Педагогічне догодовування

Тема у розділі 'Харчування малюків', створена користувачем Suzi, 5 Травень 2009.

Партнер розділу - Львівська група підтримки ГВ:
  1. Suzi

Suzi Moderator Команда форуму

В цій темі пропоную ділитись досвідом, порадами саме щодо педагогічного прикорму.
    Для мене педприкорм є природною частиною розвитку дитини (яка перебуває на правильному ГВ) перших років життя.
    Суть педприкорму (педагогічного прикорму), полягає в ознайомленні з новою для дитини їжею, навчити жувати, добувати їжу не тільки з маминої груді. Метою педприкорму не є нагодувати маля, а саме ознайомити. Дитина отримує мікродози (шматочки їжі, які вміщаються між подушечками вказівного і великого маминих пальців) їжі з маминої тарілки, які поступово збільшуються і збільшується кількість їжі, що дозволяє уникнути перевантаження дитячого ШКТ. Таким чином організм знайомиться і з раціоном сім‘ї і поступово вчиться пережовувати шматочки, перетравлювати «дорослу» їжу. Участь у сімейній трапезі допомагає малюку навчитись поведінки за столом, чого важко (на мою думку, майже неможливо у перші роки) досягнути, коли дитина їсть окремо від решти членів сім‘ї.
    Детальніше можна почитати, наприклад, тут :

Педагогічне догодовування, ч.1
    Педагогічне догодовування, ч.2

http://community.livejournal.com/ped_prikorm/tag/статьи
    http://community.livejournal.com/ped_prikorm/tag/теория+ПП

З теорією ознайомилась, але маю ряд питань до тих, хто вже прикормлювався за цією схемою.
    1.Починати можна з будь-якого продукту? Тобто навіть з м‘яса?
    2. Як виглядає процес запивання молоком? Денис ще не сидить сам, тобто я його підтримую. Чи я маю дати мікро дозу, прикласти до грудей, так 2-3 рази , потім сушку в руку і знімаю на підлогу? Чи не хоче, то й не треба?
    3. Чи тільки мама бере прикормлює? Чи може тато дати з своєї тарілки?
    4. Саме болюче питання – маєм атопічний дерматит. Вже трохи краще, почервоніння нема, але висипка є. Чи я маю чекати поки зовсім шкіра почиститься, чи можна прикормлювати коли нема почервонінь? Як при такій халепі вводити продукти? Один продукт в день? Чи декілька ?
    Взагалі-то ми вже почали, якось майже підсвідомо почала  Давала мікродозами картоплю з зупи, крупинку пшоняної каші вареної на молоці, твердого сиру. В руку – сушку.
    9F

Раджу почитати статті (1,2, 3, 4, 5, 6) про прикорм, тоді якщо ще залишаться питання, задавайте.
    Про те, що варто обмежити.

Останнє редагування: 3 Січень 2017
    • Подобається Подобається x 7
  2. Аделя

Аделя Active Member

Відповідь: Педагогічне догодовування

Дійсно помилилась... і куди я дивилась...:shy:

3. Blondo4ka

Blondo4ka Well-Known Member

Я вже у віці вашої дитини - давала, не ниточками, а маленькими кусочками, головне, щоб було добре зварене. Вже навіть тушене пробував.:) Спочатку давала кролика - воно дужже ніжне:girl_tender:

4. mamaMari

mamaMari New Member

начиталась усіх цих ссилок, вирішила що педприкорм нам якраз підходить. Але виникло декілька запитань, тож велике прохання до досвідчених у педприкормі мамочок допомогти порадою:
    починати годувати з ложечки чи все ж краще поки з рук своїх давати?
    якщо я п'ю чорний чай, його ковток теж давати малюку?
    якщо я після 18 год не їм, а татко приходить з роботи і якраз починає вечеряти то брати для малого з татової тарілки чи краще , щоб дитя харчувалось за моїм розкладом?

---------- Додано в 13:38 ---------- Попередній допис був написаний в 12:58 ----------

ще питання,якщо у нас зараз ріжуться зубки , то краще почекати з підгодовуванням чи можна, бо ми вчора їли, творог і вівсяночку, а сьогодні ще не сходили в туалет покакати, ніч дуже погано спав , хоча животик був не твердий, зате пукав з запахом - раніше так не пукав. І сьогодні якийсь тривожний і теж пукає з запахом

5. Fleshka

Fleshka Well-Known Member

а дитинка зможе то пережувати? бо Роман в мене не жує, а ковтає всі кусочки що я йому даю, от і думаю, як то краще так зробити, щоб він навчився пережовувати?

6. Мар'яся

Мар'яся Moderator Команда форуму

Зможе. Просто кусочки спершу треба давати невеликі, і потім поступово збільшувати. Ну і м"ясо , звичайно, має бути м"якеньке. Мій малий спершу теж просто ковтав, тепер , бачу, вже гарно пережовує.

7. Blondo4ka

Blondo4ka Well-Known Member

Ну, в мене жує, тому точно не скажу:girl_cool:, але
    Оце точно!

8. Fleshka

А з самого початку з жуванням проблем не було? Чи ликав, а потім навчився? Бо я як починала ще з мікродоз, то не задумувалась, а тепер кусочки збільшуються, але я їх на виході такими і зустрічаю...:girl_sad:

9. natorella

natorella Well-Known Member

при педприкормі - ніяких ложечок. даються мікродози - кількість їжі, яка вміщується між пучками великого і вказівного пальців руки

чорний чай не бажаний малим дітям. я взагалі до року нічого не давала. кожна мікродоза запивається молоком

якшо сім*я не їсть разом всі - то дитина прикрмлюється з мамою - шоб запити молоком їжу.

а як ви давали творог і вівсяночку?

10. Iwka

Iwka Well-Known Member

Ми теж вже потрошку готуємось до педприкорму, але таке
    в нашому випадку практично нездійснено, бо Гриць бере груди в положені сидячи тілько якщо дуже-дуже голодний... А чи можна погамати, а тоді все разом запити?

Останнє редагування: 17 Травень 2010
  11. Fleshka

В мене Ромко не хотів запивати кожен раз на початках, запивав тільки в кінці. Зате тепер коли дози збільшуються, то постійно запиває, і далі гамає...Тут напевне по дитині треба дивитись, чого вона потребує. І звісно тримати її в себе на колінах, бо на стільчику ну зовсім вже не зручно (я по своїй наївності на початках думала, що пристосуюсь з ним, тепер оцінила, що без стільця набагато зручніше, і я не відриваюсь від їжі, і Ромко свої потреби задовільняє)

12. Iwka

Iwka Well-Known Member

Коли Гриць на колінах - то їсти майже нереально, постійно тягне все на себе, бере ложку шоб нею два рази стукнути, а потім кинути на підлогу, крутиться... Думаю шо коли буде зайнятий споживанням їжі, можливо буде трохи спокійніший, але ж на початках тої їжі буде тілько чуть-чуть...

13. Fleshka

В нас те саме, тому на початках я і пробувала з стільчиком, але то ше гірше виходило, крик, все літає, не розумієш, коли запити хоче, коли вже ніц не хоче... Все-таки на руках зручніше: не хочеш - гуляй, захотів - їж, але сиди, запити? - будь ласка!, бавитись? - на підлогу. Пристосуєтесь.
    ...і таке мали ))). Але тільки до 4 місяців правда, потім потепліло, на вулиці почала годувати, то навчився в всіх позах )))

14. mamaMari

mamaMari New Member

зранку снідала вівсянкою, малого посадила на ліве коліно і їла з ним, він спочатку бавився ложечкою, потім почав заглядати мені в рот , потім плямкати губами і тягнути ручки в кашку, Ось тоді я йому дала між пучками пальців вівсяночки і так до трьох раз. Він аж пищав від задоволення, хоча коли плямкав вівсяночку, то так кривився. А ввечері я їла творог і так само дала йому крихту.
    А вночі він дуже чуйно спав і часто скиглив, я грішу на животик. За ніч і сьогодні не какнув ніразу, хоча раніше бувало мінімум 2-3 рази і цілий день пукає з неприємним запахом. Ось я й переживаю, що може запор. Бо сьогодні вдень теж неспокійний і спав 2 рази по пів години- в інші дні спить більше.

15. natorella

вже писали - з вівсянкою обережніше (не памятаю чому, але хтось аргументував). та і до 3 разів, якшо ви раніше її не їли - нашо?
    помасуйте животика, зробіть гімнастику

йому ше рано до прикорму. а коли буде більший - то звикне

16. МарянаК

МарянаК Well-Known Member

Дівчата, в мене теж запитання: якщо дитина на педприкормі, то можна давати яблуко печене? (я його так не їм а Андріанка дуже любить)

17. natorella

можна давати - але то вже буде не чистий педприкорм
    хоча чистого я не зустрічала на ДП ні в кого

18. mamaMari

mamaMari New Member

ми всього третій день на педприкормі, а вівсянку я їм практично кожного ранку. Сьогодні він сходив у туалет - довго тужився, вийшло однорідна маса як густа сметана, жовта і ЗАПАХ , то просто капец - це не грудне молочко:sad: Читала , що має виходити з частками їжі спочатку, а в нас усе однорідне, то добре чи ні?

19. dieSonne

dieSonne Well-Known Member

дитинка швидко реагує на зміну в харчуванні, от запах і змінився, а з приводу консистенції, то якщо ви дитині давали кавалками їжу, то мали вийти кавалки, а якщо у вигляді пюре, то вийшло пюре, а може кавалки так добре перетравилися?

20. Fleshka

Я так зрозуміла, що ви давали мікродози, між пучечками пальців. Тоді де ж ви там на виході могли їх розгледіти? Звичайно воно все однорідне! От з часом, як кавалки будуть збільшуватись, то і зустрінете їх на виході. Принаймі в нас так. Спершу просто почав не дуже апетитно пукати, а тепер дещо і виходить.:girl_in_dreams:

21. natorella

так воно і буде починати набувати консистенції вже *дорослої*
    росте ваша дитина

якшо як сметана - то не страшно. не закреп

ППКС