Педагогічне догодовування

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Suzi, 5 Травень 2009.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. Suzi

Suzi Moderator Команда форуму

В цій темі пропоную ділитись досвідом, порадами саме щодо педагогічного прикорму.
    Для мене педприкорм є природною частиною розвитку дитини (яка перебуває на правильному ГВ) перших років життя.
    Суть педприкорму (педагогічного прикорму), полягає в ознайомленні з новою для дитини їжею, навчити жувати, добувати їжу не тільки з маминої груді. Метою педприкорму не є нагодувати маля, а саме ознайомити. Дитина отримує мікродози (шматочки їжі, які вміщаються між подушечками вказівного і великого маминих пальців) їжі з маминої тарілки, які поступово збільшуються і збільшується кількість їжі, що дозволяє уникнути перевантаження дитячого ШКТ. Таким чином організм знайомиться і з раціоном сім‘ї і поступово вчиться пережовувати шматочки, перетравлювати «дорослу» їжу. Участь у сімейній трапезі допомагає малюку навчитись поведінки за столом, чого важко (на мою думку, майже неможливо у перші роки) досягнути, коли дитина їсть окремо від решти членів сім‘ї.
    Детальніше можна почитати, наприклад, тут :

Педагогічне догодовування, ч.1
    Педагогічне догодовування, ч.2

http://community.livejournal.com/ped_prikorm/tag/статьи
    http://community.livejournal.com/ped_prikorm/tag/теория+ПП

З теорією ознайомилась, але маю ряд питань до тих, хто вже прикормлювався за цією схемою.
    1.Починати можна з будь-якого продукту? Тобто навіть з м‘яса?
    2. Як виглядає процес запивання молоком? Денис ще не сидить сам, тобто я його підтримую. Чи я маю дати мікро дозу, прикласти до грудей, так 2-3 рази , потім сушку в руку і знімаю на підлогу? Чи не хоче, то й не треба?
    3. Чи тільки мама бере прикормлює? Чи може тато дати з своєї тарілки?
    4. Саме болюче питання – маєм атопічний дерматит. Вже трохи краще, почервоніння нема, але висипка є. Чи я маю чекати поки зовсім шкіра почиститься, чи можна прикормлювати коли нема почервонінь? Як при такій халепі вводити продукти? Один продукт в день? Чи декілька ?
    Взагалі-то ми вже почали, якось майже підсвідомо почала  Давала мікродозами картоплю з зупи, крупинку пшоняної каші вареної на молоці, твердого сиру. В руку – сушку.
    9F

Раджу почитати статті (1,2, 3, 4, 5, 6) про прикорм, тоді якщо ще залишаться питання, задавайте.
    Про те, що варто обмежити.

Останнє редагування: 3 Січень 2017
    • Подобається Подобається x 7
  2. indipes

indipes New Member

Відповідь: Педагогічне догодовування

Нам скоро 7. Я часто їм бульони, супи на м"ясному бульоні, грішу булочками з маслом, мюслями, чаїями,і тушені овочі пробігають в меню. Воно ніби не зовсім хімія, але троха страшнувато давати. Даю усі каші, бульбочку і морквочку з зупки, хліпбчик і компотик. А сухофрукти давати можна? Сирі фрукти овочі (бананчик, терта морковочка)?

3. Suzi

В першому пості теми є посилання - перечитайте ще раз теорію. Дитина їсть все, що мама. На початку, якщо це зупа (не має значення, на мясі, на курці, на воді) давайте мікродози овочів, крупи з зупи. Мюслі - це ж по суті злакові, чому страшно? Тушені овочі - чудесно. Булка з маслом - десь з півтора року дітиська починають масло по півпачки за раз їсти, так що готуйтесь :)
    Сухофрукти, свіжі фрукти - обов*язково, не терті, а куском в руку (тверді) - ясна чухати, пробувати кусати, кусати і пробувати жувати. Під маминим наглядом. Якщо бачите, що дитина не справляється з куском - палець гачком і витягуєте кусок з рота.

4. DarkNess

DarkNess New Member

отут я щось не зовсім зрозуміла, які соки мається на увазі? якшо трошки і розбавити з водою, то хіба шкідливо? В куску яблука чи моркви теж є сік, то яка ж різниця?

5. Suzi

Різниця в тому, що сік з моркви і кусок моркви по-різному перетравлюється. В куску моркви є ще клітчатка, якої в соці практично немає.
    Соки краще розбавляти водою, ну і не зловживати ними.

6. Galya

Galya Well-Known Member

І ще думаю справа в тому, що 100г соку не = 1 моркві наприклад. Тобто дитина соку може випити багато, а організм з тим ше не може справитись, а моркви погризе трохи (і скільки в тому шматку є соку? отака кількість напевне і є нормальною)

7. Bublyk

Bublyk Member

І я до вашої компанії. Починаємо догодовування :) Нам вже поза 6 місяців, два зубики вже прорізалися і віднедавна почав проявляти інтерес до дорослої їжі. Теорії ще не читала, але вже інтуїтивно сьогодні дала одну зернинку сиру домашнього зі своєї тарілки і дрібку хліба. Вчора, правда, ще попробувала дати грамчик яблучного пюре з баночки - то кривився так, ніби я йому лимона дала.

8. Ная

Ная Well-Known Member

Таісія їсть лимони навіть не кривлячись)))

Я от думаю,а якшо мама прихворіла і не має зовсім апетиту,не може їсти,то тоді і дитині нічого не давати,чи як?...

9. Suzi

Залежить чи є ще хтось вдома і від дитини - вік, апетит і т.д.
    Якщо дитина хоче, вона буде або їсти з іншими членами родини, або буде тягнути маму на кухню і вимагати їсти. Стосовно запивання ГМ - мамі не обов*язково змушувати себе їсти повноцінну порцію, трошки спробувати, що їсть дитина, щоб в молоко потрапили потрібні речовини.
    А якщо Тая не просить , думаю, не варто хвилюватись :)

10. Yaremko

Yaremko Well-Known Member

11. SoLana

SoLana Well-Known Member

От і я поки теж не поспішаю, малій 6,5 місяців Ще нічого не пробували. І взагалі мені один лікар сказав що можна до року виключно грудне молоко, і якщо дитина добре почувається, набирає вагу то це навіть і краще... особливо не тре нагружати тваринним білками (м'ясо, яйця), їх взагалі рекомендував після року.

12. Lingerie

Lingerie New Member

сьогодні читала таке: "с 6 мес. у малыша угасает рефлекс "выталкивания ложки" и он уже способен проглотить полужидкую или густую пищу. Если припоздниться с введением прикорма, есть вероятность, что жевательный апарат малыша будет развиваться с задержкой, и он начнет капризничать, требуя только привычную жидкую пищу."

13. Vialka

Vialka New Member

Поділіться досвідом, коли і як давати дитині пити? В якому віці це стає необхідністю?
    Ми на ГВ, і з питтям з чашки ще не знайомі.

14. Suzi

Дитина сама дасть знати, коли це їй буде необхідно. А до того мама дає свою чашку в руки, притримуючи своєю рукою. В чашці на дні рідини буквально 1-2 ковтки.

15. Bublyk

Bublyk Member

Питання до досвідчених: нам скоро 7 міс, десь 1,5-2 тижні тому почала давати мікродози. Але часто буває таке, що їжа викликає в малого рвотний рефлекс. То як - не давати нічого і ще почекати, чи давати як раніше, хай привикає ?(сама схиляюся до другого)

16. Suzi

Рвотний рефлекс свідчить, що щось в організмі не те. Краще перечекати і тим часом спробувати вияснити причину. Чи не завеликі кусочки? Яка їжа викликає рвоту? Чи всі решта ознак готовності до прикорму є?

17. Bublyk

Bublyk Member

Кусочки мінімальні. Я так розумію, що він блює через невміння ковтати тверду їжу.

18. Suzi

Наскільки мінімальні? Має бути не більше рисинки, гречки приблизно. І не більше 3-х за раз. Такі мікродози не мають створювати проблем з ковтанням. Якщо розмір такий як треба, пошукайте іншу причину. Ви теорію з посилань першого посту читали?

19. Анута

Анута Well-Known Member

Щось ми таке скуштували, що зараз на все реагуємо зеленими каками. Наразі відміняю всякі дегустації, правильно?

20. Neverland

Neverland Well-Known Member

А ми сьогодні спробували трохи маминого запеченого ябка, то так кривились, наче даю лимон:connie_pull-pigtail Але все котнули і далі смоктали ложку. Багато не дала,тільки так, скуштувати. Зато бублик так обсмоктували, що як і я і дитьо були вже в тому бублику, і він почав розвалюватися, я хотіла забрати - то крику було. Певно бублик нам до смаку))))

21. Suzi

На всякий випадок можна на пару днів, поки не налагодиться. А дитина як себе поводить? Просить їсти? І який загальний стан?