Педагогічне догодовування

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Suzi, 5 Травень 2009.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. Suzi

Suzi Moderator Команда форуму

В цій темі пропоную ділитись досвідом, порадами саме щодо педагогічного прикорму.
    Для мене педприкорм є природною частиною розвитку дитини (яка перебуває на правильному ГВ) перших років життя.
    Суть педприкорму (педагогічного прикорму), полягає в ознайомленні з новою для дитини їжею, навчити жувати, добувати їжу не тільки з маминої груді. Метою педприкорму не є нагодувати маля, а саме ознайомити. Дитина отримує мікродози (шматочки їжі, які вміщаються між подушечками вказівного і великого маминих пальців) їжі з маминої тарілки, які поступово збільшуються і збільшується кількість їжі, що дозволяє уникнути перевантаження дитячого ШКТ. Таким чином організм знайомиться і з раціоном сім‘ї і поступово вчиться пережовувати шматочки, перетравлювати «дорослу» їжу. Участь у сімейній трапезі допомагає малюку навчитись поведінки за столом, чого важко (на мою думку, майже неможливо у перші роки) досягнути, коли дитина їсть окремо від решти членів сім‘ї.
    Детальніше можна почитати, наприклад, тут :

Педагогічне догодовування, ч.1
    Педагогічне догодовування, ч.2

http://community.livejournal.com/ped_prikorm/tag/статьи
    http://community.livejournal.com/ped_prikorm/tag/теория+ПП

З теорією ознайомилась, але маю ряд питань до тих, хто вже прикормлювався за цією схемою.
    1.Починати можна з будь-якого продукту? Тобто навіть з м‘яса?
    2. Як виглядає процес запивання молоком? Денис ще не сидить сам, тобто я його підтримую. Чи я маю дати мікро дозу, прикласти до грудей, так 2-3 рази , потім сушку в руку і знімаю на підлогу? Чи не хоче, то й не треба?
    3. Чи тільки мама бере прикормлює? Чи може тато дати з своєї тарілки?
    4. Саме болюче питання – маєм атопічний дерматит. Вже трохи краще, почервоніння нема, але висипка є. Чи я маю чекати поки зовсім шкіра почиститься, чи можна прикормлювати коли нема почервонінь? Як при такій халепі вводити продукти? Один продукт в день? Чи декілька ?
    Взагалі-то ми вже почали, якось майже підсвідомо почала  Давала мікродозами картоплю з зупи, крупинку пшоняної каші вареної на молоці, твердого сиру. В руку – сушку.
    9F

Раджу почитати статті (1,2, 3, 4, 5, 6) про прикорм, тоді якщо ще залишаться питання, задавайте.
    Про те, що варто обмежити.

Останнє редагування: 3 Січень 2017
    • Подобається Подобається x 7
  2. Meriroma

Meriroma В пошуках себе...

Відповідь: Педагогічне догодовування

У нас від учора щось схоже на понос...вчора в першій половині дня їли декілька мікродоз банана (не вперше), за деякий час рагу на мясі індика (картопелька морква мяско олійка і сіль), під вечір трошечки домашнього яблука. Вчора какали 4 рази + вночі зеленим і за сьогодні вже 5 разів теж зеленкуватим - останній раз ріденьким без крупинок (сорі за деталі). Переживаю... вже жалкую, що починала з тим догодовуванням.

3. KOCHAM

KOCHAM Well-Known Member

Дівчата, як часто ви їсьте, відповідно, годуєте малечу
    я можу їсти двічі, тричі вдень
    для дитини це ж мало
    скільки разів на день ви даєте дитині їсти?

4. Orman

Orman Модератор-бомба

так дитина ще ГВ має.

5. algo

algo СуперМодератор) Команда форуму

я їм в середньому три рази. вона теж зі мною. крім того, як зголодніє, біжить на кухню, кричить їсти. тоді вже дивлюсь по ситуації. сир твердий, кисломочний, трошки супчику, яблучко. але то нечасто, бо в основному між прийомами їжі циця ніде не дівається)

6. Suzi

2-3 основні прийоми + 2-3 перекуси (фрукти, чай з печеньком, тощо)

7. KOCHAM

KOCHAM Well-Known Member

отже ми їмо мало
    2 інколи 3 основні прийоми та 1 перекус, і циця само собою
    ми вже три місяці або мало набираєм вагу або не набираємо взагалі
    тре пропонувати гамати частіше
    дякую

8. Suzi

Хто сказав, що має набирати, а ще і багато?
    Пропонувати - ні.
    Дитина має вимагати, хоча б просити їжу!

9. Maksli

Maksli Well-Known Member

Два-три дні назад помітила, що малий, не завжди жує їжу, яку я йому даю! тільки покладу в ротик, а він бігом проковтує і знову відкриває рот за наступною порцією і вимагає знову їжі.
    Це нормально, що він не жує? чи все таки повинен зробити кілька жувальних рухів?
    а то я шось стала вже переживати!:girl_in_dreams:

10. lilitdance

lilitdance New Member

чому дехто вважає що дітям треба прямо перетерта їжа? знаю що це не так, і тут перечитала що дитина може їсти кусочками, і на власному досвіді переконалась. але цікаво чому існує думка що "животик буде боліти" якщо дати звичайної їди (сьогодні напр від свекрухи що дрібна пшенична каша ще "закрупна" малій, ну але ж я не 100 гр в неї пхаю)

11. Suzi

Якщо Ви даєте мікродози, чого переживати?

12. Maksli

Maksli Well-Known Member

Та вже не зовсім мікродози, даю трошки більшими кусочками.
    кусочок десь як три мікродози.
    вважаєте треба давати їжу меншими кусочками?

13. Suzi

Ще разок теорію з першого посту почитайте ;)

14. innamorata

innamorata Well-Known Member

Тушу на обід чечевицю з овочами. Цікаво, можна малому дати? в нас з газиками проблем ніколи не було(крім "кольок" протягом двох тижнів в другий місяць життя). то все ж типу бобові, але з іншого боку ми ж не починаємо прикорм... і нам вже майже 10

15. Almariel

Almariel Well-Known Member

я давала своїй квасолю. вона десь 2 квасолини стоптала - нічого особливого не помічала потім.

16. allja

allja Well-Known Member

Ми менші від Вас, але я вже давала малому мікродози квасольки, гороху і чечевиці також ( в нашому раціоні -це часті продукти), то

17. DesperateHousewife

DesperateHousewife Well-Known Member

Давала практично з початку прикорму і квасольку і горошок. Гарно їла і без проблем з животом.

18. Moonlight

Moonlight Well-Known Member

А як щодо березового соку? Можна давати дуже розбавлений чи краще не треба?

19. allja

allja Well-Known Member

Теж хотіла запитати...з однієї сторони це ж сік, а з іншої - він ніби немає тої кислоти (чи як там правильно), що і фруктовий сік чи наваристий компот?

20. Suzi

Він досить сильно впливає на нирки (я своїм на ніч не даю, бо буде весело). Краще розбавляти рази в 3.

21. Pobigaychyk

Pobigaychyk Member

пробувала цього тижня дати мікродози моркви з зупки, рис (3 шт теж розварений з зупки). Два дні не какав, а сьогодні покакав, де всі ті мікродози моркви так цілі і вийшли. Я поспішила? Зробити перерву в прикормах? Додам, що малюк поводився як завжди, ніби нічого не турбувало.