незнання мови чи цілковита байдужість, або чому говоримо з помилками?

Тема у розділі 'Мовні посиденьки', створена користувачем Зорянівонька, 13 Жовтень 2009.

1. Olena-m

Olena-m Well-Known Member

Відповідь: незнання мови чи цілковита байдужість, або чому говоримо з помилками?

Ага, і замість "гарячий" - "горячий" :)

2. New look

New look Well-Known Member

Відповідь: незнання мови чи цілковита байдужість, або чому говоримо з помилками?

А ще в мене бабця каже "пОльто")))

3. Corena

Corena Кулінарна муза 2013

і найпоширеніша, мабуть, помилка, якої часто припускаються навіть ті, хто в більшості говорить і пише правильно - то слово "заваДжати". один раз на роботі навіть виникла суперечка, як буде вірно :).

4. New look

Ніколи не читала Ліни Костенко (лиш в школі швиденько проходили). А сьогодні знайшла її сайт, з її віршами. Сиджу читаю і в захваті. Ну така гарна мова в неї в тих віршах...

5. RamirZ

RamirZ New Member

Не знаю як де, а в Києві взагалі українською говорять - хто як знає: "уші" (себто, "вуха"), "ідьом" (замість "ходімо"), "Алєг" на свого власного сина Олега...
    Продовжувати можна довго

6. La esposa

La esposa Moderator

оооо, давно хотіла написати сюди, але не могла пригадати, як ця тема називається.
    Чому, ну ЧОМУ люди вконтакті задають питання, але в кінці ставлять крапку?
    додаю в друзі, приходить повідомлення: "Знайомі." :girl_cray:
    а після запитання (запитання!!!) "У тебе донька." в мене з"явилося кілька сивих волосин :8:

7. Virna

Virna Well-Known Member

а мене злить, коли замість слова "курити" говорять "палити". І ніяк не дійде, що палити можна копицю з сіном)))) і ще сперечаються всі:girl_yes2:

8. Kerzenlicht

Kerzenlicht Well-Known Member

на жаль мої сусіди - вихідці з Львівщини - так говорять також, не треба й у Києві жити...

9. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Теж того не люблю. Моя бабуся завжди казала "курити димом". Навіть з печі, якщо щось пішло не так, комин забився чи вітер задув, то в хаті було "накурено".
    Та чого далеко ходити? Вистачить форум почитати, то вже буде видно, що суржик у Львові теж добряче вкорінився.

10. New look

Хм, зараз задумалась, а чому слово "курити" ? Від чого воно пішло?
    Не знаю правди, але от мені відразу уявляється стало курей які копушаться і стає курява. Тобто кури накурили) Може від того і дим будь-який називається "накурено")
    П.С. не кидайте тапком, то в мене такі думки інколи виникають кумедні)

11. Liliyah Romanova

Куряву здіймають більші об'єкти також. Кури не настільки. ;)

12. Just me

Just me Member

Задумалася, чому говоримо із помилками? Думаю, то притаманне не лише нам, а будь-кому із нефілологічною освітою. При цьому не так і важливо, німець, француз чи фін - усі в своєму мовленні роблять повсякденні помилки. Так як і кожну справу ми не робимо досконало, так і говорити досконало не можемо, хіба що вважаємося асами даної справи. Але це не означає, що досконалості не треба прагнути :) Мені, до прикладу, дуже подобається чиста і вишукана мова. Але я все ніяк не дотягнуся :sad:

13. Liliyah Romanova

Сумно читати.
    Знаю багатьох нефілологів, котрі є дуже мовносвідомими. І навпаки, багатьох філологів, котрі розмовляють такою мовою, що соромно за них.
    То від культури людини залежить, а не від освіти.
    Та тут просто треба пам'ятати, що є різниця між розмовною мовою та літературною.

14. Virna

Virna Well-Known Member

щойно читала тему про хрещення. має бути не "хресний" тато, а "хрещений", бо хресною може бути лише дорога. і ще "священик", а не "священник", але про це вже писано-переписано:girl_smile:

15. Liliyah Romanova

Та він то хрещений, бо якби не був охрещений, то не міг би бути хресним батьком.
    У канонах Церкви вживається термін саме хресний батько. Так що починати зміни треба там, мабуть.

16. Virna

Virna Well-Known Member

може, й Ви праві:girl_in_dreams: пам"ятаю, як в університеті всі викладачі наголошували, що правильно "хрещений". треба в літературі пошукати:girl_smile:

17. Hermi

Hermi Well-Known Member

ну є 2 варіанти цього слова хрЕщений - того що похрестили, і хрещЕний. Але от чи правильніше хресний чи хрещЕний я не знаю, мене також це питання цікавить.

18. Freitag

Freitag Active Member

Із "хресним" і "хрещеним" ситуація справді суперечлива, оскільки богословська термінологія подає термін "хресний", а сучасні довідники з української мови рекомендують вживати слово "хрещений". Тому вживаю обидва слова залежно від того, із якою тематикою працюю.

19. Just me

Just me Member

Та сумно, що поробиш... В школі, пригадую, так ретельно вчила німецьку, а потім зрозуміла, що самі німці плутають артиклі, застосовують неправильний порядок слів, а британці тулять артиклі там, де їх не треба. І передачу дивилася кілька разів "Slownik polsko@polski", то поляки своєю мовою теж такі перли видають, що мамо рідна... Той професор, який її вів, сам чудувався. Це явище масове і всіх мов стосується.

20. Liliyah Romanova

О, я його купу статей перечитала, курсову писала за ними, захоплювалася ним... аж поки не потрапила до нього на лекцію, де він буцімто робив порівняння польської з російською, українською та білоруською. Наспраді він проводив порівняння виключно з російською, бо за українські й білоруські видавав виключно російські слова. Мені так і кортіло встати й сказати, що там геть інші слова українською та білоруською й най провадить порівняння виключно з російською, яку він знає, бо то було посміховисько.
    Так і є. Але то не є причина, аби махнути рукою. В кожній мові є ті, хто дбає про своє знання й рівень мови. І якщо послухати того ж Мьодка, то висновок таки той - все залежить від особистої культури окремої особистості.