Педагогічне догодовування

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Suzi, 5 Травень 2009.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. Suzi

Suzi Moderator Команда форуму

В цій темі пропоную ділитись досвідом, порадами саме щодо педагогічного прикорму.
    Для мене педприкорм є природною частиною розвитку дитини (яка перебуває на правильному ГВ) перших років життя.
    Суть педприкорму (педагогічного прикорму), полягає в ознайомленні з новою для дитини їжею, навчити жувати, добувати їжу не тільки з маминої груді. Метою педприкорму не є нагодувати маля, а саме ознайомити. Дитина отримує мікродози (шматочки їжі, які вміщаються між подушечками вказівного і великого маминих пальців) їжі з маминої тарілки, які поступово збільшуються і збільшується кількість їжі, що дозволяє уникнути перевантаження дитячого ШКТ. Таким чином організм знайомиться і з раціоном сім‘ї і поступово вчиться пережовувати шматочки, перетравлювати «дорослу» їжу. Участь у сімейній трапезі допомагає малюку навчитись поведінки за столом, чого важко (на мою думку, майже неможливо у перші роки) досягнути, коли дитина їсть окремо від решти членів сім‘ї.
    Детальніше можна почитати, наприклад, тут :

Педагогічне догодовування, ч.1
    Педагогічне догодовування, ч.2

http://community.livejournal.com/ped_prikorm/tag/статьи
    http://community.livejournal.com/ped_prikorm/tag/теория+ПП

З теорією ознайомилась, але маю ряд питань до тих, хто вже прикормлювався за цією схемою.
    1.Починати можна з будь-якого продукту? Тобто навіть з м‘яса?
    2. Як виглядає процес запивання молоком? Денис ще не сидить сам, тобто я його підтримую. Чи я маю дати мікро дозу, прикласти до грудей, так 2-3 рази , потім сушку в руку і знімаю на підлогу? Чи не хоче, то й не треба?
    3. Чи тільки мама бере прикормлює? Чи може тато дати з своєї тарілки?
    4. Саме болюче питання – маєм атопічний дерматит. Вже трохи краще, почервоніння нема, але висипка є. Чи я маю чекати поки зовсім шкіра почиститься, чи можна прикормлювати коли нема почервонінь? Як при такій халепі вводити продукти? Один продукт в день? Чи декілька ?
    Взагалі-то ми вже почали, якось майже підсвідомо почала  Давала мікродозами картоплю з зупи, крупинку пшоняної каші вареної на молоці, твердого сиру. В руку – сушку.
    9F

Раджу почитати статті (1,2, 3, 4, 5, 6) про прикорм, тоді якщо ще залишаться питання, задавайте.
    Про те, що варто обмежити.

Останнє редагування: 3 Січень 2017
    • Подобається Подобається x 7
  2. Анута

Анута Well-Known Member

Відповідь: Педагогічне догодовування

Їсти просить дуже. Якщо бачить, що їмо, а йому не даємо - гвалт і сльози.
    Загальний стан: мали неспокійну нічку з плачем та пуками. Тому і вирішила, що реакція на щось (підозрюю зупку). Потім зелені каки.
    Кілька днів пригальмуємо, потім почнемо знову потроху пробувати.

Доречі, він зараз намагається оточуючих нагодувати :)
    А як їсть яблуко, наприклад, то перетворює його в дрібну січку і потім випльовує. Можливо якусь частину і з'їдає, того вже не відслідкую :)

3. Ная

Ная Well-Known Member

Ануто,а кишкову інфецію не підозрюєш?
    Педприкорм дуже до вподоби нашій Софії,вона на своїй тарілці всі маленькі кусочки лишає для сестрички,деколи пробує і сама нагодувати)))
    А щодо яблука то Тая так само пожує і випльовує,то я великим куском не даю,даю маленькими,тоді з"їдає.

4. Galya

Galya Well-Known Member

Я помітила, що як дуісно хоче їсти, то зїсть, а як не дуже, то отак жує і потім випльовує (ну і шкірку випльовує, як дам ціле яблуко). Так само і сир твердий - їсть поки хоче їсти, а як лишиться ше, але їсти вже не хоче, то пожує і виплюне ті дрібні кусочки.
    В нас гвалт і сльози за питтям - поки не дам пити буде кричати "на!" і тикати на моє горня. Мушу бігти розбавляти і вона весь той час кричить.

5. Анута

Анута Well-Known Member

Нає, "кишкова інфекція" якось мені страшно звучить :sad:

Сьогодні ніби все добре. Вчора "побились" за моє горня, сьогодні пускали слюні на павлуся кашу :)

Маю ще питання: я зробила зауваження чоловікові та свекрусі оскільки вона дала малому соленого огірка полизати/посмоктати. Потім малого явно мучив животик і я на це списала. Чоловік же мене запитав "ну ти ж сама йому колись-то давала поцмокати, я бачив?!" на що я відповіла "я давала, але і я їла огірок. Тобто ми разом. А тут він їв, а я - ні"
    Я правильно розумію педприкорм? Що я - те і він, але не він без мене?

6. Suzi

А що заважає потім мамі відкусити кусочок огірка?:)
    Від огірків (квашених, не маринованих)насправді необов*язково живіт боліти буде, хіба індивідуальна реакція. Але в них є досить корисного для діток. І в квашеній капусті.
    А стосовно давання їжі іншими, мені близький такий алгоритм - поки є мама, мама дає, або не дає. Коли мами нема, вирішує той, на кого мама лишила дитину. Але згідно з вказівками мами. Це щоб не було непопрозумінь.

7. Анута

Анута Well-Known Member

та ніщо, просто мама тоді не хотіла огірка ;)
    мариновані - не даю, я їх сама не їм :) а от квашений давала поцмокати, але напару зі мною.
    а от на капусту у нас індивідуальна реакція. Я досі капусти не їм, жодної :sad: як припре мене зовсім, то трохи поласую квашеною. Але малий на капусту геть зле реагує... Брокколі правда ще не пробувала.

ну от власне ми відлучались і майже так сталось. Правда ми досить швидко повернулись і відмінили ті дії, але його мало не нагодували печенням з молоком...
    я подякувала за пильнування дитини і просила наступного разу перед такими діями скористатись мобільним телефоном ;) я ж не на Марс полетіла

8. Neverland

Neverland Well-Known Member

От назріло в мене питання. Малий вже десь 4 деь пробує яблучка печені і печенько Марія. Я звісно даю трохиии, за зень може назбирається пів чайної ложки. Але тепер малий як бачить їжу, і я не даю, то злиться і верещить, а бачить ложку - відкриває рота і тягне руки до ложки і кричить "ама". Я "перегодувати" не хочу. Педіатр казала, що як дуже їсти хоче, то можна дати до 10 чайних ложок за день будь-якої їжі. А не забагато? Ну але не давати теж жорстоко, коли дитина так просить...Скільки без шкоди можна приблизно дати якщо тільки почали пробувати їжу?

9. natorella

natorella Well-Known Member

не 10 ложок точно
    лікар ваш знає про педприкорм? чи він про шо казав - коли говорив 10 ложок?

10. Suzi

Перші тижні (місяці) залежно від реакції організму дитина отримує не більше 3-х мікродоз 3-х продуктів за один прийом їжі (тобто разом - максимум 9 мікродоз). Якщо є якась алергічна або інша негативна реакція - 1 продукт за один прийом і відслідковувати реакцію.
    В першому пості є працюючі посилання на теоретичну частину. Дуже раджу ще раз уважно перечитати. Педприкорм - це по суті не годівля дитини, а навчання харчової культури. Де їсти, скільки їсти, як їсти. На протязі першого-другого етапу мама вирішує скільки і чого їсти дитині.

11. kljysochka

kljysochka New Member

це вона точно не про пед прикорм!якщо хочете пед. ,то добре ознайомтеся з теорією,а якщо традиційний,то 2-3 ч.л. як на ваш стаж,і не з фруктів починати...але то вже певне не сюди...:)))

12. DarkNess

DarkNess New Member

На початку педприкорму дитина активно цікавилась їжею: тягнувся ручками, відкривав ротика, цямкав...
    Я давала усе в мікродозах, але давала навіть курятину, телятину, кролятину, квашену капусту... негативної реакції організму не замітила.
    Проте останні 3-4 дні зовсім втратився харчовий інтерес у дитини... я весь час беру його з собою, як йду їсти, але їжею він не цікавиться, цікавиться скатертю, салфетками і тд. Як пропоную їжу, відвертає від мене ротика. Чи означає це, що я десь перегодувала його? Звичайно, насильно нічого не запихаю, але їжу готую корисну, тож якось трохи обідно.
    Що робити щоб він знову зацікавився їжею?

---------- Додано в 13:53 ---------- Попередній допис був написаний в 13:49 ----------

а які симптоми мають з"явитися у дитини, щоб запідозрити це?

13. Girljanda

Girljanda New Member

А може у нього зубки лізуть, ось і не хоче нічого їсти? Не хвилюйтеся, це пройде через декілька днів, головне не треба нічого "робити", і запихати "хоч одненьку ложечку, ну хоч маленьку".:girl_smile:

14. DarkNess

DarkNess New Member

але на трапезу його брати із собою чи ні?
    зубки і справді лізуть, але вони лізли і тиждень тому...

15. Girljanda

Girljanda New Member

у нас була діарея+температура, може бути рвота.
    Звичайно, беріть. Можливо тепер більше мучать його.

16. Galya

Galya Well-Known Member

Трохи терпіння. Ну не хоче зараз дитина дорослої їжі. Може зуби, може ше шось. Я би ше спробувала якісь нові страви готувати і при дитині їсти, може зацікавиться, але при ГВ на вимогу дитина голодні не буде. Беріть з собою за стіл, їжте самі, а дитина в якийсь момент і сама попроситься.

17. DarkNess

DarkNess New Member

Стикнулась я із наступною ситуацією. (тільки будь ласка сильно не закидуйте) Передали нам пару баночок закордонного дит харчування (недешевого), я довго його не відкривала, аж нарешті сьогодні не стрималась і вирішила дати дитині спробувати, не маючи на меті нагодувати дитину, а так лише трошки спробувати (ну як же був дитиною і не пробував того п"юре?!). Так от, малий як то розсмакував, то я ледве його "віддерла" від тої баночки, потім була істерика і вимога дати ще !!!
    Я зовсім була не готова до такої реакції. І що воно таке, що дитина чуть не розірвалась так того хотіла?
    Я правильно розумію, що давати того не можна взагалі? Так догадуюсь, що якщо дитина привикне, то крім баночного взагалі нічого не їстиме...Прокоментуйте.

18. natorella

natorella Well-Known Member

а шо там було?

давати можна всьо
    але то не буде педприкорм
    на педприкормі пюре не дають
    ну не в 6 місяців точно. можна робити супи-пюре, чи картоплю пюре
    але баночне харчування - це не педприкорм

19. DarkNess

DarkNess New Member

йогурт-банан

та це я теж догадуюсь.
    просто хотіла дати трішки спробувати, але він ще ніколи нічого так зі смаком не їв, от і питаю, чи можна час від часу дати чуть-чуть, чи зовсім не варто...? І які можливі наслідки?

20. Ная

Ная Well-Known Member

А як мама з"їсть ту банку пюре,а дитина лише спробує-то шо хіба не педприкорм? Я маю на увазі не їсти щодня всякі баночні харчі,а десь-колись... Моя Софія собі останнім часом полюбила баночне пюре їсти,раніше воно шось її не смакувало,якшо часом в магазині почне вибирати між цукорками,печивом чи сочками,то я їй ліпше куплю те пюре. А Тая лиш би побачила,шо хтось без неї щось їсть))),то я купую зразу дві баночки,одну Софії,другу собі,Таюсі перепаде в цілому одна-дві чайних ложки.Не бачу в тому ніц страшного...

В мене теж питання з"явилося-смаженої картоплі ми практично не їмо,але буває,шо мені дуже-предуже її хочеться...то дитині давати теж смажену,чи їй все ж відварити(запекти) картоплинку?... Якби ми їли ту смажену часто,то я б смажену і давала,а так шось я не знаю...
    І гарбузову зупу часто варю,вона з копченим сиром-то ліпше відкласти для дитини пару ложок зупки ше до етапу додавання того сиру,чи хай їсть те,шо всі...Роблю і так,і так,а як краще-теж не знаю...

21. Мар'яся

Мар'яся Moderator Команда форуму

Я баночні пюре також люблю... додавати до манної каші, чи вівсянку полити (не є я порядна господиня - не маю варення). Спеціально не купувала, але нам часом бабусі підкидали, то я їм знайшла застосування. А ще смачно морозиво полити :)