Моя Церква, твоя Церква - не краща й не гірша

Тема у розділі 'Філософські та релігійні посиденьки', створена користувачем tslezinska, 20 Лютий 2009.

1. Wonder

Wonder New Member

Відповідь: Моя Церква, твоя Церква - не краща й не гірша

я так розумію, що залежить з якої церкви (православної чи греко-католицької) принести оповіді

---------- Додано в 14:52 ---------- Попередній допис був написаний в 14:46 ----------

мене от перед шлюбом таке збентежило:
    (я православна, чоловік греко-католик, шлюб брали в греко-католицькій церкві)
    мені дали підписати бумажку, де одним з пунктів було те, що я обіцяю хрестити наших дітей в греко-католицькій церкві
    чи то всі такі бумаги підписують перед шлюбом, незалежно від приналежності до іншої церкви, чи то виняток для православних?

2. fotynasop

fotynasop New Member

то підписують усі, хто не є католиком. якщо одна сторона католицька, а інша ні і беруть шлюб в католицькій церкві, то підписують зобов"зання христити дітей в католицькій церкві. а потім коли будете хрестити, то і хоча б один з хресних має бути католиком і саме він бере на себе зов"язання виховути дитину в католицькому дусі.

3. Wonder

Wonder New Member

ясно, можливо то правильно, але просто сам факт підписування мене чесно кажучи обурив, прям як в секту затягують
    хоча можливо в православній би було так само, треба розпитати

а ото вже цікаво, бо я недавно стала хресною для одного чудового хлопчика, в греко-католицькій церкві, то ні мене ні хресного(який доречі не знаю якого віросповідання) ніхто не запитував про віросповідання

---------- Додано в 15:30 ---------- Попередній допис був написаний в 15:27 ----------

а от цікаво, а якби я відмовилась підписати через цей пункт, то що, не дали би шлюбу?

---------- Додано в 15:46 ---------- Попередній допис був написаний в 15:30 ----------

я до чого це випитую, просто 2 роки назад зустрілась ось з цим протистоянням між віросповіданнями і враження не найкращі залишились, то вже зараз я розумію що то від церковних представників залежить:
    ми вибирали власне не церкву, а священика, якого сімя чоловіка знала роками
    і тут понєслась:
    1. на оповідях постійно наголошували, що от в греко-католиків все дуже серйозно і відповідально, а в православних бардак
    особисто не знаю щодо шлюбу, але в деяких речах православні більш відповідальні- нд в православних до причастя можна піти лише в день сповіді, в деяких церквах вимагають хустину

2. Ну оцей підпис про обовязкове хрещення в греко-католицькій церкві
    ну принаймі про такі речі треба попереджати, як тільки подають заяву, а не перед весіллям

3. А то вже особисте, свекруха на розписку подарувала ікону і просила перед шлюбом її посвятити, бо хотіла тою іконою благословляти
    от я і посвятила в православній церкві
    так вона на шлюб принесла і подарувала іншу, посвячену в греко-католицькій
    чесно кажучи, досі смішно

я то от до чого:
    для мене особисто не має значення і не було, в якій церкві вінчатись чи хрестити дітей чи святити ікони :)
    бо сама служба, не відрізняється особливо
    а різницю роблять лише люди нажаль

4. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Е ні, те, про що я кажу було плитке й дуже поверхневе. І про "давайте ще, давайте ще..." І якось в костелі не вмію сприймати електричні гітари. Коли ми з моїми подругами, котрі мене завели на ту дуже популярну тут літургію, вийшли з храму, я з полегшенням зітхнула.
    Дівчатка, то лише називається "цілунок миру". Не має значення, чи за руки беруться, чи щоками торкаються.
    Говорять "Христос посеред нас", а відповідь на це "І є, і буде".

5. Wonder

Wonder New Member

а точно, "Христос посеред нас" :)

6. Liliyah Romanova

Та чому в секту? Просто католики мають обов'язок виховувати дітей у своєму обряді. Якщо вони одружуються з некатоликами, тоді інша сторона має підписати згоду, що не буде перешкоджати католицькій половині виховувати дітей у своєму обряді.
    Наскільки я знаю, то є так таке саме. Принаймні повинно бути.
    Агресивність чи спокійне висловлювання так, залежить від окремих осіб. Проте між Католицькими Церквами та Православними нема сопричастя, тобто це означає, що ми не можемо приступати до Причастя одні в одних. Хіба що ви кудись їдете, де не буде вашої церкви, то можете просити в єпископа дозволу причащатися у несвоїх. Однак дозвіл дають дуже рідко, найчастіше забороняють. Та й на місці теж треба із парохом домовлятися, а ті рідко йдуть на таке.
    Перепрошую, але це не відповідальність, це контроль.

7. Wonder

Wonder New Member

тобто я не можу сповідатись в греко-католицькій церкві? ну якщо я православна, і відповідно причащатись

---------- Додано в 17:14 ---------- Попередній допис був написаний в 17:10 ----------

нд мала ситуацію: сповідалась в греко-католицького священика, який точно знав що я православна (бо давав мені шлюб, сповідалась не перед шлюбом), ну і відповідно причащалась

ну мені інколи випадає сповідатись в греко-католицькій церкві, ніколи не думала, що треба говорити що я православна

---------- Додано в 17:18 ---------- Попередній допис був написаний в 17:14 ----------

це ви про причастя чи хустину?
    на мою думку, прищащатись лише в день сповіді це нормально, а не йти ще через тиждень, коли хоть і малі але гріхи є

а от на рахунок, вклікання під євангелію, то в православних було б добре,якби було не лише в день сповіді, хоча то може лише в моїй церкві конкретно

---------- Додано в 17:22 ---------- Попередній допис був написаний в 17:18 ----------

причому це церква Михайла, в якій доволі строго відносяться до правил,
    тому Ліля може ви помиляєтесь?

або це роблять винятки для тих вінчався в греко-католицькій церкві?

якщо чесно, ви мене щиро здивували
    і я дуже сумніваюсь, що у Львові відмовлять в греко-католицькому храмі висповідати православного

але тим не менше перевірю

8. Liliyah Romanova

Дійсно смішно. Але люди просто не розуміють, тому так роблять. Коли священики подібне роблять, то вже не смішно, а сумно.
    Це я і про одне, й про інше.
    Ні, не можете. Православна Церква забороняє своїм вірним приступати до Причастя будь-де, можна лише в православному храмі. І то, думаю, якщо ви належите до МП, тоді вам не можна причащатися в "роскольників" типу КП, автокефальної тощо.

9. solomka

solomka Active Member

А навпаки? Я відношу себе до греко-католиків: ходжу до їхніх храмів, до Сповіді і Причастя. Але були випадки, коли декілька разів ходила до Сповіді (і відповідно до Причастя ) в Православну Церкву (КП). І ніхто мене ні разу не спитав чи я греко-католик, чи православна і без проблем висповідали.

10. Liliyah Romanova

Ви виховані в такій традиції й це дуже правильно.
    Мені більше подобається, коли є довіра до людини та до того, що вона має тісні відносини з Богом і з тяжким гріхом до Причастя не піде. У нас теж є вірні, котрі ходять до Сповіді дуже часто. Я щось не люблю, коли Сповідь сприймається, як витирачка, що кожну плямку має витирати, незалежно від розміру.
    Не знаю, чи є в православній літургії перед Причастям молитва "вірую, Господи, й ісповідую", але саме її присутність перед Причастям є своєрідною відновою Сповіді, привселюдною Сповіддю властиво. Та й довіра до Божої Благодаті теж має бути.
    Не помиляюся. Просто є офіційний підхід і особистий.
    Один із монахів їздив колись чи то до Греції чи куди, але там власне не було наших храмів. Він просив дозволу ходити там до Причастя, але дозволу не отримав.
    Ваш приклад показує, що на особистому рівні отці просто інакше то вирішують.
    От ми тут маємо випадок на парохії також. До нашого храму приходить багато римо-католиків, просто приходять. Ну, але їм простіше, бо право на таке вони мають, бо є сопричастя. Один із парохіян захотів офіційно перейти з римо-католицького обряду на візантійський - уже багато років чекає відповіді...

11. Wonder

Wonder New Member

Є! :girl_yes2:

---------- Додано в 17:51 ---------- Попередній допис був написаний в 17:49 ----------

і ранішня недільна літургія не відрізняється в греко-католиків і православних на мою думку, ну я різниці не відчула :)

12. Liliyah Romanova

Уже колись була дискусія та розмови щодо цього, і в цій темі також.
    Нема між Католицькою та Православною Церквами єдності, тому вірні не можуть приступати до Сповіді й Причастя в несвоїй церкві.

Останнє редагування: 26 Жовтень 2011
  13. Wonder

Wonder New Member

ну по перше шкода, бо все таки Бог один

і я думаю, дуже мало людей про це знають, що не можна,
    і на мою думку добре що не знають, головне що люди вірять і хочуть сповідатись
    а те що отці і вище духівництво не можуть щось там поділити і ділять людей, то їх клопіт - от така моя думка, сильно не сваріть :)

14. Liliyah Romanova

Відрізняється тим, що папу згадують. І в деяких храмах у Львові є сильна латинізація, то теж різниці відчутні. Якщо ви ходите до Михаїла, тоді різниці невідчутні.

Ось знайшла на одному сайті таке.
    І ще пара цитат.
    То з Вікі.
    То Бога й не ділять, ділять паству. Бог один. А от звичаї та обряди різняться.
    До речі, наскільки знаю, православні ім'я питають, то якщо вона некалендарне, вони не уділять Сповіді й Причастя. Знаю про такі випадки. Можливо, вони поодинокі.
    На особистому рівні простіше. Хоча оскільки сопричастя нема, то не повиннося ходити.

Я щось засумнівалася. Раз є, то тим більше можна людям довіряти й їм дозволити жити за власною совістю й не трактувати Сповідь як витирачку. Занадто часта Сповідь може довести людину до скрупульозності, а це вже небезпечно.

15. Wonder

Wonder New Member

Ліль ви дуже багато знаходити від Московської православної, в них все набагато строгіше
    і ви цитуєте закони, але на практиці дуже багато з них не дотримується

---------- Додано в 18:28 ---------- Попередній допис був написаний в 18:24 ----------

а ви не сумнівайтесь, сходіть до православних на службу :)

16. Liliyah Romanova

Я тому й написала, що
    І ви не уточнювали, про яку саме Православну Церкву ми говоримо.
    Колись ходила часто, але давно то було, того й засумнівалася. Тепер собі думаю, чого раптом, ну але то таке, з ким не буває. ))
    От у вірменів теж така молитва є, але слова трохи різняться. То дійсно переживається як привселюдна сповідь, дуже сильне пережиття. Матимете нагоду, підіть до вірменки у Львові. Вони властиво теж не мають Причастя виключно після Сповіді.
    Зараз я до православних ходити не можу, бо маю обов'язки. Якщо не піду до своєї парохії, то будуть без дяка.

17. Wonder

Wonder New Member

вибачаюсь, в нас Московська лише одна у Львові і ніколи там не була на літургії
    а там на якій мові літургія, бо я щось до вірменської мови ну ніяким боком

18. Liliyah Romanova

Я останній раз була у львівській вірменці років 6-7 тому, тому не скажу, як є зараз.
    Раніше було майже все вірменською і частини російською. Піти вартує однозначно, бо структуру Літургії знається, тоді легко розуміти, що й коли відбувається.

19. Urtica

Urtica Kristelig qvinna

Дві.
    Ще одна на Антоновича.

20. Kasia

Kasia Well-Known Member

йой. три. московські, як ви кажете.
    є.
    і Причастя дають і тим хто сповідався напередодні вечері. тобто не тільки у день Сповіді.
    щодо Причастя в ніших Церквах, поділяю думку, як і писала колись, що треба йти до свого Храму. звісно,є і виключення.