Моя Церква, твоя Церква - не краща й не гірша

Тема у розділі 'Філософські та релігійні посиденьки', створена користувачем tslezinska, 20 Лютий 2009.

1. kawwa

kawwa Active Member

Відповідь: Моя Церква, твоя Церква - не краща й не гірша

Ніколи не вважала себе надто обізнаною в питаннях богослів"я і релігієзнавства (особливо у порівнянні з багатьма тут присутніми). Тому, знову ж таки не полемізуючи, скажу свою думку.
    А.Мень так написав про своє кредо:
    "Оно ценит национальные облики церквей как конкретные
    индивидуальные воплощения человеческого духа и богочеловеческой
    тайн;

Так от, можна багато говорити про приналежність церков, які я згадувала вище, але українськими їх назвати важко. Вони не українські. Мені хотілося б вірити в автономію і самоврядність української православної церкви МП, але того істинного, якщо хочете сокровенного, українського духу там не відчула. Ви скажете, що церква, то не політичне зібрання і до чого тут український дух. Можливо. Але сподіваюся, що більшість так не скаже.

2. Kasia

Kasia Well-Known Member

а як ви мали його відчути? ви православна? ви відвідуєте ці Храми, як музей, як пам'ятку, чи як Церкву, парафіянином якої ви є?.

3. smakolyk

smakolyk New Member

мені особисто, дуже прикро що не маємо однієї єдиної соборної української церкви. І сумно, що точаться дискусії "а чия церква краща". Я за об'єднання. І вірю, що в одній церкві, в одній мові - наша сила і єдність.

4. yurasuk

yurasuk New Member

Ну як то православний є католиком, якщо у православних кажуть "і всіх вас православних,,,,,,,", а у католиків" і всіх вас православних......" Знаєте мудрі священники не залежно від віри (католик, православний) ніколи не буде наголошувати на тому, тому що ми всі Християни, а поможе як треба молитвою чи добрим словом. Ходжу до православної церкви КП, і до тепер чую якщо православний - то ворог. Особисто наше покоління не робило ніякого поділу церков. мені цікаво де ходила більшість людей коли греко- католицькі церкви були передані православним. Та ходили до церкви - православної. а тепер на неї нарікають. Лілю то не особисто, а загально.

5. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Ну ж написано було, в етимологічному значенні слова. ;)
    Де могла. Це не значить, що вони зрадили своїй Церкві.
    А нарікають не на Церкву, нарікають геть на інші речі. Як думаєте, на які саме?

Я знаю, що є ворожість. У деяких місцевостях вона взагалі доведена до абсурду. І мені то сумно, особливо тому, що бачу, як тут без проблем вживаються, та ні, не вживаються, а товаришують, і то щиро, без лукавства.
    Мій чоловік пише роботу про православного митрополита. Керівником його роботи є православний священик. При тому, вони є студентом і викладачем відповідно в Інституті ім. митр. Андрея Шептицького й більшість викладачів того Інституту є саме греко-католицькими священиками.
    Ворожості нема, є дружба, повага, але... Вони разом не співслужать, хоча на богослужіння ходять як католики до православних, так і православні до католиків.

6. yurasuk

yurasuk New Member

у багатьох випадках на священників: за багато взяв, не так сказав, не то зробив, не так подивився. Думаю ви погодитися що такі випадки є у кожній конфесії. Мені особисто було дуже смішно коли один священник пропонував мені купити в нього яйця(то якраз був великодній піст, і в церквах правилося за покійників-сорокауст). конфесії не пишу щоб не ображати когось. Бо дуже хочеться щоб люди ходили до церкви молитися, а не слухати і бачити там різні другорядні речі, які нідо віри ні до Бога не мають нічого спільного.

7. Liliyah Romanova

Ну, на священиків усюди нарікають. Тільки винні самі ж священики. Хіба ні?
    Просто мають люди негативний досвід, от про нього й пишуть.
    Якщо запросили одного, а він гроші вимагає наперед, і то такі, яких люди не мають, то запросять іншого. У тому випадку, про який я говорю, запросили монаха о. Ігнатія Голинського. А він узагалі грошей не взяв, просто попросив прийти до церкви на літургію. Так що кожен сам собі створює репутацію.

8. TUCR

TUCR Well-Known Member

Дуже люблю ходити до церкви, хоча роблю це дуже рідко:shy:, приходиш туди і відчуваєш душевний спокій. Так є дві категорії віруючих православні та грекокатолики, але ж Бог у нас один, тому не дуже розумію чому є такий поділ.
    Може трохи не по темі)))

9. Liliyah Romanova

Боюся, що категорій віруючих набагато більше...

10. Aster

Aster Well-Known Member

Прочитала сьогодні в новинах, відео глянула - так сумно стало:

http://news.zn.ua/articles/85154

11. fotynasop

fotynasop New Member

для мене нічого дивного. сумно - це правда, але все до цього йде: вони будуть клясти нас і наших дітей, а самі... Але правда є в тому, що Бог дісно все бачить, а найголовніше Він бачить серце і душу людини. І карати та нагороджувати буде саме Він, а не ті, хто думає, що влада є в їх руках.

12. Liliyah Romanova

Наперед перепрошую, якщо когось це відео образить, але от подивилася й зрозуміла гнів Христа, коли він торгашів із храму виганяв. Щось мені такі танці в храмі дивні, навіть якщо то в суміжних приміщеннях відбувається. Поруч сидить священик у клобуці... Не знаю, дивно якось. І що з того, що ті танцівниці в хустинах, якщо ті їхні сукні задираються по саме перепрошую.
    http://www.youtube.com/watch?v=GGRVwZLiDRw

13. Kasia

Kasia Well-Known Member

спеціально почитала.
    "Это место-зал соборов, где проходят Соборы, заседания, Рождественские елки, детские праздники и проч.благотворительные мероприятия. Он встроен в ансамбль храма, но все таки в стороне.А видео было снято 6 июня 2008 года во время выпускного с вручением школьных дипломов."

думаю, перед обговоренням варто було б дізнати у звязку якусь причину цієї репетиції чи виступу. а вже маючи якесь обгрунтування робити висновки про осуд.
    якщо взагалі є потреба в такому обговоренні.

14. Liliyah Romanova

Касю, я прочитала, і коментар до відео також, і власне тому й написала, що
    Тут такого дуже багато є. Зали під церквою здають під різні події. Ми нераз вечірню молилися, а з підвалу долинали бумцикцикання.
    І якось такі танці коло священика на сцені теж не вписуються. Такого то навіть тут не бачила. Якось стараються пристойності дотримуватися.
    Нема кому порозганяти, що там, що в секуляризованій Канаді.

Останнє редагування: 9 Серпень 2011
  15. Kasia

Kasia Well-Known Member

певно кожен бачить, те що хоче побачити.
    танці - явно не стрептиз, щоб бути повним жахіттям. дівчата вбрані нормально -сукні за коліно. танці не в Храмі. а в службовому приміщенні. привід - випускний. музика -не реп.
    тому, на мою думку, обговорення не доречне.

16. Vittoriya

Vittoriya Well-Known Member

А мені воно виглядає дуже дивним. Якщо приміщення службове-то чому дівчата в хустках? смішно і водночас сумно то все виглядає.... Я коли в школі грала в камерному оркестрі, ми часто мали концерти у церквах. І репертуар наш ретельно обирався, не всі твори ми грали, якщо там був якийсь зміст такий, що до церкви не підходить. І це ж зрозуміло, щото не було таке бумцикцик, як на відео.

17. Kasia

Kasia Well-Known Member

тому що воно при Храмі. і для них, певно було це важливо.

в даному випадку - це кавалок без контексту. ну і звісно кожен буде бачити що хоче.

18. terezka

terezka котяка-вишивака

деякі дівчата, що проходять науку, постійно ходять у хустках по вулиці, тому мабуть і танцюють в них же

19. Kasia

Kasia Well-Known Member

повгадуєм?
    у Православному Храмі належиться жінці бути з хусткою.
    оскільки приміщення, службове, в якому не проводять Службу, але тим не менше належить до архітектурного комплексу Храму Христа Спасителя, навність хустки не дивує абсолютно.

дивує відношення.

20. Liliyah Romanova

Знайшла схему храму. Воно не при Храмі, воно під.
    Я розумію концерти, щось торжественне, але випускні, весілля - не розумію, як і не розумію того, що тут здають зали під церквою на забави, аби заробити гроші. Тут одна парохія в Оттаві витратила півмільйона грошей, аби добудувати кухню, щоби і їхню залу хтось винаймав на забави. Як на мене, так не може бути.
    От греки в Оттаві також мають залу, але вона не під церквою, а є окремим будинком кілька метрів від церкви.

Знайшла, що
    Якщо Патріярх благословляє, а вірні одобрюють, то дійсно нема про що говорити.

Останнє редагування: 9 Серпень 2011