруч покласти 3 мікродози м'яса. Для порівняння.

Ще один нюанс. При педіатричному прикорм заміняє годування грудьми. Тобто ще + один фактор ризику алергії, проблем шкт, тощо. На педприкормі ГВ ще довго залишається основним джерелом харчування, підтримки шкт під час засвоєння їжі з загального столу, підтримкою імунітету, сприяє розвитку нервової системи і т.д.

Маленькі діти не хворі (як і вагітні жінки, як і годуючі мами). Їм не потрібна дієта людина з хворим шкт. Потрібна м'яка адаптація до того, що вони будуть їсти, коли підростуть. Саме тоді, коли готовність до прикорму є, але ГВ ще задовольняє потреби. Ще немає потреби в великих об'ємах їжі і немає навантаження на організм - тому пробує по трошки, по трошки налаштовуються шлунок, підшлункова і все інше на перетравлення їжі.

• Подобається Подобається x 7
    • Інформативно Інформативно x 2
    • Зе бест! Зе бест! x 1
  17. EgoMusicus

EgoMusicus Мамуля синульки

@Mansikat, думаю, нічого страшного не буде в тому, щоб обмежувати вживання дитиною якихось продуктів на ваш погляд, бо є ж ті самі гриби, морська риба, яку в ПП рекомендують давати в пізнішому віці.
    Я завжди за те, що мама своєї дитини завжди знає, що для її маляти краще, і нічого поганого немає в тому, щоб комбінувати погляди. Адже основний принцип ПП для мене - це вміння поводитись за столом, цінувати їжу, попросити її, навчитись жувати шматки, ознайомлення з новими продуктами.
    В мене дитина не алергік, але я теж старалась спочатку давати на пробу найменш алергічні продукти (картопельку, морквочку з борщу/супу, з яйця спершу білок), а вже зараз даю і жовток, і рибку, і мяско, а от свинини ще не даю, думаю, може занадто жирне для нього
    З літератури я теж шукала щось про ПП, але не знайшла.

Які плюси бачу вже для себе:
    дитина просить їжу, гарно сидить за столом з усіма, вміє пити з чашки, прикорм на ГВ не вплинув, я не мурдуюсь зі спец приготуванням дитячої їжі.

18. Mansikat

значне скорочення грудного молока в раціоні дитини - великий мінус цього підходу, але ж у мами є голова на плечах, щоб розуміти, що з'ївши чотири рази на день кабачка, картоплі і каші, дитина багато що втрачає, не з'ївши чотири рази молока. Хто зацікавлений у ГВ, мабуть не буде форсувати його скорочення, ну, принаймі я оце "правило" доведення до порції і заміни нею молочного годування повністю ігнорую. Одним словом, я намагаюсь пояснити, що я не "за" чи "проти" якогось підходу - я зважую кожну рекомендацію саму по собі (зрештою, це, звичайно, заплутує). Може навіть виявитись, що у мене майже пп за багатьма ознаками, але я не прагну дати точного визначення (думаю, що з точки зору підіатра наше догодовування теж не відповідає відповідним правилам)
    Фактично, в мене так і виходить зараз.
    .

19. HOPIC

HOPIC Well-Known Member

мені здається, що більше стосується ранньої татарської навали тої їжі. а мікро дози - в майбутньому навряд чи.

20. Suzi

Алергія це дуже неоднозначна річ. З одного боку, прояви алергії на шкірі з*являються в останню чергу, тобто в першу чергу в середині , на органах є висипка, подразнення. В Комаровського мені дуже подобається пояснення аллергії
    Зауважте, це НЕадекватнна реакція. Тобто в принципі, здоровий організм має собі давати раду. За умови адекватної кількості.

З другого боку, якщо уникати продуктів лише тому, що вони можливо викличуть алергію - це позбавити організм можливості адаптуватись в той період, коли для цього є всі умови - немає потреби (і бажання теж найчастіше) їсти багато, є ферементативна підтримка ГВ, та і в принципі організм налаштований на адаптацію до нового харчування. Свідомо зекономити на фундаменті?

Я часто раджу не шукати створювати проблем собі і дитині там, де їх нема.

• Подобається Подобається x 5
    • Інформативно Інформативно x 2
  21. Mansikat

у нас просто, що називається "алергія в сімейному анамнезі", тому такий у мене підхід.