Педагогічне догодовування

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Suzi, 5 Травень 2009.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. Suzi

Suzi Moderator Команда форуму

В цій темі пропоную ділитись досвідом, порадами саме щодо педагогічного прикорму.
    Для мене педприкорм є природною частиною розвитку дитини (яка перебуває на правильному ГВ) перших років життя.
    Суть педприкорму (педагогічного прикорму), полягає в ознайомленні з новою для дитини їжею, навчити жувати, добувати їжу не тільки з маминої груді. Метою педприкорму не є нагодувати маля, а саме ознайомити. Дитина отримує мікродози (шматочки їжі, які вміщаються між подушечками вказівного і великого маминих пальців) їжі з маминої тарілки, які поступово збільшуються і збільшується кількість їжі, що дозволяє уникнути перевантаження дитячого ШКТ. Таким чином організм знайомиться і з раціоном сім‘ї і поступово вчиться пережовувати шматочки, перетравлювати «дорослу» їжу. Участь у сімейній трапезі допомагає малюку навчитись поведінки за столом, чого важко (на мою думку, майже неможливо у перші роки) досягнути, коли дитина їсть окремо від решти членів сім‘ї.
    Детальніше можна почитати, наприклад, тут :

Педагогічне догодовування, ч.1
    Педагогічне догодовування, ч.2

http://community.livejournal.com/ped_prikorm/tag/статьи
    http://community.livejournal.com/ped_prikorm/tag/теория+ПП

З теорією ознайомилась, але маю ряд питань до тих, хто вже прикормлювався за цією схемою.
    1.Починати можна з будь-якого продукту? Тобто навіть з м‘яса?
    2. Як виглядає процес запивання молоком? Денис ще не сидить сам, тобто я його підтримую. Чи я маю дати мікро дозу, прикласти до грудей, так 2-3 рази , потім сушку в руку і знімаю на підлогу? Чи не хоче, то й не треба?
    3. Чи тільки мама бере прикормлює? Чи може тато дати з своєї тарілки?
    4. Саме болюче питання – маєм атопічний дерматит. Вже трохи краще, почервоніння нема, але висипка є. Чи я маю чекати поки зовсім шкіра почиститься, чи можна прикормлювати коли нема почервонінь? Як при такій халепі вводити продукти? Один продукт в день? Чи декілька ?
    Взагалі-то ми вже почали, якось майже підсвідомо почала  Давала мікродозами картоплю з зупи, крупинку пшоняної каші вареної на молоці, твердого сиру. В руку – сушку.
    9F

Раджу почитати статті (1,2, 3, 4, 5, 6) про прикорм, тоді якщо ще залишаться питання, задавайте.
    Про те, що варто обмежити.

Останнє редагування: 3 Січень 2017
    • Подобається Подобається x 7
  2. Megan

Megan Well-Known Member

Відповідь: Педагогічне догодовування

І мій п'є лише воду. Ніяких соків-чаїв не хоче. Але теж п'є, поки дна не побачить. Ще й потім горнятко перевертає і дивиться чи вже все випив. Я не обмежую, але в горнятку даю половину, або менше.

3. Suzi

І я п*ю сиру, з фільтра і з джерела з Раковця, і діти мої теж.
    Цілком можливо, якщо йому дати пити скільки хоче, що через пару днів інтерес зменшиться. Можна спробувати.

4. Fistawka

Fistawka Well-Known Member

І мій п'є лише сиру воду. Багато води))
    Часом випиває значно більше за мене. Думаю, що то не погана звичка. В його доступі завжди є його пляшка з водою. П'є скільки влізе.
    Отак багато пив завжди, відколи дозволила. Пити почав десь з 9-10 місяців, відколи почав їсти трохи дорослої їжі.

5. Багіра

Багіра Well-Known Member

думаю кипятіння навпаки в шкоду
    я даю малому дитячу, але думаю нормальна купована чи з фільтра теж підійде

6. Amilada

Amilada Well-Known Member

Даю "карпатьску джерельну" негазавану, ту що й сама пью. То ж можна?
    В перли, розказую свекрусі, малий з пляшки пье. Пепепитує свекор, сам? Свекруха компетентним тоном, та як сам, ясно з соски. :)

7. Amilada

Amilada Well-Known Member

Тут скорше писали про сушки, сухарі. То навмисно для дитини таке купуєте, чи самі їсте? Малий з борошняними виробами тільки через макарони та млинці знайомиться- так же можна? Чи таки варто якийсь хліб вводити в раціон, бо ніякого не споживаєм.

8. Т@нюшк@

Т@нюшк@ чекаю...

сушки і сухарі то швидше для відволікання дитини щоб самій доїсти, а не спосіб нагодувати

9. La esposa

La esposa Moderator

О, про сушки якраз йшла спитати. А якщо дитина її розжовує і розкидає? Ніякого наїдку не получається. А ще бувають кусочки, де є кісточки або шкірка - то давати, чи виколупувати? Бо воно поки сухе, нормально не вибереш.

І ще одне питання. Нестор їсть багато. Чи може для дитини бути забагато? Бо виходить, що їсть скільки даю, і зупиняю також я

10. Kassandra

Kassandra брюнеточка:)

в нас так було лише влітку, а зараз тільки пару ковтків водички робить і все. Малий як хоче пити, то першим ділом одразу до циці біжить, не знаю чи нормально це, мав би вже просити пити якоїсь водички, компотику..

11. Fistawka

Fistawka Well-Known Member

ви про які сушки?:)
    Тут здається згадують про сушки-бублики. Які ж там кісточки:)

12. La esposa

La esposa Moderator

[nick="Fistawka"]Fistawka[/nick], всьо ясно))) гугл підказав, що бублики - то теж сушки. Такого раніше не чула.

13. Зорянівонька

Зорянівонька Well-Known Member

Що можна давати пити? Води, ромашки, узвару не хоче. А має запори, то треба багато пити. Може є якісь чайочки дитячі смачні?
    І доки дитині достатньо грудного молока? Прикорм нам не йде. Вага стоїть.

14. Almariel

Almariel Well-Known Member

1. дитина голодна не ходитиме
    2. я читала про випадки до 1,5 року виключно на ГМ, бо там були проблеми з харчування
    3. спробуйте сік свіжовичавлений, розведений з водою. мало би бути смачно
    4. те що вага стоїть - нічого не означає.

15. Suzi

А яка причина запору? Це точно запор?

16. Багіра

Багіра Well-Known Member

не знаю наскільки інформація достовірна, але чайочки не рекомендують діткам до 2 років, бо вимивають залізо
    тай не думаю що вони помічні при запорах
    я би казала власне пити побільше чистої води і дитині і мамі
    ну і стандартно їжа яка трохи послаблює
    а що буде робити?? це питання мене завжди смикало, бо в малого власне і є проблеми з харчуванням, тобто я ці тези якраз перевіряю на практиці
    груди він вже не завжди хоче для ситості, хоче щось тверде, а тверде теж не все хоче, відповідно вреееедний
    це я помітила по тому, що коли йому посмакує те, що йому можна і вдається добре поїсти то зовсім інша дитина
    ну але з іншої сторони, якщо власне дитина показує вредністю що голодна, то як взнати чи голодний чи зуби чи не з тої ноги встав?

17. buhgaltersha

buhgaltersha електровіник

в мене теж не особливо їсть дитина
    коли впродовж дня їла зовсім мало (або нічого, крім ГМ) і хоче дорослої їжі, то випрошує собі ввечері те, що хтось їсть, заглядає до рота, забирає з рук, не перебирає взагалі

18. Багіра

Багіра Well-Known Member

нє, в нас конкретно, хоче приміром печива, то буде кричати за ним криком, іншу їжу не буде їсти

19. Suzi

Якщо дитина голодна - вибере собі з несолодкої їжі на столі те, що їй смакує. В крайньому разі - хліб. Якщо вимагає саме печива - це не голод )))

---------- Додано в 18:08 ---------- Попередній допис був написаний в 18:07 ----------

Якщо в дитини справді якісь проблеми зі здоров*ям, і це треба вирішувати тільки питтям, якого дитина не хоче - це навряд в цю тему. Лікувати краще з лікарем.

20. Багіра

Багіра Well-Known Member

це я до прикладу навела, малий примыром мясо більше любить ніж солодке

21. Suzi

Основна думка - доступ до столу давайте, він буде їсти.

Не змушувати.
    Але мати завжди на поготові те, що він любить - хлібчик, сухарик, якщо бачите , що дитина голодна, а повноцінного прийому їжі немає можливості організувати.