Педагогічне догодовування

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Suzi, 5 Травень 2009.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. Suzi

Suzi Moderator Команда форуму

В цій темі пропоную ділитись досвідом, порадами саме щодо педагогічного прикорму.
    Для мене педприкорм є природною частиною розвитку дитини (яка перебуває на правильному ГВ) перших років життя.
    Суть педприкорму (педагогічного прикорму), полягає в ознайомленні з новою для дитини їжею, навчити жувати, добувати їжу не тільки з маминої груді. Метою педприкорму не є нагодувати маля, а саме ознайомити. Дитина отримує мікродози (шматочки їжі, які вміщаються між подушечками вказівного і великого маминих пальців) їжі з маминої тарілки, які поступово збільшуються і збільшується кількість їжі, що дозволяє уникнути перевантаження дитячого ШКТ. Таким чином організм знайомиться і з раціоном сім‘ї і поступово вчиться пережовувати шматочки, перетравлювати «дорослу» їжу. Участь у сімейній трапезі допомагає малюку навчитись поведінки за столом, чого важко (на мою думку, майже неможливо у перші роки) досягнути, коли дитина їсть окремо від решти членів сім‘ї.
    Детальніше можна почитати, наприклад, тут :

Педагогічне догодовування, ч.1
    Педагогічне догодовування, ч.2

http://community.livejournal.com/ped_prikorm/tag/статьи
    http://community.livejournal.com/ped_prikorm/tag/теория+ПП

З теорією ознайомилась, але маю ряд питань до тих, хто вже прикормлювався за цією схемою.
    1.Починати можна з будь-якого продукту? Тобто навіть з м‘яса?
    2. Як виглядає процес запивання молоком? Денис ще не сидить сам, тобто я його підтримую. Чи я маю дати мікро дозу, прикласти до грудей, так 2-3 рази , потім сушку в руку і знімаю на підлогу? Чи не хоче, то й не треба?
    3. Чи тільки мама бере прикормлює? Чи може тато дати з своєї тарілки?
    4. Саме болюче питання – маєм атопічний дерматит. Вже трохи краще, почервоніння нема, але висипка є. Чи я маю чекати поки зовсім шкіра почиститься, чи можна прикормлювати коли нема почервонінь? Як при такій халепі вводити продукти? Один продукт в день? Чи декілька ?
    Взагалі-то ми вже почали, якось майже підсвідомо почала  Давала мікродозами картоплю з зупи, крупинку пшоняної каші вареної на молоці, твердого сиру. В руку – сушку.
    9F

Раджу почитати статті (1,2, 3, 4, 5, 6) про прикорм, тоді якщо ще залишаться питання, задавайте.
    Про те, що варто обмежити.

Останнє редагування: 3 Січень 2017
    • Подобається Подобається x 7
  2. Suzi

Відповідь: Педагогічне догодовування

Був проміжний період, коли рукою накладалося в ложку, а тоді вже в рот :))
    Угу...попробуй випий і йому не дай стопарік :))) Мусимо тепер малому наливати водичку або компот (якщо в тата горілка в стакані, то лиєм воду, якщо всі п*єм вино - то Денису компот наливаєм).

3. loreniya

loreniya Well-Known Member

щось я в тупіку... скажіть дівчата, а як діти мають какати якщо вони на педприкормі? раніше ми какали раз в 3-4 дні, поки їли саму лиш цицю - і я це вважала нормою, малий ріс і це не причиняло йому дискомфорту. Зараз нам майже 10 міс, він їсть мало - не більше 2 ст ложок на раз, плюс гризе куском моркву, капусту, гарбуз, яблука, трошки сухарики і печенько. Коротше все як треба - нічого не пхаєм не хоче то не їсть. Какає він далі раз в 3-4 дні, але сильно тужиться і какулька тверда /перша "порція" далі кашка така я б сказала нормально... це явно щось не то... я позвонила нашій горе доктор, вона мене запитала що їмо, я розказала, вона почала сварити, що він мало їсть, що нема чим какати, тому воно там чуть лі не засихає поки набереться на порцію какання... почала мені в грамах казати скільки нам чого треба їсти і пити і ще казала ставити йому свічі щоб виробити звичку какати щодня... Але щось я думаю тут не то... Порадьте може хто мав таку ситуацію...

4. Fleshka

Fleshka Well-Known Member

В нас щось схоже було, і я теж десь тут питалась про цю ситуацію. Какати щодня почав десь недавно, коли порції їжі, і апетит суттєво збільшились. Думаю в вас все нормально. ШКТ по трошечки перестроюється до дорослої їжі. Уявляєте, що буде, якщо ви дасте зразу більшу порцію (в грамах), як дохтор каже?
    В цілому какати дитина мала так само як і на ГВ, адже їжі ще не багато, але потрошку кал змінюється (ну мені так казали)

5. Suzi

Нормально він їсть. Якщо дитина
    хначить отримує клітковину, яка добре впливає на кишківник, сприяє його очищенню. Дитина на ГВ? Значить отримує всього досить, і нічого там не
    . Тужитись - це нормально для цього процесу. Йде налаштування, з часом все нормалізується.

6. Girljanda

Girljanda New Member

Ага, а потім, щоб не міг какати без тих свічок. Що тут скажеш... Добре, хоч клізмочки не порадила!

7. loreniya

loreniya Well-Known Member

не уявляю... більше того - поняття не маю як би я то в нього засунула - інакше не скажеш... а свічки то по мому брєд... як можна свічками виробити звичку?
    я от думаю, а може то опалення включили і йому замало рідини? він практично не пє...

8. Fleshka

Fleshka Well-Known Member

Як то не п"є? А ГВ?

9. Натуля

Натуля Well-Known Member

А ми з каканням теж мали таку ситуацію. І вона вилізла нам в атопічний дерматит. І це однозначно через таке какання як описала loreniya. Дерматолог нам прописала лікування на всі випадки - послаблююче, від алергії і гормональні мазюки. Алергії в малого нема і не було, мазями не мазали, а замість дуфалаку я почала постійно пропонувати дитині додаткове пиття крім грудей. Ну і корегувала меню дитини, хоча клітковину він отримував. Зараз він дуже добре какає після борщику (салат з буряка не їсть), і дуже любить його.

10. Adelaida

Adelaida Active Member

Я хочу запитати відносно кількості рідини, яку може пити дитина на ПП.

Наразі я дуже мало даю, може раз-два на день по дві-три чайні ложки. Для проби і навчання питтю. А тут помітила, що під час гри вона бере їкеївські стаканчики або будь-що, що нагадує горнятко або стакан, та пробує з них "пити" :) То сьогодні вже давала разів чотири. Випиває все.

Чесно сказати, якось я дуже ревносно ставлюсь до іншої рідини окрім молочка (самій соромно). З іншої сторони, може я їй замало тої рідини даю? Попісів тепер менше (до десяти на добу), враховуючи, що ми висаджуємось, але великі порції. Молочко пємо вдень навколо снів та вночі нон-стоп.

Але, якщо давати багато, а вона буде випивати, то кількість молока відповідно зменшиться. Чи я десь помиляюсь?

Скільки дітки пють рідіни окрім молочка у такому віці? Я знаю, що дитина, по їдеї, сама собі розбереться, скільки їй тої рідини треба... Але щось сумніви гризуть. А як у вас з питтям справи?

11. Ная

Ная Well-Known Member

Ми педприкорм тільки недавно почали,пиття дитину цікавить значно більше аніж їжа,даю завжди коли просить,деколи і сама пропоную,то Тая не відмовляється. Випиває не багато,більше порозливає,зато задоволення море).
    Я маю питання стосовно рідкої їжі-супів,борщів,скільки можна на першому місяці догодовування давати за раз дитині з"їдати(чи випивати з ложки) отої юшки? Моя дитина аж труситься за тим,за борщем мало не встає,так тягнеться)

12. Suzi

Якщо дитина справді п*є (а не бавиться) і організм нормально реагує - все в порядку. Зверніть увагу на те, що п*є - або водичка, або слабий (не концентрований) компот, без цукру. Але цілком можливо, що все ще поміняється - дітки пити (тобто втамовувати спрагу іншою рідиною ) починають переважно після року, до того це все-таки більше інтерес і бажання бути як мама.
    Дивіться рекомендації стосовно кількості їжі на вашому етапі. (десь на останніх сторінках я давала інфу стосовно кількості).

Останнє редагування: 26 Жовтень 2010
  13. Анута

Анута Well-Known Member

а мій труситься за водичкою з цитринкою.
    і десь страшно тих цитрусових, але даю трішки та і сама це п"ю...
    короче з сумнівами я

14. natorella

natorella Well-Known Member

чого? якшо всього боятись.......

15. Анута

Анута Well-Known Member

із-за алергії.
    Татко наш алергік і тому з Павлусем догодовування починала дуже делікатно. Наразі алергія в Павлуся проявляється лише на кілька збудників (не харчові).Тому і дещо хвилююсь за Тарасика

16. Suzi

Мені в нетрях інету (таки треба знайти, бо не перший раз згадую) траплялась стаття, що алергікам не варто виключати алергени повністю. Тобто організм має контактувати з алергеном, але доза має бути така, щоб організм справлявся.
    Так що слідкуй за реакцією і не переживай :)

17. Alonka

Alonka New Member

А ми далі нічого не п'ємо, а тут поки вже два тижні хворіємо то і не їмо, навіть улюбленого. Навіть з температурою не пила. Пропоную то часом 2 ч.л. сьорбне, хоч більше по розливає. Попісів явно менше, десь 5-6 на добу. Вже переживати?

18. Suzi

Правильно чи ні - то не нам судити.
    Те що це
    то точно.
    Судь природнього прикорму не в тому, щоб нагодувати, а щоб навчити що і як їсти. Розумієте, якщо родина не їсть кролика, бо їй то задорого, то виділяючи дитині інше меню зважайте на те, що дитина звикне і буде просити і в майбутньому їсти ті продукти, до яких звикла з самого дитинства. Ну і знову ж таки, ви дитині відповідно вже даєте зрозуміти якесь особливе місце в сім*ї.
    З другого боку , звісно хочеться дитині дати найкраще. Я б радила покращити харчування всієї сім*ї-наприклад, персики замінити на сливи, яблука - і дешевше, і не менш (якщо не більш) корисно. Повноцінне харчування можна забезпечити і без делікатесів на столі.
    Але вирішувати, як завжди, мамі ;)

На рахунок пиття - в такому віці не всі п*ють і це не страшно, якщо дитина почуває себе добре. Кількість попісів вже не є аж настільки показовою як в перші півроку.
    Подумайте, чи не зажарко вдома?
    І чим хворіє?

19. Alonka

Alonka New Member

Та делікатесами ніхто не балує, але в зв'язку з фінансовими проблемами(все пішло і йде на лікування наслідків недоношеності) не можемо дозволити не м'яса, не масла, не молочного і тд. Кролика передали родичі з села, от по кусочку його і їмо, а персики купляла надгнилені по 4 гр , заморозила пюре, і так далі. Купити яблука чи груші... вона їсть (коли) десь 1\4 на день, що то за кількість для мене? Те саме риба, не пам'ятаю коли за рік її їла, а їй купила і даю раз в тиждень кусочок в 2 см. А сир, деколи купляю магазинний, а давати боюсь, то коли його їм то їй даю власно зроблений з кефіру і молока злагода. А масло...їй же спред давати не буду...нащо її того зараз? А меню сім'ї змінити нереально, ми живемо з його батьками і братом, то в них одноразове харчування норма, і все жирне, жарене...я сама того не їм і дитині не буду давати.
    В дома не просто жарка, африка. Восьмий поверх, центральне опалення шкварить капец! В хаті 26-27 градусів. Кімната малесенька(2,40Х3,30 і нас троє) Зволожую як можу, вікна не помагають, тільки закриєш навіть не чути що відкриті були.
    А захворіли ще до опалювального сизону, хворіли в два етапи температура, горло, забити

20. Suzi

Ситуація у вас непроста. Але...
    З т.з. природного прикорму:
    дитина має звикнути до їжі, яку їсть її родина. В вашому випадку я б віднесла до родини маму й тата. Або маму. Ви готуєте собі окремо?
    Чому дитина має їсти те, що і мама - тому що з маминим молоком отримує речовини, які допомагають дитячому організму перетравлювати їжу. Якщо мама не їла персика - відповідно в молоці нема тих речовин, відповідно дитячій органзім позбавлений підтримки.
    Знову ж таки - ви даєте дитині те, що вважаєте корисним. А організм дитини знає поки що краще - що і скільки йому треба саме зараз. Дайте можливість вибрати з спільного столу.

В будь-якому разі, бажаю знайти свій варіант!

І стосовно температури в приміщенні - намагайтесь якось знизити, бо скоріш за все через це дитина мало пісяє, і, цілком можливо, що така африка заважає організму боротись з хворобою.

21. Alonka

Alonka New Member

---------- Додано в 17:24 ---------- Попередній допис був написаний в 17:17 ----------

щиро заздру всім в кого є можливість правильно організувати пед.прикорм:girl_blush2: