Ми і наші мами

Тема у розділі 'Ти + Він', створена користувачем Хомуся, 31 Жовтень 2008.

1. Ука

Ука Добрий волонтер із поганими нервами

Відповідь: Ми і наші мами

оцей момент сильно спірний.

2. Туфелька

Туфелька Well-Known Member

А моя мама взагалі не завжди "парилася" тим, що я буду їсти. Вона працювала 3 дні через 3 з ранку до пізньої ночі. Ото як в перший вихідний день наготувала їсти- то і їли, поки не скінчилось. А чи я то люблю, чи воно мені смачне - то були мої проблеми. Правда жили ми ще з бабою і дідом, то мене час до часу баба чимось свіженьким підгодовувала, бо для діда щодня щось свіже готувала. Тато переважно щодня на вечерю смажив м"ясо,то і мені перепадало. Жалітися так-то немає на що, але років з 13 я після школи вже собі сама готувала- коли бульбу варила, коли Мівіну запарювала, коли якусь канапку. Мити посуд- то було моїм обов"язком і це не обговорювалось. Ніколи.
    Знали б ви, як мене то харило- перемити баняки і миски за 5 людьми щодня, ще й дідо в нас був "великим паном"- вчорайшого не їв, (баба кожне рано варила йому свіженьке перше і друге) і то при тому, що жили ми в старому австрійському будинку, де на кухні був лише невеличкий емальований умивальник, який стирчав зі стіни, вода по годинам і газова колонка. Весь посуд доводилось носити в ванну і там в тазику мити з содою, а потім полокати, витирати і складати на місце. По нинішній день ненавиджу мити посуд! І не заставляю мити його свою дитину, бо пам"ятаючи себе, не хочу щоб пів її дитинства пройшло біля баняків. Ще встигне.

3. cjomcjomka

cjomcjomka Content - fairy

і я. Така була чемна і неперебірлива, що іла все і добавку. і доїлась, що в 14 років 70 кг важила. Тепер стараюсь не повторити маминої помилки. Не хоче Дми - хай не їсть. Сергій хоче тільки грудне молочко - хай смокче. Розпустила дітей, словом :)

4. Samhayne

Samhayne Well-Known Member

не скажу, що малі до ніштяків сильно охочі і не ходять по хаті з вафлями в обох руках, але ніштяки є в наявності. Малі, як на свій вік дуже розсудливі і розумні.

5. cjomcjomka

cjomcjomka Content - fairy

таке враження, щоми з Вами жили в одному будинку :) тільки в нас не було ванної і колонки...
    я от придумала. Сама буду ініціювати мамині приїзди. Запрошуватиму до себе 1-2 рази на тиждень. Може, тоді не буде так напосідатись... тільки ще поясню, що мої методи виховання і межі, які встановлюю для дітей я, не обговорюються в присутності тих самих дітей...

6. Туфелька

я по своїй помічаю, що чим більше ховала чи обмежувала її солодким (вафлі, цукерки), тим більше вона того хотіла.
    Але нам Гайдук І.Б. порадив щоб солодкого не шкодувати, а най лежить на видному місці, як захоче хай бере, без обмежень. Бо в малої з ацетоном часто проблеми виникають. Так і робимо. Правда з вкусняшок в нас тільки те що лікар порадив-цукерки "Корівка", халва молочна , курага, на перекус-кеш"ю, і фрукти по сезону. Не об"їдається, бере тільки за потреби, як чує голод, а до обіду ще є час. Апетит в нормі, не перебивається.
    От мені б так в дитинстві! Я крім заварного крему і барбарисок не пам"ятаю солодощів в нас вдома (не того що мені шкодували, а просто в магазинах толком було нічого купити). Колись мама з роботи принесла зелені банани, то був дефіцит, десь в поляків купила. Заховали їх в тумбу щоб пожовтіли, то я дочекатися не могла, ходила щогодини, поглядала на них. Але нічо- виросла на зупі і бульбі не гірша ніж інші :)

7. truskaffka

truskaffka Well-Known Member

Ну ще й часи різні ....Я он пам"ятаю, як в нас часом м"ясного вдома подовгу не було...які там солодощі. Булидуже тяжкі часи: мама сидить вдома, нас троє і один тато працює на держ. роботі. Чомусь мені не віриться, що колись в когось чогось не було тому, що батьки зажали чи на зло не давали :).

8. Яська Березнева

Яська Березнева Well-Known Member

І я в себе пхала, і в мене напихали, і за тим напиханням розівчилася розпізнавати, коли я справді голодна, а коли просто їм, аби поїсти, бо прийшов час. І ніяк не навчуся не напихатися їжею, і вічно маю проблеми з зайвою вагою, і заїдаю стреси солодким. Бо в дитинстві мама, як я розплачуся, відразу давала мені "цуцьку" - цукерку. Тих "цуцьок" вічно в хаті було неміряно, це було мірило достатку і того, що за дитиною дивляться належним чином - багато одягу, багато іграшок, багато їжі, багато солодкого. І дотепер ідеалом для мами є дитина з ожирінням - дивися, сусідська дитина яку має ср...ку, які має щоки, а твоєю вітер хитає, одні костомахи! І чоловік мій має ту саму проблему. Мав усе з"їсти, що лежить на тарілці, бо мама била... по голові.
    Аналогічно.
    Від тата взагалі не пам"ятаю, коли останній раз добре слово чула.
    А баба раз віником виганяла друзів, коли був дощ і вони приходили до мене на балкон побавитися.
    А так хотілося якоїсь захищеності, якоїсь впевненості, що от мене люблять, я потрібна, мені допоможуть... Нікуди не ходила, ніякі дискотеки, ніякі поїздки, школа-дім, потім універ-дім, робота-дім... Бо не дай Боже щось - ніхто б мені нічим не допоміг з тим "щось", ніхто б не підтримав...
    І чоловік такий же - недолюблений, деколи колючий товстунчик. Дитячі травми, як каже Маруся-мама.:girl_impossible:
    Яні вже 8 з половиною, і я їй намагаюся дати відчути, що вона люблена, по максимуму. Цьомкаємося, обіймаємося, по 10 разів на день кажу, що я її люблю. І вона теж ніжиться, як котеня. Раз у другому класі діти мали тестові завдання про мам. І треба було відповісти на питання "моя мама любить, коли я..." Діти писали: коли я чемна, коли я гарно роблю уроки, коли я допомагаю на кухні і т.п. І тільки Яна написала: моя мама любить мене завжди)))

9. truskaffka

Бачите, завжди усім не догодиш :)

10. Туфелька

Звісно не було! Думаю що такого і зараз не існує- щоб батьки комусь зажали чи назло не купили, тим паче щось з їжі. Просто зараз у всіх матеріальне положення різне і різні можливості. Колись були гроші, але не було що на них купити, хіба по блату,або вистоявши годину в черзі, тепер навпаки- прилавки ломляться, аби гроші.

11. Яська Березнева

Яська Березнева Well-Known Member

ой, і не кажіть)
    солодке я любила, але мені деколи просто хотілося блювати, бо реально переїла
    пам"ятаю, мама в черговий раз мені намагалася всунути енну за день "цуцьку", я просто її руку відіпхнула)

12. truskaffka

Власне. Тому навряд чи на це варто жалітися....хібо що трошки жаліти себе :). Пам"ятаю, як мені часом до капєца хотілося чогось (ну не з іжі може...якоїсь там дурнички...рукавички "на пальчики", до прикладу) - ну але не могли мої батьки (чи і не хотіли) мені то купити.
    А взагалі у кожного своя "політика" щодо харчування-купування. Комусь здається дивним, що дитині не купуюсь сочки, а хтось в жасі, що їх купують (в сенсі що то хімія).

В моїй сім"ї не було прийнято догоджати усім забаганкам, бо я вже писала, що по-перше, то було важко, а по-друге просто мої батьки не вважали це доцільним. І я не вважаю, що мене не любили - то був виховний момент. І не пригадую, щоб хтось із нас трьох коли-небудь міг лягти на підлогу в магазині і істерично репетувати, викруючись всім тілом - а таке можна побачити і це мене зараз страшно лякає, коли уявлю себе на місці тих батьків.

Ну тобто я веду до того, що жалітися не гріх - часом треба себе пожілати :)...але головне не переконати себе самих, що через щось там нас не любила мама.

13. Туфелька

та я й не жалілася, і не думаю що цукерок не було, бо мене мама не любила, просто помріяла- от би мені в дитинстві таке роздолля як в моєї дитини- халва, цукерки, любі різні фрукти, всього досхочу, бери-не хочу... Тоді ж нічого з смаколиків в продажу не було,щось купити було важко, хіба по блату, або вистоявши годинну чергу, і то як пощастить і ще щось залишиться. Ті ж мандаринки були тільки на Новий Рік і Миколая. Я то все чудово розумію і не нарікаю, лиш трохи шкодую, що тоді так було. Але так було практично у всіх, і ніхто нікому не заздрив, бо іншого й не бачили.
    От тепер все набагато складніше- моя мала часто приходить зі школи і розказує, що в Оленки є смартфон, Юлі бабця з Італії якісь супер-цукерки передала, Оля вбрана набагато гарніше від усіх, а Софійці дідусь з Португалії передав у подарунок PSP і т. д. Вона не просить такого самого, не вимагає, просто слухаючи її розповіді я бачу,що в її очах є бажання теж таке мати, але в нас немає бабці в Італії і дідуся в Португалії, ми не бідняки, але й купити дитині смартфон за 2000 грн. або те ж Пі-Ес-Пі за 3000 грн. мені здоровий глузд не дозволить, бо... В кожного своє БО і я рада, що моя дитина це розуміє.

14. Brenda

Brenda Member

Дівчата, розкажу я і про свою маму:)
    Маленький нюансик - я одна дитина в сім*ї, то самі розумієте, про що це говорить:)
    Я звичайно люблю свою маму і тата, але з моменту, коли я почала жити в Києві ще плюс, коли я вийшла заміж - це став якийсь капец:sad:
    Може, хтось допоможе, як з цим боротись;-)
    По-перше, моя мама постійно хоче знати, що ми з чоловіком робим\робили\плануємо робити. Особливо, на вихідних. Ну, я розказувала раніше це все, але стикнулаьс з тим, що кожна наша дія, кожна наша справа викликаєв неї чомусь море критики.
    "Ми плануємо зустрітись з друзями і посидіти в кафешці" "Наталя, ти що знов тратити гроші! Краще звари вдома їсти!" ну це маленький приклад, і так завжди...
    Кожна наша поїздка підпадає під критику - я раніше за пару місяців до поїздки розказувала, куда ми плануємо їхати і так далі, потім побачила - що краще так не робити і почала розказувати вже, коли білети на руках, візи готові, за житло заплачено. Але все-одно, кожна наша поїздка супроводжується морем критики: " Ми через тиждень летимо в Італію", " Ви шо дурні, яка Італія, не маєте куда гроші тратити? Краще займіться ремонтом у вашій квартирі!". Просто, перед кожною поїздкою - я вислуховую мораль, які ми дурні і не розумні, ітд, а потім якось так дивно стається, що майже перед кожною поїздкою то в мене температура, то в мене горло болить, то по роботі затик і мене не хочуть відпускати, то ще щось. Звичайно, жодна поїздка ще не зривалась, в Єгипет на медовий місяць я летіла з температурою, на Буковлеь їхала з хворим горлом, ітд, але мені здається, що це все так стається саме через те, що мама так би мовити не благословляє наші поїздки і тому якось так стається...
    Також, коли в мене якась чи проблема чи щось мене турбує, чи поганий настрій - вона завжди вимагає, щоб я їй розказувала, я то розказую, я багато чим з нею ділюсь, а взамін отримує не підтримку чи пораду, а навпаки : "А, може, проблема в тобі, а, може, то ти щось нетак робиш, ітд"....Недавно в мене були болі внизу живота (я на 13-му тижні В), то я кажу - "шось мене ниє, я, мабуть, вип*ю нош-пу" і замість того, щоб почути "не переживай, все буде добре, це просто ниє, бо ти змучилась на роботі ітд", я чую : " а виділення є, а груди ще болять, а тошнить?" Блііііін, я і так трясусь на тою вагітністю, переживаю як дурна за неї, а мама замість того, щоб підтримати навпаки ще більше усугубляє....

Я раніше пробувала якось залагодити це все, бо реально задовбало, але на всі мої намагання поговорити чи пояснити, що така її поведінка неправильна, вона каже: "то я взагалі не буду тобі нічого говорити, взагалі не буду дзвонити, можеш не приїжджати до мене і кидає трубку або гримає дверима"... :sad: причому я стараюсь говорити спокійно, пояснити ситуацію...
    Потім вирішила їй взагалі нічого не розказувати, але теж не получилось, бо вна просто витягувала з мене все сама і мене це дико почало дратувати.
    Тепер я просто все вислуховую, спокійно кажу :добре або просто придумую, що мені терміново дзвонять з іншої лінії, щоб перервати розмову, а потім все наболіле виливаю або чоловікові з комком нервів, або нервуюсь сама....

Чесно, я вже не знаю, як мені взагалі себе вести, просто руки опускаються...:sad:
    Що ж то буде, коли дитина дай Бог народиться? Це, мабуть, буде просто катастрофа!!!!!!!!

15. Левицька

Левицька New Member

я теж одна і теж поїхала, але якось на тому не акцентуюся.
    сочатку теж
    з першим - ми завели правило - я дзвоню до неї щодня, просто кажу, що все ок, ну і коли сталося щось видатне - теж розповідаю) Я прийняла ці дзвінки, як щоденний ритуал і ставлюся до того без нервів, без надривів, а просто. Стосовно іншого - мама теж все переводила на негатив, а коли було щось хороше, то казала, що то просто мені пощастило) Ну, одного разу ми з нею посварилися і я їй сказала, що мені набридло слухати негатив, що вона не знає, як мені то все дається, розказала про свою роботу, про людей, які мене поважають, про свої кроки. Це якось на неї подіяло , сама не сподівалась. Тепер про "пощастило" не чути) Навпаки - завжди каже, що нами пишається, а у приватній розмові зі мною зізналася, що я набагато сильніша за неї, що це визнати їй було нелегко і вона бачить, що я їй це прощаю... Вона вдячна за те, що я прийняла її бзіки і стала до неї ставитися поблажливо.

16. irushka

irushka Well-Known Member

Щоб це визнати і сказати своїй дитині, треба теж мати силу і мудрість, мене аж вразили такі слова. Моя мама ніколи в житті би не визнала, що щось робить не правильно стосовно мене, от ніколи, вона вважає, що мама має право ставитись до дитини як їй заманеться, бо то мама і вона зла не бажає. Якщо намагатись сказати їй про якийсь свій біль, то вона кричить, що не розуміє в чому я її звинувачую і тоді йде коронна фраза: "все, розмова закінчена!" і ображання на тиждень. Скільки в нас таких не закінчених розмов, то не передати, отак і живемо без можливості нормального діалогу...

17. Tutuka

Tutuka Well-Known Member

Мені на харчування в дитинстві гріх було скаржитися, бо я жила не з батьками, а з бабцею-пенсіонеркою і дідом, бабулька готувала дуже смачно і любила щось для мене таке смачненьке приготувати, я не голодувала, але й сильно напханою не була ніколи. Цукерок також тоді було навалом, у нас завжди було багато гостей і кожен приносив мені якісь цукерки, але я їх не особливо любила, тому все діставалося моїй мамі, а та вже їх могла кілограмами їсти. :) А потім прийшли 90-ті, батькам не платили зарплати, ми жили на пенсію бабці і діда, і тоді дійсно єдиною радістю залишився заварний крем, кавові брикети,також, до речі, дефіцитні :) і карамельки (так що і те, про що писали Яська і Туфелька, справді мало місце, просто різні часи були), але я тоді просто марила нормальним м"ясом, деколи та варена ковбаса аж ходила за мною. :)
    До речі, бабця мене ніколи зайвий раз не завантажувала хатньою роботою, більше заганяла до науки, від чого мама сильно нервувалася, але прийшов час, бабця з дідом постаріли, почали хворіти, потім якось так швидко один за одним померли, так що мені довелося бути і за прибиральницю, і за медсестру, і за кухарку. І нічого, нікуди та хатня робота від мене не втекла. :)

18. Brenda

Brenda Member

Ми звідзвонюємось мінімум 3 рази в вдень, а то й частіше... так що цей ритуал я прийняла давно і зимрилась з ним...інколи мама може навіть подзвонити, коли я на роботі в мене запара і починати мене питати, що мені зварити, коли я приїду до Львова через тиждень, я кажу: "я на роботі і не можу говорити", а мама ображається, що я на неї немаю часу...
    мене по-перше, нервують ті часті дзвінки, але то таке, я з ними вже змирилась, а по-дурге, під час кожного телефонного дзвінка мама хоче знати, чому в мене голос "не такий", які плани на вечір, чому ми вчора в церкву не пішли ітд....і починається "ну розкажиииии мамі, ну розкажиииии"...

я пробувала говорити пару раз, може, проблема в тому, що я не можу донести їй це, бо всі наші розмови на разі закінчувались киданням трубки або гриманням дверима...
    от-таке...

---------- Додано в 12:29 ---------- Попередній допис був написаний в 12:27 ----------

стопудово! ТЕ САМЕ! я ж тобі зла не бажаю, я твоя мама, ну розкажи мамі, чого в тебе такий настрій поганий...
    ой як же я Вас розумію....

19. Туфелька

моя мама теж таке практикує, ще може кинути трубку, так сказати для пущого ефекту. Потім, звісно, я дзвоню перша і вона, наче розгнівана королева, вирішує мене помилувати і знисходить до розмови зі мною.
    А от як би я собі дозволила так з нею поступити, то я не знаю чи вона б за тиждень відійшла від образи. Гонор- то її все. Ще одна її коронна фраза: "я є дід, але гоноровий!", ну а всі довкола то певно купи гною, але її то мало обходить.

20. Virchuk

Virchuk Well-Known Member

Таки приїхала моя мама. Було багато хорошого і не дуже теж.
    А ще мала я з чим зрівняти стосунки мама-дочка, бо бачила як свекруха ставиться до своєї дочки, і як та ставиться до мами. І хотілось мені мамі на прощання сказати хороше, що люблю її, але як тільки почала прощатись, почула: ну ми ще поговоримо. То звучало таким командирським тоном (типу я тобі ще скажу що про тебе думаю), що я всі слова любові я забула.
    Писали тут вже про гіперопіку, але то не в моєму випадку, та гіперопіка є до моєї сестри, яку мама що 5 хвилин питала, чи їй щось купити: водички/морозива/печеньку. Я б ще зрозуміла, якби то була мала дитина, а не дівчина 19 років.
    А я все робила не так, говорила не так і взагалі у мене "складний характер"... І коли я казала, що чогось робити не хочу, то чула, що мама більше до мене не приїде, бо я така погана.