Педагогічне догодовування

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Suzi, 5 Травень 2009.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. Suzi

Suzi Moderator Команда форуму

В цій темі пропоную ділитись досвідом, порадами саме щодо педагогічного прикорму.
    Для мене педприкорм є природною частиною розвитку дитини (яка перебуває на правильному ГВ) перших років життя.
    Суть педприкорму (педагогічного прикорму), полягає в ознайомленні з новою для дитини їжею, навчити жувати, добувати їжу не тільки з маминої груді. Метою педприкорму не є нагодувати маля, а саме ознайомити. Дитина отримує мікродози (шматочки їжі, які вміщаються між подушечками вказівного і великого маминих пальців) їжі з маминої тарілки, які поступово збільшуються і збільшується кількість їжі, що дозволяє уникнути перевантаження дитячого ШКТ. Таким чином організм знайомиться і з раціоном сім‘ї і поступово вчиться пережовувати шматочки, перетравлювати «дорослу» їжу. Участь у сімейній трапезі допомагає малюку навчитись поведінки за столом, чого важко (на мою думку, майже неможливо у перші роки) досягнути, коли дитина їсть окремо від решти членів сім‘ї.
    Детальніше можна почитати, наприклад, тут :

Педагогічне догодовування, ч.1
    Педагогічне догодовування, ч.2

http://community.livejournal.com/ped_prikorm/tag/статьи
    http://community.livejournal.com/ped_prikorm/tag/теория+ПП

З теорією ознайомилась, але маю ряд питань до тих, хто вже прикормлювався за цією схемою.
    1.Починати можна з будь-якого продукту? Тобто навіть з м‘яса?
    2. Як виглядає процес запивання молоком? Денис ще не сидить сам, тобто я його підтримую. Чи я маю дати мікро дозу, прикласти до грудей, так 2-3 рази , потім сушку в руку і знімаю на підлогу? Чи не хоче, то й не треба?
    3. Чи тільки мама бере прикормлює? Чи може тато дати з своєї тарілки?
    4. Саме болюче питання – маєм атопічний дерматит. Вже трохи краще, почервоніння нема, але висипка є. Чи я маю чекати поки зовсім шкіра почиститься, чи можна прикормлювати коли нема почервонінь? Як при такій халепі вводити продукти? Один продукт в день? Чи декілька ?
    Взагалі-то ми вже почали, якось майже підсвідомо почала  Давала мікродозами картоплю з зупи, крупинку пшоняної каші вареної на молоці, твердого сиру. В руку – сушку.
    9F

Раджу почитати статті (1,2, 3, 4, 5, 6) про прикорм, тоді якщо ще залишаться питання, задавайте.
    Про те, що варто обмежити.

Останнє редагування: 3 Січень 2017
    • Подобається Подобається x 7
  2. Натуля

Натуля Well-Known Member

Відповідь: Педагогічне догодовування

В нас педприкорм в повному розпалі))). Сьогодні снідали манкою. ДІма кілька ложок з"їв (насправді з кінчика ложки злизнув))), щось намагався сам їсти. Потім почав вже розкидувати кашу і я відпустила його на диванчик. Люди, ви б бачили з якою швидкістю він мчався до тарілки Антона і намагався виїсти його кашу руками)))) В брата тож смачніше)))

3. Женічка

Женічка Well-Known Member

О, те, що ість Настя несмачним бути неможе :). З моеі тарілки може плювати, з моіх рук ложку вириватиме, а з Настіних чемно з'ість усе.
    Ну, правда, ми вже мікродозами мало що імо, але й годування цицею ще не заміняемо.

4. Meriroma

Meriroma В пошуках себе...

Ми вчора чисто випадково почали догодовуватися...з'їли три мікродози картопельки і трошки банана, сьогодні знову їли картопельку, гризяли квашений огірок і ввечері яблуко зовсім трошки. От тепер думаю чи не зарізко я взялася?

5. natorella

natorella Well-Known Member

юрко в нас так з татом їсть (хоча він з усіма їсть)
    але з татом - то дійство - підсувається табуретка, сідає поважко і тихенько сидить і відкриває рота
    коли зі мною - то видирає з рук ложку_виделку, бо треба швидко і вже

6. Meriroma

Meriroma В пошуках себе...

Ми на педдогодовуванні декілька днів і сьогодні в каках було трохи слизу - це нормально чи варто відмінити догодовування і ще почекати?

7. Suzi

Співставте те, що відбувається за столом у вас із тим, про що написано в статтях в першого допису. Якщо все так, як має бути і дитину не турбує - продовжуйте.

8. Corena

Corena Кулінарна муза 2013

я дійшла до висновку, що їсти моїй дитині заважає шило в попі :).
    інтерес в неї є дуже хороший, апетит також, любить все пробувати, продуктами не перебирає, сама тягнеться, все, що на столі - повинно лежати в неї на тарілці, також дуже вправно їсть самостійно ложкою-вилкою, але з"їдає дуже мало, бо постійно увага розсіюється на всякі другорядні речі, бігає від тата до мами і назад, витягує всі ложки-вилки зі шухляди, кожен раз щось нове.
    як всадити її на місце я не уявляю :).

9. napoleona

napoleona Well-Known Member

а як у вас виглядає наприклад вечеря, як усі сидять?

10. Corena

ми з чоловіком навпроти один одного, в торці столу - мала на своєму стільці, проходить хвилина - вилазить і починає між нами бігати, або сідає збоку на ще один "дорослий" стілець, так, що стіл їй до підборіддя :) і їсть ))

11. napoleona

а ми зразу на дорослому кріслі, спочатку з подушкою тепер без і їй так дуже подобається, бо вона повністю копіює нас, типу доросла:)
    сама їсть, а як змучиться, то я годую

12. Corena

оль, так їй ж ніхто не забороняє ,вона сама обирає, де хоче сидіти, але всидіти не може)).
    ми стілець дуже довго не використовували, бо в якийсь час став небезпечним - вставала ногами ,перелазити намагалась, тоді сиділа на дорослому кріслі. а недавно сама за нього згадала, попросилась туди сидіти, зі своєю тарілкою. тільки за пару хвилин їй стріляє в голову попробувати з кожної з наших тарілок і вона починає мандрувати.

13. Suzi

Час подумати чи ви хочете, щоб це стало звичкою. Якщо не хочете - чим швидше відреагувати, тим краще.

14. napoleona

не знаю чи правильно, але у нас як були такі випадки, то я ставила її на землю і казала - все, якщо не хочеш їсти, то йди бавитися, бо ми з татом зараз обідаємо... і треба чемно поводитися і так пару разів і виделку чи ложку з рук забирала і все, тепер ми нормально всі разом їмо, дуже любить, правда, щоб ми почерзі її обслуговували

15. Suzi

Це кожен для себе вирішує що правильно, а що ні. Просто варто пам*ятати, що дії, яких не вважаєте допустимими треба присікати відразу. Бо потім буде як з апельсинами в аптеці :)

16. Orman

Orman Модератор-бомба

а не боялись, що впаде з стільця? Бо наша круть-верть ...
    а як?

17. nattsol

nattsol Well-Known Member

наша теж круть-верть і, як і в Наполеони, сидить на звичайному стільці :) спершу мусили постійно нагадувати, що до підлоги далеко, а зараз сидить дуже навіть добре :)

18. napoleona

нєа:girl_blum:
    вона теж з шилом, але робити все як мама і тато, то щось...
    ми теж завжди наголошували, що треба сидіти гарно, акуратно, чемно, бо впаде і буде боліти)) у нас як сказати, що буде боліти, то все чемно робиться:) вона реально вже 3міс. гарно сидить за столом і ні разу від року не було ніяких поганих випадків

19. natorella

natorella Well-Known Member

хм, чи то тому шо у вас одна дитина....
    але в мене юрко сидить на колінах, коли їсть
    він так звик, що сідає на коліна до всіх, хто сидить за столом і перед тарілкою
    а на тата надивився - то навіть на табуретці сідає так, шо борода на столі лежить і ложка прямо без проливань попада куди треба

20. Натуля

Натуля Well-Known Member

То точно. Моя перша дитина сиділа у своєму кріслі і ми так разом за його столиком їли. Чіковський столик великий - дві тарілки ставила. А от з Дімою таке не проходить. Теж сидить тільки у мене на колінах. І руками і вилкою загрібає і ще рот відкриває коли я підгодовую))))
    За своїм столиком і з казочками їсть лише коли мама його годує в мою відсутність.

21. Suzi