Педагогічне догодовування

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Suzi, 5 Травень 2009.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. Suzi

Suzi Moderator Команда форуму

В цій темі пропоную ділитись досвідом, порадами саме щодо педагогічного прикорму.
    Для мене педприкорм є природною частиною розвитку дитини (яка перебуває на правильному ГВ) перших років життя.
    Суть педприкорму (педагогічного прикорму), полягає в ознайомленні з новою для дитини їжею, навчити жувати, добувати їжу не тільки з маминої груді. Метою педприкорму не є нагодувати маля, а саме ознайомити. Дитина отримує мікродози (шматочки їжі, які вміщаються між подушечками вказівного і великого маминих пальців) їжі з маминої тарілки, які поступово збільшуються і збільшується кількість їжі, що дозволяє уникнути перевантаження дитячого ШКТ. Таким чином організм знайомиться і з раціоном сім‘ї і поступово вчиться пережовувати шматочки, перетравлювати «дорослу» їжу. Участь у сімейній трапезі допомагає малюку навчитись поведінки за столом, чого важко (на мою думку, майже неможливо у перші роки) досягнути, коли дитина їсть окремо від решти членів сім‘ї.
    Детальніше можна почитати, наприклад, тут :

Педагогічне догодовування, ч.1
    Педагогічне догодовування, ч.2

http://community.livejournal.com/ped_prikorm/tag/статьи
    http://community.livejournal.com/ped_prikorm/tag/теория+ПП

З теорією ознайомилась, але маю ряд питань до тих, хто вже прикормлювався за цією схемою.
    1.Починати можна з будь-якого продукту? Тобто навіть з м‘яса?
    2. Як виглядає процес запивання молоком? Денис ще не сидить сам, тобто я його підтримую. Чи я маю дати мікро дозу, прикласти до грудей, так 2-3 рази , потім сушку в руку і знімаю на підлогу? Чи не хоче, то й не треба?
    3. Чи тільки мама бере прикормлює? Чи може тато дати з своєї тарілки?
    4. Саме болюче питання – маєм атопічний дерматит. Вже трохи краще, почервоніння нема, але висипка є. Чи я маю чекати поки зовсім шкіра почиститься, чи можна прикормлювати коли нема почервонінь? Як при такій халепі вводити продукти? Один продукт в день? Чи декілька ?
    Взагалі-то ми вже почали, якось майже підсвідомо почала  Давала мікродозами картоплю з зупи, крупинку пшоняної каші вареної на молоці, твердого сиру. В руку – сушку.
    9F

Раджу почитати статті (1,2, 3, 4, 5, 6) про прикорм, тоді якщо ще залишаться питання, задавайте.
    Про те, що варто обмежити.

Останнє редагування: 3 Січень 2017
    • Подобається Подобається x 7
  2. Suzi

Відповідь: Педагогічне догодовування

Нормально. Але під маминим наглядом.
    Давати те, що можете дати мікродозою з руки. З зупи картоплю, моркву, мясо. Рідину не давайте поки що.

3. Fistawka

Fistawka Well-Known Member

В малого страшний харчовий інтерес. Вчора з руки виривав мені печеня, з тарілки хватанув макарон рукою, ледь забрала)))
    Дуже його зачаровує процес споживання їжі. Так за ложкою слідкує, а як беру до рота то аж сам ротика відкиває)) вчора чоловік аж на відео знімав))

Ви не подумайте, ми ще не догодовуємось, тільки матчасть вчимо. Вчора вперше взяла його за стіл на вечерю.
    В одному з посилань читала, що варто брати дитину з 3-4 міс за стіл, щоб звикав до сімейної трапези, бачив той ритуал сімейний:). А потім десь зустріла, що таки не варто. І як краще?

І ще стосовно отого куска який дається дитині в руку. Якщо дитина має зубчики, то всеодно зможе собі гризанути непогано. Буде він мусолити той шматок 10-15 хвилин, то ж може вийти ціла МАКРОдоза. Чи то треба забирати як тільки мама доїла?

4. HAPPY NATA

HAPPY NATA Форумляночка

---------- Додано в 15:33 ---------- Попередній допис був написаний в 15:29 ----------

до речі, пам'ятаєте, як відрізнити харчовий інтерес від іншого (звичайного)?.. Даєте малюку щось зі столових приборів (чи салфетку, чи ще щось зі столу). Якщо відволікається на цей предмет- інтерес до світу, якщо викидає його і вимагає те, що в тарілці - хоче їжі :)

5. invisible

invisible Well-Known Member

А як відносно наприклад таких страв як каші, пюре картопляне? Їх теж дають з руки??

---------- Додано в 18:39 ---------- Попередній допис був написаний в 18:38 ----------

Ну чого, ми наприклад робимо тільки домашнє, то деякі з них мені дуже навіть смакують. Особливо з гарбузом. :)

6. Milongera

Milongera Well-Known Member

Ми теж зараз смакуємо зупою-пюре з гарбуза. А мала не хоче. Їй подавай зупу "шматочками" як звикле.
    Цікаво як би то було, якби спочатку пробували її тими пюре годувати )

До речі. в нас із збільшенням кількості їжі почалися проблеми з випорожненнями. ДОсі було раз на день, тепер і два дні може не какати. Мучиться потім трохи. не розумію, що я таке їй даю. Перші страви щодня їмо. Може таке бути від сиру домашнього? Чи я щось не те їм, ну бо циці ще багато в нас.

Останнє редагування: 2 Листопад 2013
  7. Fistawka

Fistawka Well-Known Member

Та може і не харчовий ще. З того, що хапав макарон з тарілки і до рота тягнув, так само печиво, і оте відкривання ротика, коли я відкриваю, щоб взяти вилку до рота, я собі протрактувала як харчовий інтерес.
    А він то чи ще ні, не так важливо зараз, бо нам ітак ще рано дуже годуватись. І взагалі я шось ревнувала його до того макарону(((
    Взяла Хіп. Шо там входило не пам'ятаю вже. Але то була абсолютно без смаку п'юреподібна консистенція з крупинками.
    Домашнє напевно смачніше, не куштувала. Зрештою, вдома ти можеш скоригувати смак. Наприклад додавши моркви, щоб солодше було, чи того ж гарбуза. Я говорила про те куповане, яке трапилось мені. Чесно, кака:bad:

8. HAPPY NATA

HAPPY NATA Форумляночка

а давайте поговоримо про випорожнення дитини на педприаормі :) бо мені вже голова пухне про то думати... :sad:
    наша історія коротко. Почали догодовуватись мікродозами, зауважила,що 4 чи 5 днів не какає. Вже хотіла допомагати малому в тому ділі, але на 6-й день покакав. Перед тим був неспокійний, гірше спав, мав посилене газоутворення. Випорожнення при цьому були спочатку жовті пюреподібні (як при гв), а решта - зеленкуваті зі слизом. Перевела на молочну дієту - ттждень на гм, тиждень не какає, далі ідеальні жовті пюреподібні каки (як і має бути при гв). Знов вводжу прикорм (в основному - яблучко, по 3-5 мікродоз гречки) і знов не какаєм! Останній раз какав в п'ятницю, сьогодні вже вівторок і нічого... Як це розуміти? Як сприймати і що робити далі?
    п.с. На виключно гв зазвичай не какав по 6-7днів, закрепів не було, випорожнення були пюреподібні.
    В кого які думки з цього приводу?

9. Женічка

Женічка Well-Known Member

Хепi Nata, ми мали тику ж ситуацiю. Внормувалось лише тодi, коли мiкродози стали макродозами. До того, мали проблеми з каканням, точнiше закрепи. Якщо припиняли догодовуватись,точнiше мiкродозитись - не каав малий на чистому ГВ до 10 днiв, потiм нормально прокакувався.

10. HAPPY NATA

HAPPY NATA Форумляночка

а як при цьому перейти до макродоз??? Якщо триваліший час не какає, то логічно переходити до гв. Але ж потім знову повертаємось до мікродоз...
    В мого ніби закрепів нема (тобто твердих сухих каків)... Чи я не правильно розумію суть поняття "закреп"?

11. Suzi

Закреп - це тверді сухі какашки. "Горох"

12. natorella

natorella Well-Known Member

так, закреп - то сухі *козині* горошки

13. HAPPY NATA

HAPPY NATA Форумляночка

ок. Закрепів у дитини нема. Тоді як назвати таке тривале некакання я що з тим робити? Знов на гв переходити?..

14. Suzi

А що турбує дитину?
    Крім того, що її маму турбує тривале некакання.
    Спробуйте адекватно оцінити стан дитини. Сон, поведінка, апетит при тому некаканні. ГВ на вимогу у вас?

15. HAPPY NATA

HAPPY NATA Форумляночка

от власне, сказати, що дана ситуація турбує тільки маму, не можу. Дитина сьогодні прокинулась вранці на годину раніше, ніж звичайно і добряче пропукалась. От це надмірне газоутворення турбує дитину. Хоч 100-% стверджувати, що воно спровоковане прикормом не можу.
    Я от що я собі думаю. Синочок на гв какав досить рідко (раз на 5-7днів), нормально, пюреподібно. Молоко добре засвоювалось і залишків (каків) було мало. Може зараз та сама ситуація і той мінімальний прикорм не дуже щось змінює? В тому плані, що частіше какати дитина не має чим? На частіше достатньо не назбирується?
    ГВ на вимогу.

---------- Додано в 18:07 ---------- Попередній допис був написаний в 18:04 ----------

апетит нормальний. Харчовий інтерес є. В руку (мою) з яблуком вчіпляється "намертво", тягне те яблуко до рота. Чітко знає, що воно смачне, з'їв би багато (я багато не даю - 5-7 раз вгризти).

16. invisible

Чим більше думаю і пробую, тим більше питань...
    Ось тут в темці наприклад часто говориться, що мікродоза не нашкодить. Але ж з часом дози мають збільшуватися, так? Скільки зїдає скажімо річна дитина? Кілька ложечок? І чи є вже така доза "дорослої" страви (з сіллю, спеціями і т.д.) безпечною для ШКТ дитини?
    І ще питання про м'ясо. В нашій сім'ї переважно не готують з фаршу - запікаємо в духовці чи тушимо кусочками з овочами. Але ж дитина, в якої немає жувальних зубів, не може прожувати досить твердий кусочок м'яса. Що тоді робити, готувати окремо для дитини чи змінювати страви сім'ї?
    І останнє - чи залежать по часу годування молоком від прикорму? Я так розумію, що дитина має бути хоч трішки голодна, коли сідає за стіл? Бо вже з самого початку, навіть нехай це поки і мікродози, формується певний режим прийому їжі?

17. natorella

мирось, ти не зрозуміла суті педприкорму
    НЕ НАГОДУВАТИ а ОЗНАЙОМИТИ з тим ЩО і ЯК їдять в сім*ї
    я різала шматок такого м*яса на дрібно, проти волокон - малі собі в писку мняцкали і ковтали

18. invisible

Ну добре, а коли відбувається перехід від знайомства до "нагодування"?

19. HOPIC

HOPIC Well-Known Member

я відщипувала шматочки приблизно як маленька горошина.
    в мене питання по кисломолочних продуктах. так як навіть на згадку про молоко в малого алергія, то його не їмо. але якось спробував в мене неріне, і так ніби нічого, просив ще. але ж то хіба з ложечки давати, чи лишитися того і навіть йому не показувати?

---------- Додано в 13:46 ---------- Попередній допис був написаний в 13:44 ----------

підозрюю, коли діти стають голодні) тобто молоко стає скорше як десерт. я чогось думаю, що мій "їсти" почне після 1,3-1,5.

20. Suzi

До нагодовування краще не переходити.
    Діти самі починають їсти. Хтось в рік, хтось в півтора, хтось в 2. Хтось їсть як дорослий (а часом і більше:)), хтось так і лишається малоїжкою.
    Наторелла дуже гарну статтю постила на ФБ про харчування дітей.
    Наталь, принеси сюда пліз.

21. natorella

ти про цю?
    http://intuitiv-eating.livejournal.com/5143.html

---------- Додано в 17:39 ---------- Попередній допис був написаний в 17:34 ----------

то по-всякому буває
    саша був лінивий до їжі поки юра не почав активно споживати їжу з нами
    відтоді *колгоспом* так інаминають
    юра був на менш *теоретичному* прикормі, в нього почалось активне їдження десь в рік