Педагогічне догодовування

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Suzi, 5 Травень 2009.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. Suzi

Suzi Moderator Команда форуму

В цій темі пропоную ділитись досвідом, порадами саме щодо педагогічного прикорму.
    Для мене педприкорм є природною частиною розвитку дитини (яка перебуває на правильному ГВ) перших років життя.
    Суть педприкорму (педагогічного прикорму), полягає в ознайомленні з новою для дитини їжею, навчити жувати, добувати їжу не тільки з маминої груді. Метою педприкорму не є нагодувати маля, а саме ознайомити. Дитина отримує мікродози (шматочки їжі, які вміщаються між подушечками вказівного і великого маминих пальців) їжі з маминої тарілки, які поступово збільшуються і збільшується кількість їжі, що дозволяє уникнути перевантаження дитячого ШКТ. Таким чином організм знайомиться і з раціоном сім‘ї і поступово вчиться пережовувати шматочки, перетравлювати «дорослу» їжу. Участь у сімейній трапезі допомагає малюку навчитись поведінки за столом, чого важко (на мою думку, майже неможливо у перші роки) досягнути, коли дитина їсть окремо від решти членів сім‘ї.
    Детальніше можна почитати, наприклад, тут :

Педагогічне догодовування, ч.1
    Педагогічне догодовування, ч.2

http://community.livejournal.com/ped_prikorm/tag/статьи
    http://community.livejournal.com/ped_prikorm/tag/теория+ПП

З теорією ознайомилась, але маю ряд питань до тих, хто вже прикормлювався за цією схемою.
    1.Починати можна з будь-якого продукту? Тобто навіть з м‘яса?
    2. Як виглядає процес запивання молоком? Денис ще не сидить сам, тобто я його підтримую. Чи я маю дати мікро дозу, прикласти до грудей, так 2-3 рази , потім сушку в руку і знімаю на підлогу? Чи не хоче, то й не треба?
    3. Чи тільки мама бере прикормлює? Чи може тато дати з своєї тарілки?
    4. Саме болюче питання – маєм атопічний дерматит. Вже трохи краще, почервоніння нема, але висипка є. Чи я маю чекати поки зовсім шкіра почиститься, чи можна прикормлювати коли нема почервонінь? Як при такій халепі вводити продукти? Один продукт в день? Чи декілька ?
    Взагалі-то ми вже почали, якось майже підсвідомо почала  Давала мікродозами картоплю з зупи, крупинку пшоняної каші вареної на молоці, твердого сиру. В руку – сушку.
    9F

Раджу почитати статті (1,2, 3, 4, 5, 6) про прикорм, тоді якщо ще залишаться питання, задавайте.
    Про те, що варто обмежити.

Останнє редагування: 3 Січень 2017
    • Подобається Подобається x 7
  2. natorella

natorella Well-Known Member

Відповідь: Педагогічне догодовування

якшо мама дуже хоче - то можна давати
    суть педприкорму - оминути період перетирання, тобто підгодовувати зразу дозами. не перетирати. а якшо раз в тиждень на десерт - на бажання

я мала на увазі виключно баночне харчування, надь)))) тільки банки і більше нічого. ніякого з мамою на пару лизнути чайну ложку поки тато не з*їв решту)))

тобі ж хочеться - ти їси з таєю - то давай їй спробувати
    чому б ні? мій саша ОБОЖНЮЄ смажену картоплю.

3. Suzi

Брати з собою за стіл,їсти з апетитом, годувати ТІЛЬКИ коли попросить. І розслабитись мамі ;)
    То давайте спробувати, але за правилами педприкорму щодо кількості і того як давати (тобто мама їсть, а дитині виділяє кількість відповідну до віку і етапу педприкорму - див. теорію)

Якщо дуже напружує оте смаження, то можна дати серединку шматочка - без скоринки засмаженої.

Можна дати з сиром. Просто краще сир вибирати без хімії.

4. Holly

Holly Moderator

коли Оленка я була вагітна, то думала буду догодовувати Оленку так, як старшу. Спочатку яблучко, потім суп з бульбою, потім до супу дам моркву і т.д. Але все ж вирішила, що педприкорм - кращий вибір. Так от, їла я яблуко і дала їй лизнути, а вона нижніми зубами собі трохи наточила того яблука. То я більше не давала. Потім пекла собі гарбуз, тож Оленці теж дала трішки спробувати, вона з"їла з апетитом. І кожного разу коли більше не даю, то починаються сльози як горохи і крик. Що робити? Давати більшими порціями?

5. Suzi

Для початку перечитуєм теорію в першому пості теми :)

Останнє редагування: 7 Лютий 2011
  6. Nastynya

Nastynya Well-Known Member

в мене трохи інше питання, мала хоче їсти сама, ну але відповідно все навколо брудне і заляпане, чи можна вже їй дозволяти їсти потроху самостійно, але як тоді пояснити, що потрібно їсти акуратно?

7. Suzi

Сідаєте їсти, беріть з собою шматку витрати. Наляпала- відразу витерли (спокіна реакція мами обов*язкова :)), пояснили, що треба їсти акуратно, а якщо розлили - витирати. Плюс приклад батьків. Давати по кілька шматочків на тарілку.

8. Nata

Nata Well-Known Member

Теорія каже починати з мікродоз. Просить ще - переключити на інший продукт.
    Практика: налила собі ряжанки в горня, мала просить - дала спробувати, просить ще, більше на столі їжі немає. Відволікати увагу? Чи таки давати щось інше (якщо я не планую впринципі їсти щось інше)?

9. Suzi

Мова йде про їжу. Пиття переважно пізніше починається, ну але в кого як. Давати з чашки пробувати, але так, щоб на дні було на 1-2 ковтки.
    Стосовно переключання на інший продукт. Якщо на столі тільки один продукт , а дитина вимагає ще і ще, краще переключити увагу на щось інше. Наприклад, дати кусок в руку.

10. Neverland

Neverland Well-Known Member

А коли можна починати переходити выд мікродоз до кількості, яку дитина сама хоче з"їсти? Бо мене вже дістало, що в нас істерика через те, що їжі не даю. Забила на мікродози, даю скільки хоче, але звісно в міру, дивлюсь щоб не було надто багато на око. Груди їсть, як завжди.
    Упс, сорі, вже прочитала пост вище, в мене просто сторінка з помилками загрузилась, і його не бачила.

11. Януся

Януся Well-Known Member

У Янусі прорізувались зубки і останні декілька днів вона втратила інтерес до їжі... Ми з чоловіком коли сідаємо їсти, то вона лише попиває з горнятка і може пару дрібочок хліба з"їсти. Навіть фрукти, з якими вона раніше верещала, не цікавлять :sad: Як діяти?

12. Blondo4ka

Blondo4ka Well-Known Member

Думаю, варто почекати - зубки вилізуть, буде знову їсти. В нас була і гірша проблема - коли відразу 4 ікла лізли - дитина хоче їсти, просить, а тільки візьме щось до ротика - плаче. То їли так, щоб малий не бачив.:girl_cray:

13. Suzi

Чекати, коли захоче знову :)

14. Nata

Nata Well-Known Member

15. Suzi

Ще хотіла про вимагання їжі дописати. Краще, щоб ситуація, коли дитина просить а мама не дає була нормальною для дитини. Тобто дитина має розуміти, що мама може не дати нічого зі столу і спокійно реагувати на це. Бо ви можете опинитись в гостях де на столі лише не їстивна для дитина їжа, наприклад.

16. veronka

veronka зла друзя

я від початку педприкорму, якщо на столі траплялись "дорослі" продукти, Маргошці пояснювала - що це для дорослих і тепер вона тицяє пальцем і питає: "ньо-ньо?" тобто - не можна?))) і все обходиться без скандалів і вимагань, просто дитині завжди треба пояснювати))

17. Анута

Анута Well-Known Member

Знайшла гарні пояснення щодо кусочків (штудую матчасть).
    Вирішила процитувати

18. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Я переживала, коли малий дині вкусив кавалок, але він її проковтнув. Трохи скривився, але проковтнув. І з яблуком було те саме.
    Я тепер теж цю тему досліджую, бо малий дуже до їди цікавість проявляє, і то часом такий захланний. Правда, наразі в основному на фрукти руки тягне й рота відкриває. Серйознішу їду з моєї тарілки куштує, але другої крихти вже не просить.

19. Holly

Holly Moderator

Питала нас лікарка, що ми їмо. Ну та я дурна на свою голову рокзала, що ми на педприкормі. Пробуємо все по чуть-чуть. Що я вислухала, що так ніхто не годує, що дитина в її віці має купу страв вже їсти.
    І по темі. Коли можна давати м"ясо пробувати?

20. Анута

Анута Well-Known Member

Коли самі м'ясо їсте, тоді і дитині вділіть ;)

21. Suzi

Можна відправляти читати рекомендації ВОЗ.
    Про мясо вже Анута написала. Все даєте тоді, коли самі їсте.