Педагогічне догодовування

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Suzi, 5 Травень 2009.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. Suzi

Suzi Moderator Команда форуму

В цій темі пропоную ділитись досвідом, порадами саме щодо педагогічного прикорму.
    Для мене педприкорм є природною частиною розвитку дитини (яка перебуває на правильному ГВ) перших років життя.
    Суть педприкорму (педагогічного прикорму), полягає в ознайомленні з новою для дитини їжею, навчити жувати, добувати їжу не тільки з маминої груді. Метою педприкорму не є нагодувати маля, а саме ознайомити. Дитина отримує мікродози (шматочки їжі, які вміщаються між подушечками вказівного і великого маминих пальців) їжі з маминої тарілки, які поступово збільшуються і збільшується кількість їжі, що дозволяє уникнути перевантаження дитячого ШКТ. Таким чином організм знайомиться і з раціоном сім‘ї і поступово вчиться пережовувати шматочки, перетравлювати «дорослу» їжу. Участь у сімейній трапезі допомагає малюку навчитись поведінки за столом, чого важко (на мою думку, майже неможливо у перші роки) досягнути, коли дитина їсть окремо від решти членів сім‘ї.
    Детальніше можна почитати, наприклад, тут :

Педагогічне догодовування, ч.1
    Педагогічне догодовування, ч.2

http://community.livejournal.com/ped_prikorm/tag/статьи
    http://community.livejournal.com/ped_prikorm/tag/теория+ПП

З теорією ознайомилась, але маю ряд питань до тих, хто вже прикормлювався за цією схемою.
    1.Починати можна з будь-якого продукту? Тобто навіть з м‘яса?
    2. Як виглядає процес запивання молоком? Денис ще не сидить сам, тобто я його підтримую. Чи я маю дати мікро дозу, прикласти до грудей, так 2-3 рази , потім сушку в руку і знімаю на підлогу? Чи не хоче, то й не треба?
    3. Чи тільки мама бере прикормлює? Чи може тато дати з своєї тарілки?
    4. Саме болюче питання – маєм атопічний дерматит. Вже трохи краще, почервоніння нема, але висипка є. Чи я маю чекати поки зовсім шкіра почиститься, чи можна прикормлювати коли нема почервонінь? Як при такій халепі вводити продукти? Один продукт в день? Чи декілька ?
    Взагалі-то ми вже почали, якось майже підсвідомо почала  Давала мікродозами картоплю з зупи, крупинку пшоняної каші вареної на молоці, твердого сиру. В руку – сушку.
    9F

Раджу почитати статті (1,2, 3, 4, 5, 6) про прикорм, тоді якщо ще залишаться питання, задавайте.
    Про те, що варто обмежити.

Останнє редагування: 3 Січень 2017
    • Подобається Подобається x 7
  2. Orman

Orman Модератор-бомба

о_О
    @Suzi це правда?

3. Almariel

Almariel Well-Known Member

в тих статтях, що в топі, таке написано. до 12 років краще напихатися грибами, якщо це не основний продукт харчування у вашому регіоні.
    але хто того слухає?))) якісь файні грибочки кілька разів на рік - то не страшно.
    п.с. печериці - не гриби)

4. Orman

Orman Модератор-бомба

я і не про печериці гггг

не знаю, я от консультувалася з гуцулами. Вони дають зразу. Ну в сенсі педагогічного прикорму. Самі їдять-дають. Нема- не дають.
    мене вже стільки тут намагались затюкати за гриби...
    Ми їмо гриби. Печериці і всякі. З якого віку не буду казати. Але з раннього.

5. svoybox

svoybox Well-Known Member

І я не даю гриби, колись в тих статтях з топу прочитала. І в інших джерелах про догодовування дітей так пишуть, бо вони важкі для шлунку, погано травляться і не мають нічого корисного.
    Тай на скільки знаю, гриби ні одна кухня світу не визнає стравою, використовують тільки як приправу.

• Подобається Подобається x 1
  6. Suzi

Якщо це звична страва для сім*ї - дають дітям. Там, де це один з основних продуктів раціону. Гуцули теж сюди підпадають.
    В статті з топу про те, що варто обмежити написано чому не варто грибами зловживати.

7. Orman

Orman Модератор-бомба

ну зловживати, це інша історія.
    звична
    ну в конкретній сім'ї основний, а в регіоні, бачиш, кажуть, що без користі і важкий для травлення.

))) записую себе до гуцулів. А якщо серйозно. Ми з чоловіком не живемо там де звично їсти гриби, але обоє з місцевостей, де гриби - перша їда після картоплі. Може того нам так йде? То я так риторично.

8. Suzi

Але таки важкий. Як і м'ясо, до речі.
    Немає ідеального в цьому неідеальному світі, тому кожен приймає рішення конкретно для себе і для своїх дітей )))

9. Orman

Orman Модератор-бомба

10. VesnaKrasna

VesnaKrasna Well-Known Member

Нам вже виповнилось 6. Вже тижні 2 їм з донею на колінах. Вона активно намагається запхати ручку до мене в тарілку. Сьогодні під час сніданку вперше дала мікродози банан і творог. Але мене ніхто не підтримує, усі відмовляють. А я ще не дуже досвідчена з дітками. Не знаю чи довго протримаюсь ))) І все ж мені страшно давати малечі все, що ми з чоловіком їмо. Напевно я таки не дозріла до ПП. Для дитини, якщо готувати малі порції старалася б якісь кращі продукти вибипати. Бо як подумати, що овочі всі на нітратах, а м'ясо наколоте, то аж страшно. Бррр. Я розгубилася. Читаю принципи ПП, все подобається, а внутрішньо себе щодо хімії переконати не можу.

Надіслано від мого Lenovo S90-A, використовуючи Tapatalk

11. Suzi

Що значить кращі продукти? Чому ви не можете їх обирати і для себе з чоловіком?

12. VesnaKrasna

Наприклад, м'ясо, кажуть, що воно все на антибіотиках, що курятину взагалі бажано не їсти. Якщо лише для дитини, то можна ще знайти у знайомих на селі кролятину, чи телятину, поморозити і для дитини буде на довго, а от на всю сім'ю стільки не назбираєш. Теж саме з овочами, тепер все підсипають і в тих, що ніби продають домашнє, теж не вгадаєш підсипані чи ні. Я про це.)

13. synuchechka

synuchechka Well-Known Member

Мені мама після тої історії з викаканою петрушкою почала казати, щоб я такого дитині не давала бо "прилипне десь в шлунку і буде біда". Яка біда, я так і не зрозуміла.
    Поки що я вирішила що даватиму все, окрім продуктів що містять цукор і глютен. В мене на цей рахунок свої погляди і я ці продукти теж не їм у повсякденному житті, лише десь-колись-при святі. Харчуюсь я здорово і корисно.

14. Suzi

От власне))))
    Тут є один момент - якщо ви будете шукати супер-пупер екологічну курочку, морозити її по шматках, готувати, а тут в дитини бац - і нема апетиту. І так місяць (зуби , наприклад, лізуть). Досить складно буде стриматись і не захотіти дитину "нагодувати", не нервуватись через це.
    --- дописи об"єднано, 2 Червень 2016 ---
    Але вважайте, що зараз дитячий організм вчиться це їсти. Варто хоча б кілька разів поїсти з дитиною, дати потім прикластись до грудей, щоб отримати речовини, що допомагають засвоїтись цим продуктам.

• Подобається Подобається x 3
  15. Fiancee

Fiancee Well-Known Member

Я би Вам радила шукати якусь альтeрнативу, бо рано чи пізно Ваша дитина будe всe більшe і більшe заглядати до Вас в тарілку і згодом вона обов'язково захочe самe Вашe, що тоді робити? :) Пристосовуйтeсь одразу, та й Вам також добрe харчуватись корисно :)

Надіслано від мого MX5, використовуючи Tapatalk

16. VesnaKrasna

З вашою підтоимкою, почали ми таки ПП. У Але в мене одразу виникло дуже багато питань. Якщо деякі безглузді, вибачайте. Не нападайте, будь ласка.
    1. Нам скоро 7. В такому віці маля ще має бути в мами на колінах, правильно? Але мені так не дуже зручно. Маємо крісло для годування. Можна зняти столик і присунути до спільного столу, чи не варто?
    2. Мій раціон зараз складається майже винятково з полуниці, овочів і зранку творог, або каша. Це норм? Чи готувати спеціально частіше м'ясо, щоб маля пробувала?
    3. Читала, якщо мамі важливо з'їсти шоколадку, то малюку теж треба дати спробувати. Це справді так? Тобто ви зовсім гічого "вредно" собі не дозволяєте? Бо я їм, наприклад, інколи варену ковбаску, шоколад, булочку, морозиво, але малюку такого не пропоную. Це неправильно?
    4. Коли можна починати збільшувати порції трошки? Не до чайної ложки, а хоча б до горошини? Маю на увазі ті продукти, які маля зі мною вже разів 5 і більше пробувало. Наприклад, творог.
    5. Якщо я даю полуницю, банан зі своєї руки поцьмакати, це теж неправильно? Обов'язково або з ложки, або в руку?
    Буду дуже вдячна за відповіді!!!

17. Deidra

Deidra Well-Known Member

@VesnaKrasna , я не дуже знавець власне теорії ПП ;) але можу розповісти, як було у нас:
    1. Сиділи і напівлежали у мами на колінах, доки не купили кріселко десь в 10міс. Я пристосувалася і їсти, і сина годувати, хоч спершу теж було незручно. Малюк дуже швидко освоїв ложку.
    2. Спершу ми не дуже переймалися різноманіттям раціону, бо завжди на бекапі було ГВ :) Але поступово почали пристосовуватися під смаки малюка і готувати на всю сім'ю те, що йому подобалося :)
    3. Шоколадку, каву, пиво, вино моє дитя не пробувало, хоч то все і буває у нас на столі ;) Але як вимагав квашеного огірка чи ковбаси - то отримував шматок. Але то було не в сім місяців (хоча котлета була у вісім, а незадовго і ковбаса). Ну і без фанатизму в жодну сторону :)
    4. Просить більше - отримує більше :)
    5. Ми давали по всякому, залежно від ситуації. Тут не правило, що треба їсти лише з ложки. Треба вчити малюка їсти так, як їдять у вас дома: руки, ложка, палички, з тарілки, піалки, чи бананового листа - не суттєво.

18. Orman

Orman Модератор-бомба

у вашому віці дитини, я шоколадку їла сама втіхаря.
    не поспішайте. Коли почне з рук вихапувати.
    ні не обов'язково. Просто зручніше. Але тут момент, що дитина має попросити, а ви дати. А не підпихати з руки.
    якщо добре і впевнено сидить, то можете і посадити в крісло.

• Подобається Подобається x 2
  19. synuchechka

synuchechka Well-Known Member

До якого віку мав би проявитись харчовий інтерес? Нам вже 7,5 і його майже немає....А ще ми стали значно гірше набирати вагу. Знаю дітей, яким більше року і вони майже нічого не їдять, хоча теж пробували педприкорм, боюсь щоб з нами так не було....

20. Mansikat

Mansikat Well-Known Member

Може бути. Є діти-малоїжки, і то не в педприкормі справа, і на звичайному прикормі так само може скластися. А може і до 9 міс, до року не бути особливо тяги до їжі, а потім дітки починають наминати мало не дорослі порції.

21. Sandoryk

Sandoryk Well-Known Member

В нас десь в 8-8,5 почався харчовий інтерес. Зараз всі тішаться коли моя дитина їсть, вона дуже голосно вимагає їсти коли бачить їжу і потрібно їй обов"язково дати, бо буде істерика.
    Вагу прикорм нам нам не дуже добавляє, в місяць маємо прибавки 100-200грам.
    Здається протягом першого року прикорму це є тільки ознайомлення з їжею, нею дитину не треба напихати чим по більше.