Педагогічне догодовування

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Suzi, 5 Травень 2009.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. Suzi

Suzi Moderator Команда форуму

В цій темі пропоную ділитись досвідом, порадами саме щодо педагогічного прикорму.
    Для мене педприкорм є природною частиною розвитку дитини (яка перебуває на правильному ГВ) перших років життя.
    Суть педприкорму (педагогічного прикорму), полягає в ознайомленні з новою для дитини їжею, навчити жувати, добувати їжу не тільки з маминої груді. Метою педприкорму не є нагодувати маля, а саме ознайомити. Дитина отримує мікродози (шматочки їжі, які вміщаються між подушечками вказівного і великого маминих пальців) їжі з маминої тарілки, які поступово збільшуються і збільшується кількість їжі, що дозволяє уникнути перевантаження дитячого ШКТ. Таким чином організм знайомиться і з раціоном сім‘ї і поступово вчиться пережовувати шматочки, перетравлювати «дорослу» їжу. Участь у сімейній трапезі допомагає малюку навчитись поведінки за столом, чого важко (на мою думку, майже неможливо у перші роки) досягнути, коли дитина їсть окремо від решти членів сім‘ї.
    Детальніше можна почитати, наприклад, тут :

Педагогічне догодовування, ч.1
    Педагогічне догодовування, ч.2

http://community.livejournal.com/ped_prikorm/tag/статьи
    http://community.livejournal.com/ped_prikorm/tag/теория+ПП

З теорією ознайомилась, але маю ряд питань до тих, хто вже прикормлювався за цією схемою.
    1.Починати можна з будь-якого продукту? Тобто навіть з м‘яса?
    2. Як виглядає процес запивання молоком? Денис ще не сидить сам, тобто я його підтримую. Чи я маю дати мікро дозу, прикласти до грудей, так 2-3 рази , потім сушку в руку і знімаю на підлогу? Чи не хоче, то й не треба?
    3. Чи тільки мама бере прикормлює? Чи може тато дати з своєї тарілки?
    4. Саме болюче питання – маєм атопічний дерматит. Вже трохи краще, почервоніння нема, але висипка є. Чи я маю чекати поки зовсім шкіра почиститься, чи можна прикормлювати коли нема почервонінь? Як при такій халепі вводити продукти? Один продукт в день? Чи декілька ?
    Взагалі-то ми вже почали, якось майже підсвідомо почала  Давала мікродозами картоплю з зупи, крупинку пшоняної каші вареної на молоці, твердого сиру. В руку – сушку.
    9F

Раджу почитати статті (1,2, 3, 4, 5, 6) про прикорм, тоді якщо ще залишаться питання, задавайте.
    Про те, що варто обмежити.

Останнє редагування: 3 Січень 2017
    • Подобається Подобається x 7
  2. Corena

Corena Кулінарна муза 2013

Відповідь: Педагогічне догодовування

є речі, які можна лише дорослим. і дітям то треба пояснювати. моя доня з раннього віку знає, що кава то для мами і вона її абсолютно не цікавить. те саме алкоголь.

3. HOPIC

HOPIC Well-Known Member

ну ви ж не кип"яток п"єте. я так давала і казала, дивись, гаряче. то мій малий вивчив за першим разом, і тепер навіть якщо щось готую чи печу, то не підходить до плити, бо там гаряче.

я з зупи досі виловлюю тверді кусочки, і так само відкушую. аж тепер малий пробує доносити свою ложку з кашею до рота, а до того тільки бавився, тому я не заморочувалася, рідке мій не їсть принципово.

4. Bree van deKamp

Bree van deKamp Відчайдушна домогосподарка))

Моя мала почала їсти рідке десь в 1,9. Я думаю, що це через

Про каву...
    Останній тиждень моя дитина почала просити ,,Кауууу,,. Я її обманюю :girl_blush2: і даю какао.

5. buhgaltersha

buhgaltersha електровіник

я даю і ріденьке з супу, Аня любить
    ясно, що небагато (пару чайних ложечок)

6. Michelin

Michelin New Member

Я також даю з ложечки рідке - дитині подобається, деколи разом з картошечкою і що там ще є в супі теж невеличкими кусочками. Нам вже майже 11 міс., то я не рахую мікродоз, їсть все і стільки, скільки хоче (іноді мені здається, що вже достатньо для нього, а він дальше вимагає...)

7. Nelpis

Nelpis New Member

Мамусі, хочу запитати.. Моїй малявці вже скоро 9 місяців відмічати будемо, але вона навіть чайку-водички не хоче до ротика свого взяти, не те щоб всякі різні кашки-малашки-супчики. Тільки виключно молоко та ще з "природньої" тари ))) Хіба що хлібчик посмоктати може чи яблучко погризти, і те.. таке відчуття, що тільки для того щоб зубки свої майбутні почесати. Я й не настоюю і не заставляю. За стіл разом з родиною її саджу, старшу при ній кормлю і таке інше. ну тобто прививаю традицію їсти.. але поки що не допомагає.. особливий інтерес до їди не з"являється. В принципі, я поки що не переймаюся і проблеми з цього не роблю.. але все ж таки.. Це тільки моя така "гурман"? Чи і у Вас така ситуація спостерігалась? І якщо так, то скільки вона тривала? Тобто коли дитинчаті захотілося переходити на "дорослу" їжу?

8. Michelin

Michelin New Member

Тут писали, що до року-півтора були майже повністю на ГВ (бо діти не проявляли інтересу). Тому, якщо, як ви пишете, що не переживаєте, то будьте і надалі спокійні, значить ще не час мацьопі. :)

9. Suzi

Не садіть, поки не попроситься, але при ній їжте.

10. Nelpis

Nelpis New Member

Та я й не мала на увазі, щол просто чидить з нами і спостергіає як ми їмо. )))

11. HAPPY NATA

HAPPY NATA Форумляночка

так, маю питання на тему "педприкорм і закреп".
    Приблизно місяць тому почались проблеми з випорожненнями. До того какав нечасто (раз на 5-7днів), але кал був м'який. Поступово кал став густішим.
    Вирішила трішки скорегувати раціон: виключила мучне, ввела додатково чорнослив (3-4шт на день) і буряк (1-2ст.л.), сире яблуко. Почали допоювати (компот з сушених яблук). Ситуація не покращилась, навіть погіршилась.
    ГВ на вимогу.
    Де помилка? Що робити?

---------- Додано в 11:35 ---------- Попередній допис був написаний в 11:27 ----------

виникла в мене думка перевести дитину на пару днів на виключно гв, але в нього такииий харчовий інтерес! В кухню спокійно зайти неможливо...

---------- Додано в 11:39 ---------- Попередній допис був написаний в 11:35 ----------

інтерес до пиття теж дуже великий. Компот з сушки майже не підсолоджую (меншн ч.л цукру на 1л) - п'є кисленький з задоволенням.

---------- Додано в 11:40 ---------- Попередній допис був написаний в 11:39 ----------

лікарка рекомендує дати бактерії (підозрює дисбактеріоз, бо двічі за місяць була молочниця в ротику). Я вагаюсь...

12. Suzi

Бактерії від дисбакутеріозу є в ГМ. Антибіотиків ні Ви, ні малюк не приймали?
    ШКТ дозріваєпоступово, етапами. Може бути таке, що ніби закреп, а потім скачок, починають вироблятись нові ферменти і все стає на місця. Скільки часу триває ситуація і наскільки це турбує малюка, а не маму?

13. HAPPY NATA

HAPPY NATA Форумляночка

антибіотиків не вживали.
    Ситуація дана близько місяця, при чому помітно поіршення (спочатку густіший кал був тільки на початку "ковбаски", останній раз "ковбаска" вже перетворилась на "горохи").
    Закрепи турбують і малюка - дуже тиснеться, кряхтить, і в проміжках між каканням є дискомфорт (він показує на низ животика, кривиться). Консистенція калу тільки підтверджує те, що дискомфорт є.
    Чи не може бути, що пиття забагато? Я знаю, що закрепи бувають від недостатньої кількості рідини (тому і стала допоювати), але можливо компотик вимиває все занадто?

14. Suzi

В рік краще більше гм, ніж більше компоту. Компот не концентрований, пам*ятаєте ж? Коли подібна ситуація в мого - я даю фрукти-овочі. Яблука, банани, огірки, капуста, морква. Свіжі, з компоту, квашені.
    Ну і з досвіду - в Івана мого є схильність, були подібні періоди до року і трошки після - пройшло без особливих втручань. Зараз слідкую, щоб всухомятку не їв, але в принципі, вони всі п*ють багато і воду.

15. HAPPY NATA

HAPPY NATA Форумляночка

концентрація компоту - жменя сушених яблук на 1л води, нормально?
    Ягоди з варення в даному випадку не дуже підходящий варіант? До свіжих ще треба почекати...
    Я теж думаю, що малий має схильність до закрепів і треба слідкувати за раціоном. Але ситуація так стрімко розвивається. І не в кращу сторону...

16. Suzi

З варення занадто цукровані.

17. HAPPY NATA

HAPPY NATA Форумляночка

синочок з'їдає зо дві столові ложки вареного буряка - і нічого! Ніяких зрушень. При тому, що це більше, ніж іншої їжі. Плюс 3-4шт чорносливу щодня. Ефекту нема...

18. Suzi

спробуйте день на ГВ?

19. HAPPY NATA

HAPPY NATA Форумляночка

десь-колись чула вислів "голодний закреп" (коли замало їжі), не знаю, чи це "перли" чи ні... Але ж в дитини на гв на вимогу недоїдання практично неможливе? Тим більше у віці 1р 2міс...

20. Michelin

Michelin New Member

У мого в віці 8 місяців був дисбактеріоз, але не закрепи, а понос. Лікар порадила і я вичитала, що допомагає узвар з родзинок (я робила на свій смак - 3-4 ст. ложки на літр-півтора і дати настоятись). І цей узвар допомагає як при поносі, так і при закрепах. Ще й смачно! Я іноді просто так його роблю, без показів до нього. Спробуйте.

21. Багіра

Багіра Well-Known Member

а яку воду?:) (походження мається на увазі)