Новий Рік - постимо чи святкуємо???

Тема у розділі 'Свята великі та маленькі', створена користувачем Hruska, 9 Грудень 2009.

1. Hruska

Hruska Well-Known Member

Відповідь: Новий Рік - постимо чи святкуємо???

Ура!!!:girl_cray::girl_cray::girl_cray:
    Чекала Вашого допису....
    Адже ВИ, напевно, найбільш компетентні в цих питаннях...:girl_bye2:

2. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Загалом ви правильно сказали, але сформулювали трохи криво. Не можна себе духовно обмежувати, навпаки, в часі посту треба більше присвячувати час духовним речам - молитві, богослуженням, спільному бутті зі сім*єю.
    Відмовлятися варто не стільки від м*яса (я наприклад теж не можу іноді відмовитися, бо буває дуже сильна потреба, хоч я радше вегетаріянець за природою, але іноді тягне на м*ясо, що здається, не з*їш, то вмреш), але радше відмовлятися від солодощів, телевізора (особливо телевізора!), комп*ютерних ігор тощо. Піст - це не час, коли не їдять м*яса, піст - це час роздумів, задуми та самовдосконалення.
    Ну, то якщо ви в тій самій Церкві, що і я. Православні щодо посту страшенно прецизійні.

3. olena

olena New Member

4. Liliyah Romanova

Треба враховувати, що святкування заради самого святкування - традиція однозначно не християнська. ;) Християнське святкування так чи інакше залишиться культурним, матиме глибшу суть...
    Коли ми перейшли на новий календар, то 1 січня святкували саме Василя. І оте святкування мало набагато більше сенсу, ніж коли святкували до Різдва. Увечері були на вечірні, вранці - на Літургії. І відчуття свята було інше, глибше, без тої пустки, яка часто відчувалася вранці 1 січня.
    Ну, таки не в усьому світі.
    У церковному календарі таке писатися не повинно. Це є рішення, які видають та повідомляють голови Церкви. Суть у тому, що це не є загальноприйняте, самозрозуміле... нам дають диспензу, але нагадують, що то з огляду на нашу слабкість. :)
    Ми ялинку прикрашаємо перед Миколая. Он будемо цієї суботи. Але це більше заради Дарка, бо нам до того якось байдуже. Та й у прибиранні хати порушення посту я не бачу.
    Поки не було Дарка й поки він був ще дуже маленький, прикрашали ялинку 30-31 грудня. Завжди, скільки себе пам*ятаю.

5. Hruska

Hruska Well-Known Member

Та я так само не бачу порушень в тому...це вже напевно такий собі принцип в мого коханого або ж традиція сімейна - всю ту атмосферу до Різдва вичікувати...
    П.С.: ото напевне я для свого коханого, як маленький Дарко для Вас...:girl_crazy:

6. Liliyah Romanova

А горілку чи алкоголь на свят-вечір п*ють? (то тільки питання. не подумайте ніц такого)

7. Hruska

Hruska Well-Known Member

В мене вдома п*ють...а в них ще не знаю...то буде перший Різдв*яний рік...:)
    Але то люди такі, дуже побожні....можуть і по-всіх нормах перейтися...:)...а я от вже не з тих...:)

8. Blondo4ka

Blondo4ka Well-Known Member

Принаймі в УГКЦ точно.

9. Liliyah Romanova

Якщо не п*ють, я би тоді радила пошанувати традицію його родини, бо вона якраз християнська (не має бути алкоголю на свят-вечір, тільки "сушки"), і щодо Нового року знайти компроміс. Вбрати ялинку 31-го. То теж є певне приготування до Різдва. У те свято можна й треба увійти з радісним серцем, а не понурим, бо все було заборонено, ще й невідомо чому. Якщо п*ють, то звернути увагу на непослідовність і знову ж таки знайти компромісну серединку.
    Ми час між Новим роком і Різдвом сприймали як суботу перед Воскресінням - вже і ще ні. :)

10. Hruska

Hruska Well-Known Member

Так...підтримую.

Так, якраз я і йду на компроміс....вже за ялинку і не завожу мови...лише хоч би прикраси...:girl_in_dreams:

дійсно...то якийсь період проміжний...але я то так люблю...:girl_in_love:
    Мені взагалі ті Різдвяні свята такі милі...радісні...Чим по-більше - тим краще...:girl_crazy:

11. Юкола

Юкола Ділова ковбаса

а в піст не можна хату прикрашати?
    чи я не правильно зрозуміла, що ви мали на увазі.

12. Liliyah Romanova

Святково?
    Думаю, тут за аналогією до того, що в церкві знімають фани та вишиті рушники. Вбирають лише на Різдво. :)

13. Юкола

Юкола Ділова ковбаса

Я не знала того.
    А виявляється, що і ялинку неможна.

Не розумію, навіщо людині, котра не дотримується посту, мордувати себе і не святкувати новий рік тільки через те "а що люди скажуть".
    А тому, хто постить, напевно, і так не захочеться святкувати, бо постить же і Різдва чекає.

14. Liliyah Romanova

А якщо один і другий живуть під одним дахом, тоді як? ;)

15. kitka

kitka Well-Known Member

Треба поважати традиції (і відсутність традицій також, як то не дивно звучить) один одного. Хай друга половинка буде навіть атеїстом. Все одно треба рахуватися. "Рахуюся=поважаю=люблю".

16. галичанка

галичанка Well-Known Member

І в моїй родині ніколи не вбирали ялинку на Новий рік, тільки на Святий вечір. Зараз в своїй сім'ї продовжую цю традицію, бо Новий рік не є для мене таким вже великим святом, щоб ставати розкішно прибрану ялинку.. Її прикрашаємо в честь народження Ісуса Христа, обов'язково з різдв'яною зіркою і шопкою :girl_smile:
    Але помірно прикрасити хату я думаю можна: я вже зараз починаю прикрашати хату по новорічному, тепер в мене на телевізорі сидить кумедний сніговичок :girl_smile: На Новий рік витягаю якісь новорічні фігурки, можна купити букет з гілок ялинки. Або часом на Новий рік ми складаємо ялинку (в нас штучна) і так вона стоїть не вбрана до Різдва. На сам Новий Рік готую святкові пісні страви з рибою, морепродуктами. А святий вечір обовязково без алкоголю, це ж не просто піст, а вечір строго посту.

17. Liliyah Romanova

А ми ставимо ялинку на Миколая. Ось уже котрий рік. Чомусь саме цей день для мене є початком приготування до свят, нагадуванням про те, який є сенс Різдва й усього, що ми робимо.
    А Новий рік у нас завжди доволі нудний. Хіба іноді друзів запросимо. Два роки підряд грали в уно до 1ої ночі й балакали на богословські теми.
    І ще до слова. Нині мали в церкві свято Миколая. Там розмовляла з коліжанкою, з котрою провадимо бібліотеку в українській школі. Вона ходила на передріздвяну виставу в церкві чоловіка (він протестант). Там дуже гарно підкреслили, наскільки Різдво звелося до комерційного свята й показали дітям (та й доросли також) правдивий сенс свят. Це не про купування дорогих подарунків, шикарне святкування чи прикраси в хаті, це час, коли треба найбільше вміти давати й ділитися...
    І якщо людина зовні зберігає всі правила й приписи, але нещаслива в тому, то який їх сенс? А якщо людина живе з любов'ю до Бога й творить із нею та через неї, то Бог точно такій людині довіряє і люди їй докоряти не повинні. Не людина для приписів, а приписи для людини, зрештою... А ялинку можна взагалі не ставити, бо корені в цього звичаю поганські, хоча сам звичай уже встигли охристиянізувати, та все ж... так що то просто символ і дух свята. Суто наш, людський... бо запах, бо нове щось у хаті, бо блискуче й прикрашене...
    А хіба вони не дорожчі за м'ясо?

18. Редвумен

Редвумен Active Member

Підтримую! В Італії навіть є один монастир, де монахині впродовж посту їдять м!ясо, бо риба для них делікатес і дорога, тому відмовляють собі в тому. І ялинка від НР чи від Миколая (залежить відроку і від часу) в нас дома стоїть! Бо це ж період очікування чогось радісного. Хіба в піст не можна радіти?

19. галичанка

галичанка Well-Known Member

Треба попасти на знижку, я вже давно купила на Новий рік 200 г креветок по гарній ціні :girl_wink: Піст від мясних страв якось мені природніший. Від риби і креветок нам постити нема сенсу, бо і так дуже рідко їх їмо.

20. Harmony

Harmony Member

А ми святкуємо Різдво 24 грудня, тоді і ялинку прикрашаємо
    Погоджнюсь що на сьогоднішній день на святах багато заробляють
    А головне в душі настрою бракує