Моя Церква, твоя Церква - не краща й не гірша

Тема у розділі 'Філософські та релігійні посиденьки', створена користувачем tslezinska, 20 Лютий 2009.

1. Kasia

Kasia Well-Known Member

Відповідь: Моя Церква, твоя Церква - не краща й не гірша

суті не міняє. це не приміщення де йде Служба.
    а отже, ніц особливого в тих танцях немає.
    а що тут такого?чи він одобрив відкритий в Храмі дискотеку?

2. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Я й не казала, що це саме там відбувається.
    Для мене це є ознакою секуляризації.
    Повторюю, що якщо Патріярх благословляє, а вірні одобрюють, то дійсно нема про що говорити.

Останнє редагування: 9 Серпень 2011
  3. Kasia

Kasia Well-Known Member

певно кожеш бачить, таки що хоче бачити. повторюся.
    і аргументи заяві в любому випадку.

4. Liliyah Romanova

Маєш рацію, я дивлюся з перспективи того, яким це стало тут.
    І маю, вочевидь, завищені уявлення щодо того, що може відбуватися на території церкви...

Останнє редагування: 9 Серпень 2011
  5. solomka

solomka Active Member

моя прабабуся тоді ходила до костелу і ховав її католицький ксьондз - не сприймала вона православної церкви.

6. Vittoriya

Vittoriya Well-Known Member

Я ще хочу тут поділитися своїми враженнями і спостереженнями після відвідин костелу св.Антонія нині. Якось раніше не доводилося бувати на римо-католицьких служіннях. Я не можу сказати, що мені не подобаються служби в греко-католицькій церкві. Я вважаю, що тут ще велике значення має, хто її веде. Але мені стало цікаво і я пішла на українську службу в костел. І мені дуже сподобалося. Не тому , що служба коротша, хоча і то має значення, бо якась більша цілісність тої служби є. Сподобалося мені, що під час служби дуууже багато просто мови Отця до людей, настільки цікаво, приємно, зрозуміло все! Часто у мене на службі в своїй церкві виникає питання-для чого то все? Оті безкінечні обряди, не до кінця зрозумілі мені(знаю, що це може і моя вина), але людина там приходить, вистоює дві години і йде. Отець лише вкінці говорить проповідь(так, в церкві Михаїла дуууже цікаві). Але чи то через те, що все так розтягнуто, чи через що, але мені сьогодні було не просто приємно бути у церкві, але й дійсно цікаво і пізнавально(почути щось нове). Ну і сподобалися мені передавання миру одне одному. направду, навіть не знала, що в римо-католицькій церкві таке є. То так гарно, чужі люди обертаються одне до одного, усміхаються, єдність відчувається-а це ж головне завдання будь-якої церкви.

7. Urtica

Urtica Kristelig qvinna

Я є парафіянкою костелу св. Антонія. Власне теж помітила, що наші отці (а особливо молоді, в тому числі і отець Станіслав, що веде українські Служби) стараються виголошувати прості, зрозумілі проповіді, наповнюють їх аналогіями, щоб людям було краще сприймати. Власне сьогодні на вечірній службі отець Славік (ну бо Славомиром його, по-моєму. навіть брати-францисканці не називають :) ) казав: "От бачите - вулицю Личаківську, на якій знаходиться наш костел, ремонтують. Ремонтують, аби стала краща і в тому числі аби нам було зручніше добиратися до костелу. Так і ми можемо ремонтувати наші власні дороги, аби ними нам зручніше було добратися до Бога."

8. Liliyah Romanova

У нашій Церкві теж колись був поцілунок миру, на словах "возлюбім один одного". На жаль, через зловживання відійшло.

9. Tutuka

Tutuka Well-Known Member

Ну не знаю, як там з поцілунком, мабуть дійсно занадто, але коли люди подають одне одному руки, це насправді так якось тепло, так зворушливо. Я коли перший раз побачила, була дуже приємно вражена.

10. fotynasop

fotynasop New Member

На деяких парохіях зараз практикують поскання рук ("передавання миру") на Літургіях для дітей. Дійсно виглядає гарно і зворушливо.

Як на мене, все залежить від того для чого людина прийшла до храму: відстояти Службу Божу чи молитися. Обряд формувався не те щоб роками, століттями і кожна частина має своє значення. І якщо людина приходить просто годину - дві відстояти, то піди з Літургії в кращому випадку такою, якою прийшла. Але якщо прийшла помолитися, з"єнатися з Христом в Євхаристії, то мала б вийти переміненою.
    На жаль, я помітила одну нездорову річ на західноураїнських теренах: люди приходять в неділю на Літургію, бо так треба, бо завжди ходили, бо це традиція. Але вони не шукають Христа в цій Літургії, рідко сповідаються і причащаються (раз в рік - законно, а більше як вийде). Але Христові не потрібно раз в рік "для галочки". Він є на кожній Літургії. І власне до цього найголовнішого моменту і спрямовані уві молитви на Літургії. Вони готують людину, нагадують про різні моменти з життя самого Христа. Але це з області катехизації, і не думаю, що варто про це писати саме тут.

11. Kasia

Kasia Well-Known Member

може варто один раз дізнатися , що це за "обряди". і все стане зрозуміло.

12. Liliyah Romanova

Ну, він так виглядав схоже, як ото отці на вірую "цілуються". То просто так називається "поцілунок миру". У деяких спільнотах та церквах УГКЦ це відновили.
    До речі, дуже глибокі, побудовані на Святому Письмі. Там стільки багатства й символіки... Римо-католики, прагнучи стати суперпривітними й короткими, багато втратили. Ціле щастя, що то ще не дійшло до Польщі й України.
    Я тут не люблю ходити на звичайні парохії римо-католицькі, хіба до традиціоналістів. А то коли літургія, як рок-концерт, а проповідь, як концерт Петросяна - то не дуже й помолишся. Виходжу завжди дуже розбита.

13. Vittoriya

Vittoriya Well-Known Member

сьогодні мені коліжанка сказала, що в Домініканському теж так роблять, значить, то ще від церкви залежить

14. Liliyah Romanova

Радше від пароха, ніж від церкви. Якщо парох вважає, що то йому часу не відбере, то можна запроваджувати наново. Особливо там, де багато молоді.
    Я власне хотіла писати за домініканку, але не була певна, чи далі роблять. Вони ще й на "Отче наш" за руки беруться. Теж гарний момент, але то вже модернізація.

15. L e v k o

L e v k o Well-Known Member

Так то все дуже особисто...
    Але я помітив, що вирішальну роль відіграє дух проповіді, а не манера її викладення.
    Інколи слухаю проповіді Максиама Максимова, засновника християнського телеканалу CNL, так Петросян зі своїм гумором ховається далеко проти нього. Але наскільки глибокі його проповіді, що просто вражає! Завжди так збудовуюся духовно, послухавши його...

16. solomka

solomka Active Member

Моя сестра хрещена в православній церкві, тоді греко-католицька церква була в підпіллі, та й в містечку де її охрещували була тільки ця церква. Але все своє свідоме життя вона ходила у греко-католицьку церкву. Як їй бути, коли вона захоче взяти шлюб в грек-католицькій церкві? Чи не виникне якихось проблем?

17. zaderyshka

zaderyshka Member

В мене така ж ситуація. Хрестив мене православний священник вдома. Але все своє життя ходила до греко-католицької церкви. Чоловік мій теж греко-католик. Священнику розказала про це, він сказав, що це не є перешкода.

18. Wonder

Wonder New Member

ну там не цілуються, там вітаються -руки потискають зі словами "Бог посеред нас", якщо не помиляюсь в словах (давненько там була в неділю)

це в них найулюбленіша моя частина, причому всі такі щасливі коли вітаються :girl_yes2:

---------- Додано в 14:15 ---------- Попередній допис був написаний в 14:12 ----------

жодних проблем, перед шлюбом питають до якої ти віри належиш, а не в якій церкві був хрещений
    якщо ти важаєш себе греко-католиком і ходиш в греко-католицьку церкву, значить ти греко-католик :)

---------- Додано в 14:16 ---------- Попередній допис був написаний в 14:15 ----------

та і оповіді ж братимете в своїй церкві, тобто в греко-католицькій

19. Natalya

Natalya Well-Known Member

А було б неправильно відповісти, що до християнської?

20. fotynasop

fotynasop New Member

Ні проблем не виникне. Я так само ходила до греко-католицької церкви, а охрещена була в православній. Жодних проблем не було.

Ну якщо по хорошому то віра в нас якраз православна, а церква - католицька.