Нефізичні покарання дітей

Тема у розділі 'Маленькі бешкетники', створена користувачем yasna, 5 Квітень 2010.

1. Provizor

Provizor Well-Known Member

Відповідь: Нефізичні покарання дітей

Ви думаєте тут спрацювало розуміння дитиною, що мама стомилась, а вона (дитина) переступила межу дозволеного:)? Як на мене, це звичайне переключення уваги. Мама зникла з поля зору + новий варіант переміщення (на шиї, ви ж її так не носите). В мене теж так буває, що доня хоче, щоб несла її саме мама. Тоді чоловік садить її собі на шию чи підкидає на руках.

Останнє редагування: 6 Квітень 2010
  2. yasna

yasna Well-Known Member

Ю. Б. Гиппенрейтер «Продолжаем общаться с ребенком. Так?»
    http://proc.com.ua/books/34630-yu-b-gippenrejter-prodolzhaem-obshhatsya-s.html

3. nattsol

nattsol Well-Known Member

якщо чесно, то завертала (це вже було пізніше, в років 8, коли любов до миття посуду зникла). якщо я погано мила тарілку, я її перемивала, поки вона не була чистою або чергувала "штрафний" раз, якщо пропускала свою чергу. щоправда, сковорідки і баняки мені не давали мити років до 12-и, бо в мене фізично не вистачало сил їх добре відмити. просто, щоб привчити нас до хатніх обов'язків, батьки завжди ставили за приклад самих себе: пояснювали, що вони теж не люблять мити посуд, прибирати, готувати їсти, прати одяг і т.п., але вони це роблять тому, що це замість них не зробить ніхто. також пояснювали, що якщо я звикну з дитинства щось робити, мені буде легше, як я виросту. часом коли я вередувала, що не хочу мити посуд, мама пропонувала випрати одяг. тоді я розуміла, що моя робота не така вже й важка порівняно з маминою :) загалом, навіть якщо в дитинстві я дещо ображалася на те, що в мене є якісь обов'язки, я розуміла, що таким чином моїм батькам стає трошечки-трошечки легше :)

4. yasna

yasna Well-Known Member

перші 10 років саме цим і замалася.

---------- Додано в 14:17 ---------- Попередній допис був написаний в 14:01 ----------

Ага, а до цього вона поросто падала вниз із тієї ж татової шиї із страшенним вереском і замовкала лише в мене на руках.
    я думаю, що тут було інше. дитині дали зрозуміти, що у неї не має іншого вибору, або на землі своїми нозями. або на татовій шиї. і вона обрала те, що виглядало привабливіше.

5. Shkatulka

Shkatulka New Member

Мене дивує той факт, що домашня робота може подаватися батьками дитині як покарання.
    Можливо саме через це виростають діти, для яких миття посуду чи прибирання є божою карою. А має бути звичайною річчю, чимось, що саме собою розуміється.

За частину добре зробленої роботи треба обо"язково хвалити, а не дуже добре зроблене варто виправити чи самому, чи разом з дитиною і звернути увагу дитини на те як гарно і затишно коли чисто і прибрано. Я думаю, що так дитина полюбить чистоту і нормально буде ставитися до домашньої робити. В протилежному випадку, через прискіпування і вишукування недоліків, можна відбити охоту щось робити узагалі.

Я погоджуюсь з написаним вище, що для однорічної дитини це не покарання, а переключення уваги.
    Але якщо ви тлумачите це як покарання, то виникає закономірне питання: а за що покарали дитину? За те що вона хотіла до мами?

Я ні в якому разі не хочу нікого повчати чи критикувати, я просто хочу звернути увагу на те, що іноді батьки занадто часто і безпідставно вживають слово "покарання".

6. Іруня

Іруня Well-Known Member

Аж тепер я допетрала, що це миття посуди, через яку розгорілись ці всі дискусії, це є покарання, а не обов"язок в сім"ї. На мою думку, поганий метод. Краще вже відмовити їй в чомусь дуже для неї бажаному ( не знаю, що це у Вас... чи похід в кіно/на виставу, чи відмовити в сидінні за комп"ютером, чи в прогулянці з подружками...). А покаранням хатньою працею можна на все життя відбити бажання щось робити.

---------- Додано в 14:08 ---------- Попередній допис був написаний в 14:02 ----------

В нас це навпаки привілегія : якщо Настя гарно поводилась, то їй дозволяється помити чашку, чи пропелесосити пару метрів :). Дуже вона вже любить бути, як мама:girl_wink:

7. Женічка

Женічка Well-Known Member

ососбисто для мене,якби я була 10річною дівчинкою, ці слова звучали б дуже фальшиво, бо по великому рахунку так і є. ну це суто моє відчуття цієї ситуації,можливо,у інших людей це не викликає відчуття фальші. для мене лекше було б сприйняти злісний погляд,чи відверте невдоволення моєю роботою, але не таке "підлещення".

моя мама все життя мною незадоволена, і в побуті,і в навчання (не виправдала її планів, хоча моїми вони не були ніколи). нарахунок дом господарства і вічного маминого невдоволення. помічаю за собою,що тепер інколи не виконую мамині настанови підсвідомо навмисне.

8. Koza-Dereza

Koza-Dereza Well-Known Member

Я теж так хочу - один погляд i Катюха вже шовкова. Вона деколи на людях мене так слухається (буквально 2-3 рази так було) вона щось хотiла втнути чи десь втiкти, але подивилась на мене перед тим, i я їй дала "погляд", i це спрацювало, вона не створила задумане. Просто проблема в тому що вона часто не дивиться на мене, а робить що хоче.

Якщо це дiвчинка, то можна залякати старими бабцiними методами що "замiж не вiзьмуть", "в танцi покинуть", "свекруха невзлюбить", iтд iтп...

9. Prutylyatko

Prutylyatko Well-Known Member

Перепрошую, не знала, що додивилась як цитування пана Левандівки. Наступного разу буду уважніша.

---------- Додано в 19:04 ---------- Попередній допис був написаний в 18:57 ----------

Можливо, написала трохи незрозуміло, але це для мене було найгіршим покаранням. Я не написала, що застосовую його до своїх діток, бо знаю, наскільки то жорстоко. Я зі своїми намагаюсь "полюбовно" домовитись (намагаюсь без підвищення тону поговорити та пояснити, що зроблено неправильно та як краще виправити). Не завжди, але часто допомагає На мою думку, головне, щоб дитина відчула, що до неї ставляться як до рівної та поважають ]її думку та вчинки. А ще стараюсь за будь-яку дрібницю похвалити.

10. yasna

yasna Well-Known Member

у мене в голові теж сиділо упередження, що покарання - це обов"язково завдавання болю або фізичного або морального, спроба викликати почуття вини чи сорому.
    і було справжнім відкриттям. що покарання може бути іншим, таким, що його важко назвати покаранням, скоріше адекватна реакція батьків на поведінку дитини, але це добре коли дитинка маленька, а коли це вже сформований характер, коли час втрачено?
    Тому я так детально описувала кожну ситуацію, щоб показати, що добитися бажаного результату можна інакше.
    ну заборонила б я грати на комп"ютері за недбало виконану роботу. У моїй ситуації була б кількагодинна істерика Із детальним описом як ми не справедливо до неї ставимося, а язичок у Дзвінки підвішений ого - го. Ще не було людини, яка б витримала спокійно її монолог.
    а так я була чемна і спокійна , дитина виконала все, що належть і продовжила гратися на комп"ютері, наступного разу виконала все без моїх прохань, бо вже пам"ятала, що потім доведеться повернутися і відволікатися від цікавої гри.
    я домоглася того, що хотіла, дитина не була ображена і принижена, не було підвищеного тону та перемовлянь. Як на мене всі у виграші.

11. Shkatulka

Shkatulka New Member

Тому ви вважаєте, що будь яке усунення недоліку допущеного в роботі, чи виправлення своєї помилки.чи просто вдосконалення роботи - це покарання? Але це абсурд. :)

Це те саме, що назвати покаранням для дитини повторне розв"язання неї задачі з математики через допущену помилку. Якщо всі помилки в навчанні і їх подальше усунення трактувати як покарання, тоді весь процес навчання буде суцільним покаранням, бо навчання не буває без помилок. Чим відрізняється навчання математики від навчання мити посуд? Я думаю, що нічим.

12. Oddly

Oddly Well-Known Member

а скажіть чесно, кому з вас казали переписувати всю сторінку, або і цілий зощит від початку за помилку чи неакуратно написане дом. завдання?

я знаю, багато мам так роблять - навіть більше багато вчителів у початкових класах

якщо у вас таке було (чомусь думаю, що у багатьох) - це було для вас покаранням? це перетворило весь процес навчання у суцільне покарання? це навчило вас не робити помилок? (а помилки ж часто ненавмисні) просто цікаво - для статистики ))

13. сніжна

сніжна Кішка, яка "сама по собі"

так моя мама боролася за чистоту і каліграфію. Охоти до навчання це не відбило -суто тому,що мені навчатися подобалося завжди і усюди.Але оте переписування згадую і досі в не досить хорошому аспекті.

14. вишиванка

вишиванка Well-Known Member

Ой про переписування-я теж згадую) теж доводилось багато переписувати... чесно кажучи, я думаю на кожну дитину воно по різному діє, так само якщо дітей лиш постійно бити, принижувати, то не обов"язково у всіх результат буде однаковий-одні замкнуться в собі, а інші будуть бунтувати...

15. Shkatulka

Shkatulka New Member

Було таке. На мою думку це і не покарання, і не навчання - це просто знущання над дитиною.
    Я поясню свою думку. Карати можна за якусь провину, а помилка в силу того. що дитина ще не засвоїла матеріал не є її провиною. І змушування до монотонної, нікому не потрібної роботи з переписування зошитів чи перемивання підлоги я не можу назвати навчанням. Лишається одне визначення - знущання. А діє на кожного по своєму.

16. Provizor

Provizor Well-Known Member

Переписування - була в мами спроба застосувати цей метод, але коли переписуючи сторінку я знову зробила помилку, мама взяла бритвочку і підтерла:) Чесно сказати, пишу я некаліграфічно...

17. Orman

Orman Модератор-бомба

нарешті впишуся по темі :)
    три роки займалася з дітьми хореографією. Діти різного віку від 3 і до 20 :)

група 3-9 років. Покарання в мене було таке - на 5 хв. "відлучала" від заняття. В цей час дитина мала сидіти на стільчику. Я її не ігнорувала, коли питала скільки ще залишилось часу - відповідала. Після того також не нагадувала, про те як вона поводилась. Типу відбула покарання і про те ми не згадуємо. Потім як хтось був нечемний питала, чи хочуть вони посидіти, заспокоїтись, зразу ставали чемні :). Хочу зауважити, що якщо бачила, що діти просто вже змучились концентруватись, а не з вредності не слухають, то робила всім перерву.

Старшим дітям вистачало зауваження. Лише один раз, здається, попросила вийти заспокоїтись, але це була велика дівчина років 18.

18. OxankaF

OxankaF Well-Known Member

Колись була така передача, там у сім"ю, де багато дітей і мати не справлялась з з ними, запрошували на кілька днів проф. няню, яка так само садили дітей на кріселко накілька хвилин. Любила цю передачу, тільки навіть не пам"ятаю, як вона називалась.

19. Orman

Orman Модератор-бомба

та я звідти і списала :) Я, правда, пам"ятаю, що діти мусіли в своїй кімнаті сидіти, але ізолювати мені шкода.

20. сніжна

сніжна Кішка, яка "сама по собі"

щось на кшалт "няня спешит на помощь".І оце "правило 5 хвилин " ( або як вони його називали "тайм аут"мені нагадувало наш рідний аналог "поставити у кут"-суть та ж: відлучити та дати дитині час на обдумування проступку.