Нервовий тік: лікувати чи "само пройде"?

Тема у розділі 'Дитяче здоров'я', створена користувачем Уляночка, 19 Березень 2013.

1. Уляночка

Уляночка Well-Known Member

Відповідь: Нервовий тік: лікувати чи "само пройде"?

а ви лікар? це не претензійне питання..прошу розуміти правильно...якщо так,то цікавить, як розрізнити і чи принципова різниця?

2. Туфелька

Туфелька Well-Known Member

чому? це спеціалізація невропатолога. це ж не розлад психіки, а порушення нервової системи.

3. Azza

Azza Member

А якщо мій малий інколи цілий здригається, то це також нервовий тік?

4. Туфелька

Туфелька Well-Known Member

нервовому тіку притаманні некеровані рухи, які задіюють певні групи м"язів. Якщо цілий здригається і то є не постійно, а десь-колись, то це може бути такий збудливий тип нервової системи.

Я маю десь статтю про ті тіки, завтра пошукаю і викладу тут.

5. ViTanya

ViTanya Member

1) так
    2) як розрізнити - згідно з останнім виданням "Психіатрії" (під ред. Шейдера, США) в розділі 26 (Б. Коффі, Р. Шейдер) зазначається: "Кроме того, в последнее время все чаще говорят о субъективном компоненте тика (сенсорный тик, позывы к тику), а это еще больше стирает различия между тиками и навязчивыми действиями. Помогает отличить их то, что в основе навязчивых действий, в отличие от сложных тиков, лежит подсознательная "перестраховка".
    Тобто неспеціаліст не відрізнить.

Те, що це компетенція саме психіатрії - не спірне питання, а давно встановлений факт. Довго пояснювати, чому. Коротко - за МКХ-10 тіки відносяться до КЛАСУ V - Психические расстройства и расстройства поведения (F00-F99) , коди тіків - F95.0 - F95.9
    А неврологічні захв відносяться до іншого КЛАСУ VI - Болезни нервной системы (G00-G99)
    3) чи принципова різниця? Так, бо різні підходи до лікування

• Інформативно Інформативно x 1
  6. ViTanya

ViTanya Member

до речі, щодо назви теми - "Лікувати чи само пройде" сучасна позиція психіатрії :"На сегодняшний день медикаментозное лечение - основной метод терапии тиков. В то же время решение об этом лечении должно быть тщательно продуманным. Такое лечение необходимо, когда проявления заболевания мешают семейной жизни, учебе, работе, межличностным взаимоотношениям или препятствуют нормальному развитию. Иногда тик бывает умеренным, но тяжело переживается самим больным или его близкими, и тогда тоже требуется лечение. В остальных же случаях часто достаточно наблюдения, просвещения и психологической поддержки. Используется психотерапия." (джерело вказ в попер. дописі (вище).

7. Уляночка

а трохи простіше поясніть....
    і як спеціфаліст розрізняє..які ознаки того і іншого...

8. ViTanya

ViTanya Member

Спробую простіше... Розлади (або захворювання) психіки і розлади поведінки - це стани психіки і поведінки, що відрізняються від нормальних. При цьому органічного субстрату немає, центральна нервова система (головний і спинний мозок) і периферична нервова система не уражені, ніяких лабораторних чи рентгенологічних і т.д. відхилень немає. Їх можна виявити лише при функціональних обстеженнях, які фіксують активність певних процесів (напр. картування мозку, позитронно-емісійна томографія). При захв. нервової системи є органічна причина, напр. травма, інфекційне захв., атеросклероз, остеохондроз і т.п.
    Напр. тік, який з"явився після крововиливу в мозок (травма, аневризма, розрив судини в місці атеросклер бляшки) - вторинний, причина органічна, отже, цю причину лікує невролог. Тіки, що не мають під собою органічного субстрату, мають психологічні причини - компетенція психіатра.
    Як спеціаліст розрізняє тік і нав"язливі дії - навіть не уявляю як по-простому та ще й коротко пояснити об"ємний матеріал, який проходиться на 6-му курсі медвузу. Спеціаліст проводить неврологічне обстеження (в т.ч. детальний сімейний і індив. анамнез, рефлекси, може використов. адаптовану шкалу оцінки і діагностики аномальних мимовільних рухів (AIMS). Психіатричне обстеження - часто використовуються структуровані діагностичні опитування для дітей (DISC, DICA та ін). Використовуються шкали для нав"язливих неврозів. Тоді робляться висновки і встановлюється діагноз (напр. тіковий розлад, нав"язливий розлад або тіковий розлад з елементами нав"язливостей, с-м Туретта і т.п.)

9. Уляночка

а ще скажіть-невролог нам радить - спокійна обстановка, не сварити, не наказувати, навіть якщо є за що...але бачу, що дитина починає тим користати і маніпулювати..починає пискувати, не слухати, бо чув поради лікаря...
    як я маю діяти..бо нині я не витримала і таки насварила..шкодую,але і пускати на самотік його пискування не хочу((((((

10. ViTanya

ViTanya Member

Ідеально - звернутись до хорошого дитячого психолога.
    Основні правила : карати - обов"язково. Сварити (кричати, а тим більше обзивати, переносити негатив на дитину, а не на провину - тобто "ти поганий" замість "ти поступив погано) вкрай небажано.
    Карати - найефективніше - позбавленням. Спочатку попередити ще до провини, що вам не подобається, коли він пискує (не робить те, що ви попросили і т.п). Сказати, що його чекає, якщо він це зробить, напр. буде позбавлений привілеїв чи задоволень(комп"ютера чи мультиків на 3 год чи на цей вечір; не підете сьогодні в дит кафе чи щось подібне; не буде їсти сьогодні цукерки чи торт який планувався; якщо це сталось на прогулянці - ця прогулянка закінчена, в супермаркеті - залишаємо візок з уже набраними товарами в залі і виходимо). Коли знав, що за певну провину буде покараний, і як саме, але все одно так зробив, спокійно,але дуже незадоволеним тоном сказати, напр. я дуже незадоволена (розгнівана, мені соромно за твою поведінку і т.д) і за це ти позбавлений комп"ютера на сьогоднішній вечір (чи на півдня, залежно від важкості провини).

цікава інформація на цю тему тут

• Інформативно Інформативно x 2
  11. ZlykaBober

ZlykaBober New Member

Ось і у нас нервовий тик.Вже 6 років.За це йчас ми перепили стільки всього...аж страшно,і трави пили.і уколи виписували..Все марно.На 2-3 дні недільку краще і знову.Діти бачуть що ми стараємось не кричати і вилазять нам на голову,Вже й не знаю що робити....В понеділок здавали на лямблії-немає їх.Хоч це радує.ось направили нас на узд сосудів шиї...Дитина росте... а змін на краще немає

12. StarKa

StarKa Member

У малого 2,5 років почалося кліпання після народження сестрички, які є методи лікування не страшно хімічними засобами?Хтось стикався з кліпанням в такому ранньому віці?

13. ZaKohana

ZaKohana New Member

не знаю, чи сюди. У нас вже декілька днів тремор голови. Легкий, пару раз на день, так ніби щось гірке-гірке з'їла, скривилася і смикнулася. Йти до невролога? Можуть зуби так впливати?

14. glasses

glasses Member

Оля, я так роблю до тепер:=)Казала мама моя, що дуже за це хвилювалась коли я мала була. Ну я так роблю коли мені так прохолодно, і малий теж почав так робити. То я за те не хвилююсь.

15. tsiuma

tsiuma Well-Known Member

Дівчата, напишіть, будь ласка, в ПП контакти Свинаренка, бачу тут є про нього непогані відгуки. Може, і ми підійдемо до нього з нашим кліпанням.

А ще підкажіть, хто знає: до кого з неврологів можна звернутися в чорнобильську лікарню?

16. Женічка

Женічка Well-Known Member

Нашi тіки починались з кліпання очима, далі смикання плечем й рукою, тепер оте смикання зникло, але з`явилось таке, ніби, покашлювання. Найчастіше оте покашлювання в стані фізичного спокою. Тобто, коли мала активно рухаеться, я не чую того покашлювання, а за виконанням дом.завдання, або ж за переглядом мультика - постійно кх та кх.
    Уляночка, як Любчикове покашлювання?

17. Materynka

Materynka Well-Known Member

Дівчата може мій допис комусь стане в пригоді, читаю зараз книжку психотерапевта Літвака Если хочешь быть счастливым і там згадується така проблема, можете детальніше прочитати, але коротко причиною тіків є психологічні проблеми.

18. Britney

Britney Домашня посиденька :)

Аналогічна ситуація. В нас все починалося коли малому було років 6(власне пішов до школи)з "завертання" очима. Потім кліпав. Ходила до лікарів, ставили діагноз Невроз нав"язливих рухів, виписували всякі ліки. Дещо давала, що полекше, дещо відкидала. І ще, стан покращувався коли дитина мала спокійну обстановку, якщо якісь стрес, то знов починається. Зараз є власне, є оте характерне покахикування в стані спокою. Але не дуже то воно нам і заважає. Впринципі, я не настроєна ходити по лікарях, А ще, кажуть що все минеться після 12 років)

19. Уляночка

час від часу є....то покашлювання, то погиркування..

20. tsiuma

tsiuma Well-Known Member

І мій як пішов до школи, то почалось часте кліпання очима. Зараз на канікулах бачу, що вже майже немає цього, тільки коли до нього щось серйозно говорю, а він зосереджено слухає - тоді знову мружиться і кліпає частіше очима.

Тепер думаю, що коли почнеться школа, то може все знову повернутись.
    Також вважаю, що причини цьому є психологічні.