Педагогічне догодовування

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Suzi, 5 Травень 2009.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. Suzi

Suzi Moderator Команда форуму

В цій темі пропоную ділитись досвідом, порадами саме щодо педагогічного прикорму.
    Для мене педприкорм є природною частиною розвитку дитини (яка перебуває на правильному ГВ) перших років життя.
    Суть педприкорму (педагогічного прикорму), полягає в ознайомленні з новою для дитини їжею, навчити жувати, добувати їжу не тільки з маминої груді. Метою педприкорму не є нагодувати маля, а саме ознайомити. Дитина отримує мікродози (шматочки їжі, які вміщаються між подушечками вказівного і великого маминих пальців) їжі з маминої тарілки, які поступово збільшуються і збільшується кількість їжі, що дозволяє уникнути перевантаження дитячого ШКТ. Таким чином організм знайомиться і з раціоном сім‘ї і поступово вчиться пережовувати шматочки, перетравлювати «дорослу» їжу. Участь у сімейній трапезі допомагає малюку навчитись поведінки за столом, чого важко (на мою думку, майже неможливо у перші роки) досягнути, коли дитина їсть окремо від решти членів сім‘ї.
    Детальніше можна почитати, наприклад, тут :

Педагогічне догодовування, ч.1
    Педагогічне догодовування, ч.2

http://community.livejournal.com/ped_prikorm/tag/статьи
    http://community.livejournal.com/ped_prikorm/tag/теория+ПП

З теорією ознайомилась, але маю ряд питань до тих, хто вже прикормлювався за цією схемою.
    1.Починати можна з будь-якого продукту? Тобто навіть з м‘яса?
    2. Як виглядає процес запивання молоком? Денис ще не сидить сам, тобто я його підтримую. Чи я маю дати мікро дозу, прикласти до грудей, так 2-3 рази , потім сушку в руку і знімаю на підлогу? Чи не хоче, то й не треба?
    3. Чи тільки мама бере прикормлює? Чи може тато дати з своєї тарілки?
    4. Саме болюче питання – маєм атопічний дерматит. Вже трохи краще, почервоніння нема, але висипка є. Чи я маю чекати поки зовсім шкіра почиститься, чи можна прикормлювати коли нема почервонінь? Як при такій халепі вводити продукти? Один продукт в день? Чи декілька ?
    Взагалі-то ми вже почали, якось майже підсвідомо почала  Давала мікродозами картоплю з зупи, крупинку пшоняної каші вареної на молоці, твердого сиру. В руку – сушку.
    9F

Раджу почитати статті (1,2, 3, 4, 5, 6) про прикорм, тоді якщо ще залишаться питання, задавайте.
    Про те, що варто обмежити.

Останнє редагування: 3 Січень 2017
    • Подобається Подобається x 7
  2. Suzi

Відповідь: Педагогічне догодовування

Інтерес взагалі не з*являється, якщо починають годувати ДО його появи))))

3. NataliaFed

NataliaFed Active Посиденька з баяном

... і нема голода)
    Ще прийде час і вимагати буде. В мене племінник такий був- ніколи дитина не хотіла їсти і все йому було не смачне, а дали, то з"їв, зате тепер(йому 17р.) холодильник на замку треба тримати))

4. Fleshka

Fleshka Well-Known Member

Чекатимемо з нетерпінням.
    Просто боюсь його пропустити. :cool:

5. PanteraLviv

PanteraLviv Well-Known Member

Флешка, в моєї малої харчовий інтерес появився після 7 міс. Чекайте. Я її не примушувала їсти, тому зараз проблем з апетитом у нас немає.

6. Pulupjak

Pulupjak Active Member

Зовсім недавно писала, що Анічка не має інтересу до їжі ніякого, ось вже тиждень вона просто вимагає все що ми їмо:) Значить пробує, якщо їй смакує з'їсть, скажем 5 ложечок гречки, кожну ложку просить, а потім шосту попробує і язичком виштовхне, тоді до циці запити) Їсти біля неї не можливо, все хоче спробувати. Так цікаво за нею спостерігати, особливо коли їмо морозиво, шоколад, доціка нічим не забавиш- буде лізти по тобі, кричати " айй!", такого не даю.
    Як робити, коли десь в ресторані-кафе, їмо таку їжу, яка не бажана для діток? Ось вчора, не можливо було нормально повечеряти. З салату дала шматок курочки, трішки картопельки, але так вибирала, щоб була не дуже припечена. Чесно не вдалося спокійно посидіти, відпочити, до всього тягнулася, на підлогу не варіант, відразу присідає повзти, тому більшість часу гамала цицю. Спочатку чоловік їв, а вже після того як він пішов з Анічкою бавитись, я їла, хочеться все таки спокійно насолодитися вечерею, але так вийде мабуть коли залишу Аню вдома, але практично всюди ми ходимо усі разом.
    Найголовніше питання. Я зранку почала бігати на курси, з дорогою туди і назад виходить, що мене немає три години. Це виходить так: близько 10ї Аня гамає цицю, засинає, я побігла на маршрутку. Спить до двох годин+-. Встає , бавиться, мама може дати печенько, яблучко, хлібчик. Якщо щось їсть, кидає в іншу тарілку теж чи картоплю, чи зупку і пропонує, каже як коли, іноді їсть, іноді все виштовхує , мама ставить іграшки на підлогу і доця бавиться. Благо, знаю що мама моя, дуже прислухається до мене, завжди каже що я краще знаю що потрібно моїй дитині, тому я спокійна в тому, що знаю - вона ніколи не буде пакувати їй коли дитина не хоче. Потім приходжу я, годую грудьми, їм і доця, якщо не спить, всерівно буде просити кавалок того що я жую. Чи так нормально, який у ваших діток проміжок між їдою, в нас зовсім немає графіка, тому переживаю, щоб все правильно робити.

7. EgoMusicus

EgoMusicus Мамуля синульки

Почала брати дитину на руки до себе під час їжі, але щось навіть близько нема в нього інтересу до їжі, інколи поглядає на мою чашку і все!

8. Gybka Bob

Gybka Bob Member

Дівчата, підкажіть чи можна 11-ти місячній дитині давати моркву сиру?
    Вона сама взяла і так гарно хрумає...от думаю, що ніби, можна, але краще перепитаю))

9. Almariel

Almariel Well-Known Member

На педприкормі все можна. Я ще раніше давала, коли зуби чухала.

10. oksumoron

oksumoron Active Member

І мій вже пробував! Ну він ще не вміє багато згризти, тому трохи обсмоктує, і кидається того!

В мене питання, даю дитині зі своєї тарілки їжу його ложечкою, він хоче лише сам запихувати до рота, навіть мови немає щоб він ввдкрив рот! Набираю, даю йому і він так собі сам облизує. Як тільки бачу, що починаються ігри, забираю ложку, я все добре роблю?

11. Fleshka

Fleshka Well-Known Member

Беріть далі.
    Я з пяти місяців щодня їм з Даринкою на руках і от щойно два-три дні помітила що вона все інтенсивніше починає цікавитись вмістом моєї тарілки.
    Але як на мене - не достатньо інтенсивно. Тому наразі ще чекатимем.

12. EgoMusicus

А що робити, коли малюк пхає руки в мою тарілку? Це і є інтерес до їжі? Чи можна йому лізти в мою тарілку? Як не дозволяти, якщо не можна?
    Якщо можна, то там же ж може бути гаряче?

13. hryka

hryka Member

А можна ще раз про пиття.Зокрема, цікавить питання соків і купованих, і свіжонадушених. Давати не давати? Розбавляти чи ні? І чи користуєтеся горнятками-непроливайками?

14. Almariel

Розбавляти 1:10. А толку з тих соків з концентрату. Якщо купувати, то вичавлений прямо.
    Непроливайки в нас не було.

Надіслано від мого HTC Desire C, використовуючи Tapatalk

15. Багіра

Багіра Well-Known Member

я противник соків, їх корисність і для дорослих неоднозначна (бо з одного боку вітаміни, з іншого важкі для травлення)
    краще дитині дати просто той фрукт, малому до 2 років точно не збираюся давати соків

16. hryka

hryka Member

дякую за відповіді. мабуть, з соками таки зачекаємо.

17. Almariel

з якого віку може давати дитині їсти хтось інший, не мама, тобто не те ж саме, що мама їла?

18. Suzi

Місяців з 9-ти мама може йти з дому годин 4-5-6-8, відповідно дитина їсть з опікуном. Але мама , коли вертається, їсть те, що їла дитина, поки її не було.

19. HOPIC

HOPIC Well-Known Member

20. Suzi

Це не щастить, це результат. Тобто не дитина в дверях махає мамі па-па і каже "Йди, мамусю, звісно в нас все буде добре, поки тебе не буде". А дорослі докладають зусиль і організовують все так, що дитині буде комфортно, поки мами немає.

21. EgoMusicus

А як же ж грудне вигодовування? Адже ГВ все одно залишається основною їжею для дитири. І в такому віці дитя їсть дуже мало, все ще пробує їжу (це я з того, що вичитала зрозуміла). Хіба дитині буде достатньо ті 2-3 ложечки їжі, хіба вона не буде голодною?
    Я напевно щось не розумію...