Печу, печу хлібчик

Тема у розділі 'На кухні', створена користувачем Olenka, 23 Січень 2008.

1. Анута

Анута Well-Known Member

Відповідь: Печу, печу хлібчик

ІМНО карявий рецепт. Закваску однозначно потрібно "годувати".

я вічну перший раз робила 3 дні, гарно все вийшло, але в перший хлібчик давала 0,5 ч.л. дріжджів для "допомоги" заквасці.

з мого досвіду з яйком менше кришиться аніж з просто клейковиною. Клековина покращує структуру хліба, а яйко "тримає" купи

2. inchik

inchik New Member

чібатту готую без яйка і теж купи кльово тримається
    і коли хліб на опарі готую, то теж добре без яйця тримається....тому можна і без яйця некрихке по структурі зробити...але якщо в хлібопічці готувати, то яйце - найлегший спосіб добитися крихкості

3. карапуз

карапуз Well-Known Member

Ой дівчиська,я вам ,ще тут похвалюся своїм чоловіком та його кулінарними здібностями.Цілий тиждень мене питав чи можна спекти халу,таку як в магазині продають.Я ,кажу,що певне можна,але то складно і ще ,що я худаю і хала мені в хаті ні до чого :girl_crazy:.
    То все передмова,спік мій чоловік вчора сам ось таку красу :girl_in_love:.
    [​IMG] [​IMG]
    [​IMG] [​IMG]
    Зробив єдину помилку(як я все ж таки вреднота :girl_blum:) - косу заплітав на стільниці,а потім переклав на бритванку.Тому хала вийшли ширша,ніж вища .Але, на смак то зовсім не вплинуло, чого не скажу про свою хвігуру :girl_wink:

4. Olenka

Olenka Well-Known Member

Чому хліб крошиться?
    На форумі ХП окрема темка про це була. Мої висновки частково звідти, частково з власного досвіду:
    На першому місці однозначно - якість муки. У нас вона жахлива, це не тільки моя думка. Тому потрібно додавати клейковину, або розмішати наполовину з мукою, якою ви точно знаєте, що вона хороша. Я так завжди роблю, наприклад, коли купую новий пакет муки.
    На другому: Рецепт, а точніше щось не так з пропорціями води або надлишок солі або мало жиру і т.д.
    На третьому: режими замісу, підйому, випікання (хлібопічка може пересушувати хліб).
    На четвертому: зберігання, а точніше температура і вологість в місці зберігання. Памятайте: хліб любить дихати!
    На останньому: від ножа. Памятаєте про ніж-пилочку? :)

Я не роблю хліб з яйцем від нього він скоріше черствіє і вже більше мякиш схиляється до здоби.

---------- Додано в 18:56 ---------- Попередній допис був написаний в 18:53 ----------

Це основне! Все решта не важливе!
    Дуже гарна хала вийшла!!! Ваш чоловік МОЛОДЕЦЬ!

Останнє редагування: 10 Березень 2010
  5. Galya

Galya Well-Known Member

А можна і я похвалюсь своїм хлібчиком? Не знаю, чи на фото то видно - але дуууже смачний:) Перший - печений в ХП дарницький від fugaska:
    Другий - печений в духовці дарницький на заквасці від Анути:) Дуже дякую за рецепт, до речі. Смачний, будемо ше пекти!
    Тріс зверху. хоч і надрізала, то певно треба глибші надрізи робити?
    ХП в нас давно, але пекла час від часу, бо стандартні хліби набридають швидко, а тут стільки рецептів начиталась, шо аж руки сверблять то все спробувати...

6. inchik

inchik New Member

ой, а я так бачу, що хлібо-пічка не стимулює мислення, принаймні в мене таке сьогодні сталося....такого за 2 роки ще не було...я забула дріжджі додати :girl_crazy:
    і, як по закону підлості, не заглядала, як завжди, на скільки піднявся....відняло мозок так відняло...тепер оту целинку довбе Настунька і шкірку гризе...

7. Annjutka

Annjutka Well-Known Member

Бачила в Макдональдзі чіабату... Не пробувала справжню, але здалося що вона не така мала б бути. Їхня була дрібнопориста як звичайна булка. І от, не втрималася я, теж хочу Чіабатту спробувати спекти. Буду робити за Оленчиним рецептом, вже поставила опару.
    Єдине питання до Оленки - там на початку рецепту для опари розводять 1/4 ч.л. дріжджів у склянці води, а до опари додають тільки пів чайної ложки отої водички з розчиненими дріжджами? Перепитуюсь, бо троха незвично виглядає.
    І ще. Хотіла б камінь для випічки в духовці, може знаєте де його можна купити?

8. Olenka

Olenka Well-Known Member

Все правильно. Мені також було спочатко дивно, і ще я переживала через те, що дріжджі з водою треба розводити (по інструкції до них їх треба з мукою). Одного разу я думала зроби подвійну порцію, тому взяла 1/2 ч.л., але в процесі приготування опари про це забула і робила на 1 порцію: так чіабата мені не виросла. Я не знаю, чому саме так виходить...
    в Україні спеціалізованого каменю для випікання я не зустрічала. Тут треба бути дуже обережним, якщо хочете самостійно шукати цей камінь (або придумувати як його замінити), бо більшість видів каменів радіоактивних
    - то навіть небезпечно.
    У мене не зовсім камінь, у мене шамот - я не знаю як праивльно пояснити, це типу глиняної суміші, з неї також виготовляють кераміку. Але цей шамот добре спресований, я вже навіть свою маму стосовного цього мордувала, бо вона має справу з шамотом, то мама казала, що у нас в Україні ніхто так не спресує і підтвердила, що дійно він не шкідливий.

9. Annjutka

Ну то вже легше, а то думала щось не так зробила. Поставила опару як в рецепті, завтра буду пекти. Надивилася купу всього в неті про чіабату, рецепти троха різняться, але не бачила такого способу як роблю. Вже скоріше хочеться побачити що вийде. Переживаю тільки чи не зашкодить що в тепло поставила на теплу підлогу? З огляду на маленьку кількість дріжджів
    За камінь здогадувалась що то щось глиняне має бути. Цікаво на чому в селах пекли?

10. inchik

inchik New Member

в печах долівка печі викладалася з каміння і вимашувалася глиною і на тому пекли, підставляючи під хліб капустяне, наприклад, листя (то моя бабця так розповідала)...звісно перед тим розпалювали в печі, щоб добре прогрілася і мали жар позаду хліба

дивно, що не піднялася....я як перший раз робила, то не 1/4 ч.л. додала жріжджів в воду, а 1/2 і брала не 1/2 ч.л розведених дріжджів з водою а пів чашки...ттт все вийшло...правда швидше і вище піднялося і опустилося, але, самі бачили, ніби все вийшло...

11. Annjutka

Дівчатка, дуже терміново! Скільки грам сухих дріжджів в одній чайній ложці? Мені треба відміряти 3г, а вага кухонна хоча й міряє з двох грамів - показує щось незрозуміле...

12. kati

kati Well-Known Member

5 грам:)........

13. карапуз

А я ,сюди, знову вихвалятись своїм чоловіком :girl_tender:.Псля того,як ми купили хлібопічку,чоловік мій став дуже цікавитись випічкою.Вчора в 12 ночі :girl_devil: :girl_flirt: ,спік такі булочки :girl_claping:.

14. Редвумен

Редвумен Active Member

це булочки з хлібопічки?

15. карапуз

Було б класно,якби булочки в хлібопічці, ще й пеклись :girl_wink:.Ні,в ХП, лише ,замішувалось тісто на булочки :girl_smile:.

А ,щойно, в мене ,спікся житній хлібчик ,замішаний на пиві з медом.Про смак не питайте,бо лише витягнула з пічки (але пахнеее :girl_tender:). Рецепт знайшов та закладав ,також чоловік:girl_smile:.

16. Annjutka

Чіабата вийшла дууже смачна, я закохалася в цей хлібчик! Буду робити тепер частіше. Чоловік зхрумав майже цілу хлібину (я робила дві) і сказав що на смак дуже схожа на туркменську "лепёшку" незнаю як українською
    Правда фото не робила бо недобре зформувала, точніше забула перед самою випічкою, тому троха плаский.
    Дріжджів дала півтори чайних ложки з розрахунку що ч.л. = 2г. Незнаю, можливо тому не було таких величезних мега-дірок, але був досить пористим. А може завдяки клейковині так вийшло. Наступним разом поекспериментую.
    І що саме цікаве - опарі дійсно було досить тої мізерної кількості дріжджів. Як прийшов час пекти - вона добре піднялася.
    Коротше я задоволена. Дякую Оленці за такий рецептик!

17. Ірка-Шкірка

Ірка-Шкірка Well-Known Member

Я вчора завдяки хлібопічці спекла такі от сирні булочки :)
    хлібопічка замісила, а я сформувала і спекла... смачні!!!!

18. сяняНЯНЯ

сяняНЯНЯ Well-Known Member

Ірка-Шкірка,буду дуже вдячна за рецепт тіста.

19. dimalozz

dimalozz Well-Known Member

А це я собі вчора імпровізував композиції )). Хлібуньо вийшов смішний, захотілося з ним погратися :)
    P.S. Писанки ті дружина колись малювала © .

20. Ірка-Шкірка

Ірка-Шкірка Well-Known Member

А я взяла тісто з рецепту-фотоперепису Оленки ось тут. Хоча, моя бабця робила значно більш здобне тісто для цих своїх булочок, але це теж дуже смакує.
    Спечете - розкажете, як Вам!